Gönderen Konu: Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru  (Okunma sayısı 9152 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru
« : Kasım 16, 2012, 16:43:34 »
Merhaba arkadaşlar.

Bugün, az sonra yazacağım konu ile ilgili tüm bildiklerimi bizim karadenizli ustamız iki dakikada alt üst etti. Anlattıklarından sonra da bildiklerimin doğruluğundan şüphe etmeye başladım ve sizlere danışmak istiyorum. Durum şu;

Bildiğim kadarıyla enjeksiyonlu araçlarda (dizel, benzinli farketmez) araç viteste iken gaza basılmadığı sürece motora yakıt gitmediğinden (fuel cut-off) yakıt tüketimi sıfırdır. Fakat vites boşta iken araç rolantide çalıştığından dolayı bir miktar yakıt tüketecektir.

Gün içinde ustamızla birlikte şirket aracımla (Renault Clio Symbol 1.5 DCI) kısa bir mesafe giderken konusu açıldı ve ufak bir tartışmaya girdik. Onun söylediğine göre araç viteste iken gaza basılmadığı halde, boşta gitmeye göre daha fazla yakıt yakıyormuş. İnternette yazanlar, servislerdeki bilir kişilerin söylediklerinin hepsi hikaye imiş. Çoğu kişi bunu yanlış biliyormuş.
Kendisi neredeyse babam yaşında olduğundan saygısızlık etmemek için sen ne diyorsan doğrudur dedim çıktım işin içinden. Ama yine de kafama takıldı. Şimdi sizlere soruyorum. Benim bildiklerim mi doğru yoksa ustamın söyledikleri mi? Bu arada ustam 40 yıllık tornacı. Motorlarla ilgili bilgisi de yadsınamayacak kadar iyi. Zaten bu yüzden tereddüte düştüm. Başkası söylese hiç sallamazdım bile.
'93 W124 M111

Toyota Club Türkiye

Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru
« : Kasım 16, 2012, 16:43:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru
« Yanıtla #1 : Kasım 16, 2012, 17:19:08 »
Araç viteste gaz pedalına basmıyorsanız ve devir dizeller için söylüyorum 1750 nin üstünde ise tüketim sıfır olur .

Araç viteste tüketim sıfır olmasa bile ben şahsen güvenlik açısından viteste gitmeyi tercih ederim . Özellikle rampa inişlerde .

Bu arada size bunu diyenle tartışmamanız en iyisi olmuş kendisine ne derseniz deyin o kendi bildiğine inanacaktır bu durumlarda bende sizin yaptığınızı yapıp sıyrılıveriyorum . Ne demişler az konuş çok yaşa . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 16, 2012, 17:26:11 »
Araç viteste gaz pedalına basmıyorsanız ve devir dizeller için söylüyorum 1750 nin üstünde ise tüketim sıfır olur .

Araç viteste tüketim sıfır olmasa bile ben şahsen güvenlik açısından viteste gitmeyi tercih ederim . Özellikle rampa inişlerde .

Bu arada size bunu diyenle tartışmamanız en iyisi olmuş kendisine ne derseniz deyin o kendi bildiğine inanacaktır bu durumlarda bende sizin yaptığınızı yapıp sıyrılıveriyorum . Ne demişler az konuş çok yaşa . :)
Abi güvenlik açısından viteste gitmeyi tercih ederim demişsiniz. Bizi bir aydınlatabilir misiniz?
-Viteste daha mı az yakar?
-Boşta gitmenin ne gibi zararları olabilir?

Şimdiden Teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Kasım 16, 2012, 17:28:42 »
Evet, her araç için aynı olmamakla birlikte dediğiniz gibi 1200-1600 devirler arasında cut-off devreden çıkar ve bir miktar yakıt püskürtmesi olur.
Fakat bu yaktığı yakıt boş vitesle karşılaştırıldığında hangisi daha az yakar?
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota Corolla D-4D 1.4 Comfort Extra 2011 Siyah
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 16, 2012, 17:51:00 »
Hocam bu video size yardımcı olacağı kanısındayım...

