Gönderen Konu: Boğaz kelebeği ve oksijen sensörü temizliği tecrübesi  (Okunma sayısı 28050 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '17
  • 53 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
1 ay önce 2006 model Avensis 1.8 AT araç satın aldım. Aracımda rölantiyle ilgili bir problem olmadığı halde gaz tepkisi ve torku acaba biraz zayıf mı endişesi yaşadım ve bundan hareketle oksijen sensörü ve boğaz kelebeğini temizletmeye karar verdim. Serviste söylediğimde rölantide problem yoksa gerek yok dediler ve pek yaklaşmadılar ve bu yüzden bende dışarda bu işi yaptırmaya karar verdim ve dışardaki ustama götürdüm. Önce o da yanaşmadı ama ertesi gün bunu kime temizlettirebilirim deyince gel temizleyelim dedi ve temizliğe başladık.

Aşağı yukları 10 dk süren işlem sonucunda kelebeğin iç kısmından ve kenarlarından epey bir kurum temizlendi. Daha kaldımı kalmadı mı bilmiyorum ama ben göremediğim ve ustada kalmadı dediği için kapattık. Bunun için tiner kullanıldı. Ayrıca oksijen sensörü de sökülerek temzilendi.

Sonuç olarak aracımın gaz tepkisinde farkedilir bir değişme oldu. Aracı yeni aldığım için ( 1ay oldu alalı) yanıltıcı bilgi vermek istemiyorum ama şehir içi yakıt tüketimi yol bilgisayarında ortalama 10 Lt civarındaydı. Temzlik yapıldıktan sonra yakıt alarak yol bilgisayarının sıfırlanmasını sağladım ve şu an yol bilgisayarı tüketim değerim son 3 gündür 9 Lt civarında dolaşıyor.

Yaşadığm tecrübe şunu gösterdiki, belirgin bir şikayet olsun veya olmasın bu temziliğin periyodik yapılması faydalı olmaktadır.
8)"16 Octavia 1.2 TSI Style Dsg/7)"09 Avensis 2.0MultidriveS
5)"04 Yaris 1.3 Sol AT/ 6)"06 Avensis 1.8 Elegant A/T 
3)"97 Corolla 1.6 XEİ/ 4)"07 Corolla 1.4D4D MMT
1)"03 Corolla 1.6 Terra/ 2)"05 Cordoba 1.4TDI S-Rider

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
Ynt: Boğaz kelebeği ve oksijen sensörü temizliği tecrübesi
« Yanıtla #1 : Şubat 17, 2013, 14:23:56 »
Aracım birbuçuk yıldır bende ve kelebek temizlemesi yaptırmadım. Allah'a şükür herhangi bir problem yaşamadım bu güne kadar. Ben de bu küçük bakımları yaptırmak istiyorum lakin bunun akabinde olmayan sorunların ortaya çıkmasından korkuyorum. Bu sebepten pek yaklaşamıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 17, 2013, 22:37:48 »
Genellikle avensislerde kelebek temizliği motorda devir düşüklüğü ve  akabinde oluşan titreme sonucu sökülüp temizleniyor. Yakıt tüketimine direkt etkisi olduğunu düşünmemiştim. Yakında  170 bin bakımı ve lpg bakımını yaptıracağım .. Bende bi temizlik yaptırsam olucak galiba..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 17, 2013, 22:42:41 »
Benimde bazı devirlerde gaz pedalı ayagımın altında titriyor bogaz kelebeginin kirlenmesinden yapabilirmi???
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '17
  • 53 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2013, 00:52:27 »
Benimde bazı devirlerde gaz pedalı ayagımın altında titriyor bogaz kelebeginin kirlenmesinden yapabilirmi???
Boğaz kelebeğinden olduğunu düşünmüyorum. Aynı sorunu Yaris te yaşıyorum öncelikle motor kulaklarına baktırdım ama takozların sağlam olduğunu söylediler. Motorda plastik bir parçanın yaptığı bir titreşimin yansıması olabilir demişlerdi.
8)"16 Octavia 1.2 TSI Style Dsg/7)"09 Avensis 2.0MultidriveS
5)"04 Yaris 1.3 Sol AT/ 6)"06 Avensis 1.8 Elegant A/T 
3)"97 Corolla 1.6 XEİ/ 4)"07 Corolla 1.4D4D MMT
1)"03 Corolla 1.6 Terra/ 2)"05 Cordoba 1.4TDI S-Rider

