0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dostumizin verirsen şöyle başlamak istiyorum 13-15 yıl kullanmayı düşünüyordun 2 senede elden çıkarıp sıfırına bakıyorsun 2 sene sonra da aynı şeyi yapma ihtimalin yok mu? kaldıki saab uzun yıllardır turbo motorlar üretiyor ve saab lar sorunsuzluklarıyla bilinirler ayrıca bakımlı hiçbir motorun (şanssızlık olmadığı sürece) kolay kolay arıza yapacağına ben kendi şahsi tecrübelerim neticesinde inanmıyorum dünya hacim küçültme diye bir türkü tutturmuş gidiyor artık büyük motorlara ihtiyaç yok onlar bunu gördü hacim küçültüyorlar eski bmw 2.0 lt 6 silindiri bilirsin şimdi bmw aynı gücü+daha fazla torku 1.6 turbo motordan alıyor bmw bile böyle yola saptıysa bir bildiği var demektir. bence bizim ülkemizde ve özelinde bizim forumdaki bu turbo motorlara güvensizlik ya at gözlüğü ya dünya gerçeklerine uzaklık yada kedinin erişemediği ciğere pis demesine benziyor her halikarda en iyisini almanı en iyisini sürmeni temenni ederim
siz turbo motorlarla ilgili genel bir görüşe (ya da önyargıya) sitem etmişsiniz ama ben siteminizi pek üstüme alınmadım açıkçası. çünkü ben kendi spesifik durumum hakkında seçeneklerimi optimize ederek atmosferik motorlu aracımı seçtim, turbolulara karşı olduğumdan değil (saab'a zaten laf yok)..diğer yazdıklarınızla ilgili olarak ise 2 sene sonra satma ihtimalimi düşünmedim ama zarar etmeyeceksem ya da zararım makul olacaksa satarım tabi, neden satmayım ? ama aracımı alırken uzun süreli olarak planımı yaparım bir iki yıl sonra önüme daha iyi bir opsiyon çıkarsa tabi ona geçerim.. ayrıca zaten 13-15 yıl kullanmayı düşünerek aldım diye bişey dememiştim ben sadece o ihtimali göz önüne alarak aracımı seçtim demiştim.. ayrıca bu dönem sonu mezun olacak ve otomotiv "sapığı" bir makina mühendisi olarak motorların çevrim hesapları, malzemeleri ve dayanımları kısaca motorlar hakkında bilgi sahibi olduğumu söyleyebilirim.. ayrıca geçen yaz toyota yetkili servisinde sırf ilgimden ötürü "işletme stajı" adı altında stajımla ilgisizde olsa servisin mekanik bölümünde 2 ay boyunca çalıştım.. şansıma ki tam da dizel motorların zayıf sekman yüzünden yağ yakma döneminin başlangıcıydı ve 2 ay boyunca 10 tane motor dağıtıp, piston sekman atıp, topladım ve teorik bilgilerimi uygulamada tecrübe etme imkanım oldu..sonuç olarak turbolu motorlar teorik olarak aynı özellikteki motordan daha az yakıt yakmalıdır ama pratikte bu sonuca henüz ulaşılamıyor çünkü henüz turbolu motorların yakıt ve hava iyileştirmeleri yeterli seviyede değil.. turbonun çalışma mantığını ve teorisini severim fakat uygulamada türkiye hava ve yakıt kalitesi koşullarına göre henüz teoride olması gereken verimi alamıyoruz turbodan.. benim düşünceme göre turbolu motorlardan teoriktekine yakın verim elde edebilmek için hava emme düzenekleri başta olmak üzere yakıt kalitesinde, piston yüzeylerinde, ateşleme gibi sistemlerde iyileştirmeler yapılmalı... ama üreticiler turbolu motorların arge çalışmalarını tork delisi müşterileri tatmin etmek üzerine yönlendiriyorlar maalesef, yakıt tüketimi üzerine değil.. bu arada sizin mesajınız at gözlüklü forumdaşlara ulaşmıştır sanıyorum..
eski kasayla yeni kasa arasındaki fiyat farkı gittikçe artacaktır diye düşünüyorum...yani eğer çok beğendinse, bence satıp yenisini almak için doğru zamandasın...yeni kasa yaygınlaştıkça fiyatı az da olsa artar, aynı şekilde elindeki kasanın da ikinci el değeri düşer...
Üzerinde ki hasarlar ile uğraşıp birde üzerine değer kaybettirmek yerine yeni araç alıdım.
2012 model aracınızın hasarları neydi acaba Cenk bey?
-Sağ ön farı tırnakları kırıldı ( kedi girdi ) sis farı sağlam. -Sol kapıya kamyonet carptı ( kaldırımda park halındeyken) fakat sadece sol arka kapı zarar gördü-Tampon celik bir boruya takıldı otoparkta ! Hasar hafif-Kaput üzerine boya sıçradı ( yol çalışması esnasında ) pütür pütür oldu. Ön camdan cıktı fakat boyadan cıkmadı. - Sağ çamurlukta ezik- Sağ marşipiyer de ezikAraç 32000 km de
Hasan bey,yazdıklarınızın çoğuna katılmakla beraber,turbolu motorun ömrü konusuna malesef katılmıyorum..Uzman görüşüşü ;http://www.uzmantv.com/dizel-araclarin-omru-ne-kadardirAracı değiştirme konusunda ise;ben herzaman kalbime göre hareket ederim..Mantık hep ikinci planda oldu..Kalbinize kulak verin..Aradaki farkı keyfiniz karşılıyor
abi konu dışı olacak biraz ama sizde de bahtsızlık var sanırım. kedi, park halinde çarpma, boya sıçraması tamamen bahtsızlıkla ifade edilebilir sanırım. gerçekten geçmiş olsun. Umarım yeni aracınızı değil kaza çiziksiz uzun yıllar boyunca kullanmak nasip olur.
Bahsızlık bende kesinlikle ama ne canıma nede diğer canlara birşey olmadı. Sonuçta parasını verip aldığımız ve sigortalatıp dolaştığımız bir metal yığını. En sonunda yeni araç aldık ve aynı şeyler olursa yine değiştirecez.... Bizlere birşey olmadıkdan sonra gerisi hikaye. Temenniniz içinde teşekkür ederim.
400. km ye geliyorum 2013 Aurisim ile ve kesinlikle 2012 yi aratmadı hatta gönül rahatlığı ile "İyiki takas etmişim" diye onlarca kez söyledim.
güncelleme için teşekkürler... ben de hala karar aşamasından uzak olsamda düşünme aşamasındayım.. peki şimdiye kadar, aklınıza yatmayan ya da içinize sinmeyen birşey çarptı mı gözünüze ?