Gönderen Konu: Radarsavar Sellektörcüye Selam Olsun  (Okunma sayısı 3983 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Radarsavar Sellektörcüye Selam Olsun
« : Mayıs 03, 2013, 09:06:10 »
Geçtiğimiz haftasonu uzun yola çıkmam gerekti. Bilirsiniz belli kilometre gittikten sonra yavaş gitmek insanı en azından beni daha bir yorar. 500 kilometrelik yolculuğumun ortalarına yaklaşmak üzereydim.  Maşallahı var aracımda hissettirmediğinden ortalama aşırı km/h ile seyretmekteydim. Karşı yönden gelen (bölünmüş yol) aracın sellektörüyle birlikte hemen yavaşladım. Çok değil 1-2 km içinde radar arabası yolun sağındaydı. Beni büyük cezadan kurtardı. Her ne kadar tanımasam, bu mesajı okumayacak olsada kendisine selam olsun :)

Bir bilgide ben vereyim. Yabancı bir yerde seyehat ediyorsunuz, trafik normal seyrinde akıyor ve yerel plakalı araçlar garip bir şekilde yavaş gidiyorlarsa bilinki %99 radar uygulaması var yada radar uygulaması yapılan yerden geçiyorsunuzdur. Aklınızda bulunsun.

Düzenleme: Trafik kuralları.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

Radarsavar Sellektörcüye Selam Olsun
« : Mayıs 03, 2013, 09:06:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '04
  • 7 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Radarsavar Sellektörcüye Selam Olsun
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2013, 09:21:47 »
Gerçekten benimde kurtarıldığım çok olmuştur o ekip tarafından :) . Dediğiniz gibi uzun yolculuklar bitmiyor yavaş giderek (benim menzilde 750 km çoğunlukla) her nekadar yasal olmasa da benimde ortalamam aşırı 'dır.
1996 Corolla gli-2001 Peugeot 206-2005 Corolla terra- 2004  Chevrolet Lacetti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 135000
  • 44 kere teşekkür etti
  • 145 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 03, 2013, 09:22:34 »
yakın zamanda yaptığım yolculukta olmadı ama bir kaç ay önce şehirler arası giderken karşı yolda ki radarı görünce gelen araçlara uyarı sellektörü yapmaya başladım. vatandaşlık görevi olarak  :D
bazısı anladı selam verdi, el salladı bazısı pek oralı olmadı.

ben kendimi baya kaptırmışım önümde bir otobüs dörtlü yakmaya başladı, başta anlamadım.
otobüs biraz ilerde sağa çekiyordu ki anladım  :D şöför beni yanlış anladı (benim dikkatsizliğim)
hemen otobüsün yanından bastım kaçtım :D

ilerde radardan geçtik hızım kritik seviyelerdeydi yanımda eşim vardı,
-"sen millete yardım ettin sana yardım eden hiç olmadı" dedi
bende
-"olsun ben vatandaşlık görevimi yerine getirdim getirmeyenler utansın  :D :D :D" dedim.
şükür hızlı değildim ceza yemedim.
2007 Toyota Corolla 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 03, 2013, 09:24:50 »
Gerçekten benimde kurtarıldığım çok olmuştur o ekip tarafından :) . Dediğiniz gibi uzun yolculuklar bitmiyor yavaş giderek (benim menzilde 750 km çoğunlukla) her nekadar yasal olmasa da benimde ortalamam aşırı 'dır.

