Gönderen Konu: Üstün Toyota Fren Sistemi(!)  (Okunma sayısı 12126 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
Ynt: Üstün Toyota Fren Sistemi(!)
« Yanıtla #20 : Kasım 05, 2012, 22:13:10 »
Saatte 100 km hızla giden bir aracın 1 saniyede katettiği yol 36 metre. Yani test ederken frenleme 1 saniye önce ya da geç olsa bu durum mesafede büyük farklar meydana getirir. Bunun dışında yukarıda da yazıldığı gibi, lastik, yol, hava şartları da büyük pay sahibi.

Çok doğru

Öncelikle geçmiş olsun.
Bu tarz durumlarda inciğinden cinciğine her şey önemlidir. Bana soracak olursanız Er300lerle forumdaki bir çok arkaşımızda şahittir gayet iyi şekilde  yola tutunduğunu gördük.Ama tabi şartlar iyi şekildeydi.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Kasım 05, 2012, 22:13:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Kasım 05, 2012, 23:47:16 »
öncelikle Murat Gürbüz arkadaşa geçmiş olsun. burada benimde forumdaşlarıma naçizane önerilerim olacak. 1- fren hidroliğinizi dot3 ise senede bir, dot4 ise bir buçuk senede bir değiştirin 1- arka fren balatalarızı aşınmadı diye uzun seneler kullanmayın, ön balataları ikinci kez değiştirirken arkalarıda değiştirin. 3- mümkünse lastiklerinizi yüksek hızlı ve performanslı değil 190-200 km hız kategorisinden seçin. yüksek hızlı lastikler patinaja çok yatkın olduğu gibi frenlemedede kızaklama yaparlar.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 45 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Kasım 06, 2012, 02:45:22 »
2011 1.33 aurisim berbat bridgestone a rağmen defalarca beni sinek gibi öndekine yapışmaktan korudu dolayısıyla ne arabanın ne lastiklerin hatalı olduğunu düşünüyorum
onuncu köy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Eski avensisçi ;)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Kasım 06, 2012, 07:36:28 »
toyotalarda abs çok çabuk devreye giriyor ve bazen frenleme mesafeni uzatıyor mesela rampadan aşağı inerken ani frende hemen abs devreye giriyor... bu iyimi kötümü tartışılır ama frenajı uzatıyor.... direksiyonu kıramayacağımız durumlar oluyor şehir içlerinde
Pahalı zevklerim var, mesela , benzin gibi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Kasım 06, 2012, 09:36:03 »
.... 3- mümkünse lastiklerinizi yüksek hızlı ve performanslı değil 190-200 km hız kategorisinden seçin. yüksek hızlı lastikler patinaja çok yatkın olduğu gibi frenlemedede kızaklama yaparlar.

Atilla bey'in çok iyi yakaladığı şu noktayı yinelemek ve açmak gerekirse, yüksek performans lastikleri sürekli yüksek hızlarda sürüş yapılıyorsa işe yararlar. Sert hamurlu olan bu lastikler yüksek hızlarda normal tutunma ısılarına erişebildiklerinden şehir içi kullanımlarında güvenlik ve konfor üretemezler.

210km/h sürate kadar dayanabilen H sınıfı lastikler dizel ve benzinli Yaris, Urban Cruiser, Auris, Corolla, Verso, Rav4 ve Prius için 4mevsim rahatlıkla, güvenle, yüksek fren ve tutunma performansıyla kullanılabilir.

F1 yarışlarında, yarışa başlamadan atılan ortalama 120km'lik ısınma turunun amacı kalkışta patinaja düşmemek ve ilk virajda tutunma yaratmak için yüksek performans lastiklerini ısıtmaya yönelik yapılmaktadır.

