Gönderen Konu: Dik yokuşta MMT sorunu  (Okunma sayısı 23247 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Dik yokuşta MMT sorunu
« : Şubat 13, 2012, 09:15:28 »
Dik yokuşlarda MMT şaşırıyor. Manuale alınca araç topluyor. Sorun benim araçtamı, yoksa tüm MMT lerde aynı sorun varmı?
champ35-izmir

Toyota Club Türkiye

Dik yokuşta MMT sorunu
« : Şubat 13, 2012, 09:15:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '19
  • 109 kere teşekkür edildi
Ynt: Dik yokuşta MMT sorunu
« Yanıtla #1 : Şubat 13, 2012, 09:39:32 »
bu sorun genelde mmt ile alakalı, konu hakkında yazılmış çok sayıda topic mevcut :)

kısaca; mmt de vites geçişini araç otomatik olarak ayarladığı için yokuşlarda yüksek vitesle girip daha sonra yavaşladığınızda vites aynı hızda tepki vermiyor yani küçülmüyor bağlı olarak siz yeniden gaz verdiğinizde yüksek viteste kaldığı için tıkanıyor ve çekiş düşüyor araç öne yığılıyor

tavsiyemiz dik yokuşlara yaklaşırken eğer trafik mevcut ise aracı Es moduna almanız yada manuel moda geçirerek vitesi kendiniz belirlemeniz yönünde bu aracın yokuşta yığılmasını engelleyecektir
2019 Corolla Hybrid Passion X-Pack e-CVT

Efsaneler ölmez şekil değiştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 13, 2012, 10:18:59 »
6 ay m/m şanzıman kullanmış biri olarak ben de aynı dertten muzdariptim..yokuşlara hızlı girmemek gerekiyor, ya da arkadaşımızın dediği gibi vitese alırsanız ve vites geçiş ayarını kendiniz yaparsanız daha mantıklı, aksi takdirde gerçekten araba çok bağırıyor..Çok dik girdiğim bir yokuşta araç çok zorlandığı için vitesi başa aldı ve araç durma noktasına geldi ve daha sonra tekrar yavaş yavaş vitesi yükseltti..Bu noktada gaza körüklenmeyin derim..
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #3 : Şubat 13, 2012, 11:21:22 »
ben yokuşlarda direk manuel kullanıyorum. Bugüne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım.
Yaris D4D MMT & Golf GT Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 13, 2012, 11:28:53 »
Dik yokuşlarda MMT şaşırıyor. Manuale alınca araç topluyor. Sorun benim araçtamı, yoksa tüm MMT lerde aynı sorun varmı?

Yok sade senin araçta değil, tüm araçlarda böyle sorunlu maalesef

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 13, 2012, 12:09:09 »
mmt lerimiz çok dik yokuşu sevmez:) ben yokuş çok dik değilse es moduna alıyorum.... çok dikse mutlaka manuele alıyorum alışınca çok sıkıntı yok bence nasıl olsa stop etme riski yok... ama sadece bizde değil çoğu tek kavramalı yarı otomatikte aynı olay var hanımın renoda da dik yokuşlarda manuele alınıyor onda es modu yok
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 13, 2012, 20:38:09 »
Bütün otomatik şanzımanlarda aynı şey oluşur. Bu sadece MMT'ye has bir şey değildir.

Orta dik yokuşlarda spor moda alınmalı, daha dik yokuşlarda manuele.

Yokuşları inerken ise, hangi otomatik şanzıman olursa olsun kesinlikle manuel vitese alınmalıdır.

