Gönderen Konu: Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru  (Okunma sayısı 8439 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt tüketimi ile ilgili bir soru
« Yanıtla #20 : Kasım 17, 2012, 21:09:29 »
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için. 2 gündür şehir dışında olduğum için giremedim doğru düzgün.

Aslında ben bunu kendi Corollam'da deneyip görebilirim, niye böyle burada kasıyorsam? :D Nasıl olsa onun yol bilgisayarı Clio'nunki gibi salak :) değil. Mahmut arkadaşımızın söylediği doğru. Her Renault'da öyle midir bilmiyorum ama 2008 Symbol'de hız 30 km nin üstüne çıkmadığı sürece ölçüm yapmıyor. Artı dediğim gibi boş viteste iken tüketimi sıfır gösteriyor. Dolayısıyla bu ölçüm saçma olduğu kadar yanlış da.
Aracın rolanti devri 900 civarları. Benim tahminim araç viteste ve gaza basmıyor iken bu devre çok yaklaştığında artık tekerleklerin dönme hızı motorun dönme hızına yaklaştığı için, tekerlekler motoru değil, motor tekerlekleri döndürmeye başlar. Yani devir 1000'in altına düştüğünde araç rolanti devri ile yürümeye başlıyor. Dolayısıyla benim tahminim işte tam bu noktada yakıt harcamaya başlar. Yani aracın rolanti devri 900 iken atıyorum 1500 devirde yakıt harcamaya başlaması bana biraz mantıksız geliyor. Ya da en azından öyle ise bile teknik olarak bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığım için neden böyle olmalı sorusuna yanıt bulamıyorum :) Renault Türkiye'ye sordum ama bana öyle geliyor ki alakasız, saçma sapan ve baştan savma bir cevap verecekler.

30 muymuş o . Düz 50 yapsalardı şehir içinde kullanılmazdı . :)

Birde ne kadar doğru bilmiyorum 30 km nin altında ölçüm yapmadığı için 30 km altındaki yakıt tüketimleri ortalama yakıt tüketiminde hesaplanmıyor zaten araba en fazla yakıtı o hıza çıkana kadar harcadığı için renaultlar normalde yaktığından daha az gösteriyormuş . Yalnız bundan emin değilim ama birisinden duymuştum böyle bir şey .

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Kasım 17, 2012, 21:09:29 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Kasım 18, 2012, 01:47:18 »
30 muymuş o . Düz 50 yapsalardı şehir içinde kullanılmazdı . :)

Birde ne kadar doğru bilmiyorum 30 km nin altında ölçüm yapmadığı için 30 km altındaki yakıt tüketimleri ortalama yakıt tüketiminde hesaplanmıyor zaten araba en fazla yakıtı o hıza çıkana kadar harcadığı için renaultlar normalde yaktığından daha az gösteriyormuş . Yalnız bundan emin değilim ama birisinden duymuştum böyle bir şey .

Hocam duydugunuz tamamen dogru. Dediginiz gibi zaten yakit en fazla kalkista harcanir. Kalkista olcmuyorsa zaten gosterdigi ortalama degerden cok cok fazla yakiyordur arac. Ama soyle bir gariplik de vardir ki 3 tam depo ile yakit tuketimini hesapladim ve gosterdigi ortalama deger olan 4.6 lt / 100 km cikti. Bu da guncel mazot fiyati ile yaklasik 0.21 TL/km ye tekabul ediyor.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #22 : Kasım 19, 2012, 09:46:11 »
Arkadaşlar dün gece sakinlikte sırf yakıt tüketimi ile ilgili kafamdaki soruları yanıtlayabilmek için çıktım yola. Motoru ısıtıp normal çalışma sıcaklığına getirdikten sonra başladım denemelerime. Vardığım sonuç şu; araç viteste iken gaza basılmadığı sürece, araç rolanti devrine gelene kadar ki benim aracınki 500 civarlarında, yakıt tüketimi 0.0 gösteriyor. Tüm viteslerde denedim bunu hepsinde sonuç aynı. Fakat sürüş sırasında bir nokta kafama takıldı ve size bir soru ile geldim :)

