Gönderen Konu: Dik yokuşta MMT sorunu  (Okunma sayısı 23246 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Ynt: Dik yokuşta MMT sorunu
« Yanıtla #20 : Şubat 21, 2012, 21:33:44 »
BMW'de çift kavrama hazırlıkları var, çıktımı bakmadım? belki Toyota için de üreteceği motorlara uygulayacaklardır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 21, 2012, 21:33:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 22, 2012, 14:22:40 »
İşin kolayına kaçmışlar zamanla düzelir demediler mi ? :) hele birde bayansınız ya, düşünmüşlerdir şimdi "direksiyonu kilitliyor sonra kilidi açarken zorlanıyor, o arada pedallarda kafasına takılıyordur" diye :)

Kalibrasyon veya debriyaj değişim vaktiniz gelmiş görünüyor buradan.

Bu hassas bir konu, ciddi bir kontrole ihtiyacı var.

Gülsüm hanım,

Bursayı bilirim 1 yıl yaşamıştım, normal yokuşlarda Es modunuz varsa yeterli gelecektir, daha dik yokuşlarda manuele geçmek faydalı olur.
Yokuşun dikliğine göre her otomatik şanzıman, cinsine göre kısmen geri kaçırır, MMT şanzımanlarda bu biraz daha fazladır, çok dik ise her zaman el freni desteği almak daha doğru olur.

1- Direksiyon kitlenmesi, fren ve gaz pedalı sertleşmesi MMT şanzımanla ilgili değildir.
2- Soğuk günlerde tarif ettiğiniz şekilde vites değişimlerinin sebebi motorun soğuk olmasıdır, Es modunuz varsa kullanırsanız daha verimli olur.

Aracınızın her 40.000km'de şanzıman yağının değişmesi gereklidir.
Hali hazırda servis günleri adında kampanya varken ücretsiz Check-Up talep ediniz.

Tekin bey ve ufuk bey ilginiz için teşekkür ederim

10.000 bakımını yaptıralı daha 1 ay olamadı :) sabah servise bıraktım aracımı kalibrasyon ayarını yapıcaklar. orada sıkıntı buldular. bakalım düzelicek mi.. yokuşlarda zaten manuel kullanıyorum aracımı yoksa yığılıyor :) servis sorumlusunun dediği şey şu mümkün olduğunca manuel kullanın daha verimli olur bu durumda insan içinden neden mmt alıyorum ben ozaman, üzerine fark ödeyerek diye geçiriyor :) ama kullanım açısından belirttiğim sebeplerin dışında bir memnuniyetsizliğim yok.
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 22, 2012, 14:30:00 »
servis sorumlusunun dediği şey şu mümkün olduğunca manuel kullanın

He he he süpersonik servis danışmanından süper öneri :)

bu durumda insan içinden neden mmt alıyorum ben ozaman, üzerine fark ödeyerek diye geçiriyor :)

keşke söyleseydiniz, ne cevap vereceğini merak ettim açıkçası :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 22, 2012, 14:41:16 »
ben içimden geçirirken devamını getirdi.. insanlar bu şanzımanı otomatik sanarak alıyorlar ama yanılıyorlar dedi. :)
Topraktan geldik toprağa gideceğiz.. Mühim olan çamurlaşmamak..!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #24 : Şubat 22, 2012, 14:47:22 »
ben içimden geçirirken devamını getirdi.. insanlar bu şanzımanı otomatik sanarak alıyorlar ama yanılıyorlar dedi. :)

Sağolsun MM-T kullanıcılarının içine su serpti :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #25 : Şubat 22, 2012, 15:02:00 »

Konuştuğunuz kişi servis sorumlusu olabilir ama teknik konulara pek hakim olduğunu zannetmiyorum,

Diğer taraftan forumumuzda düz şanzıman arızaları, tork konvertörlü otomatik şanzıman arızalarıda var, bu onların otomatik olmadığını göstermez, demek ki o kişiye göre bunlar şanzımanda değil!?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #26 : Şubat 22, 2012, 15:26:37 »
Mutimode'lerdede var aynı sorun dik yokuşta Es modu yetmiyor manuele almaz gerekiyor.
2006 Corolla HB 1.4 4D Sol M/M----CARRARO CR 032

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #27 : Şubat 22, 2012, 15:35:22 »
Konuştuğunuz kişi servis sorumlusu olabilir ama teknik konulara pek hakim olduğunu zannetmiyorum,

Diğer taraftan forumumuzda düz şanzıman arızaları, tork konvertörlü otomatik şanzıman arızalarıda var, bu onların otomatik olmadığını göstermez, demek ki o kişiye göre bunlar şanzımanda değil!?

