0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yağ numaralarıyla bahsettiğiniz dereceler aynı anlama mı geliyor peki
Fatih bey,Hocanızın notunu şöyle açıklamak isterim;Viskozite, yağın akışkanlık halini belirten bir terimdir. "Viskozite artarsa yağda kaliteli olur" demek, o yağın yüksek sıcaklarda da yağlama gücünün hala iyi olacağını belirttiğidir. 0W yağ ince bir yağdır, -30 derecede hızla akarak en küçük noktalara erişerek yağlama gerçekleştirir, bu o yağın kalitesiz yada çok kaliteli olduğu anlamına gelmez, bu yağla 6 ay sonra Hatay sıcağına girerseniz viskozitesi düşük olduğundan yırtılmaya başlar, yani yağlama gücünü kaybeder. O nedenle yağ viskozitesi seçimlerinde daha dikkatli olmalıyız.10W-60 neden tercih ediyorsunuz? aracınızı 50C üzeri bölgelerde mi kullanıyorsunuz?
Tekin bey bilgiler için öncelikle teşekkürler .Adana'da aracıma 5w 40 yağ kullanıyorum kimileri 0w 30 veya 5w 30 kullan araç daha az yakar diyor ama bence adana için en ideal yağ 5w 40 aslında 10w 40 ta kullanılabilir ama tam sentetik kullanmak istiyorsanız mecburen ya 5w 40 yada 0w 40 kullanmalısınız. Bidahaki sefere 0w40 kullanmayı düşünyordum ama bu açıklamalarınızdan sonra 0w 40 a fazladan vereceğim paranın boşa gideceğini anladım .
mobil 10w60 kullanıyorum mükemmel bir yağ corollaya koydurdum ilk opelede hep 10w 40 koyduruyordum onada aynı yağı koyduracağım babam yanlışlıkla 10w40 koydurmuş unutmuşta. 10w 60 mobil tavsiye ederim. ancak viskozite motor dersinde işlemiştik vizeden önce viskozite ne kadar artarsa yağ o kadar kaliteli diye bir ibare vardıbizim hocanın notlarında...
Tekin Bey merhaba,Anlattıklarınız gayet aydınlatıcı bilgiler. Teşekkürler öncelikle. Peki; İstanbulda yaşayan birisi olarak 2012 model Auris (Dizel) aracıma hangi yağı önerirsiniz? sizin tablonuzdan 0w-40 veya 5w-30 (hatta 5w-40) gibi bir sonuç çıkardım ben.
İstanbul yazın 35 C ler etrafında olduğundan, Güneye seyahate gidebileceğinizide hesaba katarak sonu 40 olan bir yağ uygun olur. Yalnız, Marmara bölgesi -20 C altına inmediğinden, bu derecenin altında görev görebilen ince yağa, fazla para vermeye gerek yoktur.Yani sizin aracınız için 10W-40 idealdir (-20C +42,+45C). Örnek: 5W-30, 5W-40 Antalya bölgesinde faydalı olamaz.
Ancak forumda tam sentetik yağların motoru sessizleştirdiğine ve performansın daha iyi olduğuna dair iddialar var. Bu konudaki fikriniz nedir?
Teşekkürler Tekin Bey;Zaten araç teslim edilirken içinde 10w-40 yağ vardı. Ancak forumda tam sentetik yağların motoru sessizleştirdiğine ve performansın daha iyi olduğuna dair iddialar var. Bu konudaki fikriniz nedir?
10w40 yağ bilgisini nereden aldınız? El kitabında fabrikada 0w30 yağ kullanıldığı yazıyor.1ND-TV DPF katalitik konvertorsuz motor için önerilen yağ: ACEA C2, B1, API CF-4 veya CF viskozite SAE 5w30 ya da 0w30, filtreli 4.1 L, filtresiz 3.6L10w40 yeni aracıma ben olsam koymazdım, sizin tercihiniz.
10W-40 viskoziteli yağı, Toyota servislerinin tamamı Corolla, Auris vs. için kullanmaktadır, el kitabında da öyle söylenmektedir.El kitapçığında, 0W-30, 5W-30 olarak önerilmesinden kasıt, yaşadığınız yere göre bunlarıda seçebilirsiniz anlamındadır. Hatta çizelge halinde de daha üst viskozitelerde anlatılmaktadır.