Gönderen Konu: Elektronikçiler meydanêêêêêêê........?  (Okunma sayısı 10573 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
Elektronikçiler meydanêêêêêêê........?
« : Mayıs 26, 2012, 11:03:40 »
Forumda bir çok arkadaş elektronikle uğraşıyor. Yardım rica edeceğim anlayan arkadaşlardan.

Biliyoruz, Corolla'larda katlanan aynalar mevcut. (motorlu)
İçindeki DC motorlar, (+)ve(-) yönlerini değiştirerek, voltaj tersleme (ters yaparak) ile çalışıyorlar.
İki konumlu bir anahtar ile aynalardaki kutupları ters çevirerek aynalar katlanıp/açılıyor.

Ayna katlamayı otomatik hale getirmek için, kontak anahtarından tetik alarak, bu işi otomatik hale nasıl getiririz ??
Elektronik bilirim, ama devre tasarımı yapmadım hiç. Bu iş için elektronik devreye ihtiyaç yok kanaatindeyim.
Bu işi 2 tane röle yardımı ile yapmaya başarırım diye tahmin ediyorum. Ama ne zaman denesem, hep kafam karıştı ve vaz geçtim.
Tabii, araya AUTO MODE için bir anahtar daha eklemek gerekecektir.
Ve ya mevcut anahtarı, 3 konumlu yapmalı (AYNALAR [kapalı]-[açık]-[auto]). Ancak 3 konumlu ve 8 bacaklı anahtar bulamadım. (çok aradım, piyasada yok öyle bir ürün)

Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Elektronikçiler meydanêêêêêêê........?
« : Mayıs 26, 2012, 11:03:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Elektronikçiler meydanêêêêêêê........?
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2012, 18:36:12 »
Bencede röleyle halledilir kapılar kilitlenince elektrik gonderen bi yer bulunur önune bi anahtar koyulup olur gibime geliyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2012, 07:15:29 »
iki röle ile hallolur merkezi kilite kumandayı açıp kapamaya göre + ve - gelir her iki konumada röle bağla röle 2 kontaklı olsun  kontakları aynanın düğmesine bağla yani röle tetiklenince rölenin kontakları sanki düğmeye basıyormusuun gibi olsun  aynayı açma süresine kadar tetikte kalmasını istiyorsan ya kumandaya defalarca basacaksın yada röleye gelen gerilime paralel kondansatör bağlayacaksın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2012, 08:11:13 »
motorlu ayna açma kapamayı otomatik hale getirmek için bir modül yani sürücü devre olması lazım. ve oto-manuel devresi olması lazım, bence komplike bir işlem, buna kalkışmak çok yüksek bir elektronik bilgisi gerektirir. ben rav4 e cam modülü bile takmadım ne olur ne olmaz diyerek. bence hiç kurcalama.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2012, 09:43:20 »
Bence ne modüle ne cok yuksek elektronik bilgisine ihtiyaç var Ramazan beyin dedigi kesin cözüm gibi duruyor dedigi gibi röleleri kondansatörleri bi devre kartina baglanir bir kac kablo cıkartılır olur bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 27, 2012, 10:34:09 »
 aynaların normal katlanması tuşa bir kere dokununca mı tamamen katlanıyor. yoksa katlanana kadar tuş basılı mı tutuluyor?
buna göre cevap yazacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2012, 10:49:58 »
aynaların normal katlanması tuşa bir kere dokununca mı tamamen katlanıyor. yoksa katlanana kadar tuş basılı mı tutuluyor?
buna göre cevap yazacağım.
Aynaları katlamak için, iki konumlu bir buton kullanılıyor. Aç konumunda, devre kapalı, kapa konumunda, devre açık....ve ya tersi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 27, 2012, 20:36:54 »
Tamamdır Selcuk abi konuya yazacaksa istediginiz olmus demektir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 27, 2012, 21:38:07 »
Bu otomatik katlanır ayna modülü ile ilgili konu var forumda ona bi göz atın bence çünkü sahibinden.comda bu işi yapan bir abi var röle ile bu işin olamayacağını söylemişti.Haklı bi nedeni de vardı.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mayıs 27, 2012, 21:58:10 »
Bu otomatik katlanır ayna modülü ile ilgili konu var forumda ona bir göz atın bence çünkü sahibinden.comda bu işi yapan bir abi var röle ile bu işin olamayacağını söylemişti.Haklı bir nedeni de vardı.
O arkadaşla ben çok yazıştım. Onun geliştirdiği devrede, manuel kontrol yok.
Manuel kontrolsüz otomatik kamanma, kontaktan tetik alarak ben hemen yapabilirim. Hem de sadece 1 adet röle ile. Hiç sorunsuz.
Ancak, işin içine + manuel kontrol de girince, biraz düşünmek gerekiyor.
Yapacağım ben onu, ancak zaman gerekiyor. Kendi işlerimin arasında......bakalım.
Yine tek röle ve iki anahtar ile kesin olacak.

