Gönderen Konu: klimanın araç performansına etkileri?  (Okunma sayısı 18958 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '03
  • 33 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
klimanın araç performansına etkileri?
« : Ağustos 16, 2011, 00:00:21 »
s.a arkadaslar hepinize hayırlı ramazanlar... gecenler de biraz uzun yol yaptım klima  kademede sürekli açıktı araç sollarken ve giderken performansta düsüklük hissettim... klimanın böyle yan etkileri var mı yorumlarınızı bekliyorum...
2003 CoRoLLa TeRRa 1.6 VVT-İ

Toyota Club Türkiye

klimanın araç performansına etkileri?
« : Ağustos 16, 2011, 00:00:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür etti
Ynt: klimanın araç performansına etkileri?
« Yanıtla #1 : Ağustos 16, 2011, 00:08:09 »
1,33 Yaris kullanıyorum, ben hissediyorum şahsen. mümkün olduğunda yokuşta v.s. klima kullanmıyorum. Gerçi bazen klimasız zamanlarda bile aynı sınıf araçlar beni sollayıp gidiyor ya, orda sorun bende de olabilir, çok yüklenmekte istemiyorum arabama:)
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 29700
  • Model Yılı: '17
  • 61 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 16, 2011, 12:15:56 »
İllaki bir etki yapacaktır...Zira araçta bir lamba bile yaksanız bu motora binen ekstra yük demektir...Dolayısıyla klima da aracı zorlar...
Şimdi bazı arkadaşlar "ama bizim klima elektrikli,motora güç bindirmiyor" diyeceklerdir...O zaman şu testi yapmanızı öneririm...
Araç rölantide çalışırken klimayı açın ve rölanti devrinin nasıl yükseldiğini görün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 16, 2011, 12:24:43 »
Klima etki ediyor performansa. Klima açıkken çekiş düşüyor daha fazla gaza basmak gerekiyor buda çok yakıt olarak dönüyor tabiki. Birde klima sanırım arada devreden çıkıyor o anlarda arabanın ileri atladığını gözledim bilmiyorum nekadar doğru. Ayrıca klima elektrikli bile olsa sonuçta arabada güç üreten tek şey motor arabada güç tüketen herşey yakıt tüketimini arttırır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Ağustos 16, 2011, 12:40:50 »
Klima sistemleri motorda 10-15bg lik düşüşe neden olur. Az buz bir şey değil. Elektrikli olması yada gücünü direkt motordan alması hiç bir şeyi değiştirmez. Sonuçta o güç bir şekilde motordan alınır. motor hacmi yükseldikçe , beygir arttıkça etkisi daha az hissedilir. 1400 lük motorlar bayağı bir zorlanır mesela ama 2000 motor da çok önemli olmayabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 16, 2011, 12:47:29 »
klima mutlakaki etkiliyor benim 2000 corolla terra modelimde aracım klima çalıştığında performansı düşüyordu hatta rölanta düşüyor ve kırmıızı ışıkta durduğumda araba stop ediyordu bende aydında servise gittim ve sordum bana söyledikleri bu model toyotalar klimasız çıkıyor dediler. yani fabrika çıkışı yerini yapıyorlarmış sonradan takın diye benim aracada aldığım adam pekte iyi olmayan bir kliam türü taktırmış buda demek oluyorki dedi araç beyninde klimayı tanıyasıya rölanta düşüyor dedi yani kaliteli olsa genede okadar düşüklük olmaz soğutması mükemmel ama araç sollarken kapatıcaksın yoksa yanyana gidersin :))))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2011, 12:55:36 »
her klima motora ekstra yük olduğuna göre hem güçten, hemde yakıttan kesecektir. 1.4 dizel toyotamda da klimanın etkisi var.. ancak rampada çekmeyecek, sollamada beni yarım bırakacak şekl,nde değil... beniznli araçların torku yanılmıyorsam dizellerden daha düşük... bu nedenle dizellerde klima daha az performans düşüşüne neden oluyor... 1.4 benzinli bir araçta gerçekten çok sıkıcı etkileri oluyor... 1.6 üstünde ise çok sıkıntı vermiyor... klima açıksa gaza birazdaha yükleneceksin... toyotanın klima konusunda dünya markası olduğunu, klima performanslarının zirvede, motordan güç emme katsayılarının ise minimumda olduğunu unutmayın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 16, 2011, 12:55:40 »
s.a arkadaslar ...
aleyküm selam  umut :) ? Aleyküm selam.
Klimanın araca etkisi kısmen vardır ancak bu öyle çokta abartılacak bir etki değil.Tabi kilimanın dereceside önemli.Normal koşullarda derece23 te olursa hem daha sağlıklı hem klima uzun süre devrede olmaycağından motora daha az yük biner.Ciddi bir güç kaybı varsa aracına baktırmakta fayda var.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 16, 2011, 13:03:18 »
kendim şöyle bi test yaptım
çevre yolunda ve müsait bi yolda aracımın son süratini denedim klima açıktı 167 km/s yaptı klmayı kapadım ve devam ettim üst limit olan 175 km/s yaptı
klima açık veya kapalıyken 8 km/s 'lik bi fark oldu
yakıt konusunda da şöyle bi denemem oldu.
malum araç vvt-i gaz pedalından ayağı çekince yakıtı kesiyor ve anlık yakıt tüketimi 0 oluyor,bende rampa aşağı giderken bunu denedim ve rampadan saldım aracı klima açık ve vitesteyken 0.6 lt yazıyordu,kapalıyken 0 yazıyor
yakıt olarakta fark bu :)
bir de rampa aşağı vitesi boşa alıp saldım aracı 0.5 lt yazdı. demek ki neymiş aracı boş viteste kullanmıyormuşuz :) hem tehlikeli hemde sanıldığı gibi tasarruf yaptırmıyor.
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 16, 2011, 16:44:34 »
Kilima araçlarda %17ye varan güç kayıplarına sebep olabiliyormuş araçta çalışan her elektronik aksam yakıtı arttırır çünkü güç kaybı olur motora yük biner