Araç boş viteste az yakar mı? - 8. ETAP
Toyota Corolla D-4D 1.4 Comfort Extra 2011 Siyah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Kasım 16, 2012, 18:20:07 »
Hocam videoda anlatılan konu ile ilgili hem fikiriz orada bir sıkıntı yok. Sorum şu ki; araç viteste iken cut-off devrinin altına düşüldüğünde yakılan yakıt ile boşta (rolantide) yakılan yakıtı karşılaştırdığımızda hangisi daha azdır?
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #6 : Kasım 16, 2012, 18:37:26 »
Abi güvenlik açısından viteste gitmeyi tercih ederim demişsiniz. Bizi bir aydınlatabilir misiniz?
-Viteste daha mı az yakar?
-Boşta gitmenin ne gibi zararları olabilir?

Şimdiden Teşekkürler...

Hikmet rampaları araç viteste iken inmek her zaman daha güvenli ve ekonomiktir.

Nedenleri rampaları vites boşta inerseniz yavaşlamak için sürekli frene basarsınız bu frenlerin belli bir süre sonra ısındığı için performansının düşmesine neden olur . Rampaları fren ile inmenizin tek dez avantajı frenlerin ısınması değilidir . Yakıt tüketimi artar . Fren balataları erken biter .

Durum böyle iken vites boşta rampa inmek paranızla canınızı tehlikeye sokmak demek .

Evet, her araç için aynı olmamakla birlikte dediğiniz gibi 1200-1600 devirler arasında cut-off devreden çıkar ve bir miktar yakıt püskürtmesi olur.
Fakat bu yaktığı yakıt boş vitesle karşılaştırıldığında hangisi daha az yakar?

Bu soruyu bilemiyecem genelde dizellerde 1750 devirden sonra yavaştan yakıt püskürtülmeye başlanır ve devir düştükçe bu püskürtme oranı artar . Ondan yakıt püskürtülmeye başlanan ilk devirlerde belki vites boşta iken den daha az yakabilir ama devir düştükçe yakıt vites boşta iken püskürtülen yakıttan bir miktar daha fazla püskürtülür .

Bunu anlık yakıt tüketimini takip ederk öğrenebilirsiniz . Ama trafiğin içinde iken tavsiye etmem .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Kasım 16, 2012, 18:44:47 »
Bu soruyu bilemiyecem genelde dizellerde 1750 devirden sonra yavaştan yakıt püskürtülmeye başlanır ve devir düştükçe bu püskürtme oranı artar . Ondan yakıt püskürtülmeye başlanan ilk devirlerde belki vites boşta iken den daha az yakabilir ama devir düştükçe yakıt vites boşta iken püskürtülen yakıttan bir miktar daha fazla püskürtülür .

Bunu anlık yakıt tüketimini takip ederk öğrenebilirsiniz . Ama trafiğin içinde iken tavsiye etmem .

