Gönderen Konu: 4a-fe motor 97-98 oktan benzin faydaları, zararları  (Okunma sayısı 22505 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
aracım 98 corolla xei ve yaklaşık 1 senedir 97 oktan v-power kullanıyorum. 3.silindir kompresyon düşüklüğünü öğrendiğimde şok oldum ve gösterdiğim kişilerin çoğu subapların değişmesi ve gerekirse motorun rektifiye yapılması gerektiğini söylediler. En son baktırdığım usta subap ayarlarından ötürü kompresyon düşüklüğünü tespit etti ve subap ayarları yapıldı.Çok şükür iyi bir usta bulduk :D. Şimdi diyorum ki acep benim bu subap ayar bozukluğu 97 oktandan mı kaynaklanıyor?? Bilgileri olan arkadaşlar var mıdır???
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: 4a-fe motor 97-98 oktan benzin faydaları, zararları
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2008, 08:27:51 »
  Selam.
 Bu model Corollalarda supaplar ve aslında egzantirik mekanik olarak hareket ediyo diye biliyorum. Yani Vvt-i larda egzantirik daha farklı çalışıyo olması lazım. Sanırım anlatabildim. Ama yine eminimki bu sistemin çalışması hakkında daha fazla bilgisi olan arkadaşımız vardır burada. Ama şundan eminim ki bu kasalarda eğer Triger kayışı değişimi doğru yapıldıysa! böyle bir ayarsızlığın çıkması sözkonusu değil. Aslında bu motorlar gerçekten sürücü dostudur. Birçok yeni tarz motorda büyük problemlere yol açabilecek kimi sorunlar bu motorda daha hafif şekilde kendini belli edebilmektedir. Yani bu motor bana tamamen sürücü odaklı, servis ya da tamirci odaklı değil gibi geliyor.:)
 Ben kullandığınız benzinin oktanının yüksek olmasının bu tarz bir sorun yaratacağını tahmin etmiyorum. Zaten bir problem yaratsa bu vuruntu ya da düzensiz çalışma şeklinde kendini belli eder. Çünkü yakıtın buharlaşma, alevlenme değerleri farklılık arzeder ve buda bence ancak ateşleme problemine sebep olur. Ama ben yurtdışında bulunduğum durumlarda, değişik birkaç araçda hep 100 Oktan kullandım ve hiçbir problemle karşılaşmadım. Şunu da belirtiyim; bu değişik oktanlı benzinler hakkında okuduklarıma göre 98 Oktanlı benzin gerçekte 100, hatta 101 Oktan değerleri verebiliyormuş. Oysa 100 Oktanlı benzin 99-100 Oktan seviyelerindeymiş. Ama bende Türkiyede çıktığından beri 97 Oktan kullanıyorum ve hiçbir problem yaşamadım. Hatta faydasınıda görüyorum. Ama 100 Oktanlı benzin çok yüksek devir çevirebilen (Subaru vb.) araçlar için genelde tavsiye ediliyor.
 Not: Yanlız şöyle bir durum gelişmiş olabilir. Eski tipte benzinle eğer supap kafaları çevresinde kurm oluşmuşsa ve bu kurum supap çevresinde tıkama işlemi yapıp sızıntıyı önlemişse ve 97 Oktan ile bu kurumlar temizlenmişse belli bir süre için kompresyon kaçağı gözlenmiş olabilir. Tabi bu sadece bir fikir. Ama eğer benzinden motorunuz da bir problem oluşsaydı bence bu diğer silindirlerde de kendini belli ederdi. Eğer ayarla durum normale döndüyse korkulcak bir durum yoktur, aracınızın diğer bakımları da düzenli yapıldığı sürece.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2008, 14:35:48 »
bu modeller de egzantrıkten calısıyor bende 97 oktan kullandım 2 sene ve arac 292.000 km de baktırdım subab ayarlarına bı mılım sasma yok fabrıka cıkıs duruyo usta bıle sasırdı.bana dedıkı en fazla 150.000 km de bozar bu nasıl bozmamıs dedı.halada yuksek oktanlı benzın kullanıyorum bı alakası oldugunu sanmıyorum
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2008, 22:18:08 »
Aracım şu anda rölantide sarsıntı yapmıyor ve oldukça iyi.Ben bu araçla 235 i gördüm. 8) Motor 7000 - 7500 devire kadar kesme yapmıyor. subap ayarı bozukluğunda aklıma ilk gelen 97 oktan oldu. Yoksa aracımın bakımlarını düzenli olarak yapıyorum, 10/40 yağdan başka kullanmam, depoyu çeyreğin altında kullanmamaya özen gösteriyorum, 5-6 binde yağı değiştiririm vs.vs. Hakan bey in not olarak yazdığı son teşhisi doğru olabilir.Ve elbette tamirci odaklı değil bu yüzden seçimim toyota ve özellikle bu motor.. Ancak şimdi araştırınca bazı yerlerde görüyorum Türkiye deki çoğu aracın  motorları 95 oktana göre. Yüksek oktanı yetkili serviste kullanmayın diyor.Ayrıca el kitapçığında da bu durum belirtilmiş 95 oktan kullanın diyor.Zaten bu oktan meselesi tam bir muamma. Ülkemizdeki pompaların çoğunda 95 oktan yazıyor ama değerleri düşük çıkıyor.Bildiğim tek şey subap ayarlarının bozulması yakıt ve ateşleme sistemi ile ilgili olduğu.Ha yüksek devirlere arada sırada yol müsait olunca kafama eser 8) çıkarım.2.viteste 130 yaptığım oluyo.Bununda katkısı var mıdır onu bilmiyorum :)   