Not: Tam otomatik süper akıllı şanzıman henüz üretilmedi.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 73000
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2012, 15:25:37 »
Tekin bey sözlerinizde çok haklısınız maalesef araçlarımızdan olduklarından daha fazlasını yapmalarını istıyoruz
bende  mmt  corolla kullanıyorum aynı sorunlar oluyor ama kabul etmelıyızkı mmt tam otomatik dahi degıl kaldıki sizin dedıgınız gıbı
daha akıllısıda henüz yapılmış degil

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Şubat 21, 2012, 16:09:27 »
Tekin bey sözlerinizde çok haklısınız maalesef araçlarımızdan olduklarından daha fazlasını yapmalarını istıyoruz
bende  mmt  corolla kullanıyorum aynı sorunlar oluyor ama kabul etmelıyızkı mmt tam otomatik dahi degıl kaldıki sizin dedıgınız gıbı
daha akıllısıda henüz yapılmış degil

Ayhan bey, bilmenizi isterim ki, MMT şanzımanlarda tam otomatik şanzımanlardır, bu konuda daha detaylı bilgi için alttaki linkte anlatmış olduğum detayları okumanızda fayda vardır.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=39667.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 corolla d-4d mmt
« Yanıtla #9 : Şubat 21, 2012, 17:07:26 »
ben yokuşlarda direk manuel kullanıyorum. Bugüne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım.

aynen arkadaşlar mmt aracınız dilinden anlarsanız bi sorun yaşamazsınız
2011 toyota corolla comfort extra mmt 1.4 d-4d 90hp beyaz içi bej  & 2005 renault kangoo comfort 1.5dci 70hp

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 21, 2012, 17:33:14 »
Ayhan bey, bilmenizi isterim ki, MMT şanzımanlarda tam otomatik şanzımanlardır, bu konuda daha detaylı bilgi için alttaki linkte anlatmış olduğum detayları okumanızda fayda vardır.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=39667.0

Tekin bey tanımlara biraz fazla bağlısınız anladığım kadarı ile ama MM-T ve türevi robotik şanzımanlar tam otomatik değildir !

Tam otomatik şanzıman tanımlaması içerisinde disk-pleyt kavraması,bant frenleri ve tork konvertörleri bulunan ve yağ basıncı ile çalışan şanzımanlar için geçerlidir.

MM-T şanzıman ve türevlerlerine otomatikleştirilmiş manuel şanzıman denilebilir içerisinde dişli,grup mili, senkromeçler ve debriyaj sistemi mevcut olup debriyaj kavraması ve ayırmasını, ayrıca motor devrine,yüküne,araç hızına,direksiyon açısına bağlı olarak vites değişimi yapan iki adet elektromekanik mekanizmanın eklenmesi ile otomatikleştirilmiş şanzımanlardır.

Ayrıca yazınızda aşağıdaki cümleleri sarfetmişsiniz;

Alıntı
Otomatik şanzımana manuel olarak müdahaleye izin verilmesinin 2 sebebi vardır.

a- Yokuş aşağı inerken motor kompresörünün ürettiği motor firenini sağlayabilmesi    için güvenli sürate uygun olan küçük vitese sabitleyebilmek.

b- Dik yokuşları daha verimli çıkabilmek için yine uygun vitese sabitleyebilmek için.

Ancak manuel kullanıma izin vermeyen hatta bir çoğunda snow yada sport modu bulunmayan ECT (Electronic Controlled Transmission) otomoatik şanzımanlarda;

a-Ayağınızı gazdan çektiğinizde vites yükselmez, dolayısı ile yokuş inerken vites yükselmez,ani bir durumda vites küçültmek için ise vitesi 3 yada 2 konumuna da çekebilirsiniz.

b-Dik yokuşlarda dahi disk/pleyt kavramalı ECT otomatik şanzımanlarda vites düşürme işlemi insanın manuel yapabileceğinden daha hızlı gerçekleştiğinden (düz yolda kick/down (tam gaz) yaparakda test edebilirsiniz) manuel kullanım ihtiyacı hissetmessiniz.

c-Patinaj kontrol sistemi (çoğunlukla markasal olarak ismi değişen VSC,ASR,ELD vs.) bulunan Snow ve sport modu olmayan ECT şanzımanlı araçlar bu işlemleri sensörler yardımı ile, biz farkına varıp gerekli moda geçeceğimiz sürenin en az onda biri sürecinde yapabilmekteler, hatta çoğu ECT şanzımanlar sürüş karakteristiğinizi hafızaya alarak size uygun vites değişimlerini sağlayabiliyor.

