Gönderen Konu: 2012 Yaris yakit tuketimi hk.  (Okunma sayısı 23948 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: A+
Ynt: 2012 Yaris yakit tuketimi hk.
« Yanıtla #20 : Aralık 25, 2011, 23:37:05 »
Ben de  Yaris 2012 1.33 99 ps multidrive s cool pkt aldım. Şehirler arası 4.6 civarı( 4.2-5 arası) ( sakin kullanımda 3 kişi ile) , şehir içi yoğun ise 6.5 oluyor. 8 ve üstü için sürekli arabayı bağırtmak lazım. Şehirler arasında 1800 lü devirlerde 110-120 gibi gittiği için bu kadar ekonomik oluyor...Bunlar ortalama verilerim. Rampa aşağı ise gazı kesince 0.1 lt de kalıyor. Onun dışında ise anlık tüketimi açarak sık sık 2.8, 3.1 falan gürmek mümkün. Eski otomobil kullanım alışkanlıklarınızı değiştirip, cvt şanzımanın mantığını anlayıp öyle kullanırsanız , bir depo benzinle (42 lt) yaklaşık 650 km gidebilirsiniz. Ki arabam daha yeni zamanla fabrika verilerine tam oturacağını da düşünüyorum...

Superdegerler bunlar, istanbul mu acaba bu sehir?
Iyi gunlerde kullanin

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Aralık 25, 2011, 23:37:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Aralık 27, 2011, 12:24:14 »

Bütün motor üreticileri yakıt tüketim testlerini kapalı ortamlarda yaparlar. Bunun sebebi, eşit şartlarda test ediliyor olma gereklilikleridir. Başka türlü bir motorun değerlerine ulaşamazsınız. Hatta bu test merdanesi ayrı bir bilgisayar tarafından kontrol edilir, şehir içi, şehir dışı ve ortalama değerler verdirebilmek için bu merdaneye farklı devir kontrolü yaparak motoru ona göre zorlar ve test bitmiş olur.

Bir firma ağır bir pilotla, bilmem hangi hava şartında, deniz seviyesinden bilmem ne kadar yukarıda bir aracı test edip, bu araç bu kadar yakıyor diyebilirmi? Başka bir marka aynı motoru aynı ağırlıkta gövdeyle daha hafif bir pilotla sıcak, rüzgarsız ve deniz seviyesinde test ederse ne olacak?  Fabrikalar insanları yanıltmış olmazlar mı? Müşteriye yanlış bilgi verme ve kandırma kanunlarını biliyormusunuz?  Elbette açık hava testleride yapılır. Fakat bunlar motorun yakıt tüketim değerlerini ölçmek için değildir.

Tekin Bey, üretici firmalar belli standart ve prosedürler kapsamında yakıt tüketim değerleri verebilirler.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_economy_in_automobiles#Fuel_economy_standards_and_testing_procedures

linkte anlattığı kadarıyle AB ve ABD'de farklı testler yapılıyor, o nedenle sonuçları da farklı.  Yani mesela AB standardında şehir içi değeri yaklaşık 4km boyunca 50km/s hızı geçmeden ortalama 18.7 km/s hızla giderek ne kadar yakıt harcadığını ölç derken, ABD standardı (2007 için) soğuk motorla 31 dakika boyunca 23 kere durarak ortalama 32 km/h yapıp 90 km/h hızı geçmeden ne kadar yakıt harcadığını ölç demiş.

Sizin anlattığınız hadise galiba dyno'da tekerleklerdeki gücü ve torku ölçmek için yapılıyor gibime geldi. Hava direncini katmadan yakıt tüketim değeri verilemez.

Ha yok tekerdeki değil motordakini diyorsanız, ki motor üreticisi demişsiniz, onun araçla ilgisi olmaz. Motor üreticisi motorunun güç, tork değerlerini krank milinden alır, kullandığı yakıtı da ölçerek devire göre olan eğri grafiklerini elde eder.

Hangisini kastettiğinizi anlayamadım, o nedenle iki tahminde bulundum, yanlış anlaşılmalar olmasın, saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota Yaris 2012 Cool Multidrive S (CVT) Siyah
  • Araç: Yaris
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 30, 2011, 10:55:57 »
Teşekkür ederim. Yaşadığım şehir Konya, trafik orta yoğunlukta...
Toyota Yaris 2012 1.33 99Ps  Cool  Multidrive S (CVT) Siyah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Aralık 30, 2011, 11:44:19 »
Merhaba Yasin Ülkebay,

Anladığım kadariyle İngilizceniz var, test sırasında neler yapıldığını bu siteden çok güzel bir şekilde tercüme etmişsiniz. Fakat "EPA testing procedure through 2007" başlığındaki ilk satırı daha dikkatli okusaydınız bu testlerin iç mekandamı dış mekandamı yapıldığını sizde yakalamış olurdunuz..