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2008, 23:33:02 »
Aracım şu anda rölantide sarsıntı yapmıyor ve oldukça iyi.Ben bu araçla 235 i gördüm. 8) Motor 7000 - 7500 devire kadar kesme yapmıyor. subap ayarı bozukluğunda aklıma ilk gelen 97 oktan oldu. Yoksa aracımın bakımlarını düzenli olarak yapıyorum, 10/40 yağdan başka kullanmam, depoyu çeyreğin altında kullanmamaya özen gösteriyorum, 5-6 binde yağı değiştiririm vs.vs. Hakan bey in not olarak yazdığı son teşhisi doğru olabilir.Ve elbette tamirci odaklı değil bu yüzden seçimim toyota ve özellikle bu motor.. Ancak şimdi araştırınca bazı yerlerde görüyorum Türkiye deki çoğu aracın  motorları 95 oktana göre. Yüksek oktanı yetkili serviste kullanmayın diyor.Ayrıca el kitapçığında da bu durum belirtilmiş 95 oktan kullanın diyor.Zaten bu oktan meselesi tam bir muamma. Ülkemizdeki pompaların çoğunda 95 oktan yazıyor ama değerleri düşük çıkıyor.Bildiğim tek şey subap ayarlarının bozulması yakıt ve ateşleme sistemi ile ilgili olduğu.Ha yüksek devirlere arada sırada yol müsait olunca kafama eser 8) çıkarım.2.viteste 130 yaptığım oluyo.Bununda katkısı var mıdır onu bilmiyorum :)   
chip tuning/ güç kumanda parçaları olmadan AE 101(4A-FE) ile 7000-7500 devir/dk nasıl gördüğünüzü çok merak ettim doğrusu. Aracınızda LPG olduğunu sanmıyorum yüksek oktanlı benzin kullandığınıza göre. 2. vites 130 yapınca devir saati red line girmiyormu ? Bu arabanın devir kesicisi çalışmıyor galiba ?
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2008, 11:42:05 »
devir kesici 7000-7500 civarında kesiyo. chip tuning yok 2. viteste 130 a gelince elbette red lıne a giriyor.lpg yok. Araştırıyorum ama zararı olabilir endişesi var sıcak bakamıyorum.Hem çok km. yapmadığım için amortisi de uzun sürecek.
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2008, 13:17:10 »
Benim bildiğim bu arabaların benzinlisi taş çatlasın 6500 devirden sonra gitmiyor. :).
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2008, 01:45:30 »
net 7100 de kesıyor.ama benım arabam xl kesıcı yok allah ne verdıyse bas.
arkadasım oktan ayarınada baktır bı.benım arabanın oktan ayarı disbiritör un ustunde bı sey var onu cevırdıgın zaman degısıyor.servıs e oktanıda ayarttır ben ayarlatmıstım 97 oktan a ole alıyodum benzın.
ustelık bı sorum olcak ceyrek deponun altına dusmesındekı sakınca nedır?
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2008, 14:35:33 »
xl ler karbüratörlü ve 2e 1,3 motor diye biliyorum.Oktan ayarının olduğunu bilmiyodum.Ayrıca kullanma kılavuzunda 91 oktan normal benzin yazıyor.Ayarlanıyosa mesele yok.Ama benimki enjeksiyonlu oktan ayarı varmı onu da bi sorarım servise..Devir kesici yok diye fazla basmanı tavsiye etmem.Motora zarar verebilirsin.Bak (devir kesici olmasına rağmen)ben bile şüpheleniyorum acep subap ayarını bozan bu mudur diye.Kullanma klavuzu varsa ordan bakabilirsin.Yoksa yardımcı olurum teknik verilerde ;) Depoda her an için en az 1/4 depo yakıt bulunması tavsiye ediliyor.İbre E nin altındayken yola devam edilmemesi gerekiyor.Yakıt azaldıkça depo dibinde oluşan birikintiler yakıt sistemine zarar verebilir.Malum Türkiye deki yakıtlar pekte güvenilir olmuyo. :angry:Özellikle enjeksiyonlu araçların buna daha da dikkat etmesi gerekir.
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2008, 17:30:13 »
Oktan ayarı var, 4A-F'de de var, ancak 92-93 üzerine çıkamıyor ayar diye biliyorum.

