Gönderen Konu: Yağ Eksiltme Sorunu  (Okunma sayısı 50960 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2011 Dizel Corolla MMT Şanzıman
    • Odila Blogger: Hayat Üzerine Felsefik Saçmalamalar
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Ynt: Yağ Eksiltme Sorunu
« Yanıtla #80 : Haziran 05, 2012, 09:59:38 »
Ufuk Bey tekrar iyi günler,

Baya bir araştırma yaptım internette, büyük bir çoğunluk yeni nesil 6 ileri dizel araçlarda bakım süresine kadar 1,5-2 litre yağ eksiltmesinin araçların motor teknolojisi ve düşük yakıt sarfiyatına bağlı olarak gelişen gayet normal bir durum olduğunu söylüyor.

Toyota genel merkezden arayan yetkililer de sağlıklı bir motorun bu verilen oranlarda yağ eksiltmesinin gerekli olduğunu üzerine basa basa söylüyorlar.

Şuan 30 bin bakım sonrası 1000 km yi geçti aracım ve yağ kontrolünde maksimum seviyesinde olduğunu görüyorum.

Ufuk Bey bu yağ çubuğunun altında bulunan minumum seviyesinin altına düştüğünde araçta ne kadar yağ kalmış demek oluyor?

Size sormak istediğim bir başka şey ise, ben bu araca gönül rahatlığıyla senelerce sağlam bir şekilde binebilir miyim? Bu yağ eksilmesi motora uzun vadede zarar verir mi? Yoksa yağ ekleyip devam etmem yeterli olur mu?

Emin bey size de geçmiş olsun. Kanımca garanti kapsamında yapılan işlemler aracın ikinci el değerini düşürmez. Umarım bu tamirle birlikte sorununuz son bulur. Ve umarım bende aynı şeyi yaşamak zorunda kalmam.

Emin bey bu karar verilmeden önce aracınız yağ kaybı oranları neydi kilometrede? Birde aracınızın özellikle yokuşlarda yığılma durumu oluyor muydu?

Onur Andaç Sever

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Haziran 05, 2012, 09:59:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Haziran 08, 2012, 12:13:31 »
Aracım 5 ileri düz vites , zaten merakım da buradan doğdu. Turbo üzerindeki model numarasını aradım ama bulamadım , görünmesi zor bir yerde galiba. Nasıl anlarız kesin olarak bu işi? Bahsettiğim kısmın fotolarını çekeyim, daha anlaşılır olur bahsettiğim parçalar.

İyi akşamlar

Aracınızda yağ eksiltmesi olmaması gerekiyor o zaman, sorun ne? özelden şasi numarasını yazın kontrol edelim dilerseniz?

ufuk hocam ...
piston ve sekman değişimi önerildi toyota genel merkezden. peki bu değişim yapıldığında aracın 2.el değeri düşmeyecek mi sizce? alıcı adam demez mi bunun motoruyla oynanmış diye :)

Aracınızın kilometresi nedir ve hangi şikayet üzerine revizyon işlemi önerildi? Yetkili serviste yapılan motor revizyon işleminin aracınızın ikinci el değerini etkilyeceğini düşünmüyorum.

Baya bir araştırma yaptım internette, büyük bir çoğunluk yeni nesil 6 ileri dizel araçlarda bakım süresine kadar 1,5-2 litre yağ eksiltmesinin araçların motor teknolojisi ve düşük yakıt sarfiyatına bağlı olarak gelişen gayet normal bir durum olduğunu söylüyor.

Toyota genel merkezden arayan yetkililer de sağlıklı bir motorun bu verilen oranlarda yağ eksiltmesinin gerekli olduğunu üzerine basa basa söylüyorlar.

Şuan 30 bin bakım sonrası 1000 km yi geçti aracım ve yağ kontrolünde maksimum seviyesinde olduğunu görüyorum.

Ufuk Bey bu yağ çubuğunun altında bulunan minumum seviyesinin altına düştüğünde araçta ne kadar yağ kalmış demek oluyor?

Size sormak istediğim bir başka şey ise, ben bu araca gönül rahatlığıyla senelerce sağlam bir şekilde binebilir miyim? Bu yağ eksilmesi motora uzun vadede zarar verir mi? Yoksa yağ ekleyip devam etmem yeterli olur mu?