"Two separate fuel economy tests simulate city driving and highway driving: the "city" driving program or Urban Dynamometer Driving Schedule"

Şehir içi ve şehir dışı sürüşlerinde yakıt tüketiminin gerçeğe yakın değerlerini göstermek için iki farklı test vardır: Dinamometrede şehir içi ve şehir dışı sürüş programlamaları.

Bende zaten önceki yazımda aynı şeyden bahsetmeye çalışmıştım. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #24 : Ocak 02, 2012, 19:31:21 »
425 km yaptım, 2 kere etiler-b.çekmece gidip gelme desek gerisi trafikte. Ortalamamı 9,2lt olarak gösteriyor. Bu arada kış lastiğim de var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ocak 02, 2012, 19:35:04 »
425 km yaptım, 2 kere etiler-b.çekmece gidip gelme desek gerisi trafikte. Ortalamamı 9,2lt olarak gösteriyor. Bu arada kış lastiğim de var.

9.2 çok fazla..ben trafikte çok zaman geçirdiğim zamanlarda bile ortalama 8 lt gösteriyor..zaten sabit hızda gittiğimde dur kalk yapmadıgımda kısacası wco ışıgını sürekli açık tuttuğumda 5 lt sınırını geçmiyor..ama tabi ortalama 7-8 lt
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #26 : Ocak 03, 2012, 12:00:18 »
ortalama 7-8 litre çok küçümsenecek bir rakam değil yeni teknoloji b sınıfı bir araç için.. bence biraz fazla..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #27 : Ocak 03, 2012, 12:15:28 »
Merhaba Gürhan bey,

Yaris B değil A sınıfıdır.

Betül hanımın dediği, trafikte çok zaman geçirdiğidir ve bu değer zaten fabrika değerine çok yakındır ve kendisi çok güzel bir değer yakalamıştır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ocak 03, 2012, 13:51:47 »
Merhaba Yasin Ülkebay,

Anladığım kadariyle İngilizceniz var, test sırasında neler yapıldığını bu siteden çok güzel bir şekilde tercüme etmişsiniz. Fakat "EPA testing procedure through 2007" başlığındaki ilk satırı daha dikkatli okusaydınız bu testlerin iç mekandamı dış mekandamı yapıldığını sizde yakalamış olurdunuz..

"Two separate fuel economy tests simulate city driving and highway driving: the "city" driving program or Urban Dynamometer Driving Schedule"

Şehir içi ve şehir dışı sürüşlerinde yakıt tüketiminin gerçeğe yakın değerlerini göstermek için iki farklı test vardır: Dinamometrede şehir içi ve şehir dışı sürüş programlamaları.

Bende zaten önceki yazımda aynı şeyden bahsetmeye çalışmıştım.

Tekin Bey, evet haklısınız, yazıda gözden kaçırmışım, en azından ABD'de dinamometrede yaptıkları kesinleşti. Ön gördükleri bir şehiriçi kullanım profili kullanıp daha sonra da %10 ila %22 arasında değerleri azaltıyorlarmış. Kesin sonuç elbette olamaz ama standart oluşturup birbiriyle kıyaslamak önemli anladığım kadarıyla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #29 : Ocak 03, 2012, 14:08:27 »
Merhaba Yasin bey,

Her aracın belli bir havayı yarma kat sayısı vardır,
Bu katsayının da bir cetveli vardır,
Hangi cw değeri, ne kadar tüketime ek sarfiyat getirir bilgisede bu cetvelde vardır.

Dinamometrede ölçümü yapılan araçtan çıkan tüketim değerlerine, cw ek tüketim değerleri eklenerek şehir içi, ortalama ve şehirdışı tüketimleri yayınlanır.
Bu bilgilerin hata oranları min. seviyededir.

