0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kullandığınız araba rent a car arabası olduğu için bazı şeyler hor kullanıldığı için negatif izlenim bırakmış olabilir. Misal, ABS 6 aydır bende devreye girmedi bile. Direksiyon da çok fazla tedirgin etmedi. 20.11.2014 günü almış olduğum 1.33 Corolla arabam ile bu güne kadar yaptığım 4120 km'lik izlenimim. ; Çoğu kişi motor 1.33 olup araba da C segmenti olunca ön yargı ile bakıp "bu motor bu arabayı çekmez" diyor. Böyle diyenlere selamlarımı iletiyor ve el sallıyorum. Ha, bir de yokuş da kalkmaz, rampa da çekmez diyenler ise bence araba kullanmayı bıraksınlar. 1.33 benzinli olan bu motor atmosferik olup 99 HP güce sahip ve maksimum torku 128 NM'de verip 6 ileri manuel vitese sahip. Vites değişimi için gösterge de shift lambası yanmak da olup dilerseniz yol ve devir durumuna göre bunu pas geçebilirsiniz. Misal, 1'den 2. vitese 2800 devir de shift yanar, 2'den 5. vitese kadar 2000 devir de shift yanar, 5'den 6. vitese ise 2500 devir de shift yanar ve düz yolda bu şekil kullanmanın hiç bir sakıncası olmaz. Hatta ekonomi yapmış olursunuz. Ha, bu devir aralığı ve shifti pas geçip azcık daha gazı köklerseniz 2200 devir de biraz daha performans deyip yine gazı köklerseniz 2800 ve hatta 3200 devir de vites değiştirebilirsiniz ve zaten 2200 - 2800 - 3200 devirler de shift yine yanar. Zaten 2500 ve özellikle 2800 devirden sonra 1.33 bana göre şahlanıyor. 3200 devir de roketliyor zaten. İsteyen gelir bir cumartesi günü, Göztepe / Petrol Ofisi benzincisinde buluşuruz ve oturur yanıma hepsini deneriz. Rampa çıkarken 3 ile çıkıyorsun diyelim. 2200 devir de shift yandı ve sen kalkıp 4. vitese attın. İşte o zaman bu araba rampa da bayar ve çekmez. O rampayı sen 3 ile çıkacaksın. Sollama yaparken gerekirse bir yerine iki vites küçülteceksin. Bu iş böyledir. Arabacılığın raconu budur. Yıllarca uzun yola gittim geldim. Tek şeritli yollar da sollama yaparken o zamanlarda ki arabam 5 vites olduğundan 5'den 4'e değil 3'e düşüp solladım kimi zaman. Dİğer bir husus ise 1.33 motor yokuş da kalkmaz diyenler. Bunlar bana göre babamın değimi ile pazar şoförü olup araba kullanmayı bilmeyen adamlardır. Gerek tek başıma ve gerek ben dahil 3 kişi ile Akasya AVM'den Acıbademe çıkan dik yokuş da durdum ve yokuş kalkış desteğini devreye sokarak sorunsuzca kalktım. Elimde fotoğraf da var. Hatta o dik rampayı ben hiç durmadan 2. vites ile çıkıyorum. Bu denemeyi tek başıma da yaptım 3 kişi olarak da yaptım. İlaveten, babamın mezarı Ümraniye / Hekimbaşı Mezarlığında olup yokuşu diktir. Aynı denemeyi orada da yaptım ve yokuş kalkış desteği ile kalkıp 2. vites ile çıktım. Hatta daha bu pazar Beşiktaş / Barbaros yokuşunda ki sıkışık trafikte yine 3 kişi benimle birlikte ama bu sefer yokuş kalkış desteği kullanmadan ve tabi el freni de kullanmadan (el freni ile hiç bir zaman kalkmadım) 21 yıllık araba kullanma stilim ile sorunsuz kalkış yaptım. 1.33 motorun dilinden anlarsan eh benim gibi de 21 yıldır araba kullanıyorsan 0.5 motor bile vız gelir yani. Diğer konu ise tüketim. 55 km'lik Göztepe / Kartal / Göztepe TEM Oto yolu güzergahında 6. vites 90 - 100 km/h aralığında 4.8 litreyi gördüm. Hatta bir kaç hafta önce Kozyatağından FSM köprü yoluna girip Kavacık çıkışına kadar 6. vites ile 90 - 100 km/h aralığında 5.4'ü gördüm. Şimdi asıl hünerini gerek Sabuncubeli yokuşu performansı olarak gerek tüketim olarak Haziran ayında tatil için gideceğim Bodrum yolunda gösterecek. Eğer Sabuncubeli rampasını yıllardır o rampayı çıktığım 2005 model Renault Symbol arabam gibi sol şeridi kapatıp 3. ve 4. vites ile 4 kişi + full bagaj çıkarsa ben bu Corolla'nın motor yağını altına girip kana kana içer ve lastiklerini öperim. Ve son hız olarak 180 km/h'a çıktım bir kaç ay önce bir pazar