Gönderen Konu: Tekerden Gelen Sürekli Ötme Sesi.  (Okunma sayısı 36903 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 5 kere teşekkür etti
Tekerden Gelen Sürekli Ötme Sesi.
« : Temmuz 24, 2013, 01:24:35 »
    Merhabalar.

Sorun: Aracımın sol ön tekerinden sürekli bir ötme sesi ile karşı karşıyayım.

Ötmenin şekli: Sürekli aralıksızz ciiiiiikkkkk diye iç gıcıklayıcı bir ses. (öğrencilik yıllarımızda kalem tıraşı cama sürtünce tüyleri diken diken eden ses gibi)

Zamanı: Özellikle sıcak havalarda, eğer hava sıcak değilse uzun süre yol aldıktan sonra (galiba diskler ısınınca)

Çözüm Çabalarım: Servise götürdüğümde bütün disklerimin ve balatalarımın değişmesi gerektiğini söylediler. Ancak servise klima sorunu ile yaşadığım olay yüzünden güvenim kalmadı (klima motoru bozuk değişmesi gerekiyor dediler ancak bir buz dolapcı hiç bir sorun olmadığını söyleyip gaz doldurmasıyla klimamın gayet verimli çalışması). Bunun üzerine gittiğim bütün frenciler balatalarımda ve disklerimde hiç bir sorun olmadığını söylediler.
Bugün itibarı ile fren testi yaptıktan sonra sorunu anlattığım usta problemin kaliber piminin  eğilmesinden kaynaklancağını söyleyerek söktü kendince düzeltmeye çalıştı sonra geri yerine taktı sonuç olarak aynı ses devam. daha sonra başka bir yerde aracın ön tekerlerini kriko ile kaldırıp diskler ısındıktan sonra 1. viteste tekerleri serbest dönmeye bırakınca sağ tekerin dönerken solun dönmediğini farkettim. Frenciler sorunun kaliber piminin ve lastiğinin değişince çözüleceğini söylüyor ancak forumlarda kaliber pimiyle ilgili sorunların hiç biri benim tarif ettiğim sorunla aynı değil.

Yardımlarınızı bekliyrum saygılarla.

Toyota Club Türkiye

Tekerden Gelen Sürekli Ötme Sesi.
« : Temmuz 24, 2013, 01:24:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
Ynt: Tekerden Gelen Sürekli Ötme Sesi.
« Yanıtla #1 : Temmuz 24, 2013, 10:22:08 »
büyük ihtimalle kaliper pimi değişecek. bu kaliper pimide serviste geçen sene 725 tl idi :) tabi sadece pim değil komple kaliper değişiyor.
fiyatı çok uçuk bence. forumda konuyla ilgili yazılar var bulamazsanız yapacağınız şey kaliper pimine tornacıda ayar (işlemin adını hatırlamadığım için ayar yazdım siz gidipte ayar çekin demeyin:)  ) çekiyorlar. problem çözülüyormu derseniz kısmen çözülüyor diyebilirim. Ben yaptıralı yaklaşık iki sene oldu bu yaz ön diskleri ve balataları değiştiricem o esnada tekrar kaliper pimine baktıracağım
diskte ne gibi izler bırakmış diski hırpalamışmı filan diye olmadı tekrar tornacıya göstereceğim.

Kaliper takımı = 700-750 tl
kaliper pimi torna işlemi- 20-40 tl

doğal olarak tornacıyı seçiyoruz. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Temmuz 24, 2013, 13:28:19 »
büyük ihtimalle kaliper pimi değişecek. bu kaliper pimide serviste geçen sene 725 tl idi :) tabi sadece pim değil komple kaliper değişiyor.
fiyatı çok uçuk bence. forumda konuyla ilgili yazılar var bulamazsanız yapacağınız şey kaliper pimine tornacıda ayar (işlemin adını hatırlamadığım için ayar yazdım siz gidipte ayar çekin demeyin:)  ) çekiyorlar. problem çözülüyormu derseniz kısmen çözülüyor diyebilirim. Ben yaptıralı yaklaşık iki sene oldu bu yaz ön diskleri ve balataları değiştiricem o esnada tekrar kaliper pimine baktıracağım
diskte ne gibi izler bırakmış diski hırpalamışmı filan diye olmadı tekrar tornacıya göstereceğim.