bazen farkında olmadan da hızlanıyoruz. bunun için (ve rahatlığı için) hız sabitleyici taktırdım araca. diğer türlüsü hem tehlikeli, hemde yakıtı daha çok yakıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 1000
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 03, 2013, 09:27:56 »
Mesajınızı üzüntü ve şaşkınlıkla okudum. Trafik kurallarına uymamak ve bundan kaçmak için yöntemler göstermek herhalde sadece bizim ülkemizde olan bir durum. Allah göstermesin siz aracınızla 140-150 km hızla giderken bir lastiğinizi patladığını veya yola beklenmeyen birşeyin çıktığını düşünün nasıl duracaksınız. Polisi atlatmışsınız ama azrail o kadar kolay atlatılmıyor. Yolunuz açık olsun!
2004 Corolla Verso Elegant 1.6 VVT-i (2004-...)
2011 Auris 1.33 Comfort (2011-2013)
2013 Auris 1.6 Valvematic Premium Multidrive S (2013-2017)
2017 C-HR 1.2T 4x2 Diamond Premium (2017-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 03, 2013, 09:39:52 »
Mesajınızı üzüntü ve şaşkınlıkla okudum. Trafik kurallarına uymamak ve bundan kaçmak için yöntemler göstermek herhalde sadece bizim ülkemizde olan bir durum. Allah göstermesin siz aracınızla 140-150 km hızla giderken bir lastiğinizi patladığını veya yola beklenmeyen birşeyin çıktığını düşünün nasıl duracaksınız. Polisi atlatmışsınız ama azrail o kadar kolay atlatılmıyor. Yolunuz açık olsun!

Ahmet Bey bu kadar niye üzülüp şaşırdığnızı anlayabilmiş değilim. Bir mukabele, hepimizin yolu açık olsun!

Bahsettiğim durum günlük kullanım değil uzun yol ve trafiği zora sokmayacak yol müsaitliğinde meydana gelmiştir. Birde şunu sormak isterim İstanbul- Ankara otobanını muhtemelen kullanmışsınızdır. Oranın yasal hız sınırı 120 km.  Siz diyebilirmisinizki "ben 120 km. hızı geçmem" Gerçekten öyleyse sizi tebrik ederim.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 03, 2013, 09:42:07 »

Katılıyorum  açıkcası cezadan kurtulmanıza üzüldüm.... Karayollarında çalışan bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre mersin adana civarında ki yollardan radar tabelalarını topluyorlarmış inşallah tüm ülkeyi toplarlar bir an önce.....

Ahmet Bey bu kadar niye üzülüp şaşırdığnızı anlayabilmiş değilim. Bir mukabele, hepimizin yolu açık olsun!

Bahsettiğim durum günlük kullanım değil uzun yol ve trafiği zora sokmayacak yol müsaitliğinde meydana gelmiştir. Birde şunu sormak isterim İstanbul- Ankara otobanını muhtemelen kullanmışsınız. Oranın yasal hız sınırı 120 km.  Siz diyebilirmisinizki "ben 120 km. hızı geçmem" Gerçekten öyleyse sizi tebrik ederim.

Ben derim 10 senedir aktif araç kullanıyorum geçtiğime şahit olan olmamıştır ::)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 03, 2013, 10:09:51 »
Katılıyorum  açıkcası cezadan kurtulmanıza üzüldüm.... Karayollarında çalışan bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre mersin adana civarında ki yollardan radar tabelalarını topluyorlarmış inşallah tüm ülkeyi toplarlar bir an önce.....

Ben derim 10 senedir aktif araç kullanıyorum geçtiğime şahit olan olmamıştır ::)

sanırım birçok kişi şaşırıyor hız sınırını biraz geçmeye.
peki ben niye pek görmüyorum yollarda bu kadar kurallara dikkat eden sürücüyü. kendimi tuhaf hissettim.
ayrıca kurallara uymak önemlidir. kurallara uyalım. zaten yukarıda da hem tehlikeli hem masraflı olduğunu söylemiştim.
uymayalım hızlı gidelim demiyorum yanlış anlaşılmasın.
sadece yorumları okuyunca aklıma bir soru ve cevap geldi

-tv de ne izlersiniz? hangi dizileri ?

