0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba Oğuz bey,Bu konuyu ev alırken o kadar detaylı araştırdım ki, şimdi bu konudaki rahatlığımı yaklaşık 6 aylık araştırmama borçluyum.Öncelikle İskenderun da bulunduğum 4 aylık süreçte ısınmadan çok soğutmaya ihtiyaç var gibi düşünüyorum o konuyu halletmişsiniz sanırım.Konuya gelecek olursak, Isıtma sistemi konusunda ekonomi alınacak ürünlerde değil alınacak ürünlerin sağlayacağı verimlilikte aranır,öncelikler sırasıyla,1-Yalıtım2-Tesisat Kalitesi3-Radyatör Kalitesi ve Uygun Metraj4-Kombi5-Kullanılacak Ek DonanımlarEviniz hazır inşaat ise yalıtım konusunda yapılabilecek çok fazla birşey yok, en uygun çözüm içeriden yeniden yalıtım sağlamak, ve pencerelerin,balkon kapısının vs. yalıtımdan emin olmak gerekirse yeniden yalıtımını sağlamak.Tesisat kalitesi kullanılan boruların kalitesi (ısı emiciliği, akışkanlık direnci) ile yapılan işçiliğin özenine bağlı (gereksiz büküm (dirsek), gereksiz metraj) bir konu.100 metrekare 2+1 ev için (kendi evim) maksimum dirsek sayısının 80, maksimum boru metrajının ise 150 metre (dirsekler dahil, metrekare x 1.5 formulüymüş) olması gerektiğini söylemişti bir mühendis.Radyatör konusu ise apayrı bir konu, radyatörler genelde üç çeşit;Standart Radyatörler (35mm Hatveli Döküm)Kısa Hatveli Radyatörler (25mm Hatveli Döküm, Demirdöküm+ gibi)Alüminyum Radyatörler (Alurad vb.)Radyatör kullanılırken ısı emiciliği ve dışarıya iletebildiği ısının (Kcal cinsinden) önemi çok büyük,çünkü kombinin ısıttığı suyun yarı ısısını sadece kendini ısıtmak için kullanan radyatörler var piyasada,bütçeniz müsait ise (normal radyatör metre fiyatının yaklaşık iki katı) alüminyum radyatör tavsiye ederim, yok değil ise kısa hatveli radyatörler standart radyatörlerden sadece %15 civarı daha yüksek fiyata sahipler.Radyatör metrajı tamamen evin şekli ve sonrasında metrekaresi ile alakalı,145m2 (tahminim 3+1) eviniz için minimum 8 metre radyatör kullanmanız faydanıza olur.Gördüğünüz üzere kombi son sıralarda yer alan bir faktör, bunu şöyle açıklayabilirim, kombi herkesin uzay mekiği gibi gördüğü, ısınmanın ana elementi gibi görünmesine rağmen aslında eskiden kullandığımız şofbenlerin gelişmiş bir versiyonu.Piyasada yüzlerce teknoloji,yüzlerce faklı özellik içeren modeller mevcut,size tavsiyem çift eşanjörlü elektronik kullanım paneline sahip olmayan, minimum 8 metre radyatör kullandığınızı düşünerek 30.000Kcal/s kapasiteli klasik bir kombi kullanmanız.Zira yok titanyum kaplı kazanlara sahip,yok kapasitif kullanım tuşlarına sahip (sanki her dakika ona dokunacakmışız gibi) modeller daha fazla sorun ihtimalinden başka birşey sağlamayacaktır.Bu titanyum kaplı kazanlara sahip kombiler aldatmacadan başka birşey değil,titanyumu kim kaybetmiş ki bu firmalar kazanlarını titanyumla kaplamışlar,akıllı bir insan önce titanyumun fiyatını araştırır,kombinin fiyatı ile kıyaslar kaç gram! titanyum kullanıldığını bile hesaplayabilir.Marka konusunda servis ağı ve müşteri memnuniyetini göz önünde bulundurmanız en önemli etken, ben aradığım kriterlerde (size de yazdığım) ECA Confeo Plus modelini tercih ettim, ancak sizin radyatör metrajını dikkate alırak işin içine yoğuşma faktörü girmesi gerekli, zira yoğuşmalı kombiler 8 metre petek boyu sonrasında tam kapasite ile çalıştıklarında %10 civarı daha fazla verimlilik sağlayabiliyorlar.Gelelim ek donanımlara, bu konu da hassas ancak herkesin es geçtiği bir konu.Kullanılan vanaların kalitesi size yaz sonu kış geldiğinde, açılmama, takılı kalma, açma kapama tutamaklarını elinizde kalması, su sızdırması gibi saçma ama can sıkıcı problemler açabilir.Oda termostatı herkesin bildiği bir konu ancak dahada iyisi var! Termostatik vana.Bu vanalar bütün radyatörlere (Kombiye en uzak radyatör hariç bırakılabilir) uygulanarak tüm odalarda standart sıcaklık sağlanabilir zira oda termostatı sadece bulunduğu ortamdaki sıcaklığı baz alırken termostatik vanalar birbirinden bağımsız şekilde her odayı değişik sıcaklıklara ayarlamanızı ve daha konforlu ve ekonomik ısınmanızı sağlarlar, fiyatları astronomik değildir, ayrıca kombiden bağımız çalıştıkları için arıza çıkarma oranları çok düşüktür.Artık piyasada dijital olarak ayarlanabilenleri bile mevcut (bence gereksiz).Termostatik vana olarak, bulabilirseniz bu vananın mucidi Danfoss (Made İn Germany) yada fiyatını baz alırsanız ECA marka kullanabilirsiniz.Saygılar.