sabahı TEM oto yolunda. Gelelim arabanın genel durumuna. Oldukça geniş bir iç hacme sahip. Özellikle arkası çok geniş. Diz mesafesi D segment arabalarını aratmayacak şekilde. Baş mesafesi de gayet yeterli. Şaft tünelinin olmaması büyük bir avantaj. Ses olarak rölanti de beklerken çalıştığı duyulmuyor bile. Yüksek hızlar da ve devirli kullanımlar da Japonlara özgü klasik motor sesi kulağa hoş geliyor. Yan rüzgarlardan fazla etkilenmiyor. Süspansiyonlar sert olduğundan kasislere orta hız da girmeye gelmiyor. Arabamı yine bir ay önce Yoroz Kalesi ile Anadolu Feneri arasında ki virajlı yollar da kullanma fırsatım oldu ve ben o tarz yollar da arabayı sert kullanırım genelde. Bir savrulma veya arkayı bırakma yaşamadım. Bozuk zeminde konsoldan tıkırtı gelir bazen. Bu aralar küllükten geliyor. Ama düz ve kaymak asfaltta ses gelmiyor. Lasitklerim Bridgestone ER 300 Turanza olduğundan Bri'lerin karakteri olan yol sesini içeri alır. Ama ben Bridgestone hayranı olduğumdan o sesi önemsemem. Önce ki arabalarımda da hep Bridgestone kullandım. Başka lastik katiyen kullanmam. USB'den müzik dinlemek çok zevkli. Ses kalitesi bana yetiyor. Klima ise bu aralar en fazla 2. kademede kullandım ve 1. kademe şu aralar yeterli. Klima açıkken aman aman bir performans kaybı yaşamadım motor da. Durum böyledir. 1.33 motor kısaca üzmez. Küçük hacimli turbo motor gibi veya atmosferik 1.6 motorlar gibi atak olmasa da kullanıcısını üzmez. Yeter ki dilinden anla. Performans ara hızlanmalar da zaten lazım oluyor. Onu da yani iki vites düşür ve yapıştır uza.
Haşmet bey ; "bu arabanın en düşük benzinli motoru 1.6 olmalı" demişsiniz.Buda demek oluyorki toyotanın japon mühendisleri yanlış motor üretmişler.hatta böyle bi yanlış yapmakla kalmayıp yüzbinlerce 1.33 motorlu aracı piyasaya sürüp satmayıda başarmışlar. Toyotanın mühendislerini ve satış temsilcilerini tebrik ediyorum yani en düşük motoru 1.6 değilde 1.33 yapıp hem satmayı başarmışlar,hemde bununla kalmayıp satış rekorları kırmışlar.
evet bence bu arabaya 1.33 motor koymak saçma. yakıtıda az değil. 7.2 lt yaktım. 1.6 2004 solle aynı değerler bunlar sonradan farkettim. 1.6 motordaki kadar zevk almadım açıkcası. araba sollarken acaba dedirtiyor. bu araba tam konya ili için üretilmiş. mühendis üretir üretmez koyar koymaz. ben tr için bu motorunda saçma olduğu kanısındayım. 1.3 yap bi alt dilim vergiye girsin. yada 1.4 1.5 yap bişeye benzesin. 1.3 1.6 arası aynı vergi biliyorsunuz
Corolla güncel kasanın ilk çıktığı tarihte Toyota servis sahibi arkadaşıma gel şunu al, şu 1.33 Corollayı götüreyim dedim.Çok yakışıklı dedim.Burak Beyciğim,okuyon mu? sakın ha dedi.Niye dedim.Senin araç dizel buna geçersen üzülürsün dedi.Gitmiyor gibi gelir dedi.Tamam dedim.Ama bu o arabanın kötü olduğunu göstermez.Elbette ne kast ettiğini anladım.Rampa performansını söylemek istediğini anladım.(uzun yolda-sanki her gün uzun yoldayız)Daha düşük ama yine de gidiyor.Ancak fiyatı diğerlerine göre çok uygun.E malum ekonomik sebepler.Para arttıkça arabalar da güçleniyor.Beklentiye,ekonomik duruma,yaşa,sürüş karekterine göre araç alınır.Toyota veya başka firma satarken motor tiplerini söylüyor.Kimseyi kandırmıyor.Alıcılar ölçüp biçip alıyor.Sonra gitmiyor demek bir şey ifade etmiyor.Güncel kasa 1.33 dahil:Yakışıklı,modern,piyasası iyi ve TOYOTA.Bir gün nasip olursa Volkswagen almayı planlıyorum.Memnun kalmazsam döneceğim marka yine TOYOTA.(Ha bizim d4dler de gitmiyor herkes öyle diyor.Ama 6 yıldır beraberiz gayet güzel gidiyoruz)(Genç olsam gitmiyor da diyebilirdim)
@Haşmet Gürbüz (28779) ,1.33 Corolla neye, kime göre yetersiz?Bence fazla bile. Genellemek yerine sizin htiyacınıza göre fikir belirtmek daha hoş olmaz mı?
türkiye şartları göz önünde bulundurulduğunda zonguldakta kaç rampayı çıkabilir ?