-belgesel izlerim, arada da haberler. dizi fln izlemem
 :D

ayrıcı Ahmet bey yazmış sanırım hızlı olunca ölüm şart gibi ama almanya gibi yerlerde otobanda hız sınırı yok. tamam bizim yollar o kadar iyi olmaya bilir ama Yasin Beyin de bahsettiği gibi müsait ve düzgün yollarda yapılıyor bu tarz şeyler.

uzattım kusura bakmayın ama ufo gören masum köylüler gibi de davranmaya gerek yok bence  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 03, 2013, 10:22:25 »
İnsanlarda hız yapacak hal mi kaldı 2 hafta üst üste Denizli'den Afyon'a gittim 90 100 pek geçen görmedim.  Ama 250 km yolda 5-6 tane radar vardı.  Bir süre sonra cezalardan ağzı yananlar karşı tarafi ikaz ediyor artık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 03, 2013, 10:35:29 »
Hız sınırının olması o kadar güzel bir şeyki insana her türlü bir şeyler kazandırıyor.En basiti 2 sene boyunca her hafta en az 1 kez geçtiğim yolun sağında turistik bir mağara olduğunu o yola koyulan radarlardan sonra gördüm.Süre olarak 30 dk farketmiş olmasına rağmen 1 ayda yaptığım tasarruf 1 kere daha gidip gelmeme yetecek kadar oldu.Hemde bir an dalgınlıkla radara düşerseniz yazacakları ceza yaklaşık yarım depo benzin tutarında olacağından(%30 a kadar olan hız aşımlarında,zaten %50 ise o zaman geçmiş olsun diyorum) baya ekonomik oluyor.Otoyollarda 120 km+12 km de %10 hesabından desek düz hesap 130 km yapar.1000 km yolunuz olsa 120+40 hızla gitseniz sabit olarak 6 saat 15 dk eder, 120 ile sabit gitseniz 8 saat 20 dk eder.Yani 2 saat fark eder arkadaşlar 1000 km yolda bile.Kaldıki o hızlarda uzun süreler sabit gidemeyeceğimizi,yavaşlayıp hızlanma durumlarındaki tüketimi hepimiz biliyoruz.120 ile giderken 7-7.5 litre yakıyorsanız 120+40 ile giderken emin olun bu değer 10 litre civarında olur.Her 100 km de 2.5 litre fark desek 1000 km de 25 litre fark eder ve bu 25 litre ile 120 km hızla giderek yaklaşık 350 km daha gidebilirsiniz.Karar sizin  ;)
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 254 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 03, 2013, 10:37:55 »
sanırım birçok kişi şaşırıyor hız sınırını biraz geçmeye.
peki ben niye pek görmüyorum yollarda bu kadar kurallara dikkat eden sürücüyü. kendimi tuhaf hissettim.
ayrıca kurallara uymak önemlidir. kurallara uyalım. zaten yukarıda da hem tehlikeli hem masraflı olduğunu söylemiştim.
uymayalım hızlı gidelim demiyorum yanlış anlaşılmasın.
sadece yorumları okuyunca aklıma bir soru ve cevap geldi

-tv de ne izlersiniz? hangi dizileri ?

-belgesel izlerim, arada da haberler. dizi fln izlemem
 :D

ayrıcı Ahmet bey yazmış sanırım hızlı olunca ölüm şart gibi ama almanya gibi yerlerde otobanda hız sınırı yok. tamam bizim yollar o kadar iyi olmaya bilir ama Yasin Beyin de bahsettiği gibi müsait ve düzgün yollarda yapılıyor bu tarz şeyler.

uzattım kusura bakmayın ama ufo gören masum köylüler gibi de davranmaya gerek yok bence  :D