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Nisan 08, 2013, 21:21:08 »
Arkadaşlar merhaba,

Avensis 2.0 aracımı 68000'de geçen sene Kerem kardeşimizi arayıp telefondan referans alıp İzmir'den ağustosta satınaldım.Meşhur Hüseyin Ustaya brc kit taktırdım.O zamandan bu yana yaklaşık 22000 km yaptım.Son bir haftadır aynı rölanti ve titreme sorunu bende olmaya başladı.Çok beğenerek aldığım aracımdan soğumaya başladım.

Tekirdağ'dayım servislerin maliyetide ortada...Tekirdağ'da veya İstanbul avrupa yakasında bildiğiniz iyi bir usta var mı acaba?Bazı yazılarınızda sorunun subablarda olabileceği ve baya bir maliyet getirdiğini ifade etmişsiniz.Eğer öyle ise yandı gülüm keten helva oldu... :(
2005 Avensis Excutive 2.0 OV

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 08, 2013, 22:12:28 »
Arkadaşlar merhaba,

Avensis 2.0 aracımı 68000'de geçen sene Kerem kardeşimizi arayıp telefondan referans alıp İzmir'den ağustosta satınaldım.Meşhur Hüseyin Ustaya brc kit taktırdım.O zamandan bu yana yaklaşık 22000 km yaptım.Son bir haftadır aynı rölanti ve titreme sorunu bende olmaya başladı.Çok beğenerek aldığım aracımdan soğumaya başladım.

Tekirdağ'dayım servislerin maliyetide ortada...Tekirdağ'da veya İstanbul avrupa yakasında bildiğiniz iyi bir usta var mı acaba?Bazı yazılarınızda sorunun subablarda olabileceği ve baya bir maliyet getirdiğini ifade etmişsiniz.Eğer öyle ise yandı gülüm keten helva oldu... :(

Mehmet bey tekrardan merhaba.. Aracınızdan soğumanıza gerek yok. Eğer yakınınızda servis varsa direk şikayet belirtmeden boğaz kelebeği temizliği yaptırmak istiyorum derseniz en son sorduğumda ücreti 50 tl idi. Yada özel herhangi bir toyota servisi aynı fiyatlara yakın bi fiyata bunu halledebilir . Aklınıza başka bişi gelmesin..

yada..
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=42858.0

konu ve usta tanıdık gelecektir. eliniz yatkınsa bi balata spreyi ile sorunu sizde çözebilirsiniz.

Boğaz kelebeğinden olduğunu düşünmüyorum. Aynı sorunu Yaris te yaşıyorum öncelikle motor kulaklarına baktırdım ama takozların sağlam olduğunu söylediler. Motorda plastik bir parçanın yaptığı bir titreşimin yansıması olabilir demişlerdi.

Toyotanın bazı modellerinde boğaz kelebeği zamanla içeri giren toz ve benzin/lpg nin verdiği rutubet yada nemden dolayı kelebeğin üzerine yapışıp tam kapanmasını engelliyor. Bu da rölantide düzensizlik ve dolayısıyla titreme yapıyor .. Çok uçuk meblağlar harcamadan önce serviste 50 tl ye yapılıp düzeltilebilecek bir çözüm. denemekte fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • 148 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Nisan 09, 2013, 20:50:20 »
Boğaz kelebeği temizliğini LPG ustaları mı yapıyor, servisler mi ? Hangisine gitmeli ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 09, 2013, 20:59:00 »
Boğaz kelebeği temizliğini LPG ustaları mı yapıyor, servisler mi ? Hangisine gitmeli ?
Karbüratörcüler dahi yaparlar.Genel bakım yapan bir yere gitmeniz yeterli
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • 148 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 09, 2013, 21:02:01 »
Karbüratörcüler dahi yaparlar.Genel bakım yapan bir yere gitmeniz yeterli