Yani bir aracın gerçek tüketim değerlerini bulmak çokta karmaşık bir işlem değildir ve sizinde dediğiniz gibi standartlar çerçevesinde yapılır ve Avrupada da, dünyanın diğer bölgelerinde de hep aynı standartlarla yapılır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #30 : Ocak 03, 2012, 15:28:49 »
9.2 çok fazla..ben trafikte çok zaman geçirdiğim zamanlarda bile ortalama 8 lt gösteriyor..zaten sabit hızda gittiğimde dur kalk yapmadıgımda kısacası wco ışıgını sürekli açık tuttuğumda 5 lt sınırını geçmiyor..ama tabi ortalama 7-8 lt

445 km 8.8 lt ortalama sonunda yakıtı doldurdum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ocak 03, 2012, 15:32:41 »
Merhaba Gürhan bey,

Yaris B değil A sınıfıdır.

Betül hanımın dediği, trafikte çok zaman geçirdiğidir ve bu değer zaten fabrika değerine çok yakındır ve kendisi çok güzel bir değer yakalamıştır.

İyide ben benzin canavarı civic le şehir içi 7.0 - 7.5 litre yakıyorum
Bu yaris nasıl bir araç ya, hep pahalı hem çok yakıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ocak 03, 2012, 21:52:08 »
   Ben de İzmir trafiğinde 1.33 multidriveS cool aracımı test ettim. Yeni olmasına rağmen 6.2 ve 6.9 l/100 km değerleri aldım. Tabi ki tamamen sakin kullanımla değil. Bundan önceki aracım yine 2011 yaris 1.33 terrasporty düz vitesdi. Onda da aldığım değerler aşağı yukarı böyleydi. Toyota yaris ingilizlere göre A sınıfı, Avrupada B sınıfı sayılıyor. Supermini, mini değil.
  Okuyunuz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Supermini
2012 Yaris 1.33 Cool MultidriveS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ocak 04, 2012, 12:51:59 »
Yaris B sınıfındadır sanırım.

A sınıfı araçlar Kia Picanto, Peugeot 107, Toyota Aygo gibi araçlardır.
B sınıfı Peugeot 207, Opel Corsa, VW Polo, Toyota Yaris vb.

2012 Yaris'ler yola çıkalı 2 ay oldu henüz, yakıt tüketimleri hakkında yürütülen fikirlerin çok sağlıklı olacağını düşünmüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ocak 04, 2012, 13:01:58 »
İyide ben benzin canavarı civic le şehir içi 7.0 - 7.5 litre yakıyorum
Bu yaris nasıl bir araç ya, hep pahalı hem çok yakıyor

kemal bey siz de 5 km lik yolu 2.5 saatte alın da görün bakalım nasıl yakıyor civic'iniz   -_-
tevazu erdemdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #35 : Ocak 04, 2012, 13:20:16 »
Merhaba arkadaşlar,

Sınıf konusunda hangi ülkenin ne isim verdiğinin önemi yoktur,

Toyota modelleri sınıf-kasa açıklamaları;

Süper mini,  IQ
Mini,      Aygo
A sınıfı,  Yaris
B sınıfı,  Auris
C sınıfı,  Corolla
D sınıfı,  Avensis
E sınıfı,  Camry

vs vs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Ocak 04, 2012, 15:10:41 »
Tekin Bey,

Son olarak eklediğiniz bilginin kaynağı nedir?

Wikipedia'ya göre

http://tr.wikipedia.org/wiki/Otomobil_segmentleri
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mini_S%C4%B1n%C4%B1f
http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk_S%C4%B1n%C4%B1f_Otomobiller

Ek olarak şu linkleri de incelemenizi öneririm,

http://www.aracbilgisi.com/usta-sofor/1574-otomobil-segmenti-nedir.html
http://www.otoinceleme.com/yazi-80/otomobil-arac-segmentleri/

Otomobillerin Toyota'ya özel şekilde sınıflandırılmadığını düşünüyorum. Otomobil segmentlerini pazarlarında hakim olan modellerle belirtmek gerekirse,

A sınıfı Araçlar; Kia Picanto, Peugeot 107, Toyota Aygo gibi araçlardır.
B sınıfı Araçlar; Peugeot 207, Opel Corsa, VW Polo, Toyota Yaris vb.
C sınıfı Araçlar; Vw Golf/Jetta, Ford Focus, Peugeot 308, Toyota Auris/Corolla, Honda Civic
D sınıfı Araçlar; Vw Passat, Opel Insignia, Peugoet 508, Toyota Avensis, Honda Accord.

şeklinde listeler uzayabilir.

