Gönderen Konu: Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler  (Okunma sayısı 12834 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler
« : Mayıs 07, 2008, 17:49:47 »
  Selam.
 Bu konudaki AB uyum standartları içindeki çalışmalar doğrultusunda oluşan gelişmeleri size Sigortamnet 'ten bir alıntı yaparak aktarmak istedim. Umarım bu uygulamanın faydalarını görmeye yakın zamanda başlarız. Her şeyde olduğu gibi bununda açık kapıları bulunmaya çalışılmaz umarım.:)

Araç muayenesinde yeni dönem başladı. Gözle yapılan 'şipşak muayene' yerine, araçların 936 açıdan röntgenini çeken ve ilk olarak Elazığ ile Trabzon'da hizmete giren AB standardına sahip modern istasyonlar vahim bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Bir haftada kontrolden geçen 280 aracın yarısı ağır kusurlu çıktı. 23 otomobil rulmanlarının zarar görmesi, 120 taşıt da fren sistemindeki problemler sebebiyle muayeneyi geçemedi. Tüm şehirlerde hızla yürürlüğe girmekte olan muayene istasyonları İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde 2008 yılının sonlarına doğru tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak.
Yeni sistemin araçlar için adeta bir check-up niteliğinde olduğunu belirten yetkililer, araçların bilgisayar ortamında tepeden tırnağa denetimden geçirildiğini, her bir aracın mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100'e yakın farklı noktadan kontrol edildiğini ve eksiklerin tepeden tırnağa gözlendiğini dile getiriyorlar. Araçlarının eksiklerini gidermeyenlere ise kesinlikle muayene onayı verilmiyor.

Araçların neredeyse tamamında muayene sonucunu etkilemeyen hafif kusurlar tespit edildi. Ağır kusurlu olduğu tespit edilen araçların bir aylık süre içinde eksikliklerini giderip muayene için istasyonlara tekrar gelmesi halinde ekstra ücret talep edilmiyor. Ancak bir ay içinde gelmeyen araç sürücülerinden ikinci bir ücret talep ediliyor. Muayenelerini yaptırmayan araç sürücülerine her ay %5 gecikme cezası uygulanıyor.

İstasyonlardaki her muayene otomatik olarak Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün bilgisayarlarına işleniyor. Kusur tespit edilen araçlar için anında işlem yapılıyor. Listede 552 hafif, 369 ağır ile 15 adet 'emniyetsiz' başlığıyla kusur yer alıyor. Hafif kusur kapsamına giren araçlar için herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Sadece sürücünün araçtaki kusurla ilgili bilgilendirilmesi sağlanıyor. Sürücü mahallindeki güneşliklerin yeterli olmaması, egzozda fazla duman oluşumu, hasarlı çamurluklar ve sis farında ışık şiddetinin az olması, hafif kusur kapsamına giren eksiklikten birkaçını oluşturuyor.

