Gönderen Konu: 4a-fe motor 97-98 oktan benzin faydaları, zararları  (Okunma sayısı 22507 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: 4a-fe motor 97-98 oktan benzin faydaları, zararları
« Yanıtla #20 : Mayıs 20, 2008, 01:39:06 »
95 xli 4A-FE aracımda katalizör yok. Bu konuya bu forumda daha öncede yer verilmişti.AE 101 kasaların 4a fe motora sahip tüm modellerinde katalitik konvertör yok.Paylaştığınız bilgilerin doğruluğuna emin olmadan idda etmeseniz keşke...Aracınız özel yapım felan olmayabilir ama anlattığınız şeyler sadece size özel gibi...( Katalizörlü olanlarda var ama bu hepsi katalizörlü anlamına gelmez).
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mayıs 20, 2008, 01:39:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mayıs 20, 2008, 07:56:40 »
  Murat arkadaşım verdiğin diğer teknik bilgiler için yine teşekkür ederim ama sizin aracınızın katalizatör dönüştürücülü olması Eyüp arkadaşında dediği gibi her 4A-FE'nin aynı olduğu anlamına gelmez ve kullandığım farklı injeksiyonlu AE101 lerin kiminde katalizatör vardı, kiminde yoktu ve hepside fabrika çıkışı standart araçlardı. Ama El Kitabı her araç için ayrı ayrı hazırlanmamış olabilir(mali gerekçelerle) ve bu gerçeği değiştirmez. Tabikide El Kitabına inanıcaz ama doğruyu araştırmakda ne zarar var? :) Ben yinede eğer bir konuda eksik ya da yanlış bir bilgiye sahipsem bunu memnuniyetle kabul ederim. Çünkü somut bilim bunu gerektirir. :) .
 7000 d/d. yıda görmüş olabilirsiniz. Bu konuda iddia etmem. Çünkü devir kesicinin tam kaç devirde devreye girdiğini daha öncede dediğim gibi noktası noktasına kesin bilmiyorum. Ama 7500 d/d. olmadığını biliyorum. (ya da sizin araç gaz kesmiyor) Siz bana aracınızın 5. viteste 1000d/d. daki hızını söyleyin ben size olabilecek maksimum hızınızı (trafikde sizin ve başkalarının güvenliğinizi tehlikeye sokmadan :) )yaklaşık olarak söyliyim.
 Ben tüm bunların yanında ana başlık konusunu dağıtmıyalım derim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #22 : Mayıs 20, 2008, 15:01:58 »
Aracımı yüksek devirde kullanmak subap ayarını bozar mı ? diye bir soru sormuştum konu nerelere geldi.Dağıtan ben mi oldum şimdi?
Hakan arkadaş 4afe de katalitik yok diyor.Kurşunlu kurşunsuz kullanılır diyor.Düzeltme yapıyorum benimki kat.lı diye.İnanmıyor sonrada hepsi değil diyor.Nihayet evet hepsi değil..
Eyüp arkadaşa da bildiğim kadarıyla cvp veriym,yanlış olabilir iddia etmem. 4afe 1.6 enjeksiyonlu motorlularda, 94-96 ilk yarısı dahili kat yok, fabrikadan modlu deniliyor hatta, 96 ikinci yarıdan 98 sonuna kadar üretilenlerde kat var biliyorum.
Ben aracımın max.hızını biliyorum zaten.Bilmediklerime cvp arıyorum  burada..
Tekrar söyliym iddia etmem ama benim aracımda olan bişeyede yok dememi beklemeyin..
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #23 : Mayıs 20, 2008, 16:54:57 »
  Yine selam.
  Murat arkadaşım üstüne alınmışsın ama ben konuyu artık dağıtmıyalım diye kendimi de dahil ederek söylemiştim. Ama artık sadece sana söylüyorum lütfen konunun çok dışına çıkmayalım. Sonuçda burayı diğer sürücü arkadaşlarımızda faydalanmak için okuyor.
 Sonra lütfen benim yazmadığım şeyleri ben yazmışım gibi göstermeyelim. Örneğin ''Hakan arkadaş 4afe de katalitik yok diyor''. Kim sizin aracınızda Katalitik dönüştürücü yoktur dedi ki? Lütfen yazılanlarla oynayıp başka anlamlara çekmeyelim.
 Bu son yazdıklarınızla kusura bakmayın ama asıl siz kendinizle çelişmişsiniz. Kaç seferdir siz demiyormuydunuz 4A-FE lerin hepsi Katalitik dönüştürücülüdür diye?  :blink:
 Sizin araçda devir kesici olmasına rağmen (eğer aracınız standart ise) nasıl 7500 d/d. ları görebiliyorsunuz onuda anlamış değilim. Ama öyle diyorsanız öyledir. :)
 Sonuçda burada amaç haklı çıkmak değil birbirimize faydalı olabilmek.
 Kolay gelsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #24 : Mayıs 20, 2008, 18:51:57 »
Alındım evet. Ben soruma cvp istedim ama siz hala oralardasınız.Çok faydalı oldunuz Hakan bey teşekkür
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mayıs 20, 2008, 19:26:29 »
Arkadaşlar ben de bildiklerimi paylaşayım 4a-fe motorlarda 98 den itibaren Katalitik Konvertörlü üretime başlandı. Örneğin aracım  96 model ve Kat. yok. Bu arada 4a-fe ler 6750 devirde kesiciye giriyor ve şunuda belirtmek isterim ae101lerin 235 leri görebileceğine inanmıyorum ve biliyorum da. Bu konu daha öncede tartışılmıştı hatırladığıma göre zaten yasak olan bi muhabbetide tartışmaya götürmek istemem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Haziran 07, 2008, 22:57:40 »
xl ler karbüratörlü ve 2e 1,3 motor diye biliyorum.Oktan ayarının olduğunu bilmiyodum.Ayrıca kullanma kılavuzunda 91 oktan normal benzin yazıyor.Ayarlanıyosa mesele yok.Ama benimki enjeksiyonlu oktan ayarı varmı onu da bi sorarım servise..Devir kesici yok diye fazla basmanı tavsiye etmem.Motora zarar verebilirsin.Bak (devir kesici olmasına rağmen)ben bile şüpheleniyorum acep subap ayarını bozan bu mudur diye.Kullanma klavuzu varsa ordan bakabilirsin.Yoksa yardımcı olurum teknik verilerde ;) Depoda her an için en az 1/4 depo yakıt bulunması tavsiye ediliyor.İbre E nin altındayken yola devam edilmemesi gerekiyor.Yakıt azaldıkça depo dibinde oluşan birikintiler yakıt sistemine zarar verebilir.Malum Türkiye deki yakıtlar pekte güvenilir olmuyo. :angry:Özellikle enjeksiyonlu araçların buna daha da dikkat etmesi gerekir.