Araç sınıflarını belirleyen asıl faktörlerden birinin aks  mesafesi olduğunu hatırlatmak isterim. Toyota Auris ve Corolla'nın aks mesafesi aynıdır 2600 mm, Ford Focus'un HB ve Sedan modelleri de 2648 mm'lik ortak aks mesafesine sahiptir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #37 : Ocak 04, 2012, 15:43:22 »
Merhaba Doğan bey,

Acaba sınıf belirleyen unsur, araçların iç ve bagaj hacmiyle ilgili olabilir mi? bunlarında aks mesafesini etkilemesi elbette doğaldır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Ocak 04, 2012, 16:33:40 »
Golf ile Jetta'nın Focus'un Sedan Hb ve Auris ile Corolla'nın yaşam alanlarının diğerine göre çok net farklı olduğunu düşünmemelesiniz,

Bagaj hacmi sınıf belirlemede etken bir unsur olsa Renault Symbol 506 Litre bagaj hacmine sahip http://www.renault.com.tr/page.aspx?id=2107 Fiat Albe ile Dacia Logan da benzer bagaj hacimlerini sunarken Corolla'ya yakın iç hacim sunmaktalar belki de. Symbol'ün bagajı D sınıfındaki Avensis kadar 509 Litre.

Bu sebeplerden araç segmentleri belirlenmesinde daha esas olan unsur aks mesafeleri ile paralel arçaların hitap ettiği kullanıcı kesimidir.

Bmw 3 serisi ile Mercedes C serisi üretimlerinin daha önceki aşamalarında C ( kompakt) sınıfta iken zamanla boyutların büyümesi ile artık D sınıfındaki araçlarla eş durumdadırlar. Toyota Avensis 2700 mm BMW 3 serisi 2760 mm aks mesafesi   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #39 : Ocak 04, 2012, 18:12:49 »
Merhaba Doğan bey,

Diğer markalar, elbette Toyota'dan sınıf hesaplamaları almazlar, önce Toyota Sınıflarını düzene sokarsak, diğer markalarıda daha iyi anlamaya yardımcı olmak istediğimden yukarıdaki listeyi verdim.

Bir araçta, sadece bagaj olup olmaması o aracın sınıfını belirleyen tek unsur olmasada, iç hacmi de sınıfını belirleyen önemli unsurlardandır.

Sizin dediğiniz mantığa göre, dıngıl mesafeleri aynı olan araçların sınıfları aynıdır. Oysa dıngıl mesafeleri yaklaşıktır.

Dıngıl mesafesi hesabına göre gidersek, Yaris'i B sınıfına koymuşsunuz, peki dıngıl mesafesi ondan daha uzun olan Yaris Sedan C sınıfı mı olmaktadır?

Diğer yandan Auris ile Corolla'nın dıngıl mesafeleri belki mm'rik aynıdır, aralarında sadece bagaj farkı vardır, ikiside C sınıfı mı olur?

Verdiğiniz örnekte, Renault Symbol, Fiat Albea, Dacia Logan otomobilleri B sınıfıdır, bunların C sınıfları ister bagajlı olsun ister bagajsız Renault Megane, Fiat Linea gibidir.

Artık kullanılmayan bu kavramları genel hatlarıyla düzenlersek;

A sınıfı araçlar               B sınıfı araçlar          C sınıfı araçlar                      D sınıfı araçlar

VW Polo                        VW Golf                   VW Jetta                              VW Passat
Ford Fiesta                    Ford Fusion              Ford Focus                           Ford Mondeo
Toyota Yaris                  Toyota Auris             Toyota Corolla                      Toyota Avensis
Mercedes A                   Mercedes B               Mercedes C                          Mercedes E
BMW  (YOK)                  BMW 1                     BMW 3                                BMW 5
Honda Jazz                   Honda City                Honda Civic                         Honda Accord
Peugeot 207                 Peugeot 308             Peugeot  (YOK)                     Peugeot 508
Opel Corsa                    Opel Meriva              Opel Astra                           Opel Insignia
Kia Rio                          Kia Ceed                  Kia Cerato                            Kia Magentis
Hyundai İ20                  Hyundai Accent         Hyundai Elantra                    Hyundai Genesis

Genel olarak bu şekilde sıraladıktan sonra şunu da belirtmek gerekir, günümüzde bunların da aralarında farklı sınıfta olan araçlar, farklı ihtiyaçları karşılayabilmek için üretilmektedir.

O nedenle önceleri, küçük-orta-üst diye başlayan sınıf tariflemeleri, farklı ara modellerin üretimiyle yetersiz kalınca, A B C D gibi tarifler yapılmaya başlandı.
Bugün ise o kadar çok farklı büyüklükte otomobil üretilmektedir ki, mini, A B C  kavramı da insanların kafasında karmaşa yarattığından, bunların yerine de artık modellere isimler verilmeye başlanmıştır.