LPG ayarına da baktıracağım. O halde gittiğimde ikisini de aradan çıkarmam gerekecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 09, 2013, 21:14:10 »

En uygun nerde yaptırabilecekseniz orada yaptırın. Çok basit bi işlem aslında. O yüzden bi ton para vermeye gerek yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 10, 2013, 11:24:59 »
ben 50 tl ye serviste yaptırmıştım am geçen gün yine söktüm elimle biraz temizldim servise gitmeye hiç gerek yokmuş yani tam olarak sökmeden kelepçeyi sökerek bile temizlenebilir ama
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Nisan 10, 2013, 20:39:51 »
ben 50 tl ye serviste yaptırmıştım am geçen gün yine söktüm elimle biraz temizldim servise gitmeye hiç gerek yokmuş yani tam olarak sökmeden kelepçeyi sökerek bile temizlenebilir ama

o kadarını yapıyorsanız eğer bi balata temizleme spreyi sizi bir kaç yıl idare eder.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '98
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 10, 2013, 22:26:23 »
Mahmut Bey, oksijen sensörünü neyle ve nasıl temizlediniz, ben de yapsam diyorum, kendimiz yapabilirmiyiz, risk varmıdır..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Nisan 10, 2013, 23:03:47 »
o kadarını yapıyorsanız eğer bir balata temizleme spreyi sizi bir kaç yıl idare eder.
Balata spreyi ile olur mu peki içine giren su vs bir sıkıntı yaratmaz mı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 167 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Nisan 10, 2013, 23:20:54 »
Balata spreyi ile olur mu peki içine giren su vs bir sıkıntı yaratmaz mı

bizde aynı şekilde yaptık. Hatta sprey ile temizleyip bez ile kuruladık. Sonra motor çalıştırıldı falan .. Bi süre rölanti düzensiz gidiyor ama sonra stabil duruma dönüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 10, 2013, 23:54:54 »

Sizin gördüğünüzün birde arka tarafı var en büyük pislik kelebeğin arka tarafında bence oranın temizlenmesi gerekir ben sürekli önünü temizlerdim pırıl pırıldır bir keresinde cesaret edip söktüm kelebeği arkası resmen simsiyahtı. Yakıt ekonomisini takip etmedim ama çekişte çok azda olsa bir değişiklik vardı. Ayrıca rölantideki dengesizlik MAF sensörünün kirlenmesinden kaynaklıdır balata spreyi ile onunda temizlenmesi gerekiyor.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Nisan 10, 2013, 23:57:11 »
MAF sensörünün kirlenmesinden kaynaklıdır balata spreyi ile onunda temizlenmesi gerekiyor.
Maf sensörünü balata spreyi ile değilde yağsız kontakt spreyler var onunla yapmak lazım.Bozabilir iletkenliğini parçanın balata spreyi.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '12
  • 1003 kere teşekkür etti
  • 1011 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Nisan 11, 2013, 01:27:42 »
Maf sensörünü balata spreyi ile değilde yağsız kontakt spreyler var onunla yapmak lazım.Bozabilir iletkenliğini parçanın balata spreyi.

Evet yagsız kontak spreyleriyle temizlenmeli. çok dikkat etmek lazım bayagı pahalı bir parça
Toyota avensis 1.6 elegant 2006 Tüplü
Toyota avensis 1.6 elegant extra 2012 BRC Tüplü

Öleceğiz birgün, gömecekler. Birkaç gün övecekler, sonra kalan malını bölecekler; Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Nisan 11, 2013, 10:13:58 »
ben söktüm baktım temizdi zaten sonra arabaya bindiğimde arıza ışığı yanıyordu 1 2 defa gaza basınca arıza ışığı söndü