Yaşam içerisindeki herşey, varolma sebeplerinin,standart hareket şeklinin dışına çıkabilir, bu hayatın gerçeği.Önemli olan bu durumun hangi süreçte ve ne sıklıkta olduğudur bence,  biz insanlar olarak buna "sorunlu" yada "uyumsuz" deriz.

Bence tanımdığınız kişiler hakkında olumsuz düşünceli öngörülere kapılmanız yanlış, siz bir Toyota servis danışmanının daha işe başladığı ilk sene içerisinde gördüğü Toyota Step 1 teknik eğitimini ve bu eğitimin devamında gelen Step 2, Step 3, Supervisior sertifikalarını aldınızmı mesela? Bu eğitimleri almadan dahi teknik bilginiz servis danışmanından üstün de olabilir ama bunun o servis danışmanını hangi şanzımanın ne çeşit olduğunu bilmediğini kastedecek sözler ile küçümsenize sebep vermemesi gerektiğini düşünüyorum.

Saygılar.

Not: benim yukarıdaki iletimde  kullandığım "süpersonik" kelimesi küçümseme amacı ile kullanılmamıştır, sevdiğim arkadaşlarım içinde kullandığım komik olduğunu düşündüğüm bir kelimedir sedece.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #28 : Şubat 22, 2012, 15:40:32 »
Mutimode'lerdede var aynı sorun dik yokuşta Es modu yetmiyor manuele almaz gerekiyor.

Amerikaya bakın, neredeyse %100'ü otomatik, fakat yakıtın ucuz olması vesilesiyle motor hacimleri büyük. Yani otomatik şanzıman büyük motorlu araçlarda daha verimli kullanım sunmaktadır.

Ülkemiz, genellikle tepeler ve dağlardan meydana gelmekte fakat yakıt pahalı olduğundan küçük motorlara uygulanan her çeşit otomatik şanzıman bir şekilde arıza yada memnuniyetsizlik yaratmaktadır.

O nedenle, küçük motor yanında otomatik şanzıman tercihinde bulunulacaksa, en azından motorun dizel olmasına daha çok dikkat etmeliyiz.

Oluşan bu olaylar kesinlikle arıza değildir, şanzımanların kalitesiz oldukları anlamınada gelmemektedir. Sadece kullanıcı bazı teknik bilgilere sahip olamadığından, satış esnasında da bilgilendirmelerin eksik yapılmasından, bulunduğu bölgenin doğa yapısına uygun şanzıman seçimleri doğru yapılmadığından hoşnutsuzluklar çıkmaktadır.

Alınmış araç için ne yapılabilir? Şanzıman hakkında mümkün olduğunca çok bilgilenmek ve periyodik bakımı geldiğinde kesinlikle yetkili serviste şanzıman yağının değişimi sağlanmalıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #29 : Şubat 22, 2012, 15:58:41 »
Amerikaya bakın, neredeyse %100'ü otomatik, fakat yakıtın ucuz olması vesilesiyle motor hacimleri büyük. Yani otomatik şanzıman büyük motorlu araçlarda daha verimli kullanım sunmaktadır.

Ülkemiz, genellikle tepeler ve dağlardan meydana gelmekte fakat yakıt pahalı olduğundan küçük motorlara uygulanan her çeşit otomatik şanzıman bir şekilde arıza yada memnuniyetsizlik yaratmaktadır.

O nedenle, küçük motor yanında otomatik şanzıman tercihinde bulunulacaksa, en azından motorun dizel olmasına daha çok dikkat etmeliyiz.

Oluşan bu olaylar kesinlikle arıza değildir, şanzımanların kalitesiz oldukları anlamınada gelmemektedir. Sadece kullanıcı bazı teknik bilgilere sahip olamadığından, satış esnasında da bilgilendirmelerin eksik yapılmasından, bulunduğu bölgenin doğa yapısına uygun şanzıman seçimleri doğru yapılmadığından hoşnutsuzluklar çıkmaktadır.

Alınmış araç için ne yapılabilir? Şanzıman hakkında mümkün olduğunca çok bilgilenmek ve periyodik bakımı geldiğinde kesinlikle yetkili serviste şanzıman yağının değişimi sağlanmalıdır.