Toyota Club Türkiye

Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler
« : Mayıs 07, 2008, 17:49:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
Ynt: Araç Muayenesindeki Yeni Düzenlemeler
« Yanıtla #1 : Mayıs 07, 2008, 22:46:42 »
Toyotacılar  korkmasın :D  Benim üzüldüğüm başka marka  araç kullanan vatandaşlar.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 08, 2008, 12:21:00 »
Eğer bu uygulama tüm Türkiye'de yaygınlaşırsa, sanayideki ustaların yüzü bayağı bir güler herhalde  :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 30000
  • Model Yılı: '16
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 08, 2008, 18:45:32 »
Eğer bu uygulama tüm Türkiye'de yaygınlaşırsa, sanayideki ustaların yüzü bayağı bir güler herhalde  :)
:) Aynen katılıyorum, sanayidekiler dört gözle bekliyorlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2008, 08:48:36 »
  Faydası, aracına iyi bakanlara olur. Vurdumduymazların günahını niye iyiler çeksinki! dimi? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2008, 08:50:23 »
bence guzel bir uygulama fakat bizde rusvet oldugu surece bunlara dikkat edilmez .. ver parayı al ruhsatı :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • www.toyan.com.tr
  • Araç: ---
  • 6 kere teşekkür etti
  • 36 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 09, 2008, 12:15:33 »
Aslında çok güzel olur. Lastik diş derinliğine kadar ölçülüyor bildiğim kadarıyla. Ama birde biz son dakika insanlarıyız diger illeri bilemiyorum fakat Ankara da saatlik kuyruklar oluşuyor. Şuanda 2 dakika süren bu araç muayenesi o zaman kaça çıkacak? o sıralar nasıl bitecek? Millet çileden çıkar valla biz sıra beklemeyi sevmiyoruz biliyorsunuz. Bence devlet bunu oturtturduktan sonra özelleştirip yaygın hale getirmeli ve sıkı kontrol etmeli.
Hi, I have come
TODAY TOMORROW TOYOTA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2008, 04:32:42 »
ahh ahh güzel ülkemde ne güzel yasalar var ve yenileride geliyor.yasayı koymakla iş bitmezki,denetlemekte lazım.masum vatandaş artık bu yasa sayesinde hem bilgilenecek ve korunacak hemde madur olup ceza üstüne ceza yiyecek,dağ gibi birikecek borçları.işini bilen vatandaşta herzamanki gibi açıklardan sıyrılıp geçecek.pek umutlu bakamıyorum kusura bakmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • MEB
  • Model Yılı: '17
  • 68 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2008, 11:15:32 »
Muayeneye giderken komşudan cantlarla lastiklerini alıp gideriz, eskiden geçici zaman için trafik setini alıyolardı millet..
2003 benzinli  terra 1.6 VVT-I  dan sonra 2017 1,6 advance manuel benzinliyle yola devam.

Üç günlük seyisler ve 40 Yıllık işi karıştırıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ağustos 02, 2009, 13:20:42 »
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.

Araç muayenelerindeki kusurları her hafta istatistiksel olarak değerlendirdiklerini anlatan Kemaloğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Araçlardaki ağır kusurların yüzde 55-60’ını uzun farlarla ilgili kusurlar oluşturuyordu. Bu konuyu tekrar gözden geçirdik ve trafik güvenliği açısından uzun farlardaki kusurların çok olumsuz bir etki yarattığını düşünmediğimiz için hafif kusur kapsamına aldık.

Uygulamadaki kusur niteliklerini gelecek yıl tekrar değerlendirerek kusur gruplarında yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Eskiden araç muayeneleri ruhsat üzerinden sadece gözle yapılıyordu. Şu anda sistemde her noktanın kontrol edildiği bir araç muayenesi söz konusu." dedi
KAYNAK internethaber

