Gönderen Konu: Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler  (Okunma sayısı 12837 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAMURAY artık yok.Yeni gözde 2006 e12 sol granit g
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler
« Yanıtla #20 : Ocak 24, 2011, 11:57:05 »
bilgi için saolun :)
hepimize hayırlı olsun...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ocak 24, 2011, 11:57:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ocak 24, 2011, 11:57:34 »
Diğer kusurların ne olduğunu merak edenlere de aşağıdaki bağlantıyı tavsiye ederim. Buradaki tabloların 2011-2012 değişikliklerine göre güncellenip güncellenmeyediğini bilmiyorum, ama yapılmadıysa dahi herhalde yakında güncellenir.

http://www.arac.muayenesi.com/muayene-liste/36-kusur-tablo.html

Kusursuz muayeneler dileğiyle...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #22 : Ocak 24, 2011, 13:31:28 »
kemal abi ben 175-65-14 olan lastiğimi 185-60-14 olarak değiştirdiğim zaman muayeneden geçemicekmiyim"""
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ocak 24, 2011, 14:01:33 »
aynı aks üzerinde farklı ebatlarda lastik kullanan demiş ya...
anladuığım kadarıyla ön veyta arka lastiklerden ikisi birbirinden farklı olursa...

ama araca sonradan ABS sistemi taktırmanın ne zararı var ben onu çözemedim...

bence renk olayı da ağır kusur olmalıydı...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ocak 24, 2011, 16:11:15 »
Eksik kilometre hususu bence ağır kusur olmalıydı.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #25 : Ocak 24, 2011, 16:20:27 »
ben abs taktırmayı düşünyordum darlandım şimdi..
93AE101(sw) 89100km =)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ocak 24, 2011, 16:23:03 »
Teşekkürler Kemal abi.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #27 : Ocak 24, 2011, 23:43:57 »
şimdi abs olayı şu sen aracına abs taktırdın atıyorum 1-2 milyar verdin hükümet girdi araya artık dediki ya sende para çuvalla ama bana bişey vermedin dedi bundan sonra tıpkı lpg taktırırken nasıl benim cebimi dolduruyosan abs kıl tüy şeyler taktırdığın zamanda haracımı verceksin diyor hükümet olay bu ama km olayı güzel olmuş keşke ağır kusur sayılsaydı neden sayılmamış anlayamadım doğrusu""
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 38800
  • Model Yılı: '10
  • 34 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ocak 25, 2011, 00:10:24 »
paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ocak 25, 2011, 08:29:46 »
ama araca sonradan ABS sistemi taktırmanın ne zararı var ben onu çözemedim...

...ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan
teknik onay alınmadan
ABS takılması...

Benzer şeklde, teknik onay alınmadan aracın gidişi ve duruşu ile ilgili herhangi bir değişikliğe yol açabilecek değişiklikler için onay alınması gerekiyor. Biz çok kanunsever bir millet olduğumuz için nedense buna daima dikkat ederiz, aklımıza geldiği gibi abuk sabuk değişiklikler yapmayız...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #30 : Ocak 28, 2011, 18:25:49 »

Araç muayenesinde, Anti Blokaj Sistemli (ABS) üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması ''ağır kusur'' sayılacak.

Ulaştırma Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçlar ''hafif kusurlu'', arka amortisörleri olmayan, lastik sayısı eksik olan veya aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılan, ön cam buğu giderme sistemi çalışmayan araçlar ''ağır kusurlu'' kabul edilecek.

Alınan bilgiye göre, yarından itibaren geçerli olacak ''2011-2012 Yıllarında Uygulanacak Kusurlar Tablosuna'' göre araçların muayenede ''emniyetsiz'', ''ağır kusurlu'', ''hafif kusurlu'' kabul edilmelerine gerekçe olan ölçütlerde değişikliğe gidildi. Buna göre, araçların ABS'lerinin çalışmaması veya arızalı olması, fabrika çıkışı ABS'li üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması, ''ağır kusur'' sayılacak. Yeni kusur düzenlemesiyle ABS'li üretilen yolcu ve yük taşıyan M2, M3, N2,N3,O3 ve O4 sınıfı ticari araçların ABS'lerinin çalışır durumda olması ve iptal edilmemesi, ABS'li olmaları gerektiği halde teknik mevzuata aykırı şekilde ABS'siz üretilmiş/tadil edilmiş araçların ve özellikle M2 sınıfı minibüs, M3 sınıfı otobüs ve O4 sınıfı römorkların üzerine sonradan ve teknik onay olmadan takılmış ABS'lerin araç muayenesi sırasında tespit edilmesi ve bunların teknik onay almaları güvence altına alınmış olacak.

MEVZUATA UYGUN DİNGİL İLAVE EDİLMEMESİ ''EMNİYETSİZ''
Düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçların ''hafif kusurlu'' kabul edilmesi sağlandı. Yetkililer, bu durumdaki kilometre ibrelerinde geriye dönüş olmadığı için bu durumun ''ağır kusur'' yerine ''hafif kusur'' olarak kabul edildiğini belirtti.