O dedigin karbon birikintilerinin temizlenmesi icin bence az yakitla surmek, ve hatta yakiti bitene kadar surmek gerekli.
Yakit katki maddeleri var, enjeksiyon ve ust silindir yaglamasi/temizlemesi yapan ve benzini deterjanlayan, ben onlardan kullandim. (Lucas) Egzos testini gecemedim bir gazdan dolayi ve kullandigim bu yakit temizleyicinin de yardimiyla olsa gerek ikinci defada gectim.

Ayrica benim bulundugum yerde en yuksek oktanli benzin 93 oktan.Ben cogunlukla daha ucuz olan 87 oktan aliyorum, sarsinti yapsa da... Ama kullandigim bu urun sarsintiyi da azaltiyor gibi geliyor bana...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Haziran 07, 2008, 23:30:00 »
Arkadaşlar 98 corolla gli special alırken bana katalizörsüzmü yoksa, katalizörlümü olsun diye sordular.isteğe bağlı olduğunu beyan ettiler. Ben de katalitik konvertörlü olsun demiştim.98 lerde hem katalizörlü hem de katalizörsüz vardır.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Haziran 11, 2008, 17:38:44 »
Arkadaşlar 98 corolla gli special alırken bana katalizörsüzmü yoksa, katalizörlümü olsun diye sordular.isteğe bağlı olduğunu beyan ettiler. Ben de katalitik konvertörlü olsun demiştim.98 lerde hem katalizörlü hem de katalizörsüz vardır.
Katalitik converter olmazsa egzos muayenesi nasil gecilecek ki?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Haziran 11, 2008, 17:45:52 »
geçiliyor Ahmet bey, Türkiye'deki egzoz kanunu çok kıt. Benim de aracımda k.k. yok ancak hiçbir problem olmadan geçiyorum. Zaten özellikle büyük şehirler dışında k.k'sız araç oranları hala çok yüksek.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #30 : Haziran 11, 2008, 18:28:47 »
  Alper ve Ahmet arkadaşlar. Eğer burada çevreyi kirletmeye karşı alınan kanuni önlemleri konuşuyorsak tamam. Ama sizde biliyorsunuzdur ki ABD Kyoto protokolünü maliyet çekincellerinden dolayı imzalamaya yanaşmamaktadır. Oysa Türkiye bunu imzalayacağını deklare etmiştir. ABD bugün dünya atmosferine en çok atık salan ülke konumundadır Katalitik Dönüştürücülü araçlarına rağmen. :)
 Bu arada Ahmet Bey şunu da belirtelim; büyük ihtimalle verdiğiniz değerler ABD yakıt oktan normlarına göre. Oysa Türkiye'de ve Avrupa'da ki ölçüm ve değer birimleri farklılık arzediyor ABD'ye göre. Bu tabloyu zaten Yakıt bölümünde vermiştim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Haziran 12, 2008, 01:24:22 »
geçiliyor Ahmet bey, Türkiye'deki egzoz kanunu çok kıt. Benim de aracımda k.k. yok ancak hiçbir problem olmadan geçiyorum. Zaten özellikle büyük şehirler dışında k.k'sız araç oranları hala çok yüksek.
AB standartlarina gecildi diye dusunmustum. Ben muayenede kalinca verdikleri kagitta k.k., pcv valve, EGR valve hatali olabilir, tamir ettirin, oyle gelin demislerdi. Ama k.k. yeni degistirilmis, pcv de ayni sekilde. EGR valve'i kontrol ettirebilirdik ama para vermek istemedim. Dedigim gibi bir yakit katki maddesi aldim, bir iki defa benzinle birlikte depoya ekledim.Ikinci gidisimizde sukur gectik testi. :)

