0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Dik yokuşlarda MMT şaşırıyor. Manuale alınca araç topluyor. Sorun benim araçtamı, yoksa tüm MMT lerde aynı sorun varmı?
Tekin bey sözlerinizde çok haklısınız maalesef araçlarımızdan olduklarından daha fazlasını yapmalarını istıyoruz bende mmt corolla kullanıyorum aynı sorunlar oluyor ama kabul etmelıyızkı mmt tam otomatik dahi degıl kaldıki sizin dedıgınız gıbı daha akıllısıda henüz yapılmış degil
ben yokuşlarda direk manuel kullanıyorum. Bugüne kadar hiç bir sıkıntı yaşamadım.
Ayhan bey, bilmenizi isterim ki, MMT şanzımanlarda tam otomatik şanzımanlardır, bu konuda daha detaylı bilgi için alttaki linkte anlatmış olduğum detayları okumanızda fayda vardır.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=39667.0
Otomatik şanzımana manuel olarak müdahaleye izin verilmesinin 2 sebebi vardır.a- Yokuş aşağı inerken motor kompresörünün ürettiği motor firenini sağlayabilmesi için güvenli sürate uygun olan küçük vitese sabitleyebilmek.b- Dik yokuşları daha verimli çıkabilmek için yine uygun vitese sabitleyebilmek için.
Bütün otomatik şanzımanlarda aynı şey oluşur. Bu sadece MMT'ye has bir şey değildir.Orta dik yokuşlarda spor moda alınmalı, daha dik yokuşlarda manuele.Yokuşları inerken ise, hangi otomatik şanzıman olursa olsun kesinlikle manuel vitese alınmalıdır.Not: Tam otomatik süper akıllı şanzıman henüz üretilmedi.
1. aracımı uzun süre kullanıp stop edip 5-10 dk sonra çalışmak istediğimde aracın direksiyonu kitleniyor. kontağı çeviremiyorum. gaz-fren pedalı sertleşiyor. basamıyorum. ( bu olayı 3 defa yaşadım ) servise sorduğumda mmt araçlarda böyle şeyler olabiliyor yanıtını aldım.
2. 2 aydır aracımı kullanırken normal hızda kesintisiz şekilde vites değişimini yapmıyor, otomatik modda olmasına rağmen. . bir yığılma ve motorda güzelce bi ses oluşuyor. havaların soğuk olmasına verdim. ama sanmıyorum. motor sıcakkende aynı sorunu.. elle vitesi yükseltmek durumunda kalıyorum.. bu aralar daha sık yaşamaya başladım.
3. bugün aracıma çalıştırdım. gaz ve fren pedalım 2 sinde de sertleşme söz konusuydu. yarım saat aracı kullanmama rağmen normalleşmedi pedallar.
Ufuk bey,Otomatik şanzımanlar 2 ana parçadan meydana gelir, kavrama ve vites kutusu (difransiyeli saymıyorum, ECT şanzıman da tek parçadır).MMT şanzımanlarda vites kutusunun çalışma prensibi, tork konvertör kavramalı-vites dişli olanlardan farklımıdır? MMT şanzımanı muhakkak test etmişsinizdir ama her türlü yol şartlarında kullanmadığınızı anlıyorum, bende Ford Mondeo hidrolik kavramalı otomatik'de var, aralarındaki tek fark kavramalarının değişik olmalarıdır, onun haricinde her türlü yol şartlarında tamamen aynı şekilde davranışlar sergilemektedirler. Sizde bilirsiniz ki, TRC vs gibi sistemler şanzımanla değil tekerleğe müdahale ile yapılmaktadır.-Yokuşlarda daha belirgin aksamalar hissedilmesi kavrama sistemiyle olduğu kadar motorun gücüylede ilgili bir olaydır, böyle durumlarda Es modu yada manuel mod seçilmelidir.-Yokuş aşağı inerken de her otomatik gibi belli bir devire kadar vites büyütmemektedir.-MMT araçtada E modunda Kick-down yapılabilmektedir.Sonuç olarak, MMT şanzıman tam otomatik şanzımandır. Otomatikleştirilmiş düz şanzıman olması otomatik olmadığı anlamına gelmez. Yani vitesleri biz değil o değiştirir, dur-kalklarda yine her şeyi o yapar. Şanzımanlar kavrama sistemlerinde kullanılan parçalara göre otomatiktir yada değildir kavramını almazlar, ya siz onları kullanırsınız yada onlar her işi halleder.Yarı otomatiklerde debriyaj yoktur ama vitesleri sürücü değiştirmek zorundadır. Geçmişte olduğu gibi yarı otomatiklerde baskı balata kullanılmış olanlarda vardır (VW kaplumbağa), tork konvertörlü olanlarda vardır (Leyland otobüs)Bilemiyorum bu tanımlamalarım yanlış mı? Bencede Gülsüm hanım kalibrasyon ayarını tazeletse iyi olur.
Ufuk bey,Mesleğiniz icabı sistemin çalışma prensiplerine ve teknik detaylarına fazlasıyla takılıyorsunuz. Otomobil teknolojisinden çok anlamayan insanlara basit bir açıklama yapmıyorsunuz. Ben bir sürücüyüm, MMT yarı otomatik değil, tam otomatik değil, düz şanzımanda değil. Peki bu araç nasıl kullanılır? vitesleri benim mi değişmem gerekir? gibi yüzlerce soru. Yani normal sürücü bunlarla ilgilenir ve şöyle der, ben düz vites araç kullanıyorum yada otomatik araç kullanıyorum. Hiç kimse beyinle kontrol edilen, altında akümülatör yuvası olan, tork konvertörlü ECT şanzımanlı araç kullanıyorum, demez. İnsanları ilgilendiren şey, aracın kendisinin vitesleri değiştirip değiştiremediğidir. Yani, ya otomatiktir yada düz vitestir.Dolayısiyle bir sürücü olarak her iki aracımıda tam otomatik olarak görüyorum.
1. aracımı uzun süre kullanıp stop edip 5-10 dk sonra çalışmak istediğimde aracın direksiyonu kitleniyor. kontağı çeviremiyorum. gaz-fren pedalı sertleşiyor. basamıyorum. ( bu olayı 3 defa yaşadım ) servise sorduğumda mmt araçlarda böyle şeyler olabiliyor yanıtını aldım.2. 2 aydır aracımı kullanırken normal hızda kesintisiz şekilde vites değişimini yapmıyor, otomatik modda olmasına rağmen. . bir yığılma ve motorda güzelce bi ses oluşuyor. havaların soğuk olmasına verdim. ama sanmıyorum. motor sıcakkende aynı sorunu.. elle vitesi yükseltmek durumunda kalıyorum.. bu aralar daha sık yaşamaya başladım.3. bugün aracıma çalıştırdım. gaz ve fren pedalım 2 sinde de sertleşme söz konusuydu. yarım saat aracı kullanmama rağmen normalleşmedi pedallar.
Ufuk bey,İşte bu konuda çok haklısınız, malesef araç satışlarında müşteriye detaylı bilgi verilmemektedir, hemde bir çok konuda, hedef daha çok satış adedi olmaktadır.Sistem baştan anlatılmış olsa, ne debriyajı bittiği için yolda kalan, nede aşırı dur/kalk'larda fazla ısındığından şikayet eden olurdu.Bazı olumsuzlukları olsada ben yinede yakıt tüketim başarısından dolayı çok memnunum, Renault'da çift kavrama gibi değişik yeni uygulamalar var, biraz daha geliştirilirse gelecekte kullanılmaya devam edecek bir otomatik şanzıman türü olarak kalmaya devam edecektir.