Hatta;
Kapılar kilit açılınca otomatik açılması yanlış, bana göre.
Kontak açılınca, araç hareket edecek demek, bu durumda açılmalı....
Kontak kapatılınca da, gecikmeli otomatik kapanmalı. Gecikmlei kapanma da, biraz yüksek kapasiteli elkoyu röle ayaklarına bağlayarak çözülür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 4 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 12100
  • Model Yılı: '15
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 28, 2012, 03:34:38 »
güzel bir çalışma ,elektronikten pek anlamadığım için fıransız kalıyorum ve izliyorum sizi  :D
44 MALATYA 44
2007  verso comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 28, 2012, 07:12:58 »

Hatta;
Kontak kapatılınca da, gecikmeli otomatik kapanmalı. Gecikmlei kapanma da, biraz yüksek kapasiteli elkoyu röle ayaklarına bağlayarak çözülür.

park halinde araçta beklerken yada bir arkadaşınızı araçda beklerken kontak kapatldığında aynaların kapanması sıkıntı doğurmaz mı?  sıkıntıdan kasıt: sağı solu aynalardan görememeniz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 28, 2012, 07:20:33 »
Kapilar kilitlendiginde kapanmalı kontak acıldigında acılması mantikli olur bence...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla + RaceChip
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #16 : Mayıs 28, 2012, 07:35:29 »
Merhaba arkadaşlar bir ara ben servisle bu konuyu görüştüm 2009 corolla d4d aracım .. Makyajlı kasanın aynarını takmak istedim motorlu diye.. Makyajlı kasanın ayna kapama düğmesini  getirdi filan denedi soket uyumsuz çıktı ve olmayacağını söyledi.. Uğraşılırsa olur dedi ama maliyeti çok fazla diye bildirdi .. Aynalarla birlikle 2000 tl yada 2500 tl bir fiyat söylediler yanlış hatırlamıyorsam..
UMuT  -  RaceChip  ---

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 164 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 28, 2012, 08:39:03 »
Merhaba arkadaşlar bir ara ben servisle bu konuyu görüştüm 2009 corolla d4d aracım .. Makyajlı kasanın aynarını takmak istedim motorlu diye.. Makyajlı kasanın ayna kapama düğmesini  getirdi filan denedi soket uyumsuz çıktı ve olmayacağını söyledi.. Uğraşılırsa olur dedi ama maliyeti çok fazla diye bildirdi .. Aynalarla birlikle 2000 tl yada 2500 tl bir fiyat söylediler yanlış hatırlamıyorsam..
Doğru yerdesin Umut kardeş. Düğmenin soketi direk uymaz. Uydurulması gerekiyor. Serviste bununla uğraşmazlar.
Ayrıca kapıya 4 tane kablo çekilmesi gerekiyor. Bu işi de serviste kimse yapmaz.
Evet, aynaların fiyatı oldukça yüksek. Düğmenin fiyatı da çok fahiş. Ben düğmeyi kendim yaptım.

Kapilar kilitlendiginde kapanmalı kontak acıldigında acılması mantikli olur bence...
Açılma kontak ile, kapanma da yine kontak kapama ile, ama araya bir parça koyarak, kapnmasını bir müddet geciktirebiliyoruz.

http://napaco.en.made-in-china.com/product/dMsxwuLPpFhZ/China-Automatic-Folding-Mirrors-with-Power-Folding-Switch-and-Direction-Indicator-Special-for-Toyota-Highlander.html
yahu  kardeş, sen nerdeydin şimdiye kadar. :)
Ben bu ürünü nasıl görmemişim daha önce....

Automatic Folding Side Mirrors Circuit
Uğur bey, bu devre sadece açıp kapatıyor. sanıyorum.
Otomatik değil. Arada röle olmasa da açma kapama oluyor.

park halinde araçta beklerken yada bir arkadaşınızı araçda beklerken kontak kapatldığında aynaların kapanması sıkıntı doğurmaz mı?  sıkıntıdan kasıt: sağı solu aynalardan görememeniz...
Açılma kontak ile, kapanma da yine kontak kapama ile, ama araya bir parça koyarak, kapnmasını bir müddet geciktirebiliyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kilometre: 40000
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 28, 2012, 13:08:33 »
O arkadaşla ben çok yazıştım. Onun geliştirdiği devrede, manuel kontrol yok.
Manuel kontrolsüz otomatik kamanma, kontaktan tetik alarak ben hemen yapabilirim. Hem de sadece 1 adet röle ile. Hiç sorunsuz.
Ancak, işin içine + manuel kontrol de girince, biraz düşünmek gerekiyor.
Yapacağım ben onu, ancak zaman gerekiyor. Kendi işlerimin arasında......bakalım.
Yine tek röle ve iki anahtar ile kesin olacak.

Hatta;
Anladım umarım güzel bişey çıkar ortaya :)
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 28, 2012, 14:00:01 »
mesela bazen çok dar bir yerden geçerken aynalar çarpmasın diye içeriden manuel kapatıyorum otomatik olunca nasıl olacak bu iş bakın mercedeste bile bu ayna kapanma olayı manuel. şimdi otomatik yaparsanız kışın çok sıkıntı çekersiniz. benden söylemesi. unutmayınki her elektronik malzemenin bir çalışma saat ömrü vardır. sürekli açılıp kapanan motor mutlaka o saat ömrünü doldurduğu için bozulacaktır. manuel açılıp kapanma her zaman daha avantajlıdır. bunu yapan mühendis pek çok şeyi düşünmüştür mutlaka ... ve eminimki bunu böyle yani manuel yapan mühendis bizden daha az akıllı değildir.