Araç boşta iken hızını kaybedip yavaşladıkça tükettiği yakıt artıyor. Tam durma noktasına geldiğinde 3.3 civarlarına kadar ulaşıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Sonuçta boşta iken rolantide çalışıyor ve devirde herhangi bir değişiklik olmuyor.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #23 : Kasım 19, 2012, 09:52:35 »
Arkadaşlar dün gece sakinlikte sırf yakıt tüketimi ile ilgili kafamdaki soruları yanıtlayabilmek için çıktım yola. Motoru ısıtıp normal çalışma sıcaklığına getirdikten sonra başladım denemelerime. Vardığım sonuç şu; araç viteste iken gaza basılmadığı sürece, araç rolanti devrine gelene kadar ki benim aracınki 500 civarlarında, yakıt tüketimi 0.0 gösteriyor. Tüm viteslerde denedim bunu hepsinde sonuç aynı. Fakat sürüş sırasında bir nokta kafama takıldı ve size bir soru ile geldim :)

Araç boşta iken hızını kaybedip yavaşladıkça tükettiği yakıt artıyor. Tam durma noktasına geldiğinde 3.3 civarlarına kadar ulaşıyor. Bunun sebebi ne olabilir? Sonuçta boşta iken rolantide çalışıyor ve devirde herhangi bir değişiklik olmuyor.

Abi şöyle söyleyim

Saatte 10 km hızda 10km yolu gitmek için araba 1 saat rolentide çalışır . ama 10 km yolu saatte 20 km hızla gittiğinizde yarım saat sonunda yolu tamamlamış olursunuz yani araç yarım saat rolentide çalışır dolayısıyla yakıt tüketimi rolantide araç hızı arttıkça düşer araç hızı düştükçe artar .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Kasım 19, 2012, 09:58:20 »
Abi şöyle söyleyim

Saatte 10 km hızda 10km yolu gitmek için araba 1 saat rolentide çalışır . ama 10 km yolu saatte 20 km hızla gittiğinizde yarım saat sonunda yolu tamamlamış olursunuz yani araç yarım saat rolentide çalışır dolayısıyla yakıt tüketimi rolantide araç hızı arttıkça düşer araç hızı düştükçe artar .

Mahmut kardeşim sevdim seni. Mühendisim ama hiç bu açıdan bakmamıştım olaya. Tamamen doğrusun. Sağolasın :)
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #25 : Kasım 19, 2012, 10:32:46 »
Mahmut kardeşim sevdim seni. Mühendisim ama hiç bu açıdan bakmamıştım olaya. Tamamen doğrusun. Sağolasın :)

Eyvallah abi sende sağ ol . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Kasım 19, 2012, 10:54:38 »
Mahmut Hocama ilaveten şöyle söyleyim;

Bizim araçlarda yok ama focusta gördüm, rölantide olduğunda .../ km değilde .../h şeklinde rölanti yakıt tüketimi saatle ölçülüyor. Yani vites boştayken tüketim boşta kalma süresiyle alakalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #27 : Kasım 19, 2012, 11:10:59 »

Bizim araçlarda yok ama focusta gördüm, rölantide olduğunda .../ km değilde .../h şeklinde rölanti yakıt tüketimi saatle ölçülüyor. Yani vites boştayken tüketim boşta kalma süresiyle alakalı.