Bu far olayı çok kafama takılıyordu iyi oldu sevindim :)
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 02, 2009, 15:03:28 »
   Mayısın son günü bir TIR ile K.Hamam'dan dönmüştüm.Şoföre bu bozuk farlar ile nasıl gidebildiğini sordum.Verdiği cevap;
"iyi gözteren halini TÜÜÜv onaylamadı.Tüv ile aynı ayarı yapan bir yere gittim bunu ayarladılar.Sonrada TÜÜÜÜv onay verdi.Bu seferde ben göremiyorum" dediğinde şokkkkk olmuştum..Kısalar 25m değil 5-6 metreyi gösteriyordu abartısız...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Ağustos 02, 2009, 16:05:41 »
  Düzeleceğine bence daha bozuluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Mercedes CLA 180d AMG
    • Kendi Sitem
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '14
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 02, 2009, 16:08:28 »
ben bugune kadar nerden baksanız 10 araba götürdüm tüvtürk muayene istasyonlarına bencde avrupa standartlarında olduğu kesin benim gayet hoşuma gitti
www.envarencok.com
Lider dediğin...
ATATÜRK gibi OLmaLı......OLdu mu VATAN....ÖLdü mü EFSANE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ağustos 02, 2009, 16:24:55 »
 .
bencede avrupa standartlarında olduğu kesin benim gayet hoşuma gitti
  Prensipte işleyiş şekli çok iyi.Ama bizim ülkemizde olunca ister istemez bazı keyfi problemler de ortaya çıkmıyor değil.En büyük örnek ve problemde bende.Sıfır aracın şasi numarasının yazılı olduğu yeri kabul etmediler.Ne demeli buna...TİP onay belgesi veriliyor ama muayene istasyonunda ki süper bilgin arkadaşımız yerini beğenmiyor.Üretiminde arka emniyet kemeri olmayan arabaya onay verilmiyor.Orjinal mercekli,xenon'lu araca "bu orjinal değil.Söktür orjinalini taktırda gel" deniliyorsa eğer bunun işleyişinde problem var demek ve bir eğitimsizlik söz konusu.Ama genel yapı olarak çok yararlı ve gerekli bir sistem.Aracın frenleri sağlam değilse,arıza giderilmeden onay verilmiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 02, 2009, 23:41:04 »
Zaten tahminimce sorun sistemden değil de daha çok sistemi uygulamaya çalışan "Kraldan çok kralcı olan" personelde. Ellerine fırsat geçince uygun değil deyip iptal edebiliyorlar.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #15 : Ağustos 03, 2009, 21:16:38 »
ben bugune kadar nerden baksanız 10 araba götürdüm tüvtürk muayene istasyonlarına bencde avrupa standartlarında olduğu kesin benim gayet hoşuma gitti

Bu konuda tecrübeli olduğuna göre bir sorum olacak. Aslında çok araştırdım ancak bilgilerimi internetten derlediğim için emin olamıyorum. Sorum şu: Benim muayene yapılacak ruhsatın parçası bitti. Bunu temin için Ek1 belge şoförler cemiyetinden alınacakmış, ama bunu trafik tescilden de temin edebiliyormuşuz. Hatta muayene istasyonunda da bulabiliyormuşuz. Bu belgeyi  (artık nereden alacaksak) doldurduktan yada doldurttuktan sonra bir rivayete göre trafik tescile götürüyor oradan ruhsatın parçasını değiştirtiyor sonra muayeneye götürüyormuşuz, diğer rivayete göre ise önce muayeneye götürüp sonra trafik tescilden ruhsatın parçasını yeniletiyormuşuz.

:) internetten derlenen bilgilerde böyle olur zaten. Kafam karıştı.  Ağustos 20'de muayene bitiyor.
Tecrübelerinize dayanarak benim aracın muayenesini yaptırabilme aşamalarım ne olmalı? TÜV den randevuyu hangi aşamada almalıyım.

2001 Toyota Corolla Terra 1.6 AC SPC

Yerli ve ücretsiz işletim sistemimiz Pardus 2009

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 03, 2009, 22:40:17 »
     Ek-1 belegesini trafik şubesinde bulunan cemiyet görevlilerine yada sigoracılara 10 TL karşılığı doldurtup Trfafik şubesine başvuruda bulunup 50 TL civarı bir bedel ödeyip yeni ruhsatınızı alacaksınız.Diğer prosedürleri TüvTürk'ün resmi internet sitesinde belirtilenler doğrultusunda aracınızı hazırlayıp,gün ve saatini belirlediğiniz bir tarihte muayenenize gidebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 03, 2009, 22:49:04 »
Behlül Bey EK1 doldurduktan sonra daktilo ile. onunla birlikte muayene istasyonuna gidiyorsunuz. Tüvtürk onu mühürlüyor. sonra biri mühürlü diğeri normal iki tane ek 1 belgeniz oluyor. Emniyete gittiğinizde  mühürlenmiş olan Ek1 belgesi ile de muayene kağıdı işleniyor. Yani SAdece Ek1 belgesiyle gitseniz de muayeneye sorun yok. Ben arabayı aldığımda muayene bölümü ruhsatta yoktu. o haliyle muayeneye gittim Ek1 belgesi onaylandı ve emniyete verdim. Fark şu ruhsatta Tüvtürk ün logosu olmuyor  sadece emniyet yazıyor.