Burada bahsedilmemiş ama taktırmadıysanız mutlaka d.gaz kaçak alarmı da taktırın.
Ufuk bey değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ederim. Gerçekten çok yardımcı oldu. evet sizin de dediğiniz gibi evim 3+1 145 m2 dıştan full ısı yalıtımlı ve boruları inşaatken duvar içinden döşenmiş. Petekte ki büyüklük faktöründe kafama takılan bir şeyler var... Petekler her odada mı 8 m. mi olması lazım ! Benim ara hole çok küçük bir petek sığar ama diğer odalara tahmini 8 m sığar. Bugün bir doğalgazcı ile görüştüm. Şu an herkeze FERROLİ yi öneriyoruz dedi hem çok sorunsuzmuş hemde 5 yıl garantisi varmış. Ortalama 4500 liraya geleceğini söyledi bana büyük peteklerle beraber... Peteklerde de belirgin özellik olduklarını söylüyorlar ama tam anlayamadım. Termostatik vanayı da mutlaka düşünüyorum. Görüştüğüm arkadaşta önerdi ki sizde baya baya araştırmışsınız... Orası aşikar abicim kendimi ve eşimi riske atamam mutlaka kaçak alarmını taktıracam....
Ufuk, çok güzel bilgiler paylaşmışsın. Bir çok noktada, bir çok kişiye faydalı olacaklarını düşünüyorum. Danfoss çok özel ürünler üreten, çok kaliteli bir üreticidir. Çok farklı sektörlere yönelik ürünleri vardır.(bire bir bildiğim bir marka) Katılmadığım bir kaç noktayı belirteyim. Bence kombi bu işin merkezi, motorudur, kombi teknolojisi verimi belirleyen önemli bir etmendir, elbetkide dediğin gibi tesisat ve peteklerle birlikte. Alüminyum ve Bakır 'ın ısı karşısındaki davranışları bilindiğinden(ısı çeken ve ısı ileten) içinde ısı olan gereçlerin teknolojilerinde(ör:bilgisayar) belli şekillerde kullanılır. Titanyum'a gelirsek; bunun çok farklı türevleri vardır(kimyasal yapısı ve formulünü bilmiyorum) ve emin olunsun ki petrol kadar hayatımıza girmiş bir maddedir. İnanamayacağınız kadar çok yerde kullanılır. Kıyafetlerimizden, duvarlarımıza, otomobilimizden, yediğimiz bir çok gıdaya kadar. Bu arada bazı kombilerde %107 gibi verim değerleri mevcutmuş, sanırım baca gazını tekrar ısıtma amacı ile kullandıkları için. Bazı modellerin telefon ile dışarıdan da komut alabildiğini duymuştum. Küçük çocuklu aileler için işlevsel olabilir.
Durumu bir araç olarak düşündüğümüzde, araç şekilleri, yürüyen aksamı vs. konusunda son yıllarda çok ileri gelişmeler olmamasına rağmen motor teknolojisindeki gelişmeler ile(büyük oranda) gerek performans artmış, gerek ise yakıt tüketimi azalmıştır. Sırf motor iç sürtünme katsayısı değişimi bile önemli etkilere sahiptir hepimizin bildiği gibi. Elbet ki de şanzıman oranları, dişli sayısı ve bu dişlilerin sürtünme kayıpları, rulmanların sürtünme mukavemeti, lastiklerin yarattığı sürtünme kayıpları da doğrudan yakıt tüketimine etki eden faktörlerdir ancak bunlardaki değişimin etkisi bence motor teknolojisindeki değişime göre çok daha düşüktür
Aslında sistemin amacı Isınmak değil, Isıtmaktır bence. Isınmak ise sonuçtur. Amaç; petekleri ısıtmak ve onları açığa vurduğu ısıyı faydalı hale dönüştürmektir ve bu noktada yalıtımın ve tesisatın önemi ortaya çıkar. Fakat bu ısıtmayı sağlayan ana etmen kombidir bence.