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 16, 2011, 16:56:19 »
1.4 dizellerde ilk kalkışta klima açıksa bariz bir şekilde farkettiriyor kendini. Ayağınızın alışkın olduğu gaza basma şekli klima açıkken aracı kaldırmak için yeterli olmayabiliyor.
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '03
  • 33 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 16, 2011, 21:54:32 »
klima mutlakaki etkiliyor benim 2000 corolla terra modelimde aracım klima çalıştığında performansı düşüyordu hatta rölanta düşüyor ve kırmıızı ışıkta durduğumda araba stop ediyordu bende aydında servise gittim ve sordum bana söyledikleri bu model toyotalar klimasız çıkıyor dediler. yani fabrika çıkışı yerini yapıyorlarmış sonradan takın diye benim aracada aldığım adam pekte iyi olmayan bir kliam türü taktırmış buda demek oluyorki dedi araç beyninde klimayı tanıyasıya rölanta düşüyor dedi yani kaliteli olsa genede okadar düşüklük olmaz soğutması mükemmel ama araç sollarken kapatıcaksın yoksa yanyana gidersin :))))

bende yan yana gittim :D sollarken de vites küçültmek zorunda kaldım  o yüzden açtım konuyu tesekkür ederim yorumlarınıza bilgilenmiş olduk 
2003 CoRoLLa TeRRa 1.6 VVT-İ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra
  • 18 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 16, 2011, 23:09:45 »
1.6 124 bg benzinli corolla kullanıyorum.Klimanın kalitesinden memmun kalacağımı ve araç performansına etkisinın beni üzmeyeceğini düşündüğümden dolayı corollayı tercih ettim.Yanılmamışım.1.6 motorda klimanın etkisi çok fazla değil.Sizi üzmüyor.Sollamalarda klimayı kapatmaya gerek yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 20, 2011, 00:55:24 »
arkadaşların dediği gibi radyoyu açsanız bile aracınızın gücünde düşüş olacaktır.yeni nesil araçlarda wwti,multijet,crdi,tsi vbg motor seçeneklerinde bu kaybolan gücün minimuma inmesi için teknolojik yapılanmalar mevcut.ama asla sıfıra inmez.güç kaybını azaltmak için mecburen gaza yüklenmeniz gerekcek.devir saatinin kırmızı çizgiyi uzun süreli geçmemesine dikkat ettiğiniz sürece bir şey olmaz.sadece fazla yakıt yakmış olursunuz.dediğim gibi güç kaybı sıfır kesinlikle olmaz.......selamlar.
hayat 3 ile 4 arasındadır.ya 3,5 atarsın ya da 4 4 lük yaşarsın......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Ağustos 20, 2011, 10:02:30 »
Klima açarken size bir önerim var. Tabi bu öneri, comfort extra ve elegance kullanmayan kullanıcılarımız için. Çünkü zaten onlarda otomatik klima seçeneği mevcut.