Açıkçası kullanım rahatlığı,kullanım maliyeti bakımından her ne kadar kullanımına alışılsa bile! bol yokuşlu bozuk yollu ülkemiz yollarına MM-T ve türevi şanzımanların uygun olduğunu düşünmüyorum, he bunu üreten mühedisler bizden dahamı aptaldır? kesinlikle değildir ancak bu şanzıman türünü Avrupa ülkesi sayılan ancak Avrupa yollarının tali yolu bile olamayacak otobanlara sahip ülkemize ithalatına karar veren mekanizmanın zekasından şüphe duyuyorum ve bunun servis kazancı olarak kendilerine geri döneceğini bilerek, müşteri memnuniyetini göz ardı eden zihniyet içinde sarfedecek bir söz bulamıyorum.

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 21, 2012, 17:51:48 »
Bütün otomatik şanzımanlarda aynı şey oluşur. Bu sadece MMT'ye has bir şey değildir.

Orta dik yokuşlarda spor moda alınmalı, daha dik yokuşlarda manuele.

Yokuşları inerken ise, hangi otomatik şanzıman olursa olsun kesinlikle manuel vitese alınmalıdır.

Not: Tam otomatik süper akıllı şanzıman henüz üretilmedi.

MMT tam otomatik şanzıman değildir. yokuşlarda bu sorunu veriyor bende manuel moda geçirerek çözüyorum.

yarisden önce focus kullanıyordum tam otomatikti hiçbir sıkıntı yaşamadım yokuşlarda durmama rağmen asla geri kaçırma vs bi sorun görmedim yaşamadım.. ama mmt nin kullanışı biraz daha farklı..

şimdi arkadaşlar benimde belli zamandır yaşadığım birkaç problem var normal mi değil mi bilemedim. mmt lerde böyle bir sorun olur mu olmaz mı ?

1. aracımı uzun süre kullanıp stop edip 5-10 dk sonra çalışmak istediğimde aracın direksiyonu kitleniyor. kontağı çeviremiyorum. gaz-fren pedalı sertleşiyor. basamıyorum. ( bu olayı 3 defa yaşadım ) servise sorduğumda mmt araçlarda böyle şeyler olabiliyor yanıtını aldım.

2. 2 aydır aracımı kullanırken normal hızda kesintisiz şekilde vites değişimini yapmıyor, otomatik modda olmasına rağmen. . bir yığılma ve motorda güzelce bi ses oluşuyor. havaların soğuk olmasına verdim. ama sanmıyorum. motor sıcakkende aynı sorunu.. elle vitesi yükseltmek durumunda kalıyorum.. bu aralar daha sık yaşamaya başladım.

3. bugün aracıma çalıştırdım. gaz ve fren pedalım 2 sinde de sertleşme söz konusuydu. yarım saat aracı kullanmama rağmen normalleşmedi pedallar.

servisi aradım getirin bakalım dediler. sizlerde bu ve buna benzer şeyler söz konusumu ?
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #12 : Şubat 21, 2012, 18:16:23 »
1. aracımı uzun süre kullanıp stop edip 5-10 dk sonra çalışmak istediğimde aracın direksiyonu kitleniyor. kontağı çeviremiyorum. gaz-fren pedalı sertleşiyor. basamıyorum. ( bu olayı 3 defa yaşadım ) servise sorduğumda mmt araçlarda böyle şeyler olabiliyor yanıtını aldım.