Titanyum kazanların şikayetleri ya da bu titanyumun özellikleri konusunda bir bilgim yok. Ancak materyal kimyasına girildiğinde durum burada açıklanamayacak kadar karmaşık olabilir. %20 kaşmir paltoya da kaşmir denebilir, %100 olana da. Yalnız söylediğim gibi, Titan, hiç tahmin edilmeyecek yerlerde çokca hayatımıza girmiş bir üründür.
Tartışmak demeyelim de istişare (günceli beyin fırtınası) daha naif kalıyor:) bu konudan forum içi ve forum dışı yararlanabilecek çok kişi olduğunu da düşünerek yazıyorum zaten.Araç olarak düşündüğümüz de siz aksamların detayına takılmışsınız, şöyle düşünün, Mazda Skyactive, Audi Spaceframe, VW DSG, vb. teknolojiler, motor gelişiminin önümüzdeki 20 yıllık süreçte sağlayacağı etkilerin bugünden araçlarımız da elde edilmesini sağlıyor.Daha da kısa ve net gidip kombiye 5 milyar verip gerisini boş verdiğinizde elinizde çok sağlam bir motorunuz ama ne olduğu belirsiz yada sıradan geriye kalan bileşenleriniz oluyor, ve siz normal bir araba parası verdiğiniz motorunuzu normal bir araba gibi kullanamıyorsunuz. İşte bu noktada mantık düzlemi insanın aklını karıştırıyor, siz para harcıyorsunuz ki ısınmak için, parayı suyu ısıtmak için harcamıyoruz sonuçta, bu da ısınmak için sistemin tamamının uyumlu ve uygun olması gerekliliğini gösteriyor bize.Titanyum bileşeninin kombide kullanılmasının nedeni kazanın korozyon direncini arttırmak ancak, sizinde bahsettiğiniz gibi bu titanyumun ne kadar ! kullanıldığı ile alakalı bir durum, birazda kullanıcıyı çekmek amaçlı Titanyum deniliyor tabi, alüminyum deseler kimse tamah etmez, acetal kaplı nikel deseler kimse anlamaz, en güzeli titanyum isminde bile şaşaha var bilmem anlatabildim mi?Saygılar.Edit:İmla hatası, bu kadar yazıp hatasız yamak da zor oluyor
Bende bu sene dogalgaza geçtim, piyasayı baya bir araştırdım sonunda vaillant aldım. Sana vaillant öneririm ...
Kombilerde kazan bulunmuyor, ısıtma bölgesi aynı arabaların radyatörleri gibi olup, yatay dolambaçlı boru etrafındaki peteklerin alttan yukarıya doğru ısıtılmasıyla yapılıyor. Bu boruların iç çeperlerinin Titanyum yada başka bir madenle kaplanıyor olmasının sebebi içinde kireçlenme oluşumunu engellemek içindir, kireçlenme ne kadar az olursa ısı aktarımı için o kadar az enerji harcarız.
-Hiçbirzaman Radyatörlerin tamamında Termostatik Vana kullanılmamalıdır, bulunan en küçük radyatörde (muhtemelen banyo) normal vanalar kullanmaya devam edilmelidir. Sebebi; yüksek ısıtmayla çalışan kombi, termostatik vanaların hepsinin aynı anda kapanması olasılığına karşı Pause olmadan önce devirdaime kısa bir süre daha devam edebilmesi içindir, aksi halde orta uzun vadede kombide çatlamalar meydana gelecektir.
baymak candır can neyse ben karışmıyorum. kombi kapasitesi belirlerken borulara kadar gidilmiş ama Adana ilimiz yılın en soğuk döneminde kaç dereceye düşüyor?
bizdede yoğuşmalı wiesman kombi var gerçekten çok az yakıyor , bende taktırırken çok araştırmıştım .Alman markası olup Almanya'da üretilen tek kombi wiesman .buderus ve bosch ,Manisa'da üretiliyor ,waillant Çekostavakya da üretiliyor ,Diyeceksin şimdi ,türkiyede üretilmesi kötümü diye, en son aracım olan toyota verso yu alana kadar 5 tane japon üretimi corolla kullandım hiçbirinde en ufak sorun yaşamadım,türk üretimi olan versoyu aldım 1000 km sonra baskı balata komple garantiden değişti,5bin km sonra direksiyon suni deriden imal edilmiş olduğu için soyuldu garantiden değişti,farlarım buharlandı ve bunun gibi bir sürü sorun yaşadım ,bundan sonra daha mümkün değil türk üretimi bir araç almam .şu bir gerçek, verso toyotanın en çok sevdiğim modeli oldu. üzerindeki 2.0 dizel motor bütün sıkıntılarımı unutturacak kadar performanslı ,kolay kolay bu arabayı satmam .konuyu gene arabalara çektim Viesmanın nerden biliyoruz almanya üretimi olduğunu korede de çinde de fabrikaları mevcut .. Ama malesef Vaillant tek üretim noktası germany.Yinede belirtilecek olursak viessmannda almanyada yapılıyo ...