Enjeksiyonlu araçlarda ise motor kendi kendine ayar yapıyor diye biliyorum (en azından Opel X20XEV motorlarda öyle).
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 14, 2008, 00:08:48 »
murat sana bir sorum olacak nerede yaptırdın kompresyon ölcümünü aynısından var bendede km si yüksek bende motorun kompresyonuna bir baktırayım adres verirsen birde ne kadar tuttugunu söyler sen cok sevinirim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Mayıs 15, 2008, 20:16:53 »
Erdem , kompresyon ölçümüne para almazlar genelde. Fazla bişi yok zaten  bujileri söküp kompresyon manometresini büji yerine sıkıyorlar.Marşa basıp motoru 4-5 tur döndürüp saatten motor içinde oluşan hava basıncını okuyorlar.Emme velakin bu ölçüm işinin yorumlanması bilgi tecrübe ve ustalık ister.Araştırmalarıma göre :
Katalog değeri 150 lb/ inç2 olan ve 120 bin km yapmış bir aracın motorunda
ölçülen kompresyon basınçları ve çıkan sonuçlar:
Örnek l:   l. silindir 133 Ib/inç2
2. silindir 135 Ib/ınç2
3. silindir 137 Ib/inç2
4. silindir 138 Ib/inç2   ise
Yorum: Bu motorun kompresyonu çok iyidir ve işleme son verilir.
Örnek 2:   l. silindir 118 Ib/ınç2
2. silindir 119 Ib/inç2
3. silindir 122 Ib/inç2
4. silindir 126 Ib/inç2   ise
Yorum: Bu motorun kompresyonu biraz düşük olmakla beraber yeterlidir.
Silindirlerde dengeli bir aşınma vardır ve işleme son verilir.
Örnek 3:   l. silindir 100 Ib/inç2
2. silindir 105 Ib/ınç2
3. silindir   98 Ib/inç2
4. silindir 108 Ib/inç2  ise
Yorum: Bu motorun kompresyonu düşüktür. Bu durumda işleme devam
edilerek yağlı öiçüm yapılır. Kompresyon kaçağmın supaplardan mı yoksa
piston, segman, silindir üçlüsünden mi olduğu araştırılır.
- Bütün silindirlere buji yuvasından yağdanlık ile bir miktar yağ sıkılır.
- Marşa basılarak motora bir kaç'tur attırılıp, silindir içine sıkılan yağın
segmanların çevresine dağılması sağlanır,
- Bu kez de silindirler yağlı iken aynı ölçümler tekrar edilir. Alınan
sonuçlar birinci ölçümdeki sonuçlar ile mukayese edilir.
Yorum: Yağlı ölçümde okunan kompresyon basıncında çok fazla yükselme
var ise pistonlar, segmanlar, silindirler arızalıdır. Arıza birinde, ikisinde veya
hepsinde olabilir.
Yağlı ölçümde okunan kompresyon basıncında çok fazla yükselme yok
ise supaplar, supap oturma yuvaları, supap kılavuzları, supap yayları arızalıdır.
Arıza birinde, ikisinde veya hepsinde olabilir.
Ancak benim araca yağlı ölçüm yapılmadı usta direkt subap ayarı teşhisini koydu.Yağlı ölçüm aldatıcı olabiliyormuş.Ben güngören de bosh car serviste yaptırdım. İtimat oto bosch car servis. Gidersen Atanur bey e selamlarımı iletirsin yardımcı olacaktır.
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #12 : Mayıs 15, 2008, 20:39:39 »
İşte size oktan hakkında bilmeniz gereken en önemli madde: Piyasada satılan araçların (benzinli araçlar) hemen hemen hepsi normal oktan sayıları ile en iyi performansı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Dolayısıyla, daha yüksek oktan sayısına sahip bir benzinli yakıt motorunuzun performansını arttırmaz...