Bahsettiğiniz büyük çoğunluğun muhtemelen distribütör firmadan aldığı yanıtı yansıttığını düşünüyorum,aracınız filtre ile değişimlerde 4.3-4.5 LT.  yağ alır, çubuğun maksimum gösterge seviyesi son 1.5-2 LT'yi gösterir.Yağ çubuğunuzda hiç yağ görememeniz aracınızda 2-2.5 litre yağ kaldığını gösterir, mühendislik töleransları düşünüldüğünde risk sınırına girmiş olduğunuz bölgedir.

Sorduğunuz soru açıkçası net bir cevap verilecek soru değil, aracınızın başına ne geleceği yada nasıl bir sorun çıkaracağını / çıkarmayacağını kimse bilemez.Yağ eksilmesinin motora uzun vadede zarar vermeyeceğini kimse garanti edemez ancak bu vadenin uzunluğu ile de alakalı, sizde bir kullanıcı olarak aracınızın uzun ömürlü olabilmesi için aracınızla ilgili tecrübe sahibi profesyönel kişilerin önerilerini dikkate alırsanız aracınızla hem daha barışık hemde daha uzun süre sorunsuz kullanacağınızı düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Haziran 08, 2012, 12:37:38 »

Nasıl normalmiş arkadaş anlamıyorum yahu. İnsan bunu söylerken utanır biraz. Yani motorun, yağın yarısını yemesi normalmiş öyle mi? Pöh... :nija:

Peki bu durum başka marka 6 ileri vitesli dizellerde de var mıymış?
Varsa neden varmış? 5 ileride olmayan şey, vites bir adet büyüyünce neden ortaya çıkıyormuş?
Mühendis olmayan ben bu soruları sorabiliyorsam, bu mühendisler bu soruları sorup cevaplarını alamıyorlar ve de motoru buna uygun hâle getiremiyorlar mıymış?
Bence atlatılıyorsunuz arkadaşım. Bunlar şeytana külahını ters giydirirler. Bankacılara, avukatlara ve yetkili servislere güvenmeyeceksin...  :D
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #83 : Haziran 08, 2012, 14:58:40 »
Artık hiç bir şey bilemiyorum bakalım 30 bin sonrası yağ sinyali kaç km de yakacak aracım. Yağı kontrol ettim maksimumun da üzerinde yağ gözüküyor herhalde sinyal yakma süresini mümkün olduğunca uzatmaya çalıştılar bolca koyarak. Yinede durumun anlaşılacağını sanıyorum yağ sinyali yaktığında. Bekleyip görelim arkadaşlar yeniden sizlerle paylaşırım.

Ufuk bey cevabınız için teşekkür ederim. Bilmek istediğim de buydu tam olarak. Yani bu kadar yağ eksilmesi normal birşey değilmiş kısacası.

Birdahaki eksilmede yağ eklenmesini kabul etmeyeceğim şayet olursa ama anladığım kadarıyla bana söylemiyorlar ama aracımın turbosunu değiştirmiş olabilirler çünkü aracın çekişi de fark etti artık yokuş yukarı giderken yığılmıyor. Ancak Tekrarlanan hata olmasın diye servis bu durumu gizli tutmaya çalışmış olabilir kanımca.

Eğer bu sorunumu çözdüyse ben bu durumdan şikayetçi olmam ama birdaha 1.250 gram yağ koyduk yalanını yutturamaz bana kimse. onlara standard ölçüleri hatırlatırım direk.

Çok sağolun arkadaşlar ilgi ve alakanız için.

Sıfır araba sahibi birisi olarak bunları yaşamak gerçekten çok sıkıcı bir durum. Keşke hiç yaşanmasaydı.

Gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri.

İyi günler.
Onur Andaç Sever

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Haziran 08, 2012, 15:38:49 »
Turbonun üstündeki parça ,  resimlerde görülmüyor ama alt kısmından bir mil çıkıp salyangoza doğru giriyor gibi.. muhtemelen kanatçıkları kontrol ediyor. EGR üstündeki parçadan da ince bir boruyla bu turbo üstündeki parça kontrol ediliyor. Bir de resmini burada koymadığım radyatör tarafında turbu basınç sensörü var.

Turbo değişken kanatçıklımı yoksa yanılıyorum  bu dump valf / blow off v.s. gibi şeyin kontrol sisitemi mi?