Evet abi biliyorum vokswagenlerde de var . Gerçi hepsinde var mı bilmiyorum ama caddy de gördüm onda olduğuna görede hepsinde vardır . Güzel birşey .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Kasım 19, 2012, 12:00:20 »

Aslında mantıklı olan da bu. Yani benim şaşırmamın sebebi de bu ayrıca. Zamanla orantılı gösterse o zaman sabit gösterirdi, hıza ve mesafeye orantılı gösterince doğal olarak sürekli değişiyor.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Kasım 19, 2012, 15:53:22 »

Valla dün bu konuyu okuduktan sonra babamlarla gezmeye çıktık ben aldım arabayı dediğiniz gibi bende denedim ilk baş 2000den 1500e kadar sonra 1500 ve altına kadar hepsinde 0 yani toyotanın benzinli motorlarında devir aralığı yok cut off için en güzelide bu zaten :)
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Kasım 19, 2012, 18:32:23 »
Valla dün bu konuyu okuduktan sonra babamlarla gezmeye çıktık ben aldım arabayı dediğiniz gibi bende denedim ilk baş 2000den 1500e kadar sonra 1500 ve altına kadar hepsinde 0 yani toyotanın benzinli motorlarında devir aralığı yok cut off için en güzelide bu zaten :)

Mesajını okuyunca araba kullanmayı ilk öğrendiğim günler aklıma geldi. O zaman 1999 Megane Wagon vardı babamda. Bir yere gidileceği zaman istemeye çekinirdim, keşke babam bana "Al sen kullan Abdullah" dese diye gözünün içine bakardım :)
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #31 : Kasım 19, 2012, 18:39:31 »
Mesajını okuyunca araba kullanmayı ilk öğrendiğim günler aklıma geldi. O zaman 1999 Megane Wagon vardı babamda. Bir yere gidileceği zaman istemeye çekinirdim, keşke babam bana "Al sen kullan Abdullah" dese diye gözünün içine bakardım :)

Abi arabayı ilk kullanmayı öğrendiğim günler deyince benim aklıma bir şey geldi .

Ben arabayı ilk kullanmayı öğrendiğimde babam çok karışırdı . Sağdan git , şunu solla , 2 ye düş ,4 çık gibi . Bir gün ana yolda gidiyorum sağa dönecem bir tane şahin sağdan yavaş yavaş gidiyor tam geçecem babam geçme diye uyardı baktım adam sağa çekti durdu bende arkasına çektim durdum babam ne oldu dedi dedim geçme dedin bende geçmiyorum . :)

O gündür bu gündür artık karışmaz.  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Kasım 19, 2012, 18:47:14 »

Valla kendisi gibi olmam için sürekli eğitiyor düşük devir düşkünü yaptı çıktı beni de zorunlu haller dışı 2750 üstüne çıkmıyorum önceden gaz versem diye bakardım :) Da arada işte şeytanla açık hava filtresi biranda dürtünce dip gaz yapıyorum sağdan bana neler geliyor o zaman ayrı konu :D

Abi arabayı ilk kullanmayı öğrendiğim günler deyince benim aklıma bir şey geldi .

Ben arabayı ilk kullanmayı öğrendiğimde babam çok karışırdı . Sağdan git , şunu solla , 2 ye düş ,4 çık gibi . Bir gün ana yolda gidiyorum sağa dönecem bir tane şahin sağdan yavaş yavaş gidiyor tam geçecem babam geçme diye uyardı baktım adam sağa çekti durdu bende arkasına çektim durdum babam ne oldu dedi dedim geçme dedin bende geçmiyorum . :)

O gündür bu gündür artık karışmaz.  :D

Aman tanrıım Mahmut abi ne yaptın sen gül gül geberdim burada :D :lol: :rofl:
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #33 : Kasım 19, 2012, 19:11:24 »
Aman tanrıım Mahmut abi ne yaptın sen gül gül geberdim burada :D :lol: :rofl:

Sen şimdi ne kadar gülüyorsan babam zamanında o kadar sinirlenmişti . Ama işe yaradı ondan sonra kolay kolay karışmaz oldu . :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Kasım 19, 2012, 19:19:47 »
Sen şimdi ne kadar gülüyorsan babam zamanında o kadar sinirlenmişti . Ama işe yaradı ondan sonra kolay kolay karışmaz oldu . :D