İşin kolayına kaçmışlar zamanla düzelir demediler mi ? :) hele birde bayansınız ya, düşünmüşlerdir şimdi "direksiyonu kilitliyor sonra kilidi açarken zorlanıyor, o arada pedallarda kafasına takılıyordur" diye :)

2. 2 aydır aracımı kullanırken normal hızda kesintisiz şekilde vites değişimini yapmıyor, otomatik modda olmasına rağmen. . bir yığılma ve motorda güzelce bi ses oluşuyor. havaların soğuk olmasına verdim. ama sanmıyorum. motor sıcakkende aynı sorunu.. elle vitesi yükseltmek durumunda kalıyorum.. bu aralar daha sık yaşamaya başladım.

Kalibrasyon veya debriyaj değişim vaktiniz gelmiş görünüyor buradan.

3. bugün aracıma çalıştırdım. gaz ve fren pedalım 2 sinde de sertleşme söz konusuydu. yarım saat aracı kullanmama rağmen normalleşmedi pedallar.

Bu hassas bir konu, ciddi bir kontrole ihtiyacı var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Şubat 21, 2012, 18:21:58 »
Ufuk bey,

Otomatik şanzımanlar 2 ana parçadan meydana gelir, kavrama ve vites kutusu (difransiyeli saymıyorum, ECT şanzıman da tek parçadır).

MMT şanzımanlarda vites kutusunun çalışma prensibi, tork konvertör kavramalı-vites dişli olanlardan farklımıdır?

MMT şanzımanı muhakkak test etmişsinizdir ama her türlü yol şartlarında kullanmadığınızı anlıyorum, bende Ford Mondeo hidrolik kavramalı otomatik'de var, aralarındaki tek fark kavramalarının değişik olmalarıdır, onun haricinde her türlü yol şartlarında tamamen aynı şekilde davranışlar sergilemektedirler. Sizde bilirsiniz ki, TRC vs gibi sistemler şanzımanla değil tekerleğe müdahale ile yapılmaktadır.

-Yokuşlarda daha belirgin aksamalar hissedilmesi kavrama sistemiyle olduğu kadar motorun gücüylede ilgili bir olaydır, böyle durumlarda
 Es modu yada manuel mod seçilmelidir. Bencede Gülsüm hanım kalibrasyon ayarını tazeletse iyi olur.

-Yokuş aşağı inerken de her otomatik gibi belli bir devire kadar vites büyütmemektedir.

-MMT araçtada E modunda Kick-down yapılabilmektedir.

Sonuç olarak, MMT şanzıman tam otomatik şanzımandır. Otomatikleştirilmiş düz kavrama olması otomatik olmadığı anlamına gelmez. Yani vitesleri biz değil o değiştirir, dur-kalklarda yine her şeyi o yapar. Şanzımanlar kavrama sistemlerinde kullanılan parçalara göre otomatiktir yada değildir kavramını almazlar, ya siz onları kullanırsınız yada onlar her işi halleder.

Yarı otomatiklerde debriyaj yoktur ama vitesleri sürücü değiştirmek zorundadır. Geçmişte olduğu gibi yarı otomatiklerde baskı balata kullanılmış olanlarda vardır (VW kaplumbağa vs), yarı otomatik tork konvertörlü olanlarda vardır (Leyland otobüs)

Bilemiyorum bu tanımlamalarım yanlış mı? 

MMT şanzıman, diğer otomatik şanzımanların yaptığı neyi yapamıyor ki tam otomatik ünvanını alamıyor, çok merak ediyorum.

Diğer taraftan, benim aracım MMT olduğu için de bir şeyin savunuculuğunu yapmıyorum, tam aksine insanları bu konuda daha iyi bilinçlendirmeye çalışıyorum, aslında halk arasında şu şekilde ayrım yapılmalıdır, konforlu ve düşük konforlu otomatik şanzımanlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #14 : Şubat 21, 2012, 18:40:41 »
Ufuk bey,

Otomatik şanzımanlar 2 ana parçadan meydana gelir, kavrama ve vites kutusu (difransiyeli saymıyorum, ECT şanzıman da tek parçadır).