Bu arada , belirgin bir yağ eksiltme yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #85 : Haziran 08, 2012, 15:46:07 »
...Yağı kontrol ettim maksimumun da üzerinde yağ gözüküyor herhalde sinyal yakma süresini mümkün olduğunca uzatmaya çalıştılar bolca koyarak.

Bolca yağ koymamaları gerekir, fazla yağın da olumsuz etkileri var. Ölçüyü ayarlayamayıp 2-3 mm geçmelerini anlarım da fazlası varsa baştan gidip kendilerine tespit ettirip tutanak tutturun veya yağı çizgiye gelecek şekilde biraz çeksinler.

Umarım düzelmiştir bundan sonra rahat edersiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #86 : Haziran 08, 2012, 16:17:09 »
sanirim muhendislik toleranslarinda sorun var cubukta son seviyede yag olmasi 1,5-2   , cubukta hic yag yoksa 2-2,5 lt oldugunu gosterdigini soledin ufuk arkadasim sencede bu rakamlar biraz garip degilmi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #87 : Haziran 09, 2012, 08:17:53 »
Turbonun üstündeki parça ,  resimlerde görülmüyor ama alt kısmından bir mil çıkıp salyangoza doğru giriyor gibi.. muhtemelen kanatçıkları kontrol ediyor. EGR üstündeki parçadan da ince bir boruyla bu turbo üstündeki parça kontrol ediliyor. Bir de resmini burada koymadığım radyatör tarafında turbu basınç sensörü var.

Turbo değişken kanatçıklımı yoksa yanılıyorum  bu dump valf / blow off v.s. gibi şeyin kontrol sisitemi mi?

Bu arada , belirgin bir yağ eksiltme yok.

Fotoğraftaki parça wasgate dediğimiz basınç kontrol valfi, turbonun ürettiği basıncın regülasyonunu sağlıyor.

sanirim muhendislik toleranslarinda sorun var cubukta son seviyede yag olmasi 1,5-2   , cubukta hic yag yoksa 2-2,5 lt oldugunu gosterdigini soledin ufuk arkadasim sencede bu rakamlar biraz garip degilmi?

Toplam 4.3Lt. yağ düşünün çubuk bunun en üst 1.5-2Lt. kadarının gösterir, çubuğun yağ göstermemesi (yada çubuğun en ucunun yağa değdiğini farzedersek) demek araçta maksimum 2-2,5Lt. yağ kaldığını göstermezmi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '19
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #88 : Haziran 10, 2012, 08:04:36 »
selam arkadaşlar,
sıfır auris 6 ileri dizel almaya hazırlanıyorum haftaya inşallah. şimdi rastladım  bu durumlara okuyunca. tereddütde kaldım. bu halen geçerli bir sorunmu ve varsa bile gideriliyor diye anlıyorum. ne yapayım, kafam karıştı.
Selamlar
Adnan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Ynt: Ynt: Yağ Eksiltme Sorunu
« Yanıtla #89 : Haziran 10, 2012, 09:28:53 »
selam arkadaşlar,
sıfır auris 6 ileri dizel almaya hazırlanıyorum haftaya inşallah. şimdi rastladım  bu durumlara okuyunca. tereddütde kaldım. bu halen geçerli bir sorunmu ve varsa bile gideriliyor diye anlıyorum. ne yapayım, kafam karıştı.
Selamlar

Adnan bey aynı araçtan bende de var.  Böyle bir sorun mevcut değil.  Bence hiç düşünmeyin.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '19
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #90 : Haziran 10, 2012, 10:16:30 »
teşekkürler Serkan Bey,
beni biraz rahatlattınız. diğer arkadaşlarda hep yağ eksiltme olayına deyinmişler acaba nedir işin içi.
Adnan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis hastası..
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #91 : Haziran 10, 2012, 12:32:49 »
Artık hiç bir şey bilemiyorum bakalım 30 bin sonrası yağ sinyali kaç km de yakacak aracım. Yağı kontrol ettim maksimumun da üzerinde yağ gözüküyor herhalde sinyal yakma süresini mümkün olduğunca uzatmaya çalıştılar bolca koyarak. Yinede durumun anlaşılacağını sanıyorum yağ sinyali yaktığında. Bekleyip görelim arkadaşlar yeniden sizlerle paylaşırım.

Ufuk bey cevabınız için teşekkür ederim. Bilmek istediğim de buydu tam olarak. Yani bu kadar yağ eksilmesi normal birşey değilmiş kısacası.