Peki nasıl oluyor da akaryakıt firmaları yüksek oktanlı yakıtın motorunuzun performansını arttıracağını iddia edebiliyor:Bununla ilgili gözden kaçan (veya gözden kaçırılmak istenen !!) durum, yüksek oktanlı yakıtın tüm motorlarda değil fakat bazı özelliklere sahip olan motorlarda az miktarlarda performans artışı gösterebilmesidir.

Bu bahsettiğimiz özelliklerden en önemlisi yüksek performanslı ve yeni tip motorlarda bulunabilen vuruntu-algılama sistemidir (bazı motorlarda oktan-ayar sistemi de bulunur). Yurt dışındaki benzin istasyonlarında satılan benzinler oktan sayısı göz önüne alındığında üç sınıfa ayrılır:- 87 oktan ve altı (regular)- 88-91 oktan (mid-grade)- 92 oktan ve üstü (premium)Aracınız için doğru oktan sayısını nasıl anlarsınız...

Bunu anlamanın tek yolu aracınızın kullanım kılavuzuna bakmaktır. Piyasadaki araçların çoğu “regular” olarak nitelendirilen yakıtlar ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Fakat yüksek sıkıştırma oranları ile çalışan motorlara sahip bazı spor araçlar, eski araçlar ve lüks sınıftaki bazı araçlarda daha yüksek oktanlı yakıtların kullanılması gerekebilir. Fakat paragrafın başında da söylediğimiz gibi hangi benzini kullanmanız gerektiğini anlamak için yapmanız gereken tek şey aracınızın kullanım kılavuzuna bakmaktır.

Daha yüksek oktanlı yakıt motorunuzu daha iyi temizler mi?Akaryakıt istasyonlarında satılan yakıtların hemen hemen hepsinde silindir içindeki birikmeyi önleyici katkı maddeleri bulunur. Motorun temizlenmesine yardımcı olmak bu katkı maddelerinin görevidir ve oktan sayısının bu konuda bir etkisi yoktur.Vuruntu – Oktan sayısı arasındaki ilişki...

Aracınızın motorunu dikkatlice dinleyin... Eğer vuruntu sesi gelmiyor ise aracınızın kullanım kılavuzunda tavsiye edilen yakıtı kullanmaya devam edin. Bildiğiniz gibi vuruntu silindirlerde yanlış zamanda meydana gelen ateşlemeden veya tutuşmadan kaynaklanır ve performanısınızı düşürmesinin yanı sıra uzun süre devam etmesi halinde motora zarar verebilir. Eğer motorunuzda vuruntudan şüpheleniyorsanız daha yüksek oktanlı bir yakıt kullanmayı deneyebilirsiniz. Fakat bunun yerine motorunuzun ateşleme sistemini kontrol ettirmek üzere servise gitmek daha akılcı bir yöntemdir.

Yüksek oktanlı yakıt ile daha çok kilometre yapabilir misiniz?Aracınız, örneğin 87 oktanlı bir yakıt ile çalışmak üzere tasarlanmış ise sizin 98 oktanlı bir yakıt kullanmanız aracınızın aynı benzin ile daha çok yol almasını sağlamaz. Eğer 98 oktanlı bir yakıt kullanmaya başladıktan sonra aracınızın aldığı yol artıyorsa bu, motorunuzun ateşleme avansının tekrar ayarlanmaya ihtiyacı olduğunu gösterir ve bu ayarı yaptırdıktan sonra 87 oktanlı bir yakıt ile aynı verimi sağlayabilirsiniz.

Motor, yüksek oktanlı yakıt ile daha mı kolay çalışır?Bu sorunun cevabı kesinlikle “hayır”dır.Yüksek oktanlı yakıt performansı arttırır mı?Eğer aracınız 87 oktanlı bir yakıt ile çalışacak şekilde tasarlanmış ise daha yüksek oktanlı bir yakıt kullandığınızda motorunuzda bir performans artışı hissedemezsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi eğer hissedilir bir artış oluyor ise bu, motorunuzun ateşleme avansının yeniden ayarlanmaya ihtiyacı olduğu anlamına gelir...

Reklamlarda bahsedildiği gibi aracınızın performansının artması için yüksek oktanlı benzin alıyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz...

Oktan ile ilgili gerçekler:

•Yüksek oktanlı benzin, düşük oktanlı benzinden daha yavaş yanar. Bu yavaş yanma da yüksek devirlerde iken motorunuzda vuruntu oluşmasını engeller. Dolayısıyla yüksek oktanlı benzin, vuruntuya daha dirençlidir.
• Eğer motorunuz düzgün çalışıyorsa ve vuruntu gibi sorunları yoksa daha yüksek oktanlı bir benzin türüne geçmenize gerek yoktur.
• Eğer motorunuzda vuruntu veya aşırı ses var ise bunun sebebi mutlaka benzin olmak zorunda değildir. Bu sorunlar motorun elektronik kontrol sisteminden, ateşleme zamanından v.s. kaynaklanıyor da olabilir. Eskiyen motorlarda (150.000 – 200.000) silindir içinde biriken karbon, silindir içi basıncının normalden yüksek olmasına sebep olarak vuruntu meydana getirebilir. Bu da yüksek kilometre yapmış motorlarda normaldir ve biriken karbonlar temizlenerek bu sorun giderilebilir.
• Günümüz otomobillerinin bir çoğu yakıt enjeksiyon sistemine sahiptir. Bu modern otomobillerin, üretici yüksek oktanlı yakıt kullanılmasını tavsiye etmediği sürece, yüksek oktanlı yakıtla çalıştırılmalarına gerek yoktur.