MMT şanzımanlarda vites kutusunun çalışma prensibi, tork konvertör kavramalı-vites dişli olanlardan farklımıdır?

MMT şanzımanı muhakkak test etmişsinizdir ama her türlü yol şartlarında kullanmadığınızı anlıyorum, bende Ford Mondeo hidrolik kavramalı otomatik'de var, aralarındaki tek fark kavramalarının değişik olmalarıdır, onun haricinde her türlü yol şartlarında tamamen aynı şekilde davranışlar sergilemektedirler. Sizde bilirsiniz ki, TRC vs gibi sistemler şanzımanla değil tekerleğe müdahale ile yapılmaktadır.

-Yokuşlarda daha belirgin aksamalar hissedilmesi kavrama sistemiyle olduğu kadar motorun gücüylede ilgili bir olaydır, böyle durumlarda
 Es modu yada manuel mod seçilmelidir.

-Yokuş aşağı inerken de her otomatik gibi belli bir devire kadar vites büyütmemektedir.

-MMT araçtada E modunda Kick-down yapılabilmektedir.

Sonuç olarak, MMT şanzıman tam otomatik şanzımandır. Otomatikleştirilmiş düz şanzıman olması otomatik olmadığı anlamına gelmez. Yani vitesleri biz değil o değiştirir, dur-kalklarda yine her şeyi o yapar. Şanzımanlar kavrama sistemlerinde kullanılan parçalara göre otomatiktir yada değildir kavramını almazlar, ya siz onları kullanırsınız yada onlar her işi halleder.

Yarı otomatiklerde debriyaj yoktur ama vitesleri sürücü değiştirmek zorundadır. Geçmişte olduğu gibi yarı otomatiklerde baskı balata kullanılmış olanlarda vardır (VW kaplumbağa), tork konvertörlü olanlarda vardır (Leyland otobüs)

Bilemiyorum bu tanımlamalarım yanlış mı? 

Bencede Gülsüm hanım kalibrasyon ayarını tazeletse iyi olur.

Otomatik şanzımanlar basit ana iki parçadan meydana gelmezler, en önemli noktaları alt kısımlarında bulunan,vites değişimlerini ve fren bantlarını kontrol eden valve body (akümülatör yuvası, beyin, şanzıman kontrolcüsü artık ne derseniz) kısımlarıdır.

Evet Tekin bey fark Tork Konvertörün bulunması yada bulunmamasıdır, otomatik şanzımanı otomatik şanzıman yapan tork konvertördür ve otomatik şanzıman çalışma prensibi hiçbir zaman dişli bulunan şanzımanlar ile kıyaslanmamalı, çok farklı sistemler.

Şu ana kadar 100-150 farklı araçta,çok çeşitli yol şartlarında da kullandım MM-T sistemini,Ford Mondeo aracınızın hidrolik kavramalı şanzımanının ne tepki verdiğini bilemem ama MM-T sisteminin geleneksel Toyota Otomatik şanzımanlarından çok ama çok farklı olduğu kesindir bana göre.

TRC (veya ismi farketmez) sistemler ECT'li araçlarda fren müdahelesinin yanı sıra, ECt ile irtibat kurup patinajı engellemek için kalkış vitesini yükseltebiliyorlar.

MM-T sisteminin otomatik şanzımanvari çalışması,bazı sistemleri otomatik şanzıman gibi kullanıyor olması onu yinede otomatik şanzıman yapmaz.

Bence siz MM-T şanzımanınızı tam otomatik olarak görmeye devam edebilirsiniz şahsi görüşünüzdür saygı duyarım her zaman ama yanlış bilgi vermemek için tam açıklama gereği hissediyorum kendimde yanlış anlamayın,farkettiyseniz ben MM-T sistemine ne yarı otomatik ne de tam otomatik ifadesi yada tanımı kullanmadım ki bu yanlış bana göre, MM-T otomatikleştirilmiş manuel şanzımanda ötesi değildir ve teknik yapısı gereği öyle kalacaktır.