Sonuç olarak, son sürati 190km/h sürati geçemeyen binek otomobiller ile sürekli 240km/h süratle gidilemeyeceği için V sınıfı lastiklerden uzak durulmalıdır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Kasım 06, 2012, 09:48:05 »
Tekin abim ve Atilla amcam çok güzel bilgiler vermişler. Bizim sorunumuz tam olarak bundan kaynaklanıyor. Örneğin bizim araçların üzerinde V sınıfı lastik geliyor ve özellikle ıslak zeminde virajlara hızlı girdiğinde aracın arkası kayıyor. VSC olan araçlar bunu çok farketmesede bizim araçlarda çok farkediliyor. Ben aynı sorunu H sınıfı kışlık lastiklerimde yaşamıyorum. Lastik bir araçta çok önemli, frenlerle ilgili yorum yapmadan önce lastikleri kontrol etmekte fayda var. V sınıfı lastiğin avantajı biraz daha geç ömrünü tamamlıyor ama güvenlik daha zayıf.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #26 : Kasım 06, 2012, 10:05:40 »
.... V sınıfı lastiğin avantajı biraz daha geç ömrünü tamamlıyor ama güvenlik daha zayıf.

Serkancım son cümlen aslında arkadaşın yaşadığı kaza sonucu aracını neden kaybettiğini anlatıyor, V sınıfı lastikler ömrünü geç tamamlıyor ama araçların ömürlerini olması gerekenden çok daha önce bitiriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Kasım 06, 2012, 10:26:57 »
öncelikle Murat Gürbüz arkadaşa geçmiş olsun. burada benimde forumdaşlarıma naçizane önerilerim olacak. 1- fren hidroliğinizi dot3 ise senede bir, dot4 ise bir buçuk senede bir değiştirin 1- arka fren balatalarızı aşınmadı diye uzun seneler kullanmayın, ön balataları ikinci kez değiştirirken arkalarıda değiştirin. 3- mümkünse lastiklerinizi yüksek hızlı ve performanslı değil 190-200 km hız kategorisinden seçin. yüksek hızlı lastikler patinaja çok yatkın olduğu gibi frenlemedede kızaklama yaparlar.

Atilla bey'in çok iyi yakaladığı şu noktayı yinelemek ve açmak gerekirse, yüksek performans lastikleri sürekli yüksek hızlarda sürüş yapılıyorsa işe yararlar. Sert hamurlu olan bu lastikler yüksek hızlarda normal tutunma ısılarına erişebildiklerinden şehir içi kullanımlarında güvenlik ve konfor üretemezler.

210km/h sürate kadar dayanabilen H sınıfı lastikler dizel ve benzinli Yaris, Urban Cruiser, Auris, Corolla, Verso, Rav4 ve Prius için 4mevsim rahatlıkla, güvenle, yüksek fren ve tutunma performansıyla kullanılabilir.

F1 yarışlarında, yarışa başlamadan atılan ortalama 120km'lik ısınma turunun amacı kalkışta patinaja düşmemek ve ilk virajda tutunma yaratmak için yüksek performans lastiklerini ısıtmaya yönelik yapılmaktadır.

Sonuç olarak, son sürati 190km/h sürati geçemeyen binek otomobiller ile sürekli 240km/h süratle gidilemeyeceği için V sınıfı lastiklerden uzak durulmalıdır.

Bunlar altın değerinde bilgiler. Fren için benimde söyleyeceklerim var. Öncelikle önceden kullandığım 2002 Honda Civic aracımda fren sistemi berbattı. Aynı berbatlıkta Toyota Corolla, Volkswagen Polo, Fiat Linea-Punto-Doblo gibi araçlarıda sayabilirim. Ancak 2005 Avensis'imin frenlerini çok beğeniyorum. Ancak şunu da ekleyeyim, Chrysler 300M'lerin frenleride çok berbattır mesela. Patronumda vardı ve bu kadar berbat bir fren sistemi daha görmemiştim. Fren performansı olarak en çok 2006 kasa passatları beğeniyorum. Gerçekten zımba gibi frenleri var. Sanırım bu birazda fren disk boyutlarıyla da alakalı. Çünkü kabak lastikli passatta frenler yinede şahaneydi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Kasım 06, 2012, 10:45:08 »
Murat bey öncelikle geçmiş olsun Allah birdaha yaşatmasın .

