0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
büyük ihtimalle kaliper pimi değişecek. bu kaliper pimide serviste geçen sene 725 tl idi tabi sadece pim değil komple kaliper değişiyor.fiyatı çok uçuk bence. forumda konuyla ilgili yazılar var bulamazsanız yapacağınız şey kaliper pimine tornacıda ayar (işlemin adını hatırlamadığım için ayar yazdım siz gidipte ayar çekin demeyin:) ) çekiyorlar. problem çözülüyormu derseniz kısmen çözülüyor diyebilirim. Ben yaptıralı yaklaşık iki sene oldu bu yaz ön diskleri ve balataları değiştiricem o esnada tekrar kaliper pimine baktıracağımdiskte ne gibi izler bırakmış diski hırpalamışmı filan diye olmadı tekrar tornacıya göstereceğim.Kaliper takımı = 700-750 tl kaliper pimi torna işlemi- 20-40 tldoğal olarak tornacıyı seçiyoruz.
Öncelikle geçmiş olsun. Aracınızın tam modeli ne?Kaliperlerde contalar bulunur ve bunlar tamir takımı olarak satılır. Bilmiyorum bunlar en son ne zaman değişti. Bunların da kesinlikle orjinal ya da muadil olanlar ile değişmesi gerekir. Zaten fiyatları çok yüksek değildir. Tabi kide sorunun bunlardan kaynaklandığı kesinleşirse. Fren balatalarını da diskten ayıran yaylı tel benzeri küçük parçalar olması lazım. Bunlar genelde aynı akstaki iki balatayı birbirinden itecek şekilde çalışırlar. Bunlar aracınızın üzerinde var mıydı? Tabi bazı sorulara da cevap bulmak gerek. Bu sorun kendiliğinden mi başladı, herhangi bir müdahale vs. den sonra mı? Balatalar ile disk arası hiç kontrol edildi mi yabancı bir cisim olasılığına karşı? Rulman, aks kontrolü hiç yapıldı mı?
benim arabada da sol tekerde var problem, ama sürekli ötmüyor ara ara ötüyor çok zor bir işlem olduğunu zannetmiyorum, herhangi bir tornacı yapabilir. Problem kesin çözülmüyor zaten, daha sık balata değiştirmekgibi bir çözüm düşündüm, diske zarar vermektense balatalar bitsin. * 4 senede iki takım balata bitirse 2*75=150* diske zarar verirse disk= 150-200 tl+150 balata (disk değişince balatada değişiyor) =350 & 400 yukarıdaki rakamlarda işçilik yokzaten 4-5 senedede arabayı elden çıkarırız herhalde. (hesaplayan adama döndük, zamlar sayesinde )
Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var tekerlekteki bu sorunu çözmeden yola çıkmak istemiyorum. Ayrıca şunları da belirtmekte fayda görüyorum.1) Aks veya rulmanda ki problem nasıl anlaşılabilir?2) Tekerlekteki ötme kaliperleri boyattıktan bir iki hafta sonra ortaya çıktı bir alakası var mıdır?3) Bu ötme sesi uzun yola çıkmama engel teşkil eder mi?
Teşekkürler. Aracım Corolla 2004 hb sol. Dediğiniz gibi parçacılardan tamir takımı diye tekrardan arayayım. Orijinal olduğunu nasıl anlayacağım markası var mıdır acaba?Sorunun kaliper piminden kaynaklandığından emin değilim. Bu gün bir ustaya daha sordum ön tekerlerden birinin dönerken diğerinin dönmesi normal dedi. Bahsettiğiniz fren balatalarını diskten ayıran yaylı teli hiç görmedin tekerler her çıkarıldığında yanındaydım ama nasıl bir tel olabileceğini bilemiyorum. Bu sorun kendiliğinden başladı, havalar ısınınca olmaya başladı. Tabi öncesinde servis vs gibi işlemlerde bakım yaptırmıştım. Araya yabancı cisim kaçsa tekerlek söküldüğünde bu parça düşmezmiydi?(defalarca sökülüp bakıldı) Rulman ve aks kontrolünü kime yaptıracam bilmiyorum ama ön düzeni rotcuya kontrol ettirdim bişey olmadığını söyledi. Hatta bir frenci rulmanda sorun olsa idi çok rahat anlaşılırdı dedi. Aslında sorunun ciddi olabilmesi ihtimalina karşı kesin çözüm bulmam lazım çünkü uzun yola çıkacağım bir kaç güne kadar. Yolda aks, rulman yada fren ciddi sorunlara neden olabilir. Yardımlarınız için tekrardan teşekkürler.
Frenlerin tutuyorsa hiçbir problem olmaz. Kaliperleri boyadığından bahsetmemiştin, belkide bu yüzden ötüyor. O zamandaha bir gönül rahatlığıyla kullanabilrisn arabayı.
Fotoğraftaki balata ayırıcı yaya bir örnek ama araçtan araca farklı tip ve formda olabilir. Amacı; balataları diskten uzaklaştırmaktır. Pistonlar ise; uygulanan hidrolik basınç bittikten ya da azaldıktan sonra, eğer contaları sağlıklı ise zaten uygun şekilde geri çekilir. Fren balataları söküldüğünde araya giren yabancı cismin varlığı net tespit edilebilir bence. Rulman ya da akstaki problemi iyi bir ön düzenci bence tespit edebilir. Ses bunlardan oluşuyor ise zaten zaman içinde tekerde olmaması gereken, tölerans dışı boşluklar oluşacaktır. Ses oluşturabilecek tüm noktalar, itina ile kontrol edilirse bence sorunun kaynağı bulunabilir.