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Şubat 21, 2012, 19:07:35 »
Ufuk bey,

Mesleğiniz icabı sistemin çalışma prensiplerine ve teknik detaylarına fazlasıyla takılıyorsunuz. Otomobil teknolojisinden çok anlamayan insanlara basit bir açıklama yapmıyorsunuz.

Ben bir sürücüyüm, MMT yarı otomatik değil, tam otomatik değil, düz şanzımanda değil. Peki bu araç nasıl kullanılır? vitesleri benim mi değişmem gerekir? gibi yüzlerce soru. Yani normal sürücü bunlarla ilgilenir ve şöyle der "ben düz vites araç kullanıyorum" yada "otomatik araç kullanıyorum". Hiç kimse "beyinle kontrol edilen, altında akümülatör yuvası olan, tork konvertörlü ECT şanzımanlı araç kullanıyorum" demez. İnsanları ilgilendiren şey, aracın otomatik kalkış yapıp, kendisinin vitesleri değiştirip değiştiremediğidir. Yani, ya otomatiktir yada düz vitestir.

Dolayısiyle bir sürücü olarak her iki aracımıda tam otomatik olarak görüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #16 : Şubat 21, 2012, 19:17:47 »
Ufuk bey,

Mesleğiniz icabı sistemin çalışma prensiplerine ve teknik detaylarına fazlasıyla takılıyorsunuz. Otomobil teknolojisinden çok anlamayan insanlara basit bir açıklama yapmıyorsunuz.

Ben bir sürücüyüm, MMT yarı otomatik değil, tam otomatik değil, düz şanzımanda değil. Peki bu araç nasıl kullanılır? vitesleri benim mi değişmem gerekir? gibi yüzlerce soru. Yani normal sürücü bunlarla ilgilenir ve şöyle der, ben düz vites araç kullanıyorum yada otomatik araç kullanıyorum. Hiç kimse beyinle kontrol edilen, altında akümülatör yuvası olan, tork konvertörlü ECT şanzımanlı araç kullanıyorum, demez. İnsanları ilgilendiren şey, aracın kendisinin vitesleri değiştirip değiştiremediğidir. Yani, ya otomatiktir yada düz vitestir.

Dolayısiyle bir sürücü olarak her iki aracımıda tam otomatik olarak görüyorum.

Tekin Bey;
Mesleğimi bir kenara bırakıp kullanıcı olarakda düşündüğümde, bu araçların ilk satışının yapılırken "Otomatik Vites" denilerek satıldığını ve açılan onlarca hukuki dava sonrasında birçok aracın iade alındığını, basılan yüzbinlerce broşür vs.değiştirilerek MM-T sisteminin teknik açıklamasının araç broşürlerine eklendiğini hatırlatmak isterim.

Bir kullanıcı olarak düşündüğümde "Otomatik Vites" denilerek bana satılan bir aracın debriyajının biterek beni yolda bırakması, daha önce alışmış olduğum otomatik şanzıman gibi yokuşta durmaması geri kayması, daha önce alıştığım otomatik şanzıman gibi sorunsuzluk yerine yokuşta dur kalk esnasında ısınması acil servisi aradığımda aracınızı stop edip bir süre bekleyin soğuduğunda geçer gibi komik çözümler üretilmesi beni bu aracın otomatik !!! olmadığına inandırmaya yeter.

Teknik açıklamalara gerek yok, otomotivden hiç anlamayan bir sürücüye MM-T sistemi için "Debriyaj bulunan ancak vites değişimlerini kendisi yapan bir şanzıman" demek kadar kolay bir cümle kurmanın herşeyi analatabileceğini düşünüyorum.

Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Şubat 21, 2012, 19:32:05 »
Ufuk bey,

İşte bu konuda çok haklısınız, malesef araç satışlarında müşteriye detaylı bilgi verilmemektedir, hemde bir çok konuda, hedef daha çok satış adedi olmaktadır.