Fren konusunda lastiklerin ve lastik basınçlarının çok büyük etkisi oluyor . Ben kendi aracımda yağ eksiltme sorunu yüzünden servisin ve genel merkezin takındığı tavır yüzünden birdaha toyota almaya tövbe ettim ve benden araç tavsiyesi istiyenlere asla toyotayı önermem . Fakat yiğidi öldür ama hakkını yeme demişler . Ben şu anki aracımın frenlerinden çok memnunum vw gurubu araçlarla kıyasladığımda arada fark yok bastım mı duruyor . Öyle ki bir ara önüme birden biri çıktı ve ben frene bastığım gibi araç oracıkta durdu hatta ben ve yanımdaki arkadaş nasıl durduğumuza şaşırmıştık .

Özellikle yüksek lastik basıncı ve sert lastik bir araya gelince haliyle araç ani frenlerde abs yi erken devreye alıyor buda fren mesafesini ciddi uzatıyor .

Şu andaki aracım derken... senin corollayı sattınmı yoksa, sattıysan ne aldın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Kasım 06, 2012, 10:58:35 »
Şu andaki aracım derken... senin corollayı sattınmı yoksa, sattıysan ne aldın
Yok abi satmadım şu anki araç dediğim bildiğin aracım corolla ama ilk fırsatta satmayı düşünüyorum ötv muafiyetli almamış olsaydık çoktan satmıştım ama ötv muafiyetli olduğu için kararsızım . Şimdi satarsam ödemediğim vergiler aşağı yukarı 20000 tl civarı çıkıyor ve ödemem gerekiyor diğer yandan 2.5 yıl kaldı 5 yılın dolmasına 2.5 yıl daha sabredebilirsem o zamanki 2. el piyasası neyse o fiyattan satıp kurtulacağım 20000 tl de cebimde kalacak .

Bugün servise gidip bırakacağım yağ eksiltme sorununu çözeceklerini söylediler umarım çözerler de 2.5 yıl kafa rahat biner satarım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Kasım 06, 2012, 11:26:48 »
Yok abi satmadım şu anki araç dediğim bildiğin aracım corolla ama ilk fırsatta satmayı düşünüyorum ötv muafiyetli almamış olsaydık çoktan satmıştım ama ötv muafiyetli olduğu için kararsızım . Şimdi satarsam ödemediğim vergiler aşağı yukarı 20000 tl civarı çıkıyor ve ödemem gerekiyor diğer yandan 2.5 yıl kaldı 5 yılın dolmasına 2.5 yıl daha sabredebilirsem o zamanki 2. el piyasası neyse o fiyattan satıp kurtulacağım 20000 tl de cebimde kalacak .

Bugün servise gidip bırakacağım yağ eksiltme sorununu çözeceklerini söylediler umarım çözerler de 2.5 yıl kafa rahat biner satarım .

Mahmut Toyota Türkiye her ne kadar umursamaz davransada sen aracından soğuma. Anladığım kadarı ile 2.5 sene daha binmek zorundasın bu araca. Aracında bu sorundan başka bir sıkıntı yok bunuda çözerlerse paşalar gibi binersin. Ama böyle davranmaya devam edersen önümüzdeki günlerde aracına binesin gelmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #31 : Kasım 06, 2012, 13:19:58 »
Mahmut Toyota Türkiye her ne kadar umursamaz davransada sen aracından soğuma. Anladığım kadarı ile 2.5 sene daha binmek zorundasın bu araca. Aracında bu sorundan başka bir sıkıntı yok bunuda çözerlerse paşalar gibi binersin. Ama böyle davranmaya devam edersen önümüzdeki günlerde aracına binesin gelmez.