Hmm. Devir düştükçe yakıt püskürtülmesinin artması mantıklı, bilgi için teşekkürler. Maalesef Clio Symbol'deki yol bilgisayarı pek doğru sayılmaz. Çünkü vites boşta iken bile 0.0 gösteriyor :) Az önce Renault Türkiye'ye 2008 Symbol için cut-off devrinin hangisi olduğunu sordum bakalım ne cevap gelecek.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '05
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 16, 2012, 19:55:04 »
Hocam videoda anlatılan konu ile ilgili hem fikiriz orada bir sıkıntı yok. Sorum şu ki; araç viteste iken cut-off devrinin altına düşüldüğünde yakılan yakıt ile boşta (rolantide) yakılan yakıtı karşılaştırdığımızda hangisi daha azdır?
benim evim giden yolda hafif eğim var. eğer inerken çok hızlı değilsem belli bir yerden sonravdevir düşüyor, dediğiniz gibi yakmaya başlıyor. hatırladığım kadarıyla 2 lt/100km yakıyor. örneğin hız 50 ye düşüyor 5. viteste ise yakıt yakıyor ama vites küçültüp uygun vitese alınınca yine yakıt sıfıra iniyor. Ama boşta iken 0.6 lt/100km civarında yakıt tüketiyor. Tabi bunlar yol bilgisayarındaki göstergeler. eğer araç tamamen vitese binmiş yani devir çok düşmüş ve araba hareket etmek için güce ihtiyaç duyuyorsa rölantide yaktığından fazla yakar benim fikrimce.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 16, 2012, 21:56:14 »
Kabaca anlatmak gerekirse, rölantide motorun çalışması için 1 ölçek yakıt 2 ölçek hava gerekiyorsa,
Viteste gaza basmadan yokuş aşağı inerken devir daha fazla olacak, motor içine 5 ölçek hava çekilirken sadece 1 ölçek yakıt tüketmeye devam edileceği için ekonomi daha fazla yapılabilecektir. Yol bilgisayarıda tüketimi -0.5 olarak değil  0.L/100km olarak gösterir. Fakat bu şekilde 100km yol alırsan toplamda ortalama 0.5L/100km gibi bir sonuç yinede çıkacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #10 : Kasım 16, 2012, 22:02:05 »
Hmm. Devir düştükçe yakıt püskürtülmesinin artması mantıklı, bilgi için teşekkürler. Maalesef Clio Symbol'deki yol bilgisayarı pek doğru sayılmaz. Çünkü vites boşta iken bile 0.0 gösteriyor :) Az önce Renault Türkiye'ye 2008 Symbol için cut-off devrinin hangisi olduğunu sordum bakalım ne cevap gelecek.

Normaldir o :)

Bildiğim kadarıyla renaultlar da 20 km nin üstüne çıkmadan anlık tüketimde gözükmüyormuş .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Ex Toyota User --Auris Pert--
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 16, 2012, 22:17:58 »
Bildiğim kadarıyla bu tamamen araçların yazılımları ile ilgili. Araç viteste iken tüketimi gaza basma şiddetinize göre gösterir. Hal böyle olunca, vitesteyken gaza basmadığınız anlarda aracın yakıt tüketim değeri araç beynine gönderilemiyor, böylece tüketim sıfır görünüyor. Ama tüketimin sıfır olması imkansızdır çünkü motor çalıştığı her saniyede sonuçta yakıt kullanmaktadır. Sadece yol bilgisayarında veri görünmez. Rölantide mi çok yakar yoksa viteste gaza basmazken mi orasını tam bilmiyorum işte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '94
  • 2027 kere teşekkür etti
  • 2560 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Kasım 16, 2012, 22:53:51 »
Bildiğim kadarıyla bu tamamen araçların yazılımları ile ilgili. Araç viteste iken tüketimi gaza basma şiddetinize göre gösterir. Hal böyle olunca, vitesteyken gaza basmadığınız anlarda aracın yakıt tüketim değeri araç beynine gönderilemiyor, böylece tüketim sıfır görünüyor. Ama tüketimin sıfır olması imkansızdır çünkü motor çalıştığı her saniyede sonuçta yakıt kullanmaktadır. Sadece yol bilgisayarında veri görünmez. Rölantide mi çok yakar yoksa viteste gaza basmazken mi orasını tam bilmiyorum işte.

Elbette her araç rölantide fazla yakar, rölanti devri hiç bir faydası olmayan tamamen gereksiz bir durumdur. O nedenle yeni nesil hybrid araçlarla trafik ışıklarında durduğumuzda yada yokuş aşağı inişlerde motor çalışmaz. Gaza basmaz iken oluşan durum ise tamamen güvenlik ile ilgilidir, boşta frenle ineceğine viteste in ama gaza basma.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 16, 2012, 23:04:47 »
Hikmet rampaları araç viteste iken inmek her zaman daha güvenli ve ekonomiktir.

Nedenleri rampaları vites boşta inerseniz yavaşlamak için sürekli frene basarsınız bu frenlerin belli bir süre sonra ısındığı için performansının düşmesine neden olur . Rampaları fren ile inmenizin tek dez avantajı frenlerin ısınması değilidir . Yakıt tüketimi artar . Fren balataları erken biter .

Durum böyle iken vites boşta rampa inmek paranızla canınızı tehlikeye sokmak demek .