Sistem baştan anlatılmış olsa, ne debriyajı bittiği için yolda kalan, nede aşırı dur/kalk'larda fazla ısındığından şikayet eden olurdu.

Bazı olumsuzlukları olsada ben yinede yakıt tüketim başarısından dolayı çok memnunum, Renault'da çift kavrama gibi değişik yeni uygulamalar var, biraz daha geliştirilirse gelecekte kullanılmaya devam edecek bir otomatik şanzıman türü olarak kalmaya devam edecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Şubat 21, 2012, 20:13:48 »

Gülsüm hanım,

Bursayı bilirim 1 yıl yaşamıştım, normal yokuşlarda Es modunuz varsa yeterli gelecektir, daha dik yokuşlarda manuele geçmek faydalı olur.
Yokuşun dikliğine göre her otomatik şanzıman, cinsine göre kısmen geri kaçırır, MMT şanzımanlarda bu biraz daha fazladır, çok dik ise her zaman el freni desteği almak daha doğru olur.

1- Direksiyon kitlenmesi, fren ve gaz pedalı sertleşmesi MMT şanzımanla ilgili değildir.
2- Soğuk günlerde tarif ettiğiniz şekilde vites değişimlerinin sebebi motorun soğuk olmasıdır, Es modunuz varsa kullanırsanız daha verimli olur.

Aracınızın her 40.000km'de şanzıman yağının değişmesi gereklidir.
Hali hazırda servis günleri adında kampanya varken ücretsiz Check-Up talep ediniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #19 : Şubat 21, 2012, 21:06:23 »
Ufuk bey,

İşte bu konuda çok haklısınız, malesef araç satışlarında müşteriye detaylı bilgi verilmemektedir, hemde bir çok konuda, hedef daha çok satış adedi olmaktadır.

Sistem baştan anlatılmış olsa, ne debriyajı bittiği için yolda kalan, nede aşırı dur/kalk'larda fazla ısındığından şikayet eden olurdu.

Bazı olumsuzlukları olsada ben yinede yakıt tüketim başarısından dolayı çok memnunum, Renault'da çift kavrama gibi değişik yeni uygulamalar var, biraz daha geliştirilirse gelecekte kullanılmaya devam edecek bir otomatik şanzıman türü olarak kalmaya devam edecektir.

Maalesef böyle üzücü olaylar yaşadık ama bunu Toyota markasına mal edemeyiz, Toyota benim için her zaman Toyotadır.

Zaten MM-T ssiteminin en güzel yanı yakıt tüketimi,diğer firmalardaki otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlara nazaranda  (ortak sorunlar hariç) daha sorunsuz,bu bir gerçek.

Ranult'un EDC ismini verdiği çift kavrama sistemin başlangıcı VW firmasının geliştirdiği DSG'dir, çok başarılı bir sistem, hatta manuel vitesten çok daha hızlı,Klasik otomatik vitesten daha ekonomik bir sürüş vaat ediyor, sorunsuzluğu tartışılır, ben japon firmaları kullanmadığı için elbet çekik gözlü mühendis abilerimizin vardır bir bildiği diyerek temkinliyim açıkçası.Ama hızlanmaları vs. görünce imrenmiyorum desem yalan olur :)

Japon firmaları şu anda genellikle CV-T teknolojisini ilerletiyorlar,Yeni Yaris'te, Prius'ta, Avensis'te ve RAV4'te, (Honda'da birçok modelde) gözlemlediğimiz üzere gayet iyi geliştiriliyor, ekonomi konusunda DSG ve MM-T'den daha başarılı, Hız konusunda MM-T'den, sorunsuzluk, araç fiyatı,yakıt ekonomisi gibi konularda DSG ve türevlerinden daha iyi olduğunu  ve geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum.

Saygılar.