Dizel bizimki de Samsun b.evlerinin yokuşu çok dik . tam otomatik olmadığından zorlanıyor bu yüzden manuele alıyorum. Dediğiniz bilgiler çok doğru yeni araç alırken dikkat etmek lazın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #30 : Şubat 22, 2012, 16:15:41 »

Dizel bizimki de Samsun b.evlerinin yokuşu çok dik . tam otomatik olmadığından zorlanıyor bu yüzden manuele alıyorum. Dediğiniz bilgiler çok doğru yeni araç alırken dikkat etmek lazın

Egemen bey, bakınız, bende 2.0 Diesel tam otomatik Ford Mondeo'da var, o tip yokuşlarda onda da manuele almak zorunda kalıyoruz, ya süratiniz hızlı olacak yada yavaşsanız manuele geçmek zorundasınızdır, bu otomatik şanzımanların tamamında böyledir.

Bu arada, ilk defa 1982 yılında bir arkadaşımın babasına ait olan otomatik şanzımanlı Chevrolet Malibu Clasik otomobili kullanmıştım. O tarihte karar vermiştim otomatik şanzımanlı araç kullanmanın gerekliliğine. Zaten yakın gelecekte düz vites diye bir şey de kalmayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Şubat 23, 2012, 16:27:18 »
Dik yokuşlarda MMT şaşırıyor. Manuale alınca araç topluyor. Sorun benim araçtamı, yoksa tüm MMT lerde aynı sorun varmı?

Tüm MMT ler sorunlu
Hatta tüm toyotalar sorunlu olmaya başladı artık
Sorunsuzluk abidesi, sorunlar yumağı olmuş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Şubat 23, 2012, 16:29:37 »
6 ay m/m şanzıman kullanmış biri olarak ben de aynı dertten muzdariptim..yokuşlara hızlı girmemek gerekiyor, ya da arkadaşımızın dediği gibi vitese alırsanız ve vites geçiş ayarını kendiniz yaparsanız daha mantıklı, aksi takdirde gerçekten araba çok bağırıyor..Çok dik girdiğim bir yokuşta araç çok zorlandığı için vitesi başa aldı ve araç durma noktasına geldi ve daha sonra tekrar yavaş yavaş vitesi yükseltti..Bu noktada gaza körüklenmeyin derim..

Tebrikler Betül Hanım, ilk kez yazım hatası görüyorum
(Gaza yüklenmeyin olabilirdi) :) :D :lol: :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Şubat 23, 2012, 16:33:45 »
Egemen bey, bakınız, bende 2.0 Diesel tam otomatik Ford Mondeo'da var, o tip yokuşlarda onda da manuele almak zorunda kalıyoruz, ya süratiniz hızlı olacak yada yavaşsanız manuele geçmek zorundasınızdır, bu otomatik şanzımanların tamamında böyledir.

Bu arada, ilk defa 1982 yılında bir arkadaşımın babasına ait olan otomatik şanzımanlı Chevrolet Malibu Clasik otomobili kullanmıştım. O tarihte karar vermiştim otomatik şanzımanlı araç kullanmanın gerekliliğine. Zaten yakın gelecekte düz vites diye bir şey de kalmayacaktır.

Tekin bey,
1990 yılında kanada ya gitmiştim, daha o tarih de yollarda düz vites yok gibiydi,
neredeyse nostalji olmuştu, kamyonlar otobüsler , her şey, her araç otomatikti
maalesef biz geç kaldık biraz,  ama her uykudan uyanılıyor sonuçta; artık günümüzde otomatik vites
hele de triptronik ler bayaa tercih edilir oldu
yakında vazgeçilmez olacaktır

Alıntı
Not: Tam otomatik süper akıllı şanzıman henüz üretilmedi.

ancak bu düşüncenize katılmıyorum
Benim arabam "logic grade" denen tam akılı bir siteme sahip
fren  veya yokuş aşağı hızlanmaları bile dikkate lıp vites küçültüyor
hele yokuş çıkışlarda falan , kesinlikle size yapacak bir şey bırakmıyor
süper zeka valla :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #34 : Şubat 23, 2012, 17:09:36 »
Tekin- "Tam otomatik süper akıllı şanzıman henüz üretilmedi."

ancak bu düşüncenize katılmıyorum
Benim arabam "logic grade" denen tam akılı bir siteme sahip
fren  veya yokuş aşağı hızlanmaları bile dikkate lıp vites küçültüyor
hele yokuş çıkışlarda falan , kesinlikle size yapacak bir şey bırakmıyor
süper zeka valla :D

Kemal bey,

Evet haklısınız, şimdilerde bunlara akıllı şanzıman denmekte,

Diğer taraftan bu sistem benim aracım dahil artık bütün otomatiklerde var, hatta Mondeo Cruise Controlde yokuş aşağı giderken kendisi fren yaparak aracı yavaşlatıyor. Benim söylemek istediğim, bu sistemler bile bir noktaya kadar hizmet verebilmekteler.