ABD üretimi olan ve renkleri ruhsattakiyle uyuşmayan araçlar nedeniyle mağduriyetler yaşandığını ifade eden yetkililer, bu durumdaki araçların ''ağır kusurlu'' yerine ''hafif kusurlu'' kabul edileceğini bildirdi.
Araçlara mevzuata uygun şekilde dördüncü "muhterem aks kafasi" ilave edilmemesi ''emniyetsiz'' olarak sayılırken, daha önceden ''hafif kusur'' kabul edilen arka amortisörlere ilişkin madde ''olması gerektiği halde arka amortisör yoksa 'ağır kusur' sayılacak'' şeklinde düzenlendi.

Araçların lastik sayıları eksikse, aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılmışsa ve ön cam buğu giderme sistemi çalışmıyorsa ''ağır kusurlu' olarak kabul edilecek.

Öte yandan araç muayene istasyonlarında fiziksel eksiklikler nedeniyle ''damper muayeneleri yapılamayacak. Bu muayeneleri sürücülerin farklı yerlerde yaptırmaları gerekecek.

Alıntıdır
kaynak: http://www.otomobilgazetesi.com/arac-muayenesinde-yeni-duzenleme-8997.html yazar: otomobilgazetesi.com/

YORUM: Off, bakalım daha neler göreceğiz.  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ocak 29, 2011, 15:24:51 »
Teşekkürler. yalnız hatırladığım kadar daha önceden bu konu açılmıştı. :)
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #32 : Ocak 29, 2011, 15:39:05 »
Teşekkürler. yalnız hatırladığım kadar daha önceden bu konu açılmıştı. :)

Sanmıyorum abi. Ana sayfa haberlerinin ilk 3 sayfasında bu konulu bir haber yok. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ocak 29, 2011, 15:54:19 »
Sohbet bölümünü bir araştır.(Silinmişse bilemem, daha önce ben açmıştım.). :)

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #34 : Ocak 29, 2011, 15:59:32 »
Sohbet bölümünü bir araştır.(Silinmişse bilemem, daha önce ben açmıştım.). :)

Kemal amca, senin açtığın haberlerde başka bir değişiklik konuya alınmış olabilir. Çünkü bu haber 25 Ocak 2011'e ait.

O kadar çok değişiklik yapıyorlarki yetişemeyiz biz. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Ocak 29, 2011, 16:17:49 »
hafızam beni yanıltmamış.Senden önce davranmışım. :D

http://www.toyotaclubtr.com/sohbet/arac-muayenesinde-kusurlara-yeni-duzenleme

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ocak 30, 2011, 20:13:54 »
Benim anlamadığım, araba abs'li üretilmişse sonradan bunu neden iptal etsinler ki? Ne güzel ABS'li araba işte, niye iptal edeyim. Demek ki birileri ABS'yi iptal ediyormuş ki muayene mevzuatına konu olmuş. ABS neden iptal edilir?
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #37 : Ocak 30, 2011, 20:27:15 »
Ediliyor Timuçin abi hatta kuzenimin 2001 borasında ettirmiştik. çünkü abs beyni hata verıyordu.Konsolda almanca yazı yazıp duruyordu abs hıcte devreye girmiyordu zaten.çıkma beyine 1750 tl fıyat vermışlerdi bizde bari hata yazısı ortadan kaybolsun diye abs yi iptal ettirmiştik zaten 2-3 kablo cıkarılınca ıptal oluyormuş Allahtan biz aracı aldığımızda muaynesı vardı yeni sahibi ne yapıcak bılmıyorum :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #38 : Ocak 30, 2011, 20:37:10 »
Benim anlamadığım, araba abs'li üretilmişse sonradan bunu neden iptal etsinler ki? Ne güzel ABS'li araba işte, niye iptal edeyim. Demek ki birileri ABS'yi iptal ediyormuş ki muayene mevzuatına konu olmuş. ABS neden iptal edilir?

ABS neden mi iptal edilir? Yanıtını biliyorum.

ABS yüzünden başka forumlar olsun, siteler olsun öyle şikayetler var ki.. ABS yüzünden kaza yapacaktım, ABS devreye girince aracın yönünü belirleyemiyorum, ABS devreye girince frenler kitleniyor gibi bir çok şikayet var ve servislerde gidip kapatılabiliyor. Hatta bizde şikayet ediyoruz. Bir kez ABS yüzünden kaza yapıyorduk santimler kala araç durdu ve yayayı ezmedik.

OLAYIMIZ:
Işıklardayız ve yanımızda otobüs var. Otomobillere yeşil ışık, yayalara ise kırmızı ışık yeni yanmıştı. Bir yaya otobüsten kurtulayım diye koşa koşa karşıya geçmek istiyor ve otobüsten sıyrılıyor. Ve de bizim üzerimize. Biz de tam kalkıyorduk Allah'tan ki yayaya çarpmadık. Hızlı gelseydik kesin yayaya çarpmıştık. Neyse, bu sırada gaz ve arkasından gelen ani fren ABS devreye giriyor ve araç dümdüz kafasına göre gidiyor. Sürücü babam, yayayı ezmemek için sağa kırıyor direksiyonu ama önümüzde yüksek kaldırımlar var. Neyse ki hızımız düşük olduğu için aracımız duruyor ve kimse zarar görmeden kurtuluyoruz bu olaydan. Ama bu olay tabii kide saniyeler içinde gerçekleşiyor ve hepimiz korkuyoruz.