Oktan ile ilgili yanlışlar

• Yüksek oktanlı benzin ile daha fazla yol alırsınız.Genelde araçlar 87 oktanlı benzin ile çalışacak şekilde dizayn edilmiştir ve aynı miktardaki yüksek oktanlı benzin alacağınız yolu arttırmaz.
• Yüksek oktanlı benzin, motorun daha kolay çalışmasını sağlar.Hayır, sağlamaz.
• Yüksek oktanlı benzin motor gücünü arttırır.Aracınızı daha yüksek oktanlı bir benzin ile çalıştırırsanız güçte hiçbir farklılık olmaz.
• Yüksek oktanlı benzin daha fazla ra. ne edilmiştir – daha iyi bir benzindir.Doğru. Fakat bu fazladan uygulanan ra. ne işlemleri zaten oktan sayısını arttırmak içindir ve yüksek oktanlı benzinin tüm motorlar için daha iyi bir yakıt olacağı anlamına kesinlikle gelmez. Bu işlemler sadece yakıtın içindeki hidrokarbon dizilişini değiştirir ve daha yavaş yanma özelliği katar. Bu ilave işlemler ayrıca . yatı da arttırır!..

Vuruntu kısaca kontrolsüz yanma olarak tanımlanabilir. Benzin yapısı gereği çok kolay tutuşabilir. Bujinin amacı, sıkışma sonucu artan sıcaklığa bağlı benzin hava karışımı kendi kendine yanmadan önce ateşlemeyi başlatarak yanmayı kontrol altına almaktır.

Motorlardan daha yüksek verim alabilmenin en önemli çözümlerinden bir tanesi, kompresyon oranını artırarak operasyon sıcaklığını yukarı taşımak ve ayni hacimli motordan daha yüksek verim elde etmektir.Ancak yukarıda da değinildiği üzere, yuksek kompresyon oranı, yüksek sıcaklık, kendi kendine tutuşma olasılığını gündeme getireceği için, yakıtın kimyasal yapısında iyileştirmeye gidilerek, kolayca tutuşum eğilimi daha az olan hidrokarbonların oranı artırılır ve bu da oktan cinsinden ifade edilir.

Özet olarak, kompersyon oranı yüksek ve verim arattırmak üzere tasarlanmış modern motorlar, yüksek oktanlı benzinlere ihtiyaç duyarlar.Vuruntunun zararları...

1- Yanma hızı ve basınçların çok yükselmesi nedeniyle, piston ve yataklar üzerine inen darbeler bu elemanların malzemelerinin yorulmasına neden olur.

2- Ani basınç yükselmesi ile meydana gelen basınç dalgaları titreşimlere neden olur. Bu titreşimler ısı kayıpları ve yakıt sar. yatını arttırarak verim ve gücü düşürür.

3- Sıcaklıkların artması, motorun daha fazla ısınmasına neden olur ki bu da vuruntuyu daha fazla şiddetlendirir. Bu ve buna benzer daha birçok zararlara neden olan vuruntu olayını önleyebilmek için, ilk olarak, kullanılan yakıtın kendi kendine tutuşma yeteneğini düşürülmesi sağlanmalıdır. Böylece yakıtın vuruntuya direnci arttırılır. Bu nedenle, ilk çözüm olarak, benzinin vuruntuya daha çok dirençli hidrokarbonlardan teşkil etmeye çalışmak olacaktır. Teşkil edilen benzinin vuruntuya direnci “Oktan Sayısı” denilen bir değer ile anlaşılır. Oktan ÖlçümüBenzinlerin vuruntuya karşı dirençleri hakkında . kir veren ‘oktan sayısı’ değerleri, sıkıştırma oranı değiştirilebilen ve vuruntu değeri elektrikle ölçülen bir benzin motoru (C.F.R-Cooperative Fuel Research Motor) ile saptanır. C.F.R motoru ile yapılan deneyde, oktan sayısı ‘100’ olarak kabul edilen izo-oktan ile ‘0’ olarak kabul edilen normal heptan yakıtları referans yakıt olarak kullanılır. Oktan sayısı saptanacak benzin,

1- C.F.R motoru yakıt deposuna doldurulur

2- Yakıtın motora giriş sıcaklığı ile motor devir adedi,kullanılacak yöntemlere göre belirli değerlerde sabitleştirilir, motordan vuruntuyu haber veren darbe sesleri gelinceye kadar sıkıştırma oranı arttırılır.

3- Oluşan vuruntunun miktarı nokmetre(knockmeter) ile saptanır ve yakıt deposu boşaltılır.

4- Bundan sonra depoya, muayyen yüzdeler dahilinde izo-oktan ile heptan doldurulur. Daha önce saptanmış devir sayısı, giriş sıcaklığı ve sıkıştırma oranı değiştirilmeksizin aynı vuruntuyu meydana getirecek şekilde, izo-oktan ile heptan yüzdeleri değiştirilmek suretiyle deney tekrar edilir.İlk bulunan vuruntuya eşit bir değer ortaya koyan deneyde kullanılmış olan izo-oktan yüzdesi, deney benzinin oktan sayısını verir. Örneğin, aynı vuruntuyu elde edebilmek için %95 oranında izo-oktan kullanılmış ise, deney benzinin Oktan Sayısı 95’dir.