Benim araç yarı otomatik, S konumunda uygun viteste iniyorum çıkarkende aynı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #14 : Kasım 16, 2012, 23:10:00 »
Benim araç yarı otomatik, S konumunda uygun viteste iniyorum çıkarkende aynı.

En doğrusunu yapıyorsun . Sakın rampa inerken vites boşta inme .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 16, 2012, 23:10:42 »
En doğrusunu yapıyorsun . Sakın rampa inerken vites boşta inme .
Zaten, sorduğuma bakma meraktan soruyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 254 kere teşekkür etti
  • 720 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Kasım 16, 2012, 23:27:05 »
arkadaşlar bana kesin olarak devir 1500 üstünde vitesdeyken gaza basmaz iken gaz benzin yakmadığını kanıtlayabilirmisiniz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #17 : Kasım 16, 2012, 23:48:40 »
arkadaşlar bana kesin olarak devir 1500 üstünde vitesdeyken gaza basmaz iken gaz benzin yakmadığını kanıtlayabilirmisiniz ?

O imkanı siz mi vereceksiniz kendi imkanlarımızla mı kanıtlıcağız . :)

Abi öyle bir sormuşsunuz ki sanki kanıtlama mecburiyetimiz var . Bilinen yeni nesil araçların viteste iken gaza basmıyorsanız belli devirden sonra yakıt yakmadığı ama Tekin abinin dediği gibi çok cüzi miktarda yakıt tüketiyor da olabilir . Zaten çok dik rampaları yakıt yaksa da yakmasa da güvenliğiniz açısından viteste inmek zorundasınız .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '05
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Kasım 17, 2012, 18:26:43 »
ben çok fazla sayısal veri veremem, teknik blgidir. Ama şunu söyleyebilirim bildiklerim kadarıyla: eğer araç takılı olduğu vites devrinin üstünde kendiliğinden gidebiliyorsa, yani gaza ihtiyaç duymadan sadece eğimden kaynaklanan bir güçle araç hareket edebiliyorsa motor yakıta ihtiyaç duymaz. Motor çalışır vaziyettedir, pistonlar çalışır ama yanma sonucu kazandığı enerji ile değil de, tekerleklerin kendiliğinden dönmesi sonucu oluşan oluşan hareketle çalışır. Eğer araç viteste değil de boşta ise tekerlekteki bu hareket iletilmediğinden motor rölantide çalışır ve yakıta ihtiyaç duyar. Benim fikrim bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 17, 2012, 21:02:22 »
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için. 2 gündür şehir dışında olduğum için giremedim doğru düzgün.

Aslında ben bunu kendi Corollam'da deneyip görebilirim, niye böyle burada kasıyorsam? :D Nasıl olsa onun yol bilgisayarı Clio'nunki gibi salak :) değil. Mahmut arkadaşımızın söylediği doğru. Her Renault'da öyle midir bilmiyorum ama 2008 Symbol'de hız 30 km nin üstüne çıkmadığı sürece ölçüm yapmıyor. Artı dediğim gibi boş viteste iken tüketimi sıfır gösteriyor. Dolayısıyla bu ölçüm saçma olduğu kadar yanlış da.
Aracın rolanti devri 900 civarları. Benim tahminim araç viteste ve gaza basmıyor iken bu devre çok yaklaştığında artık tekerleklerin dönme hızı motorun dönme hızına yaklaştığı için, tekerlekler motoru değil, motor tekerlekleri döndürmeye başlar. Yani devir 1000'in altına düştüğünde araç rolanti devri ile yürümeye başlıyor. Dolayısıyla benim tahminim işte tam bu noktada yakıt harcamaya başlar. Yani aracın rolanti devri 900 iken atıyorum 1500 devirde yakıt harcamaya başlaması bana biraz mantıksız geliyor. Ya da en azından öyle ise bile teknik olarak bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığım için neden böyle olmalı sorusuna yanıt bulamıyorum :) Renault Türkiye'ye sordum ama bana öyle geliyor ki alakasız, saçma sapan ve baştan savma bir cevap verecekler.
'93 W124 M111