Kaliper takımı = 700-750 tl
kaliper pimi torna işlemi- 20-40 tl

doğal olarak tornacıyı seçiyoruz. :)

Mehmet Bey bu kaliper pimi ile ilgili forumda okuduğum bütün sorunlar benimkinden farklı; herkesin aracında bozuk yolda şıngırdama olurken benimkinde sürekli ötme oluyor. Ancak yinede haklı olabilirsiniz kaliper pimi galiba sol balatanın geri salınmasına izin vermiyor ve balata ısınınca diski sıkıyor ve ötme yapıyor.
    Komple kaliper takımını değiştirmeden bu pimi temin etmemiz mümkün değil gibi görünüyor. Dediğiniz torna işlemlerini araştırdım o-ring yuvası açıp o-ring takın pime deniliyor. Fakat bu işlemi yapacak usta zor bulacam galiba, ustadan yana pek bi şanssızım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Temmuz 24, 2013, 13:54:55 »
benim arabada da sol tekerde var problem, ama sürekli ötmüyor ara ara ötüyor :) 
çok zor bir işlem olduğunu zannetmiyorum, herhangi bir tornacı yapabilir. Problem kesin çözülmüyor zaten, daha sık balata değiştirmek
gibi bir çözüm düşündüm, diske zarar vermektense balatalar bitsin.
* 4 senede iki takım balata bitirse 2*75=150
* diske zarar verirse disk= 150-200 tl+150 balata (disk değişince balatada değişiyor) =350 & 400
yukarıdaki rakamlarda işçilik yok
zaten 4-5 senedede arabayı elden çıkarırız herhalde.

(hesaplayan adama döndük, zamlar sayesinde :D  )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 24, 2013, 14:56:00 »
  Öncelikle geçmiş olsun.
 Aracınızın tam modeli ne?

Kaliperlerde contalar bulunur ve bunlar tamir takımı olarak satılır. Bilmiyorum bunlar en son ne zaman değişti. Bunların da kesinlikle orjinal ya da muadil olanlar ile değişmesi gerekir. Zaten fiyatları çok yüksek değildir. Tabi kide sorunun bunlardan kaynaklandığı kesinleşirse. Fren balatalarını da diskten ayıran yaylı tel benzeri küçük parçalar olması lazım. Bunlar genelde aynı akstaki iki balatayı birbirinden itecek şekilde çalışırlar. Bunlar aracınızın üzerinde var mıydı?
 Tabi bazı sorulara da cevap bulmak gerek. Bu sorun kendiliğinden mi başladı, herhangi bir müdahale vs. den sonra mı?
 Balatalar ile disk arası hiç kontrol edildi mi yabancı bir cisim olasılığına karşı?
 Rulman, aks kontrolü hiç yapıldı mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 24, 2013, 19:52:40 »
  Öncelikle geçmiş olsun.
 Aracınızın tam modeli ne?

Kaliperlerde contalar bulunur ve bunlar tamir takımı olarak satılır. Bilmiyorum bunlar en son ne zaman değişti. Bunların da kesinlikle orjinal ya da muadil olanlar ile değişmesi gerekir. Zaten fiyatları çok yüksek değildir. Tabi kide sorunun bunlardan kaynaklandığı kesinleşirse. Fren balatalarını da diskten ayıran yaylı tel benzeri küçük parçalar olması lazım. Bunlar genelde aynı akstaki iki balatayı birbirinden itecek şekilde çalışırlar. Bunlar aracınızın üzerinde var mıydı?
 Tabi bazı sorulara da cevap bulmak gerek. Bu sorun kendiliğinden mi başladı, herhangi bir müdahale vs. den sonra mı?
 Balatalar ile disk arası hiç kontrol edildi mi yabancı bir cisim olasılığına karşı?
 Rulman, aks kontrolü hiç yapıldı mı?