Şöyle örnek vereyim, ülkemizin bir çok yerinde,  özellikle şehir içlerinde 35 derecelik bazı kısa ara sokaklar vardır, vitesinizi 1'e sabitlemezseniz bazen otomatik araç orayı çıkamaz yada çok zor çıkar.

Veya D-4D otomatikten örnek vereyim, sıcak havada normal otomatik pozisyonunda yokuş aşağı kayar vaziyette 2000 - 2200d/d'da bir vites üste geçerken, +4 C altı sıcaklıklarda aynı yokuşu inerken 3000d/d'ları bile geçmekte, eğer kar/buz üstünde bu yolu iniyorsanız belki vitesin büyümesinide istemeyeceksinizdir, o taktirde vitesi manuele alıyoruz.

Yani araç dik bir yokuş indiğini anlayabilir ama o yokuşu hangi vitesle, hangi süratle inmesi gerektiğini bilemez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #35 : Şubat 24, 2012, 19:44:29 »

Türkiye otomatik vitesin rahatlığını anlayamadı. Özellikle dolmuşçular

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Şubat 25, 2012, 13:25:05 »
Alıntı
Yani araç dik bir yokuş indiğini anlayabilir ama o yokuşu hangi vitesle, hangi süratle inmesi gerektiğini bilemez.

İşte benim bahsettiğim "logic grade" denilen akıllı şanzıman tam da bunu yapıyor
Şöyle ki: yokuş aşağı inerken bir kaç kere frene dokunursanız, bunu algılıyor ve yokuşun eğimine, uzunluğuna , aracın hızına göre hangi süratte ineceğine karar veriyor, kendi kendine vites küçülterek uygun hızı sağlıyor

sizin değindiğiniz cruze de giderken hızın sabit kalması için vites küçültme veya fren yapma olayı bunun dışında, bu olay cc olan her araçta vardır,
ve tabiki böyle durumlarda  cc şanzumanı yönetir; ancak şimdilik bildiğim kadarıyla sadece honda da olan logic grade çok farklı, resmen akıllı şanzıman

Ve tabi bahsettiğiniz hava sıcaklığına göre  vites atma, dik yokuşta zorlanma vs vs tam otomatik lerde hiç yok, en azından ben hiç karşılaşmadım, 1985 model toyota corona kullanmıştım, o zamanlar 3 ileri otomatik idi, o araçta da yokuşta zorlanma, boşa atma veya başka bir olumsuzluk yaşamamıştım
bana öyle geliyor ki, sözünü ettiğiniz olaylar  MMT lerin naneleri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #37 : Şubat 26, 2012, 23:05:45 »
    bir çok arkadaş cevap vermiş hepsini okuyamadım, aynı cevapları veren varsa kusura bakmasın. bende mmt kullanıyorum. çok iyi olmasada alışınca fena değil diyebilirim.

dik yokuş, sıkışık trafik vs farketmez. önemli olan gaz pedalına doğru tepkiyi vermektir. gaza aniden basarsanız vites küçültür. bu yüzden yokuş çıkarken gaza yavaş basmalısınız. vitesi küçültmediğini veya  büyültmediğini göreceksiniz. mmtyi anlarsanız oda sizi anlıyor ve uyum sağlıyor, kullanım ayarlarınızı hafızasına alıyor, bu yüzden aracı performanslı kullandığınızda yüksek devirlerde vites değiştirir.
    yokuş aşağı inerken gaza basmazsanız araç vites büyütmez belirli hıza ulaşmadan, yani beklenmedik hızlanmalar olmaz genelde.
    benim karşılaştığım en önemli sorun aracın bazen 1. viteste takılı kalıp 2.vitese manuele almadan geçmemesi. manuele alıp 2. vitese geçtiğinizde birdaha olmuyor. bu durum zaten çok nadir oluyor. ben mmt corollayla genelde anlaşıyorum, o da beni tıkırtı sesleriyle ödüllendiriyor :argh:
ön göğüsteki fareyi bir türlü bulamadım,
beynimi kemirmeye devam ediyor :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #38 : Şubat 26, 2012, 23:14:05 »
benim karşılaştığım en önemli sorun aracın bazen 1. viteste takılı kalıp 2.vitese manuele almadan geçmemesi. manuele alıp 2. vitese geçtiğinizde birdaha olmuyor. bu durum zaten çok nadir oluyor. ben mmt corollayla genelde anlaşıyorum, o da beni tıkırtı sesleriyle ödüllendiriyor :argh:

1dk'lık bir işlem olan kalibrasyon ayarını yaptırın, çok faydasını göreceksiniz, zaten bu tip sorunlar oluştuğunda yapılması gereken bir işlem.