Bu kadar basit, teşekkürler Yusub bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mayıs 03, 2013, 10:47:02 »
Çevirme olunca da selektör yapıyorlar :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 03, 2013, 10:59:02 »
  Bu sellektör olayını forumda eminim yapmayan yoktur heralde...Yoksa bile istisnalar zaten kaideyi bozmaz. Özetle  bizi millet olarak farklı yapan yanımız  bu tarz  pratik zeka ürünü olan hareketlerimiz değil mi.  Hani hep derler ya ''Zeki çocuk ama aklı hep muzurluğa çalışıyor'' diye. Hatta çoğu yerde haylaz çocuğu severler ''İlerde kendini kurtarır bu'' gibisinden. Bu gibi durumlar günün ve dönemin getirisi olarak toplumda doğaçlama oluşmuş reflexlerdir....Ben trafikteki bu hareket doğru yada yanlış demiyorum ama insanlar maddi yada manevi mecbur kaldıklarında yazılı olmayan bu tür genel geçer davranışları sergiler. Buradaki arkadaşlarımızın da günlük hayatında bizim insanımıza  özgü bu gibi davranışlardan övündüğü bile olmuştur.

Konuyu tatlıya bağlamak adına geçenlerde duyduğum bir laf vardı....Gerçi Laf-ı güzaf ama yinede yazayım burdan

''Trafik kazalarının %20 si alkollü sürücülerden kaynaklandığına göre alkolsüz sürücülerin karıştığı kaza oranı daha yüksek''

:D :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 03, 2013, 11:01:46 »
Araçların sahip oldukları teknik özellikler ve mühendislik ile yolların fiziksel koşulları ve hava durumu sonuca direkt olarak etki ederler.Bazı ülkelerde autobahn lar vardır ve kelime anlamına uygun sadece otoyoldurlar.Virajların açısı ve eğimi çok ince hesaplar sonunda belirlenmiştir.Tabi satılan araçlarda ona göre teknik altyapıya sahiptir.Toparlarsak orada çok acil bir durumda emniyet şeritleri ve kaçış rampaları vardır.Arıza cebini duyan kişi sayısı pek azdır; oysa bu cepler bizim yollarda da vardır.

Hız bazen adrenalin bazen de felakettir.Trafik kurallarına uymak kesinlikle önemlidir ve hayat kurtarır Ancak karşıdan gelenin trafikteki davranışları en az bizim davranışımız kadar önemlidir.

Bazen kaput altındaki beygierleri kişnemesi hoş olsa da limitler dahilinde olmak gerekir.
Yusuf dediğin gibi bazen ufo gördüğümüz oluyor :) Tabi burada önemli olan o ufonun peşine takılmamaktır. :))))))))) Keyifli ve güvenli sürüşler herkese...

Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 03, 2013, 11:06:03 »
Hahaha ben galiba istisnayım Yusuf ;)  Hız konusunda da sanki öyle mi yapıyorsunuz denileni yapıyorum, Malesef bahsettiğiniz tv programları hariç izlemem dediğiniz gibi full belgesel kanallarım açık ;)

Çok abartmaya gerek yok evet ama biz bilinçliyiz derken böyle yaparken eğitim seviyesi malum ülkemde ki cahil cühela neler yapıyor malum....

He birde avrupada ve ya amerikada da yollar tahmin ettiğiniz kadar düzgün değil arkadaşlar ::)  Tabi limitsiz yollar vs fark nereden geliyor, onların en baz donanım aracı bile bizim araçlardan donanımlı... En büyük donanımları ise eğitimli ve daha önemlisi SAYGILI sürücüler...  İçlerinde kötüler yok mu tabi ki var nasıl bizim aramızda iyileri varsa ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 03, 2013, 11:07:21 »
Çevirme olunca da selektör yapıyorlar :D