En soldaki ibreyi saat yönün tersine çevirip(yani mavi renge, soğuk seçeneğine), air conditioner(a/c) düğmesine basın. Sonra istediğiniz fan seviyesini seçin. 1 dk bekledikten sonra, en soldaki, 'araba ve içinde dönen bir ok' olan düğmeye basın. Klimanızı böyle kullanın.

Bunun avantajı ne ve ne işe yarar; Bu seçenek aracın içindeki havayı soğutmayı sağlıyor. 1 dk sonra araç soğuduğu için, soğuk havayı soğutmak, dışardaki havayı soğutmaktan hem daha kolay, hem de daha etkili. Aracınızın içi hem daha çok soğuyacak, hem de moturunuz daha az zorlanacak.

Bunun dışında yukardaki yorumların çoğuna katılıyorum. Araç performansında bir düşüş oluyor ama çok da sıkıntı değil. 1.9k devir kullanıyorsanız 2.0k devirle işi çok rahat kurtarabilirsiniz. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ağustos 22, 2011, 00:05:50 »
Klima açarken size bir önerim var. Tabi bu öneri, comfort extra ve elegance kullanmayan kullanıcılarımız için. Çünkü zaten onlarda otomatik klima seçeneği mevcut.

En soldaki ibreyi saat yönün tersine çevirip(yani mavi renge, soğuk seçeneğine), air conditioner(a/c) düğmesine basın. Sonra istediğiniz fan seviyesini seçin. 1 dk bekledikten sonra, en soldaki, 'araba ve içinde dönen bir ok' olan düğmeye basın. Klimanızı böyle kullanın.

Bunun avantajı ne ve ne işe yarar; Bu seçenek aracın içindeki havayı soğutmayı sağlıyor. 1 dk sonra araç soğuduğu için, soğuk havayı soğutmak, dışardaki havayı soğutmaktan hem daha kolay, hem de daha etkili. Aracınızın içi hem daha çok soğuyacak, hem de moturunuz daha az zorlanacak.

Bunun dışında yukardaki yorumların çoğuna katılıyorum. Araç performansında bir düşüş oluyor ama çok da sıkıntı değil. 1.9k devir kullanıyorsanız 2.0k devirle işi çok rahat kurtarabilirsiniz. :)

Unutmamak gerken bir mevzu var ki, çok sıcak havalarda sadece içerinin havasını kulanacak şekilde  ayarladığınızda içerideki hava soğuk dışarısı sıcak olduğundan camlarınızın buhulandığını görebilirsiniz. Tasarruf olarak dediğinizde haklısınız lakin dışarıda  toz toprak olmadığı normal zamanlarda sağlıklı olan havanın sürekli sirkülasyon edilmesidir.
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 22, 2011, 00:11:31 »
performansı etkiliyorda bende şöyle birşey de oluyor klima açıkken ayagım fren pedalında duruyordu klimayı kapattım pedal biraz daha aşagıya düştü.Fren ile klima arasındaki baglantı tam çözemedim.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 Honda Civic Beyaz :)
    • Online Matematik
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #17 : Ağustos 22, 2011, 00:18:35 »
performansı etkiliyorda bende şöyle birşey de oluyor klima açıkken ayagım fren pedalında duruyordu klimayı kapattım pedal biraz daha aşagıya düştü.Fren ile klima arasındaki baglantı tam çözemedim.

elektriksel olduğunu düşünüyorum.
Matematik sever, öğretir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 Honda Civic Beyaz :)
    • Online Matematik
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #18 : Ağustos 22, 2011, 00:24:10 »
bu arada opel ve peugeot da da aynı sorundan müzdarip onlarca insan var ufak bir araştırma sonucu bu bilgiye ulaştım. ancak somut bir çözüm sunulmamış
Matematik sever, öğretir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 22, 2011, 00:26:01 »
sorunmu  normal birşeymi bilmiyorum.Sizde deneyin klima  acıkken ayagınız fren pedalın da olsun ..Bendemi bir acayiplik var yada cahillik diz boyu mu :)
2011 d4d Corolla