Kaza anı

Önden görünüş.Direk izine dikkat ediniz

Kazanın oluş şekli ve yol durumu.
Yol gidiş geliş şeklinde tabir ettiğimiz bölünmüş yol.Karşıdan gelen araç hatalı sollama yaparak karşı yönden gelen aracın (792) önünü kapatmıştır.Hız tahmine 70-80 kmh civarı.Her iki araçta makul hızda seyir etmekte iken kazaya sebebiyet veren araç önünde seyir eden kamyonu vakitsiz sollamaya kalkmış ve benim aracımlar burun buruna gelmiştir.İşte burada kara yollarının inanılmaz hatası gündeme geliyor.Zira en olmaması geren yerde ve yola sıfır şekilde konumlandırılmış elektirik direği vardır.Şayet orada enmiyet şeridi olsaydı bu kaza olmayacaktı.Elbette asıl hatalı,hatalı sollama yapan araç ancak kara yollarının burada elektirk idaresine o direk iznini vermemesi lazımdı.Pazartesi ilk işim karayollarına şikayet dileçesi vermek olacak.
Bu kazadan benim çıkardığım en önemli sonuç:Amerikayı yeniden keşf etmeye gerek yok.Emniyet kemeri kesinlikle hayat kurtarır.Bu kazada hava yastkları patlamış ve emniyet kemeri takılı olduğu için sadece 5-10 saniye şaşkınlıktan sonra araçtan inmiş ve derhal motoru durdurup yangın ihtimaline karşı yangın söndürme tüpünü hazır etmiştim.
Bu arada komik bir durumda oldu.Kazaya sebebiyet veren araçtaki bayan sinir krize girdi.Eşinin yerinde olmak istemezdim

)))) Kavga için yönelmiştim ama adama su verip hanımını uzaklaştırmasını söyleyip döndüm.
Jandarma bölgesi olduğu için önce jandarmaya haber verdirm; sonra onlarda sedaş a haber vererek elektrikğin kesilmesini sağlamışlardır.Yeri gelmişken Askere kurşun sıkma gafletinde bulunan insan müsvendelerini burada tekrar tekrar lanetliyorum.
Alkol muayenesi (sonuç her iki taraf sıfır alkol) ve gerekli tutanaklardan sonra araç sevise çekildi.Bu arada Türkiye de eksik olan şey çok ama tam olan şeyde çok.Sigorta şirketine teşekkürler eve girmeme kadar ilgilendiler.
Sonuç :
Emniyet kemeri kesinlikle takılı olsun,yolun kısa yada uzun olması yada hızın yüksek yada düşük olması bunu değiştirmemeli.Alarm ötmesin diye takılan kemer tokaları maazalllah ceset torbasını tuturmak için kullanılmak zorunda kalınabilir.
Makul hız:Yol ve trafik durumu gözetilerek araç kullanılmalı.Aracınızı ne kadar iyi tanır ve limitlerini bilirseniz o kadar rahat hareket şansınız olur.Bunun dışında kalana kader diyoruz zaten
Hava yastıkları:Bir çok araçta hava yastıklarını ve emniyet kemer ikazını kapatma şansı var.Sakın ola bu şanssızlığı kullanmayınız.Sistemler açık olsun.Kapatacaksanız niye aldınız ?
Esp :Spor kullanım adına kesinlikle kapalı olmamalı.Bu olayda esp kapalı olsaydı araç savrulacak ve yandan direğe çarmış olacaktı.Her ne kadar yan hava yastıkları olsada hasar hem sürücü için hem de araç için çok farklı olurdu.
Kaza anında dörtlü flaşörler otomatik devrey girmiyorsa mutlaka yakın.