Ama mükemmel taktikmiş ya :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #35 : Kasım 19, 2012, 19:29:15 »
Ama mükemmel taktikmiş ya :D

O anda nereden aklıma geldiyse durmak duru verdim . :) Ama artık sabrım kalmamıştı sürekli karışırdı sanki arabayı ben değilde kendi kullanıyor gibiydi başımı çevirip aynaya baksam önüne bak derdi . Döneceğim zamanlar ben aynaya bakmadan kendi sinyal ver aynaya bak derdi . Ben araba kullanmakta hiç acemilik çekmedim daha önceden traktör kullanıyordum zaten ama kendi beni acemi bildiği için doğal olarak karışırdı . :)

Abdullah abi ilk araba kullanmayı öğrendiğim zamanlar deyince aklıma geldi bende kendi kendime gülüyorum ne günler geçirmişiz diye . :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Kasım 20, 2012, 09:53:18 »
:) Dün akşam konu açacaktım "acemilik anılarınız" diye fakat zamanım dardı, yarım kalır diye başlamadım. Şimdi açıyorum ama.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Her dil, gönlün perdesidir.
  • Kilometre: 77777
  • Model Yılı: '09
  • 12 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Kasım 20, 2012, 16:27:42 »

peki hiç yol bilgisayarına baktığınız da örnek olarak rampa aşağı inerken araç 5.viteste devirde 3000 lerde 100 km hızla giderken  ayağınızı gazdan çektiğnizde gösterilen km neden hzılı bir şekide düşüyor ???mesela rampa aşağı inmeye başladığımda aracımda ki gösterge 100 km daha gicek gibi iken  yokuş aşagı mesafe 10 km olunca  yakuş indiğim düzlüğe çıktığımda aracımda kalan yakıt miktarı 83 km daha gidersin diyo sanki 200  ile inmişim gibii biri bana bunu açıklayabilir mi?
.....TOYOTA COROLLA 2009 1,6 ELEGANT VE SİYAH.....
İyi şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Kasım 20, 2012, 18:01:36 »
peki hiç yol bilgisayarına baktığınız da örnek olarak rampa aşağı inerken araç 5.viteste devirde 3000 lerde 100 km hızla giderken  ayağınızı gazdan çektiğnizde gösterilen km neden hzılı bir şekide düşüyor ???mesela rampa aşağı inmeye başladığımda aracımda ki gösterge 100 km daha gicek gibi iken  yokuş aşagı mesafe 10 km olunca  yakuş indiğim düzlüğe çıktığımda aracımda kalan yakıt miktarı 83 km daha gidersin diyo sanki 200  ile inmişim gibii biri bana bunu açıklayabilir mi?

Hocam kusura bakma, cümlelerin o kadar düşük ki, 4 kere okumama rağmen ne demek istediğini pek anlayamadım. Anladığım kadarıyla şöyle söyleyeyim;

Genelde yeni nesil araçların yol bilgisayarları anlık yakıt tüketimini gaz pedalına basılma şiddetine ve o anki hıza bakarak hesaplayıp gösterir.
Ayrıca araç viteste iken eğer gaza basılmıyorsa ECU (Engine Control Unit - bildiğimiz anlamda arabanın beyni) motora yakıt göndermez. Dolayısıyla yol bilgisayarında görünen değer hızlı bir şekilde düşer ve sonunda sıfırlanır.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Her dil, gönlün perdesidir.
  • Kilometre: 77777
  • Model Yılı: '09
  • 12 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Kasım 21, 2012, 11:26:34 »
hocam kusura bakma cahillik işte
demek istedğim rampa aşağı inerken aracım kalan yakıt miktarı (yani gidilebiecek km mesafesi ) neden düşüyor ??
araçta  anlık yakıt  0,0 araç yakıt yakmıyor ama gidilecek km mesafesi kısalıyor?
.....TOYOTA COROLLA 2009 1,6 ELEGANT VE SİYAH.....
İyi şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.