0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
emre bey bende aracımı yeni aldım henüz tam ne yakıyor hesap yapamadım fakat yıllarca dizel kullanan biri olarak benzinli arac biraz sersemletti beni:) ben depo ile ölçüyorum 7,5 lt civarı yakıyor şuan tüpe bende yanaşmak istemiyorum kız gibi dizel 2010 makyajlı kasa mmt aracımı verip 5-5,3 arası yakıyordu bu aracı aldığıma bazen içerleniyorum hayırlısı artık bakalım...
taş çatlasa 20000 km yol yaparım senede ama ayda 400-500 tl benzine para veriyorum oda insanın canını sıkmıyor değil. Keşke dizel alsaydım diye pişmanlık duyduğum anlar çok oldu.
20000 km de az değil yılda cok iyi bir kit prins gibi 2 yılda nerdeyse amorti eder ben 7-8 bin km yaptığım için 5 yıl sonrada satarım diye düşündüğümden lpg düşünmüyorum ancak amorti eder satma vakti geldiğinde ama sizin kadar km yapsaydım sanırım lpg ağır basardı.Mesaj Birleştirildi: Aralık 26, 2013, 14:00:48 EEEEE durulurmu benzinden sonra lpg ve dizele de zamı basmışlar lpg 7 dizel 17 kr zamlanmış sanırım neler oluyor yafu secim öncesi böyleyse secimlerden sonrası tufan olur artık.
Yılda 6.000km ve üzeri yol yapılıyorsa ya Hybrid yada Diesel seçilmelidir.Yılda 20.000km'lerden bahsediliyorsa kesinlikle diesel motor seçilmelidir.
Yılda 6000 km ile hybrid için bir şey diyemem ama dizel için gereksiz masraftan başka getirisi olmaz. Yılda 15000 km üzeri kullanılırsa dizel avantajlı oluyor. Yılda 6000 km yapan birisi aracını çok kullanmıyor demektirki bu kişinin dizel için 5-6000 lira fazladan verip bu parayı 4-5 senede çıkarmayı beklemeside çok mantıklı değil.
Diesel yakıt fiyatının % 40 veya biraz daha üzeri oranda benzinden pahalı olması karşılığında kullanım maliyetlerinin eşitleneceğini düşünüp araç alırken de farklı markalara yönelerek cebimize ve kullanma amacımıza en uygun araç seçimiyle kesinlikle tasarruf sağlanabilir. Diesel araçların bakımlarında çıkan farkların hiçde korkulacak boyutlarda olmadığını düşünüyorum.
Ertan bey senede 15000 yapsanız 6 senede 90000 yaparsanız yüz km de ortalama 8 litre yaksanız 7200 litre benzin yapar 7200*4,96=35640 tl eder.90000 km dizel ile yapsanız ortalama 6.5 litre yaksa yakmaz.5850*4.55=26617 tl eder (ki ortalama benzin 8 bence az .dizel içinde 6.5 cok )100 bindeki hangi markaya bakarsanız bakın dizeli benzinlisinden daha pahalı.
1,6 arabayı nasıl 6,6.5 yakıyor anlamakta zorluk cekıyorum..
Bahsettiğiniz tüketimler çok çok fazla, benim şuanki aracımda ortalama yakıtım 6-6.5 litre civarında. Dizel olsa 5 litre civarında olur. Tabi benim aracımın 5 ileri ve hız sabitleyicisinin olmadığınıda düşünmek gerekir. Bu şekilde olursa 29000 lira benzin, 20000 lirada mazot yapar. Yani 9000 lirayı 6 senede amorti edebileceğim, tabi başlangıçta 6000 lira fazla vereceğimi ve bu süreç içerisinde alacağım olası arıza risklerini düşününce çok cazip değil bence. Benzinli araçta hız sınırlarına uyarak giderseniz bence makul yakıtı oluyor, kendi aracımda 5.5 litre ortalama tutturarak 450 km yol yaptığım olmuştur. Ortalama olarakta 90-100 arası gittim, çok fazla ışıkta durmak zorunda kaldım. Belki 6. vites ve sabitleyici olsaydı 5 litreye düşebilirdi bu değer.
Dün iş gereği bir yere gitmem gerekiyordu, depoyu kendim doldurdum. Gidip geldiğimde km 165 olmuştu ve düz hesap 55 lira benzin aldı depo. Benzinin litresini 4.98 den aldım, 11 litre geldi. 100 km de 6.7 gibi bir tüketim çıktı. Bunun 150 km kısmı sahil yolunda, 15 km kısmıda dağ yolunda oldu. 90-100 civarı gidince çok makul oluyor yakıtı, ama hız biraz artınca o zaman durum o şekilde olmuyor ne yazıkki.
Ertan bey, bence değerlerinizi tekrar hesaplamanız gerekir diye düşünüyorum.Şimdiye kadar kullandığım araçların hepsi benzinli olmuştur ve şimdiki aracımda benzinli.Dediğiniz ortalamalar kış şartlarında imkansız.Mesaj Birleştirildi: Aralık 26, 2013, 23:01:28Ertan bey, bu değerlerin ortalama değer sayılabilmesi için dağ yolunda biraz daha fazla gitmeniz gerekirdi diye düşünüyorum.Sizin hesapladığınız değer bana göre şehirlerarası yolda yapılmış bir değer.