Abi doğru söylüyorsun . Daha yeni servisten geldim aracımı aldılar bana da ikame araç verdiler gelecek hafta piston ve sekman değişimi yapılmış olarak aracı geri alacam umarım sorun çözülür de dediğin gibi araca zevkle binmeye devam ederim . İnan aracı aldım alalı dışarıda yıkatmadım ama son 1.5 aydır o kadar soğudum ki hep yıkamacıya götürdüm ve başında beklemek bile istemedim hep bir an önce bitse de aracı alıp işime gitsem diye düşündüm .

Bu arada verdikleri araç seat leon 1.6 lpg li 1 hafta idare edeceğiz artık . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Kasım 06, 2012, 15:22:25 »
Neyse birde seatın tadına bak bakalım. Yorumlarını bekliyoruz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Kasım 06, 2012, 16:56:00 »
Çocuklar toyotanın kıymetini toyotasız kalınca çok rahat anlarız. toyota diğer adı geçen frenleri kuvvetli denen arabalara nazaran daha hafif olduğundan frenlemede lastiklerin özelliği ön plana çıkıyor.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #34 : Kasım 06, 2012, 17:46:35 »
Neyse birde seatın tadına bak bakalım. Yorumlarını bekliyoruz :)

Abi seat ta güzel bana verilen araç 2010 model ama o kadar hor kullanılmış ki ahı gitmiş vahı kalmış . Ön konsol tasarımı hariç güzel bir araç . 1.6 102 bg motoruda lpg li olmasına rağmen iyi gidiyor .

Ama toyota kullanım rahatlığı bakımından daha iyi belki ona alıştığım için öyledir ama ilk etapta bana böyle geldi .

Direksiyon tepkileri corolla dan daha başarılı .

Fren konusunda corolla dan bir farkı yok gibi .

Ama fiyat olarak dizeli 47 600 tl olduğundan ben şimdi araba alacak olsa idim leonu tercih ederdim . Corolla da olmayan bir çok ayrıntıda bunda var . Mesela camları ve dikiz aynalarını kumanda dan kapatıp açabiliyorsunuz hemde istediğiniz seviyede .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 110 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Kasım 06, 2012, 17:58:50 »
Abi seat ta güzel bana verilen araç 2010 model ama o kadar hor kullanılmış ki ahı gitmiş vahı kalmış . Ön konsol tasarımı hariç güzel bir araç . 1.6 102 bg motoruda lpg li olmasına rağmen iyi gidiyor .

Ama toyota kullanım rahatlığı bakımından daha iyi belki ona alıştığım için öyledir ama ilk etapta bana böyle geldi .

Direksiyon tepkileri corolla dan daha başarılı .

Fren konusunda corolla dan bir farkı yok gibi .

Ama fiyat olarak dizeli 47 600 tl olduğundan ben şimdi araba alacak olsa idim leonu tercih ederdim . Corolla da olmayan bir çok ayrıntıda bunda var . Mesela camları ve dikiz aynalarını kumanda dan kapatıp açabiliyorsunuz hemde istediğiniz seviyede .

Bizim işyerinde bi arkadaşta var dizel + dsg leon. Alınalı daha 1.5 sene oldu dsg de sıkıntı çıktı garanti kapsamında hallettiler ama yine patlamaya hazır bomba gibi. Direksiyonda bir sıkıntı çıktı onuda zor bela garantiden hallettirdi. Ama çok uğraştı adam aldığına alacağına pişman oldu. Daha önce Golf 5 vardı benzinli 1.6, sırf dizel alayım diye sattı bunu aldı ama çok pişman oldu. Şimdi keşke o golfe LPG taktırıp binseydim diyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #36 : Kasım 06, 2012, 18:02:06 »
Çocuklar toyotanın kıymetini toyotasız kalınca çok rahat anlarız. toyota diğer adı geçen frenleri kuvvetli denen arabalara nazaran daha hafif olduğundan frenlemede lastiklerin özelliği ön plana çıkıyor.

