0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için. 2 gündür şehir dışında olduğum için giremedim doğru düzgün.Aslında ben bunu kendi Corollam'da deneyip görebilirim, niye böyle burada kasıyorsam? Nasıl olsa onun yol bilgisayarı Clio'nunki gibi salak değil. Mahmut arkadaşımızın söylediği doğru. Her Renault'da öyle midir bilmiyorum ama 2008 Symbol'de hız 30 km nin üstüne çıkmadığı sürece ölçüm yapmıyor. Artı dediğim gibi boş viteste iken tüketimi sıfır gösteriyor. Dolayısıyla bu ölçüm saçma olduğu kadar yanlış da.Aracın rolanti devri 900 civarları. Benim tahminim araç viteste ve gaza basmıyor iken bu devre çok yaklaştığında artık tekerleklerin dönme hızı motorun dönme hızına yaklaştığı için, tekerlekler motoru değil, motor tekerlekleri döndürmeye başlar. Yani devir 1000'in altına düştüğünde araç rolanti devri ile yürümeye başlıyor. Dolayısıyla benim tahminim işte tam bu noktada yakıt harcamaya başlar. Yani aracın rolanti devri 900 iken atıyorum 1500 devirde yakıt harcamaya başlaması bana biraz mantıksız geliyor. Ya da en azından öyle ise bile teknik olarak bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığım için neden böyle olmalı sorusuna yanıt bulamıyorum Renault Türkiye'ye sordum ama bana öyle geliyor ki alakasız, saçma sapan ve baştan savma bir cevap verecekler.
30 muymuş o . Düz 50 yapsalardı şehir içinde kullanılmazdı . Birde ne kadar doğru bilmiyorum 30 km nin altında ölçüm yapmadığı için 30 km altındaki yakıt tüketimleri ortalama yakıt tüketiminde hesaplanmıyor zaten araba en fazla yakıtı o hıza çıkana kadar harcadığı için renaultlar normalde yaktığından daha az gösteriyormuş . Yalnız bundan emin değilim ama birisinden duymuştum böyle bir şey .
Arkadaşlar dün gece sakinlikte sırf yakıt tüketimi ile ilgili kafamdaki soruları yanıtlayabilmek için çıktım yola. Motoru ısıtıp normal çalışma sıcaklığına getirdikten sonra başladım denemelerime. Vardığım sonuç şu; araç viteste iken gaza basılmadığı sürece, araç rolanti devrine gelene kadar ki benim aracınki 500 civarlarında, yakıt tüketimi 0.0 gösteriyor. Tüm viteslerde denedim bunu hepsinde sonuç aynı. Fakat sürüş sırasında bir nokta kafama takıldı ve size bir soru ile geldim Araç boşta iken hızını kaybedip yavaşladıkça tükettiği yakıt artıyor. Tam durma noktasına geldiğinde 3.3 civarlarına kadar ulaşıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Sonuçta boşta iken rolantide çalışıyor ve devirde herhangi bir değişiklik olmuyor.
Abi şöyle söyleyimSaatte 10 km hızda 10km yolu gitmek için araba 1 saat rolentide çalışır . ama 10 km yolu saatte 20 km hızla gittiğinizde yarım saat sonunda yolu tamamlamış olursunuz yani araç yarım saat rolentide çalışır dolayısıyla yakıt tüketimi rolantide araç hızı arttıkça düşer araç hızı düştükçe artar .
Mahmut kardeşim sevdim seni. Mühendisim ama hiç bu açıdan bakmamıştım olaya. Tamamen doğrusun. Sağolasın
Mahmut Hocama ilaveten şöyle söyleyim;Bizim araçlarda yok ama focusta gördüm, rölantide olduğunda .../ km değilde .../h şeklinde rölanti yakıt tüketimi saatle ölçülüyor. Yani vites boştayken tüketim boşta kalma süresiyle alakalı.
Valla dün bu konuyu okuduktan sonra babamlarla gezmeye çıktık ben aldım arabayı dediğiniz gibi bende denedim ilk baş 2000den 1500e kadar sonra 1500 ve altına kadar hepsinde 0 yani toyotanın benzinli motorlarında devir aralığı yok cut off için en güzelide bu zaten
Mesajını okuyunca araba kullanmayı ilk öğrendiğim günler aklıma geldi. O zaman 1999 Megane Wagon vardı babamda. Bir yere gidileceği zaman istemeye çekinirdim, keşke babam bana "Al sen kullan Abdullah" dese diye gözünün içine bakardım
Abi arabayı ilk kullanmayı öğrendiğim günler deyince benim aklıma bir şey geldi .Ben arabayı ilk kullanmayı öğrendiğimde babam çok karışırdı . Sağdan git , şunu solla , 2 ye düş ,4 çık gibi . Bir gün ana yolda gidiyorum sağa dönecem bir tane şahin sağdan yavaş yavaş gidiyor tam geçecem babam geçme diye uyardı baktım adam sağa çekti durdu bende arkasına çektim durdum babam ne oldu dedi dedim geçme dedin bende geçmiyorum . O gündür bu gündür artık karışmaz.
Aman tanrıım Mahmut abi ne yaptın sen gül gül geberdim burada
Sen şimdi ne kadar gülüyorsan babam zamanında o kadar sinirlenmişti . Ama işe yaradı ondan sonra kolay kolay karışmaz oldu .
Ama mükemmel taktikmiş ya
peki hiç yol bilgisayarına baktığınız da örnek olarak rampa aşağı inerken araç 5.viteste devirde 3000 lerde 100 km hızla giderken ayağınızı gazdan çektiğnizde gösterilen km neden hzılı bir şekide düşüyor ???mesela rampa aşağı inmeye başladığımda aracımda ki gösterge 100 km daha gicek gibi iken yokuş aşagı mesafe 10 km olunca yakuş indiğim düzlüğe çıktığımda aracımda kalan yakıt miktarı 83 km daha gidersin diyo sanki 200 ile inmişim gibii biri bana bunu açıklayabilir mi?