Bilgilerinize sunarım...
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Mayıs 16, 2008, 08:15:52 »
  Selam.
 Bu açıklamalar çok iyi olmuş. Aklıma gelen ve buna ekleyebileceğim ise; Örneğin vuruntu sensörü olan araçlarda kimileri Minumum olarak 95 oktanı kullanmayı öneriyor ancak idealinin 98 olduğunu belirtiyorlar (Corolla Verso mesela). Ayrıca 87 oktan kullanan ve hala üretilen araç varmı onuda bilemiyorum. Söyleyebileceğim bir diğer şey ise; eskiden Almanya'ya gidip gelen Türkler çok iyi bilir, benim amcamda Almanya'da aracına normal benzin kullanırken, Türkiye'de aldığı normal benzin araçta sorun yaratıyordu ve süper benzin kullanmak zorunda kalıyordu burada.
 Ayrıca bildiğim kadarıyla eski tip motorların özellikle supap çevresinin sertlik oranıyla şimdikilerin ki farklı. Eskiden kullanılan kurşunlu benzin supap çevresinde kurum yaparak supapı ve çevresini koruyordu diye biliyorum, oysa kurşunsuz benzinde böyle bir özellik yoktur her ne kadar katkılara sahip olsada. Ama 4A-FE motorların her iki türde yakıta da uygun olduğunu biliyorum.
 Not: Sanırım bu tarz yüksek oktanlı benzin seçen arkadaşlarımız daha çok bunları diğerlerinden daha güvenli bulduğu için seçiyor. Örneğin son günlerde tespit edilen bir duruma göre İzmir'de iki firma İsrail'den yanlış hatırlamıyorsam Ağır Yağ (vergi avantajından dolay) adı altında yüklü miktarda Solvent ithal etmekteymişler. Bu kadar yüklü solventinden nerede kullanılabileceği aşikar. Tabi bu durumda diyebilirsiniz ki, bunu yüksek oktanlı benzinlerde de kullanabilirler. Bu yüzden en iyisi akaryakıt istasyonundan yakıt aldıktan sonra fişinizi bir süre saklayın.
 Bilgiler için yine teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Mayıs 18, 2008, 17:35:36 »
Önemli değil.Ben de teşekkür ederim paylaşımda bulunduğunuz için.Ayrıca şurada bi düzeltme yapalım.4A-FE motor katalitik konvertörlüdür.Yani katalizatör var.Ve kullanılan yakıt tipi kurşunsuzdur.2E motorla karıştırmayalım.
Son olarak araştırmalarıma göre kullanma klavuzunda belirtilen oktan neyse onu kullanmakta fayda olduğunu belirtiym.Eğer aracınızda vuruntu problemi varsa yüksek oktan kullanılabilir.Ancak bu vuruntu ateşleme sistemiyle ilgili bir problemde olabilir, kaynağını bulmak daha faydalı olacaktır.Ayrıca yüksek oktanlı yakıtta daha uzun km. yapılıyorsa şayet bu da ateşleme sistemideki bir problemden kaynaklanıyor olabilir.Kontrollü bir yanma için oktan sayısı yükseliyor.Bu da yavaş bir yanma demek.Oktan hakkındaki yazımda geniş bi şekilde yer verdim zaten. Bu bilgiler mak.müh. bi arkadaşımız  tarafından derlenmiş.Yakıt firmalarının yapmış olduğu yorumları pekte gerçekçi bulmuyorum doğrusu...
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Mayıs 19, 2008, 09:01:22 »
 4A-FE lerin hepsinde Katalitik dönüştürücü yok diye biliyorum. Ayrıca bu motorlar kurşunlu benzin için yapıldığı gibi kurşunsuz benzine de uygundur diye biliyorum. Bu tarz yakıt türlerinin motorda oluşturacağı en önemli fark da özellikle supap çevrelerinde ve supaplarda diye biliyorum. Yani sadece kurşunlu benzine uygun üretilmiş araçlarda bu bölgelerin sertlikleri farklı derecededir.
 Yakıt oktan farkını da güncel araçların birçoğu zaten sensörler yardımıyla algılıyor ve motorun elektronik çalışma karaketerini buna göre seçiyor. Buna en basit örnek ise; (her ne kadar fark hissedilsede) deniz seviyesinde kullandığınız bir aracı yüksek rakımda da ya da soğuk iklimde kullandığınız bir aracı sıcak ortamda da kullanabilmenizdir.(yanlız farklar çok büyük boyutlara ulaşırsa mekanik olarakda bazı değişikliklere ihtiyaç duyulur) Bu değişikliklerde ECU gerekli ayarlamaları yapar.
 Burada sizin ve arkadaşların verdiği veriler gerçekten bu konuda çok faydalı oluyor ancak şunuda eklemek lazım sanırım. Bu veriler sizinde söylediğiniz gibi reklam amaçlı olabilir (buna kısmen katılırım) ya da sadece teorik olabilir. Ben burada bazı test verilerinden alıntı yaparak faydalı olmaya çalışıyım;
 Test TÜV nezaretinde ve TÜV'ün Bremen 'deki tesislerinde gerçekleşmiş. Teste konu olan yakıt ise Shell V-Power 100 Oktan. Gözlem grubunu ise Shell 95 Oktan benzin oluşturmaktadır.