Birdahaki eksilmede yağ eklenmesini kabul etmeyeceğim şayet olursa ama anladığım kadarıyla bana söylemiyorlar ama aracımın turbosunu değiştirmiş olabilirler çünkü aracın çekişi de fark etti artık yokuş yukarı giderken yığılmıyor. Ancak Tekrarlanan hata olmasın diye servis bu durumu gizli tutmaya çalışmış olabilir kanımca.

Eğer bu sorunumu çözdüyse ben bu durumdan şikayetçi olmam ama birdaha 1.250 gram yağ koyduk yalanını yutturamaz bana kimse. onlara standard ölçüleri hatırlatırım direk.

Çok sağolun arkadaşlar ilgi ve alakanız için.

Sıfır araba sahibi birisi olarak bunları yaşamak gerçekten çok sıkıcı bir durum. Keşke hiç yaşanmasaydı.

Gelişmelerden haberdar edeceğim sizleri.

İyi günler.

Onur Andaç bey aracınızla maruz kalmış olduğunuz bu durumu uzun zamandır forumdaki diğer arkadaşlar gibi ben de takip etmekteyim.. umarım bahsettiğiniz üzere sorun hallolmuştur ve ailenizle ve sevdiklerinizle arabanıza rahat rahat ve huzurlu bir şekilde binersiniz..
2012 Opel Astra 1.3 CDTİ var ama sıkı bir Avensis hastası..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #92 : Haziran 10, 2012, 23:13:42 »

Emin bey size de geçmiş olsun. Kanımca garanti kapsamında yapılan işlemler aracın ikinci el değerini düşürmez. Umarım bu tamirle birlikte sorununuz son bulur. Ve umarım bende aynı şeyi yaşamak zorunda kalmam.

Emin bey bu karar verilmeden önce aracınız yağ kaybı oranları neydi kilometrede? Birde aracınızın özellikle yokuşlarda yığılma durumu oluyor muydu?

aracım 24.000 km de ve 4.000 km de 1,5 lt yağ eksilttiği saptanmıştı en son bakımında.. ayrıca yokuşlarda çok yığılma yapıyor araç ?
Dr. Emin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #93 : Haziran 10, 2012, 23:18:24 »

Aracınızın kilometresi nedir ve hangi şikayet üzerine revizyon işlemi önerildi? Yetkili serviste yapılan motor revizyon işleminin aracınızın ikinci el değerini etkilyeceğini düşünmüyorum.

ufuk hocam aracım 24.000 km de.. yağ eksiltme sorunu nedeniyle takipliydi.. hatta sizle şasi numarasından turboya bakmıştık. servise turbonun eski nesil olduğunu belirtmeme rağmen onlar turbonun sağlam çalıştığını ve değiştirilmesi gerekmediğini söylediler.. sorunu japonya ile paylaştıklarını ve onların da çözüm olarak piston sekman değişimi yapılması gerektiğini söylemişler toyota türkiye genel merkeze ??? ben hala ne yapacağıma karar veremedim.. ayrıca araç yokuşlarda çok yığılma yapıyor !!!!
Dr. Emin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #94 : Haziran 11, 2012, 11:19:46 »

Toplam 4.3Lt. yağ düşünün çubuk bunun en üst 1.5-2Lt. kadarının gösterir, çubuğun yağ göstermemesi (yada çubuğun en ucunun yağa değdiğini farzedersek) demek araçta maksimum 2-2,5Lt. yağ kaldığını göstermezmi?

UFUK ARKADAŞIM ANLADIĞIM KADARIYLA 4.3 LT YAĞIN, YAĞ ÇUBUĞUNDA MAKSİMUM ÇİZİSİNDE GÖRDÜĞÜMÜZ YAG MİKTARI 1,5-2 LT,YAĞ ÇUBUĞUNDA YAĞ GÖRMEMEMİZ  2-2,5 LT YAĞ KALDIĞINI BELİRTİYOR DOĞRUMU ANLADIM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #95 : Haziran 11, 2012, 11:52:44 »

Onur Andaç bey aracınızla maruz kalmış olduğunuz bu durumu uzun zamandır forumdaki diğer arkadaşlar gibi ben de takip etmekteyim.. umarım bahsettiğiniz üzere sorun hallolmuştur ve ailenizle ve sevdiklerinizle arabanıza rahat rahat ve huzurlu bir şekilde binersiniz..