Teşekkürler.
      Aracım Corolla 2004 hb sol.
      Dediğiniz gibi parçacılardan tamir takımı diye tekrardan arayayım. Orijinal olduğunu nasıl anlayacağım markası var mıdır acaba?
Sorunun kaliper piminden kaynaklandığından emin değilim. Bu gün bir ustaya daha sordum ön tekerlerden birinin dönerken diğerinin dönmesi normal dedi.
      Bahsettiğiniz fren balatalarını diskten ayıran yaylı teli hiç görmedin tekerler her çıkarıldığında yanındaydım ama nasıl bir tel olabileceğini bilemiyorum.
      Bu sorun kendiliğinden başladı, havalar ısınınca olmaya başladı. Tabi öncesinde servis vs gibi işlemlerde bakım yaptırmıştım.
Araya yabancı cisim kaçsa tekerlek söküldüğünde bu parça düşmezmiydi?(defalarca sökülüp bakıldı)
      Rulman ve aks kontrolünü kime yaptıracam bilmiyorum ama ön düzeni rotcuya kontrol ettirdim bişey olmadığını söyledi. Hatta bir frenci rulmanda sorun olsa idi çok rahat anlaşılırdı dedi.
      Aslında sorunun ciddi olabilmesi ihtimalina karşı kesin çözüm bulmam lazım çünkü uzun yola çıkacağım bir kaç güne kadar. Yolda aks, rulman yada fren ciddi sorunlara neden olabilir. Yardımlarınız için tekrardan teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Temmuz 24, 2013, 22:27:18 »
benim arabada da sol tekerde var problem, ama sürekli ötmüyor ara ara ötüyor :) 
çok zor bir işlem olduğunu zannetmiyorum, herhangi bir tornacı yapabilir. Problem kesin çözülmüyor zaten, daha sık balata değiştirmek
gibi bir çözüm düşündüm, diske zarar vermektense balatalar bitsin.
* 4 senede iki takım balata bitirse 2*75=150
* diske zarar verirse disk= 150-200 tl+150 balata (disk değişince balatada değişiyor) =350 & 400
yukarıdaki rakamlarda işçilik yok
zaten 4-5 senedede arabayı elden çıkarırız herhalde.

(hesaplayan adama döndük, zamlar sayesinde :D  )

Hesapları dikkate alacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 24, 2013, 22:32:55 »
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var tekerlekteki bu sorunu çözmeden yola çıkmak istemiyorum. Ayrıca şunları da belirtmekte fayda görüyorum.
1) Aks veya rulmanda ki problem nasıl anlaşılabilir?
2) Tekerlekteki ötme kaliperleri boyattıktan bir iki hafta sonra ortaya çıktı bir alakası var mıdır?
3) Bu ötme sesi uzun yola çıkmama engel teşkil eder mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Temmuz 25, 2013, 10:46:52 »
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var tekerlekteki bu sorunu çözmeden yola çıkmak istemiyorum. Ayrıca şunları da belirtmekte fayda görüyorum.
1) Aks veya rulmanda ki problem nasıl anlaşılabilir?
2) Tekerlekteki ötme kaliperleri boyattıktan bir iki hafta sonra ortaya çıktı bir alakası var mıdır?
3) Bu ötme sesi uzun yola çıkmama engel teşkil eder mi?
Frenlerin tutuyorsa hiçbir problem olmaz. Kaliperleri boyadığından bahsetmemiştin, belkide bu yüzden ötüyor. O zaman
daha bir gönül rahatlığıyla kullanabilrisn arabayı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Temmuz 25, 2013, 12:10:06 »
      Teşekkürler.
      Aracım Corolla 2004 hb sol.
      Dediğiniz gibi parçacılardan tamir takımı diye tekrardan arayayım. Orijinal olduğunu nasıl anlayacağım markası var mıdır acaba?
Sorunun kaliper piminden kaynaklandığından emin değilim. Bu gün bir ustaya daha sordum ön tekerlerden birinin dönerken diğerinin dönmesi normal dedi.
      Bahsettiğiniz fren balatalarını diskten ayıran yaylı teli hiç görmedin tekerler her çıkarıldığında yanındaydım ama nasıl bir tel olabileceğini bilemiyorum.
      Bu sorun kendiliğinden başladı, havalar ısınınca olmaya başladı. Tabi öncesinde servis vs gibi işlemlerde bakım yaptırmıştım.
Araya yabancı cisim kaçsa tekerlek söküldüğünde bu parça düşmezmiydi?(defalarca sökülüp bakıldı)
      Rulman ve aks kontrolünü kime yaptıracam bilmiyorum ama ön düzeni rotcuya kontrol ettirdim bişey olmadığını söyledi. Hatta bir frenci rulmanda sorun olsa idi çok rahat anlaşılırdı dedi.
      Aslında sorunun ciddi olabilmesi ihtimalina karşı kesin çözüm bulmam lazım çünkü uzun yola çıkacağım bir kaç güne kadar. Yolda aks, rulman yada fren ciddi sorunlara neden olabilir. Yardımlarınız için tekrardan teşekkürler.