BMW 316i                               VW Passat 1.6                        VW Golf 1.6 FSI
                                95                      100                95                         100           95                       100       Güç                       :  114.2                 118.9             94.9                        93.8         104.3                   110.2
0-80Km/s.               :     7.1                    7.1               8.8                         8.7            7.4                       7.3     
0-100Km/s.             :    10.7                  10.6              13.1                       12.8           11.4                     11.1   
0-130Km/s.             :    17.9                  17.9              23.1                       23.0           19.0                     17.9 
60-100Km/s.(4.Vites):    10.2                   9.2               11.4                       11.0           10.8                     10.1   
80-120Km/s.(5.Vites):    13.7                  13.3              17.0                       16.6           16.7                     15.2
 Görüldüğü gibi Passat'da 100 Oktan'da güçde bir miktar düşme olması ilginç, ama buna rağmen hızlanma ve esneklik değerlerinde iyileşme var. Burada Tork değerlerini görmüyor olmamız ise bence bir eksiklik, ama bunun haricinde gerçekten profesyonel bir test ortamı sağlanmış ve sanırım bu konu hakkında bize en somut bilgileri verebilecek veriler bunlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Mayıs 19, 2008, 13:20:55 »
Hakan bey yanlış biliyorsunuz o zaman 4AF-E katalizatörlü.Kullanılan yakıt tipi 95 kurşunsuz..
Not: Bakınız Toyota Corolla Kullanıcı El Kitabı s:177  8)
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #17 : Mayıs 19, 2008, 13:55:37 »
Ayrıca şunu da belirtiym bu yakıt sektöründe dönen meblağları bilseniz kısmen değil bütünüyle katılırdınız.Yanlış anlaşılmasın amacım sadece bilimsel olarak konuyu aydınlatmak. Ayrıca bu konuda bilimsel kaynaklara ihtiyaç olduğu aşikar.(Bkz. obitet)
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Mayıs 19, 2008, 14:28:31 »
  Sanırım bu konuyu yukarıda verdiğim tablo son kullanıcı bizler için kısmende olsa açıklamaktadır. Sonuçta asıl olan bilimsel testtir.
 4A-FE ya da Türkiye'de AE101 kasa olarak tabir edilen (başka ülkelerde kodları farklı olabiliyor) araçların enjeksiyonlu tipteki motorlarında egzoz sisteminde katalitazörlü olan tipleride var olmayanlarıda. Bunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiği gibi üretim yılından yılınada farklılık gösterebilmektedir. Yani bu konuda aracın el kitabına bağlı kalmayın derim.  Yani mesela kimi başka araçlarda, değişik ülkelerde Partikül Filtresi'de bulunabilmektedir. Oysa aynı araçların Partikül Fitresiz halleri Türkiye'de satılabilmektedir. Yine örneğin bazı AE101 kasalarda (üretim yerine göre) yağ soğutucu radyatör bulunabilirken, kimilerinde bulunmamaktadır. Ayrıca kimilerinde Diagnosis bağlantı kutusu varken, kimilerinde yoktur ve bu araçların hepside özde aynı tip motorla donatılmışlardır. Başka örnek olarak ise; göstergede o araçda Türkiye'de donanım olarak bulunmayan ancak başka ülkelerde bulunabilen kimi donanımların uyarı amblemleride vardır. Yine mesela siz aracınızın 7000-7500 d/d. ya kadar gaz kesmediğini söylemişsiniz. Oysa ben bu aracın değişik model yıllarındakileri kullandım ve hepside (tam değeri açıkçası bilmiyorum) 7000d/d. nın hemen altında devir kesiyordu. Eğer aracınız standart ise durum bence böyle olmamalı. Yani o araçda 7500 d/d. görülmemeli. Zaten maksimum gücünü 6000 d/d. da veren bir aracın 7500 d/d. ya çıkmasının da bir anlamı yok.(dediğim gibi araç standart ise)(konuyu fazla yan konulara çekmiyim. :) )
 Motorun, kullanılan yakıt türünün 95 oktan Kurşunsuz olması ayrı birşey, 95 Oktan Kurşunsuza uygun olması ise; kabul edersinizki ayrı. Ben hala o araçların hepsinin Katalitik Dönüştürücü kullanmadığıı düşünüyorum aynı motora sahip olmalarına rağmen. :)

En iyisi bu konuyu bu aracı kullanan arkadaşlardan yardım alarak tartışmak sanırım. Sadece tek bir araca ya da genelde standart halde yazılan fabrika kitapçığına bağlı kalmak çok sağlıklı olmayabilir.