Hız sınırının olması o kadar güzel bir şeyki insana her türlü bir şeyler kazandırıyor.En basiti 2 sene boyunca her hafta en az 1 kez geçtiğim yolun sağında turistik bir mağara olduğunu o yola koyulan radarlardan sonra gördüm.Süre olarak 30 dk farketmiş olmasına rağmen 1 ayda yaptığım tasarruf 1 kere daha gidip gelmeme yetecek kadar oldu.Hemde bir an dalgınlıkla radara düşerseniz yazacakları ceza yaklaşık yarım depo benzin tutarında olacağından(%30 a kadar olan hız aşımlarında,zaten %50 ise o zaman geçmiş olsun diyorum) baya ekonomik oluyor.Otoyollarda 120 km+12 km de %10 hesabından desek düz hesap 130 km yapar.1000 km yolunuz olsa 120+40 hızla gitseniz sabit olarak 6 saat 15 dk eder, 120 ile sabit gitseniz 8 saat 20 dk eder.Yani 2 saat fark eder arkadaşlar 1000 km yolda bile.Kaldıki o hızlarda uzun süreler sabit gidemeyeceğimizi,yavaşlayıp hızlanma durumlarındaki tüketimi hepimiz biliyoruz.120 ile giderken 7-7.5 litre yakıyorsanız 120+40 ile giderken emin olun bu değer 10 litre civarında olur.Her 100 km de 2.5 litre fark desek 1000 km de 25 litre fark eder ve bu 25 litre ile 120 km hızla giderek yaklaşık 350 km daha gidebilirsiniz.Karar sizin  ;)
Bu ne  ince hesap böyle  :)))))) ama hakkını teslim etmek gerekir ki yazılanlar doğru.

''Trafik kazalarının %20 si alkollü sürücülerden kaynaklandığına göre alkolsüz sürücülerin karıştığı kaza oranı daha yüksek''

:D :D :D :D
:alkis: :alkis: :alkis:
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 208 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 03, 2013, 11:12:49 »
  ''Trafik kazalarının %20 si alkollü sürücülerden kaynaklandığına göre alkolsüz sürücülerin karıştığı kaza oranı daha yüksek'' :D :D :D :D

:DUR: :DUR: :DUR: :DUR:
Sonuç: AYRAN ÖLDÜRÜR !!!

:olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 44 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 03, 2013, 11:13:22 »
Hahaha ben galiba istisnayım Yusuf ;)  Hız konusunda da sanki öyle mi yapıyorsunuz denileni yapıyorum, Malesef bahsettiğiniz tv programları hariç izlemem dediğiniz gibi full belgesel kanallarım açık ;)

Çok abartmaya gerek yok evet ama biz bilinçliyiz derken böyle yaparken eğitim seviyesi malum ülkemde ki cahil cühela neler yapıyor malum....

He birde avrupada ve ya amerikada da yollar tahmin ettiğiniz kadar düzgün değil arkadaşlar ::)  Tabi limitsiz yollar vs fark nereden geliyor, onların en baz donanım aracı bile bizim araçlardan donanımlı... En büyük donanımları ise eğitimli ve daha önemlisi SAYGILI sürücüler...  İçlerinde kötüler yok mu tabi ki var nasıl bizim aramızda iyileri varsa ;)

kurallara her zaman uyuyorsanız tebrik ederim. ayrıca teşekkür ederim hepimiz yollardayız nihayetinde ve kazalar tek taraflı olmuyor genelde dikkat etmeyenler gelip çarpabiliyor.

sadece belgesel izliyorum diyenlere, gözümle görsem bile kolay inanamam ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 22 kere teşekkür etti
  • 83 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 03, 2013, 11:15:56 »

:DUR: :DUR: :DUR: :DUR:
Sonuç: AYRAN ÖLDÜRÜR !!!

:olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu: :olu:

1 kere yolda o hataya düştüm.... Nerdeyse göz kapaklarıma kürdan takacaktım kapanmasınlar diye.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 03, 2013, 11:21:31 »
Bu ne  ince hesap böyle  :)))))) ama hakkını teslim etmek gerekir ki yazılanlar doğru.
Abi yeri geliyor 1 liranın hesabını yapıyoruz hatta bazen çeşitli ihtiyaçlarımızdan kısıyoruz,bu hesabı yaparken bir radar cezasına o kadar parayı verince insan ister istemez düşünüyor. :)
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......