Böyle kötü olay yaşıyanlar daha var. İşte insanlar böyle olaylar yaşadıkları için ABS'den şikayetçi oluyorlar ve kaldırıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Ocak 30, 2011, 21:55:30 »
ABS neden mi iptal edilir? Yanıtını biliyorum.

ABS yüzünden başka forumlar olsun, siteler olsun öyle şikayetler var ki.. ABS yüzünden kaza yapacaktım, ABS devreye girince aracın yönünü belirleyemiyorum, ABS devreye girince frenler kitleniyor gibi bir çok şikayet var ve servislerde gidip kapatılabiliyor. Hatta bizde şikayet ediyoruz. Bir kez ABS yüzünden kaza yapıyorduk santimler kala araç durdu ve yayayı ezmedik.

OLAYIMIZ:
Işıklardayız ve yanımızda otobüs var. Otomobillere yeşil ışık, yayalara ise kırmızı ışık yeni yanmıştı. Bir yaya otobüsten kurtulayım diye koşa koşa karşıya geçmek istiyor ve otobüsten sıyrılıyor. Ve de bizim üzerimize. Biz de tam kalkıyorduk Allah'tan ki yayaya çarpmadık. Hızlı gelseydik kesin yayaya çarpmıştık. Neyse, bu sırada gaz ve arkasından gelen ani fren ABS devreye giriyor ve araç dümdüz kafasına göre gidiyor. Sürücü babam, yayayı ezmemek için sağa kırıyor direksiyonu ama önümüzde yüksek kaldırımlar var. Neyse ki hızımız düşük olduğu için aracımız duruyor ve kimse zarar görmeden kurtuluyoruz bu olaydan. Ama bu olay tabii kide saniyeler içinde gerçekleşiyor ve hepimiz korkuyoruz.

Böyle kötü olay yaşıyanlar daha var. İşte insanlar böyle olaylar yaşadıkları için ABS'den şikayetçi oluyorlar ve kaldırıyorlar.

Bu olaydan benim anladığım ABS'nin kötü olduğu değil ABS'nin bozulmuş olduğu.
Benim Yaris'de de ABS var, ani fren yapınca devreye giriyor ve ani fren yapınca tekerleklerin kaymaya başlamasını önlüyor, bu sayede fren yaparken bir yandan direksiyon ile arabaya yön verebildiğim için araba kontrolsüz bir şekilde kaymıyor. ABS olmasa araba belki daha kısa mesafede duracak ama kontrolsüz bir şekilde kayacağı için ABS olmayan bir arabada ani frenlerde kontrolsüz bir şekilde kayarak durmaktansa ABS'li bir arabada ani fren yaptığımda kontrolü kaybetmemeyi tercih ederim.

Sizin verdiğiniz örnekte hızınız fazla olmadığınız için durabilmişsiniz ama o örnekte benim anladığım sizde de hata var, yeşil ışık yandığı gibi sanki çok aceleniz varmışçasına gazlayıp gitmek olmaz ki, böyle bir otobüsün arkası gibi görmediğiniz bir noktadak önünüze bir yaya çıkıverir işte, ışık yeşil olduğunda etrafı kontrol edip yolda yaya veya başka bir çarpışma tehlikesi olmadığından emin olduktan sonra hareket etmek gerekiyor. İstanbul trafiğinde bu uygulanmıyor, yeşil yandığı gibi gazlayıp gitmeyince arkadakiler saniyeler içinde kornaya asılıyorlar ama doğrusu o kornalara aldırmadan yolun güvenli olduğundan emin olup öyle hareket etmek.

Benzer durum şöyle bir örnekte de olabilir: Ara sokakta gidiyorsunuz ve aniden parketmiş bir arabanın arkasından bir topun peşinde yola bir çocuk fırladı. Eğer hızınız o çocuğa çarptığınızda çoçuğun yaralanmasına neden olacak kadar yüksekse zaten baştan suçlusunuz, o durumda abs olsa da olmasa da kurtuluş yok, ara sokakta her an aniden bir yayanın yola fırlayabileceğini varsayıp ona göre hiç fren yapmadan çarpsanız bile yayanın yaralanmayacağı bir hızda gitmek gerekir.

Neyse, konu dağıldı. Ben bu muayene yönetmeliği değişikliğini doğru buluyorum. Aynı şekilde ön cemında buğu çözme sistemi olmayan arabalar da trafiğe çıkmasın, "cam buğuluydu, göremedim çarptım kaza oldu" diyene nekazası, düpedüz cinayete teşebbüs etmişsin önünü göremediğin arabayla yola çıkarak derim.
All I ask is a tall ship and a star to steer her by...