Fotoğraftaki balata ayırıcı yaya bir örnek ama araçtan araca farklı tip ve formda olabilir. Amacı; balataları diskten uzaklaştırmaktır. Pistonlar ise; uygulanan hidrolik basınç bittikten ya da azaldıktan sonra, eğer contaları sağlıklı ise zaten uygun şekilde geri çekilir.
 Fren balataları söküldüğünde araya giren yabancı cismin varlığı net tespit edilebilir bence.
 Rulman ya da akstaki problemi iyi bir ön düzenci bence tespit edebilir. Ses bunlardan oluşuyor ise zaten zaman içinde tekerde olmaması gereken, tölerans dışı boşluklar oluşacaktır. Ses oluşturabilecek tüm noktalar, itina ile kontrol edilirse bence sorunun kaynağı bulunabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Temmuz 25, 2013, 14:25:11 »
Frenlerin tutuyorsa hiçbir problem olmaz. Kaliperleri boyadığından bahsetmemiştin, belkide bu yüzden ötüyor. O zaman
daha bir gönül rahatlığıyla kullanabilrisn arabayı.

Frenler gayet güzel tutuyor. Ötme inşallah boyadandır. Umarım sesten kurtulurum bir gün, çok sinir bozucu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2013, 14:31:57 »

Fotoğraftaki balata ayırıcı yaya bir örnek ama araçtan araca farklı tip ve formda olabilir. Amacı; balataları diskten uzaklaştırmaktır. Pistonlar ise; uygulanan hidrolik basınç bittikten ya da azaldıktan sonra, eğer contaları sağlıklı ise zaten uygun şekilde geri çekilir.
 Fren balataları söküldüğünde araya giren yabancı cismin varlığı net tespit edilebilir bence.
 Rulman ya da akstaki problemi iyi bir ön düzenci bence tespit edebilir. Ses bunlardan oluşuyor ise zaten zaman içinde tekerde olmaması gereken, tölerans dışı boşluklar oluşacaktır. Ses oluşturabilecek tüm noktalar, itina ile kontrol edilirse bence sorunun kaynağı bulunabilir.

Anladım balata ilk açıldığında bakacağım dediğiniz yaylara. Rot balans ayarı yaptıracağım bugün o esnada rulman ve akslarıda itinayla kontrol etmesini isteyeceğim ustadan (ne servise ne de ustalara pek güvenim yok ama, forumdakiler daha uzman yeminle). İnşallah önemli bir sorun yoktur. Günlerdir bu yüzden yola çıkmayı erteledim. Emeğinize sağlık resim çok açıklayıcı oldu benim için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotoloji
  • 5 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 25, 2013, 14:50:45 »
      Benim fren sistemim resimdekine çok benziyor. Resimde fren sisteminin her ayrıntısı var ancak dediğiniz yaylar yok galiba. O yaylar eksik ise nereden bulabiliriz?
     Ön tekerleri kriko ile kaldırdığımızda tekerler sökük iken 1. viteste çok hafif gaza basıldığında sağ taraf dönerken sol taraf dönmüyordu. Bu normal midir? Bir usta bunun normal olduğunu bu sistemlerde çalışma prensibinin bu olduğunu söyledi. Sizce böyle bir durum var mıdır? Emin olamadım sol taraftaki ötme balataların sıkmasından bahsedilen yayın eksikliğinden kaynaklı olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Temmuz 25, 2013, 15:23:41 »
 Örnek bir videonun 3.50' da benzer yaylar görünüyor.
2007 Toyota Camry Front Disc Brake Replacement

Şu videoda ise daha farklı bir model mevcut.
Toyota Corolla Brake pad replacement complete

Sizin grafiğe göre ''Pad spport plate'' bu görevi görüyor olabilir.