sıralarsak
Emniyetten 2 tane ek 1 belgesi
sigortacınız doldursun daktilo ile.
sonra muayene için randevu alın
muayene bittikten sonra da emniyete gidin.
Tek evrak değişecekse 60 iki evraksa  120 lira alıyor emniyet yanılmıyorsam

ben bu şekilde yapmıştım.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 24, 2011, 11:38:09 »
Bu günden geçerli olarak araç muayenesinde kusurlara yeni düzenleme getirildi.

Araç muayenesinde, Anti Blokaj Sistemli (ABS) üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması “ağır kusur” sayılacak.

Ulaştırma Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçlar “hafif kusurlu”, arka amortisörleri olmayan, lastik sayısı eksik olan veya aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılan, ön cam buğu giderme sistemi çalışmayan araçlar “ağır kusurlu” kabul edilecek.

Alınan bilgiye göre, yarından itibaren geçerli olacak “2011-2012 Yıllarında Uygulanacak Kusurlar Tablosuna” göre araçların muayenede “emniyetsiz”, “ağır kusurlu”, “hafif kusurlu” kabul edilmelerine gerekçe olan ölçütlerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, araçların ABS'lerinin çalışmaması veya arızalı olması, fabrika çıkışı ABS'li üretilmiş araçların ABS'sinin iptal edilmesi veya fabrika çıkışı ABS'siz olarak üretilmiş araçlara sonradan teknik onay alınmadan ABS takılması, “ağır kusur” sayılacak.

Yeni kusur düzenlemesiyle ABS'li üretilen yolcu ve yük taşıyan M2, M3, N2,N3,O3 ve O4 sınıfı ticari araçların ABS'lerinin çalışır durumda olması ve iptal edilmemesi, ABS'li olmaları gerektiği halde teknik mevzuata aykırı şekilde ABS'siz üretilmiş/tadil edilmiş araçların ve özellikle M2 sınıfı minibüs, M3 sınıfı otobüs ve O4 sınıfı römorkların üzerine sonradan ve teknik onay olmadan takılmış ABS'lerin araç muayenesi sırasında tespit edilmesi ve bunların teknik onay almaları güvence altına alınmış olacak.

MEVZUATA UYGUN DİNGİL İLAVE EDİLMEMESİ “EMNİYETSİZ”

Düzenlemeyle bir önceki muayenesine göre kilometresi düşük olan araçların “hafif kusurlu” kabul edilmesi sağlandı. Yetkililer, bu durumdaki kilometre ibrelerinde geriye dönüş olmadığı için bu durumun “ağır kusur” yerine “hafif kusur” olarak kabul edildiğini belirtti.

ABD üretimi olan ve renkleri ruhsattakiyle uyuşmayan araçlar nedeniyle mağduriyetler yaşandığını ifade eden yetkililer, bu durumdaki araçların “ağır kusurlu” yerine “hafif kusurlu” kabul edileceğini bildirdi.
Araçlara mevzuata uygun şekilde dördüncü "muhterem aks kafasi" ilave edilmemesi “emniyetsiz” olarak sayılırken, daha önceden “hafif kusur” kabul edilen arka amortisörlere ilişkin madde “olması gerektiği halde arka amortisör yoksa 'ağır kusur' sayılacak” şeklinde düzenlendi.
Araçların lastik sayıları eksikse, aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılmışsa ve ön cam buğu giderme sistemi çalışmıyorsa “ağır kusurlu' olarak kabul edilecek.

Öte yandan araç muayene istasyonlarında fiziksel eksiklikler nedeniyle “damper muayeneleri yapılamayacak. Bu muayeneleri sürücülerin farklı yerlerde yaptırmaları gerekecek.

KAYNAK: Hürriyet/Gündem
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 24, 2011, 11:53:47 »
Paylaşım için teşekkürler, dün teletext'te de okumuştum haberi.