Hakan arkadasimiz hakli aslinda. Kirlenmeye yol acma bakimindan ABD buyuk sorumluluk/sorumsuzluk sahibi. Ama bazi eyaletleri disinda egzos salinimina ciddi engeller getiriyorlar. Ama otomotiv sanayiinin bir zamanlar buradaki merkezi olan Michigan (Detroit)'da egzos muayenesi diye bir sey yok :)

Bir de su var. Genellikle eski arabalar egzos gazi kirlenmesine daha fazla yol aciyorlar. Ama burada da Turkiye'de de, heryerde oldugu gibi, yasli arabalari kullanan insanlar maddi durumlari cok iyi insanlar degil. Maddi durumu iyi olanlar zaten yeni model arabalar kullaniyorlar. Egzos muayenesi sikilastirilirsa bu bir anlamda maddi durumu cok iyi olmayanlarin araba sahibi olup kullanmasina engel olmak demek. Bu da adil degil. Ikisinin arasi bir yol bulunmali bence, hem kirlenmeyi azaltici, hem de vatandasin uzerindeki yuku azaltici sekilde...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #32 : Haziran 12, 2008, 08:25:34 »
  Bir dönem eski araçları yollardan çekmek için hurda indirimi şeklinde bir uygulamaya gidildi ve oldukça da rağbet gördü ve nispeten trafikte sayıları azaldı. (duyduğumuza göre bazı uyanıklar bu yolla hurdaya ayrılmış araçları da küçük yerleşim yerlerinde hala kullanıyorlarmış) Aslında Türkiye'deki birçok Trafik Yasası AB düzeyinde (diğer kanunlarda öyle ama :) ) ama uygulamada sorunlarla karşılaşılıyor. Malesef bu uygulamaları denetleyecek ekip sayısı çok yetersiz.
 Araç muayenesi mevzuatı bile (nelerin nasıl kontrol edileceği) AB ile çok benzer. Ancak bir memur ve arkada sıraya girmiş onca araca ne kadar zaman ayırabileceği (şimdi bu da servilere verildi ve bazı pilot bölgelerde uygulamaya geçildi) belli. Durum böyle olunca da trafikde böyle çirkin manzaralar görmek malesef kaçınılmaz oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #33 : Haziran 12, 2008, 12:09:48 »
aynı kasayı bende kullandım.modifiye yoksa bu motor ne o devre çıkar ne de o sürate ulaşır.jet yakıtı falanmı kullanıyosun.6500 d/d ve 205-210 km civarı.ama sen o devirlere cıkmıssan sübap arızanıda ona bağla bence.yüzde 99 eminim bundan.
corol-laz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Haziran 12, 2008, 13:57:16 »
6000 devirde 205, 6100 devirde 210 km görüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #35 : Temmuz 28, 2008, 20:45:21 »
Arkdaşlar yeni toyota corolla 1.6 terra yeni kasa 2002 toyota aldım hangi benzini kullanmalıyım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Temmuz 28, 2008, 21:03:44 »
Arkadaşlar ben de bildiklerimi paylaşayım 4a-fe motorlarda 98 den itibaren Katalitik Konvertörlü üretime başlandı. Örneğin aracım  96 model ve Kat. yok. Bu arada 4a-fe ler 6750 devirde kesiciye giriyor ve şunuda belirtmek isterim ae101lerin 235 leri görebileceğine inanmıyorum ve biliyorum da. Bu konu daha öncede tartışılmıştı hatırladığıma göre zaten yasak olan bi muhabbetide tartışmaya götürmek istemem.

235 mi?  :o

Benim arabamin motoru 1.8 L 7A-FE. En yuksek hiz 180 km/saat (110mil/saat).Nasil 1.6 motor 235 yapabiliyor anlamadim...   :blink:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #38 : Ağustos 25, 2008, 15:52:13 »
youtube da 1.6 gli 235km/s.  yapıyor adamlar çekmişler isteyen baksın
'98 corolla 1,6 xei sw.
İstanbul

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Ağustos 25, 2008, 19:13:48 »
Allah Allah. Benimki 1.8 motor. 1.6 da degil. Bu fark nereden geliyor bilen var mi?