Kesinlikle doğru teşhis.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #37 : Kasım 06, 2012, 18:14:08 »
Bizim işyerinde bir arkadaşta var dizel + dsg leon. Alınalı daha 1.5 sene oldu dsg de sıkıntı çıktı garanti kapsamında hallettiler ama yine patlamaya hazır bomba gibi. Direksiyonda bir sıkıntı çıktı onuda zor bela garantiden hallettirdi. Ama çok uğraştı adam aldığına alacağına pişman oldu. Daha önce Golf 5 vardı benzinli 1.6, sırf dizel alayım diye sattı bunu aldı ama çok pişman oldu. Şimdi keşke o golfe LPG taktırıp binseydim diyor.

Doğrudur abi . Her araba da ufak ta olsa sorun çıkar. Arkadaşınızı da beni uğraştırdıkları gibi uğraştırmışlar . Aslına bakarsanız tüm firmalar böyle ama Toyota gibi bir firmanın bunu yapmaması gerekir çünkü toyota sorunsuzluğu ile ünlü . İnsanlar toyota nın ismini duydu mu akıllarına ilk gelen şey sorunsuzluk tur .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Kasım 06, 2012, 18:15:25 »
Opel vectra nın frenleri çok iyiydi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Kasım 06, 2012, 18:50:50 »
Araçların frenle durma mesafesi kıyaslamasını yapabilmek biraz uğraş gerektiriyor. Aynı tip yeni lastikle , aynı yolda , doğru basınçla test yapmak lazım. Bunun dışında aynı lastik bile olsa aşınması farklı , senesi farklı lastikler farklı sonuç verir.  Firmaların test araçlarında bile buna doğru olarak karar vermek zor oluyor.  Oto test sitelerinin değerlerini takip etmekte yarar var.

Diğer husus aracın kimin ABS sistemini kullandığı, Alman araçları muhtemelen Bosch dur. Fakat Japon üretimi araçlarda Japon menşeili olması muhtemel ve çalışma performans farklılıkları olması da muhtemel. Benim araçtaki ECU, Common rail v.s hep Bosch, ABS de Bosch galiba.

Disk çapları , balatalar hepsi sonuca etki ediyor. Ben aracı ilk kullanmaya başladığımda frene basarken genelde hep panik fren sistemi devreye girerdi , sonra ya ben alıştım ya araç bana alıştı artık normalde olmuyor, gerçekten çok acil 1-2 durumda girdi, onun dışında yok. Balatalar aşındıkça o tepkiler de biraz değişiyor. Geçenlerde Kia Cerato kullandım, frenleri bana da daha önce tutuyor gibi geldi, nedendir bilmem. O araç ta benimkiyle aynı yaş ve km lerde.

Lastikteki hız endeksi harfleri büyüdükce daha sert lastik oluyor bu nedenle ABS erken devreye giriyor fren mesafesi uzuyor görüşüne çok fazla katılmıyorum. Şimdi pahalı ve yüksek motor güçlü araçların son hızları daha yüksek ve bu nedenle V W lastikler kullanıyorlar, yani bu durumda bu araçlar sürüş ve yol tutuş açısından daha mı zayıf( ek sistemleri düşümmesek bile). Benim araçta V sınıf Michelin lastik konmuş. Lastiğin
Traction değeri :A
tempereature değeri : A

LAstikte bildiğiniz gibi Traction, Temperatur, Threadweare değerleri de var. Yani traction A ise o lastiğe sert bir lastik diyemeyiz. Bu nedenle yukarıdaki görüşe tam olmasa da kısmen katılıyorum.

Yine de bu konuda kesin bir görüşüm oluşamadı , zira çok fazla etken var, doğru değerlendirmek detaylı test gerektiriyor.

Hangisiydi hatırlamıyorum ama genelde Amerkan oto test sitelerinde yapılan araç testleri çok daha doğru ve güvenilr sonuçları var, ne de olsa tüketiciyi koruma üst düzeyde. Buralardaki durma mesafeleri daha güvenilir değerler içeriyor diye düşünüyorum.