0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aracım şu anda rölantide sarsıntı yapmıyor ve oldukça iyi.Ben bu araçla 235 i gördüm. 8) Motor 7000 - 7500 devire kadar kesme yapmıyor. subap ayarı bozukluğunda aklıma ilk gelen 97 oktan oldu. Yoksa aracımın bakımlarını düzenli olarak yapıyorum, 10/40 yağdan başka kullanmam, depoyu çeyreğin altında kullanmamaya özen gösteriyorum, 5-6 binde yağı değiştiririm vs.vs. Hakan bey in not olarak yazdığı son teşhisi doğru olabilir.Ve elbette tamirci odaklı değil bu yüzden seçimim toyota ve özellikle bu motor.. Ancak şimdi araştırınca bazı yerlerde görüyorum Türkiye deki çoğu aracın motorları 95 oktana göre. Yüksek oktanı yetkili serviste kullanmayın diyor.Ayrıca el kitapçığında da bu durum belirtilmiş 95 oktan kullanın diyor.Zaten bu oktan meselesi tam bir muamma. Ülkemizdeki pompaların çoğunda 95 oktan yazıyor ama değerleri düşük çıkıyor.Bildiğim tek şey subap ayarlarının bozulması yakıt ve ateşleme sistemi ile ilgili olduğu.Ha yüksek devirlere arada sırada yol müsait olunca kafama eser 8) çıkarım.2.viteste 130 yaptığım oluyo.Bununda katkısı var mıdır onu bilmiyorum
Sanırım bu konuyu yukarıda verdiğim tablo son kullanıcı bizler için kısmende olsa açıklamaktadır. Sonuçta asıl olan bilimsel testtir. 4A-FE ya da Türkiye'de AE101 kasa olarak tabir edilen (başka ülkelerde kodları farklı olabiliyor) araçların enjeksiyonlu tipteki motorlarında egzoz sisteminde katalitazörlü olan tipleride var olmayanlarıda. Bunlar ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiği gibi üretim yılından yılınada farklılık gösterebilmektedir. Yani bu konuda aracın el kitabına bağlı kalmayın derim. Yani mesela kimi başka araçlarda, değişik ülkelerde Partikül Filtresi'de bulunabilmektedir. Oysa aynı araçların Partikül Fitresiz halleri Türkiye'de satılabilmektedir. Yine örneğin bazı AE101 kasalarda (üretim yerine göre) yağ soğutucu radyatör bulunabilirken, kimilerinde bulunmamaktadır. Ayrıca kimilerinde Diagnosis bağlantı kutusu varken, kimilerinde yoktur ve bu araçların hepside özde aynı tip motorla donatılmışlardır. Başka örnek olarak ise; göstergede o araçda Türkiye'de donanım olarak bulunmayan ancak başka ülkelerde bulunabilen kimi donanımların uyarı amblemleride vardır. Yine mesela siz aracınızın 7000-7500 d/d. ya kadar gaz kesmediğini söylemişsiniz. Oysa ben bu aracın değişik model yıllarındakileri kullandım ve hepside (tam değeri açıkçası bilmiyorum) 7000d/d. nın hemen altında devir kesiyordu. Eğer aracınız standart ise durum bence böyle olmamalı. Yani o araçda 7500 d/d. görülmemeli. Zaten maksimum gücünü 6000 d/d. da veren bir aracın 7500 d/d. ya çıkmasının da bir anlamı yok.(dediğim gibi araç standart ise)(konuyu fazla yan konulara çekmiyim. ) Motorun, kullanılan yakıt türünün 95 oktan Kurşunsuz olması ayrı birşey, 95 Oktan Kurşunsuza uygun olması ise; kabul edersinizki ayrı. Ben hala o araçların hepsinin Katalitik Dönüştürücü kullanmadığıı düşünüyorum aynı motora sahip olmalarına rağmen. En iyisi bu konuyu bu aracı kullanan arkadaşlardan yardım alarak tartışmak sanırım. Sadece tek bir araca ya da genelde standart halde yazılan fabrika kitapçığına bağlı kalmak çok sağlıklı olmayabilir. Yakıt sektörü hakkındaki düşüncelerinizi tahmin ediyorum ve katılıyorum. Artı malesef bugün birçok savaşın ve acının sebebi bu değilmi. Not: Yukarıda verilen değişik değerlerdeki Oktan sayıları içinde bir ekleme yapıyım. Avrupa'da kullanılan değer RON (Research Octane Number) iken ABD'de AKI (Anti Knock Index) kullanılıyormuş. Bu Oktan değerleride tam karşılıklı değil. Örneğin bahsi geçen 87 Oktan Aki ise; Ron değeri 91 Oktan oluyor.