Tabi tüm bu bilgiler olasılıklar üzerine, teşhis, işin en zor tarafı. Umut ediyorum doğru teşhis yapılacak ve sorununuz güzel bir şekilde çözülecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • meterdogankaya@hotmail.com
« Yanıtla #14 : Temmuz 31, 2013, 23:37:15 »
merhaba geçmiş olsun. aynı sorun bendede olmuştu.aracınızında sol aksın şanzımana girdidiği yerde sarı yivli bir parça vardır.o sarı yüzük şeklindeki parçanın bir kısmı aksın üzerinine dolanıyor ve bu sesi yapıyor .ben şazıman yağını boşalttım aksı söktüm aksın üzerine dolanan az miktardaki kaynak olmuş parçaları tornacıda temizlettim sorunun bitti.aks söküldüğünde aksın girdiği yeri ince bir zımparayla temizlemeyi unutmayın.şanzıman yağınızıda değiştirin kolay gelsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: '12
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ağustos 05, 2013, 16:06:41 »
benimde sol ön tekerimden 10-20 ile sokak arasında giderken ince bir metal sürtme sesi geliyor biraz hızlanınca ses kesiliyor, 1000 bakımında söylemiştim bişey tespit edemedik dediler, abaya soldan vurdular bu vesileyle sol teker taşıyıcı elemanlar filanda değişti hatta geçenlerde 10.000 bakımına da gittim hala aynı ses, ben takmıyorum ama umarım bi yerleri tüketmiyodur, bu sesi duymaya başladığımda bir gün fark ettimki yanımdan geçen bir corolladan da aynı ses geliyor, galiba kronik
Hamleler ve karşı hamleler..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 05, 2013, 16:13:16 »
Bu konu vesilesiyle yetkili servisleri burdan sevgi(!) ile anmak istiyorum ama öyle böyle değil büyük bir coşku ve ağız dolusu selamlıyorum.
Yetkili servise sorduğumuzda kaliper pimlerini değiştiremediklerini istersek komple kaliperi (700-800 tl ) verebileceklerini söylemişlerdi.
Ufuk kardeşimiz sayesinde bu pimleri bulabildim, burdan kendisine teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 2900
  • Model Yılı: '13
  • 7 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 05, 2013, 23:26:12 »
o ses ısındıkça çoğalıyorsa , soğukken ses yoksa kesinlikle balatalardan balatayı değiştir ses kesilecek ; aynısı bana oldu geçenlerde uzun yola dahi gitsem frene basmadan hiç hafifte olsa sürtünmeden dolayı hızlı giderken ısınma yapıyor birde bu önemli bak ;) balatalar da azalma var ise kalipırdaki piston sonlara geldiği için tam olarak çalışmıyor biraz sıkma oluyor , bendeki olay da ilk etapta sol merkezi frenci söktü ve temizledi yerine taktı sonuç yine aynı balata gergi yayları yoktu onları aldım servisten taktım yine olmadı zaten buraya kadarda sol tekerlek sağdaki gibi dönmüyordu biraz sıkı gibiydi sağa göre
  son olarak bunları teker teker denedimki neden olduğunu anlamak açısından balataları değiştirdim seste kalmadı sıkılıkta gitti şimdi on numara ; arkadaşım sen gidip ona buna bakma ,aynı olayı birebir yaşadığımdan dolayı bana inan sadece balataları değiştir senin sorunun %90 düzelecek boşuna ona buna para verme TRW aldım gayet memnumum balata olarak yanlız ilk birkaçyüz km alışana kadar fazla frene basma ,ufak ufak git kompresörle dur frenlere çok ve uzun olarak yüklenmeden balataları alıştır senin ses problemin çözülecek ..
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #18 : Ağustos 15, 2013, 04:26:48 »
aynı ses bendede var 2 ay oldu arabayı alalı. 2013 model uzun mesafe yol yaptığımda geliyor ses  servis duymam lazım dedi sesi muhtemelen 150-200 km yapıp servise girip sesi duymalarını sağlıyacam sonuca ulaşırsam senide bilgilendiririm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Ağustos 15, 2013, 09:40:21 »
Arkadaşlar, sonuçta burada verilen kısıtlı bilgilere göre herkes bilgi ve tecrübesi doğrultusunda ortaya bir şeyler koymaya çalışıyor. Bu yüzden kendi paylaşımlarımızın kesin cevap şeklinde sunulması çok doğru olmamaktadır. Örneğin; aynı ses bir çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu hususa yazılarımızda özen gösterirsek daha doğru olur!.