Teşekkür ederim mesut bey, dilerim sorunum hallolmuştur basit bir şekilde ve bunu 6-8 bin km arasında göreceğime inanıyorum.

Ancak Toyota'ya itimatım kalmadı desem yeridir. Böylesi stress yapıcı bir arıza beklemezdim. Ben bu aracı özellikle motoruna hayran olarak almıştım. Bu durum beni gerçekten çok telaşlandırıyor ve bu deneyimden sonra bir daha kesinlikle Toyota sahibi olmayı düşünmüyorum.

Anladığım kadarıyla servis yağ seviyesini 1,5 litre civarlarında rapor ettiğinden dolayı değişim gibi taleplerde bulunmanın önüne geçiyor firma politikası olarak bu garip durumu müşteriye kabullendirmeye ve araca yağ ekleyerek binmenin normal birşey olduğuna inandırmak istiyorlar bizleri. Yada başka hesapları var yada belki gerçekten onlar doğru... Her ne ise benim bu firmaya itimatım kalmadı.

Aracımın kredisi bitip rehini kalkar kalkmaz elden çıkaracağım ve daha sorunsuz, sağlam ve güvenli bir araca yeniden ve dilerim emekliliğimin sonuna kadar son kez yatırım yapıp yeniden borc altına giricem. İşte bunu yapmaya hakları yoktu... Ama anladığım kadarıyla her kapitalist firma gibi bunlarında kul hakkına, hukuka adalete inançları yok, satalım da nasıl satarsak satarız sonra bir kaç numarayla kargaya sesinin güzel olduğunu kabul ettiririz diyorlar... Yapacak bir şey yok... Birde hakkını arayan müşteriyi "sorunlu müşteri" olarak yaftalıyorlar...

Dilerim sorunum çözülmüştür (servis sadece yağ eklediğini iddia ediyor) bakalım şu canım hayat daha nasıl sortiler yapacak bizlere...

Haydi hayırlısı dostlar...
Onur Andaç Sever

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #96 : Haziran 11, 2012, 11:57:14 »
[/img]C:\Users\andacs\Desktop\toyotayayakmaproblemijp.jpg[/img]

Yağ çubuğunun gösterge seviyesi ile ilgili bu görseli daha önceki yağ eksiltme sorunu konulu bir tartışmadan aldım arkadaşlar. Eğer doğruysa ki Ufuk beyin dediği ilede örtüşüyo durum bu.
Onur Andaç Sever

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #97 : Haziran 11, 2012, 12:03:02 »
resim ekleyemiyorum sanırım... olmadı kusura bakmayın o forum linkini bulayım dedim onuda bulamadım.
Onur Andaç Sever

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #98 : Haziran 11, 2012, 12:03:37 »

UFUK ARKADAŞIM ANLADIĞIM KADARIYLA 4.3 LT YAĞIN, YAĞ ÇUBUĞUNDA MAKSİMUM ÇİZİSİNDE GÖRDÜĞÜMÜZ YAG MİKTARI 1,5-2 LT,YAĞ ÇUBUĞUNDA YAĞ GÖRMEMEMİZ  2-2,5 LT YAĞ KALDIĞINI BELİRTİYOR DOĞRUMU ANLADIM

Doğru anlamışsınız, ancak yağ çubuğunda yağ görülmemesi demek maksimum kalan miktar 2-2.5 Lt. demektir, belki daha az da kalmış olabilir ama ne kadar olduğu ancak yağ boşaltıldığında anlaşılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #99 : Haziran 11, 2012, 15:06:01 »
Ufuk bey sizin dediğiniz doğruysa benim yağ çubuğunda hiç yağ kalmamıştı bu da aracımın 1.7 litreden fazla yağ eksilttiğini gösterir ve yetkili servis bana 1.250 gram yağ eklediğini duyurdu ve böyle servis raporu yazdı...

Bir dahaki sefere gittiğimde yağ koyulmasını kabul etmiyeyim dediğiniz gibi peki ne yapayım? Adamlar sonuçta aracı aşağıya indiriyorlar biraz yağ ekleseler nasıl ispat ederim gözümle görmeden.

Bu konuda bir bilirkişi raporu alabileceğim yetkili bir yer var mı? Ekspertiz raporu tutturup sonra servise götürebilir miyim aracı?
Onur Andaç Sever