Yakıt sektörü hakkındaki düşüncelerinizi tahmin ediyorum ve katılıyorum. Artı malesef bugün birçok savaşın ve acının sebebi bu değilmi.

Not: Yukarıda verilen değişik değerlerdeki Oktan sayıları içinde bir ekleme yapıyım. Avrupa'da kullanılan değer RON (Research Octane Number) iken ABD'de AKI (Anti Knock Index) kullanılıyormuş. Bu Oktan değerleride tam karşılıklı değil. Örneğin bahsi geçen 87 Oktan Aki ise; Ron değeri 91 Oktan oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Mayıs 20, 2008, 01:28:06 »
  Sanırım bu konuyu yukarıda verdiğim tablo son kullanıcı bizler için kısmende olsa açıklamaktadır. Sonuçta asıl olan bilimsel testtir.
 4A-FE ya da Türkiye'de AE101 kasa olarak tabir edilen (başka ülkelerde kodları farklı olabiliyor) araçların enjeksiyonlu tipteki motorlarında egzoz sisteminde katalitazörlü olan tipleride var olmayanlarıda. Bunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiği gibi üretim yılından yılınada farklılık gösterebilmektedir. Yani bu konuda aracın el kitabına bağlı kalmayın derim.  Yani mesela kimi başka araçlarda, değişik ülkelerde Partikül Filtresi'de bulunabilmektedir. Oysa aynı araçların Partikül Fitresiz halleri Türkiye'de satılabilmektedir. Yine örneğin bazı AE101 kasalarda (üretim yerine göre) yağ soğutucu radyatör bulunabilirken, kimilerinde bulunmamaktadır. Ayrıca kimilerinde Diagnosis bağlantı kutusu varken, kimilerinde yoktur ve bu araçların hepside özde aynı tip motorla donatılmışlardır. Başka örnek olarak ise; göstergede o araçda Türkiye'de donanım olarak bulunmayan ancak başka ülkelerde bulunabilen kimi donanımların uyarı amblemleride vardır. Yine mesela siz aracınızın 7000-7500 d/d. ya kadar gaz kesmediğini söylemişsiniz. Oysa ben bu aracın değişik model yıllarındakileri kullandım ve hepside (tam değeri açıkçası bilmiyorum) 7000d/d. nın hemen altında devir kesiyordu. Eğer aracınız standart ise durum bence böyle olmamalı. Yani o araçda 7500 d/d. görülmemeli. Zaten maksimum gücünü 6000 d/d. da veren bir aracın 7500 d/d. ya çıkmasının da bir anlamı yok.(dediğim gibi araç standart ise)(konuyu fazla yan konulara çekmiyim. :) )
 Motorun, kullanılan yakıt türünün 95 oktan Kurşunsuz olması ayrı birşey, 95 Oktan Kurşunsuza uygun olması ise; kabul edersinizki ayrı. Ben hala o araçların hepsinin Katalitik Dönüştürücü kullanmadığıı düşünüyorum aynı motora sahip olmalarına rağmen. :)

En iyisi bu konuyu bu aracı kullanan arkadaşlardan yardım alarak tartışmak sanırım. Sadece tek bir araca ya da genelde standart halde yazılan fabrika kitapçığına bağlı kalmak çok sağlıklı olmayabilir.

Yakıt sektörü hakkındaki düşüncelerinizi tahmin ediyorum ve katılıyorum. Artı malesef bugün birçok savaşın ve acının sebebi bu değilmi.

Not: Yukarıda verilen değişik değerlerdeki Oktan sayıları içinde bir ekleme yapıyım. Avrupa'da kullanılan değer RON (Research Octane Number) iken ABD'de AKI (Anti Knock Index) kullanılıyormuş. Bu Oktan değerleride tam karşılıklı değil. Örneğin bahsi geçen 87 Oktan Aki ise; Ron değeri 91 Oktan oluyor.

bravo size 4A-FE motoru katalizatörsüz yaptınız.Peki benim aracımdaki katalitik özel imalat mı  :D
Değişik bir ülkede nasıl üretiliyor bilemiyorum.Ben kendi aracımdan bahsediyorum. 7000 i gördüm diyorum inanmıyorsunuz ve hala tam değeri açıkcası bilmiyorum diyorsunuz .Pekala öyle olsun 5000 de kesiyor oldu mu..235 ede halüsinasyon diyelim. 180 yapıyo. Hem problem sürücü odaklı diyorsunuz örneklerle cvp veriyorum bakımlı diye hemde olamaz diyorsunuz. Anlamak güç. El kitabına bağlı kalmayı ilkellik sayın ve hala düşünmeye devam edin o zaman ne diyim.
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul