Gönderen Konu: klimanın araç performansına etkileri?  (Okunma sayısı 19183 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: klimanın araç performansına etkileri?
« Yanıtla #20 : Ağustos 22, 2011, 12:49:55 »
klima orjinal değilse her şekilde sorun yaratır soğutmaya tamam soğutur ama aracın performansında azalma yaşanır ama orjinal olanlarda çalıştığı dahi belli olmaz bende orjinal olmayan klima var yani iş görüründen alınmış işimide görüyor soğutması mükemmel ama araç sollarken kapatıyorum aracı çok kasıyor yokuşlarda düz yoldada öyle gidişatı iyi ama aracın arkasına yanaştınmı bide geçmeye kalktınmı araç kasıyor

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ağustos 22, 2011, 12:49:55 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Küçük Balık yoksa Büyük Balıkta yok!
« Yanıtla #21 : Ağustos 22, 2011, 13:01:22 »
Klima performansı kesinlikle etkiler de ben 2005 corolla sol ile temmuz 20 de Ayvalık' a gittim geldim. Araçta 4 yetişkin 2 çocuk vardı ve bagaj tıka basa doluydu. Klima yı hiç kapatmadım. Kaz dağlarında bile beni rahatsız edicek derecede düşüş hissetmedim.
Zeynel-Tekirdağ 1980 0 rh +
Yavaş beya... Arabada kızan var....:)
96 XLİ/ac Gümüş Gri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Ağustos 22, 2011, 16:30:50 »
Klima performansı kesinlikle etkiler de ben 2005 corolla sol ile temmuz 20 de Ayvalık' a gittim geldim. Araçta 4 yetişkin 2 çocuk vardı ve bagaj tıka basa doluydu. Klima yı hiç kapatmadım. Kaz dağlarında bile beni rahatsız edicek derecede düşüş hissetmedim.

Hocam o sizin aracınızdan kaynaklanıyor aynından bizdede vardı :D ama bir 207hdi 70hp ile açtığınızda aracı sanki birileri itmeye çalışıyormuş gibi zorluyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ağustos 22, 2011, 16:54:23 »
Zamanındaki Corolla Verso bu klina sistemi konusunda oldukça iyi bir sistem geliştirmişti.
 Özellikle araç sollamalarında konvansiyonel tipte (kompresörü direk motordan kayış ile güç alan) klimaya sahip araçlarda klimayı kapatmak daha güvenli olabiliyor. Gelişmiş sistemlerde ise (ayrı elektrik motoru ile güç alan) motora bindirdiği yük önemli oranda azalıyor. Ayrıca sistem ayrı bir beyin ile işlev görüyor. (tam otomatik sistemler)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: '13
  • 28 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Ağustos 22, 2011, 22:57:45 »
2002 model 1.6 VVT-İ ımda ne bayılma ne arkadaşın belirttiği gibi stop etme vs sıkıntılar olmuyor. Performansı gayetiyi klimaaçıkken.Fakat tabikide bir nebzeolsun hissettiriyoraçık olduğunu.
Toyocuk :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Ağustos 23, 2011, 09:41:52 »
Anlaşılan o ki yokuş çıkarken, sollama yaparken v.s. klima açıkkken sorun yaşamamak adına en az 1.6 bir araç sahibi olmamız gerekmektedir. Bu durumda 1,33 yarisle (araç boş değil iken) yokuş yukarı çıkarken camları açıyoruz klimamızı kapatıyoruz acele etmiyoruz keyfimizi kaçırmıyoruz :)
Honda Jazz / 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ağustos 23, 2011, 10:52:44 »
cam açmakta aslında yakıt tüketimini olumsuz etkileyen bir uygulamadır. Hatta kimi zaman tehlike bile yaratabilir araç içine girebilen kimi böcekler ile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ağustos 24, 2011, 14:32:11 »
cam açmakta aslında yakıt tüketimini olumsuz etkileyen bir uygulamadır. Hatta kimi zaman tehlike bile yaratabilir araç içine girebilen kimi böcekler ile.
Yolda, toroslardan geçerken, yuttuğum sinek yüzünden az kalsın bir tırın altında kalıyordum.İkinci kötü anı ise; önde giden gerizekalı siğarasını attıınca, rüzgarda benim aracın sunroftan hoop içeri girdi.  Allah tan fark ettim. Yoksa, hiç yoktan yangın çıkabilirdi.Otoyol polisine plakayı rapor ettim ve eğer önümde görürsem ondan şikayetçi olmak istediğimi söylemiştim.Polis noktasından önce çıkmıştı görgüsüz....Temiz havada cam açamayı severim ama yazık ki böyle riskleride var.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 1000
  • Model Yılı: '17
  • 3 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Ağustos 24, 2011, 15:29:56 »
Bu klima ve araç performansı olayının araç kullanım alışkanlıklarına göre çok değiştiğini düşünüyorum. Ben azami hız sınırının 90 km olduğu yolda kurallara uyarak araç kullandığımda (80-90 km/saat hızla), kamyon sağ şeritte selektör yakarak benden yol istiyor! Normal araç kullandığını düşünen arkadaşların çoğu sollama esnasında 140-150 km/saat hıza ulaşıyor ki bu devirlerde de, özellikle benzinli motorlarda tork düşüyor, yani motorun çekiş gücü azalıyor ve sollama esnasında zorluk çekiyor. Bence lastiklerin hava basıncı araç performansı üzerinde klimadan daha fazla etkiye sahip. Lastiklerin hava basıncı normalin altında ise araç gerçekten zorlanıyor ve bu zorlanmanın etkisi klimanın etkisinden daha fazla oluyor. Verso 1.6 ve Auris 1.33 kullanıyorum. 1.33 motorun klima açıkken fazla zorlandığı düşünmüyorum. Yalnız motor hacmi aynı olmasına rağmen, motorların performansı araçlara göre ayarlanıyor. Teknik özelliklere bakıldığında 1.33 motor, Corolla ve Yaris'e kıyasla en çok Auris'de yakıyor. Aracın ağırlığının etkisi elbette vardır, ancak aynı motorun farklı araçlardaki performans ayarları da farklı olabilir. 1.33 Auris'de rampada ve sollamada, uygun vites seçimi ile, klimayı rahatlıkla kullanabiliyorum.
2004 Corolla Verso Elegant 1.6 VVT-i (2004-...)
2011 Auris 1.33 Comfort (2011-2013)
2013 Auris 1.6 Valvematic Premium Multidrive S (2013-2017)
2017 C-HR 1.2T 4x2 Diamond Premium (2017-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
« Yanıtla #29 : Ağustos 24, 2011, 16:23:43 »
performansı etkiliyorda bende şöyle birşey de oluyor klima açıkken ayagım fren pedalında duruyordu klimayı kapattım pedal biraz daha aşagıya düştü.Fren ile klima arasındaki baglantı tam çözemedim.

Geçen gün farkettiğim bir sistem gaz kelebeğinin orada ,arabanın emdiği havaya göre gazı iten çelken bir mekanizma var  .klima aracı zorlayınca araç devri artıyor  dolayısı ile gazpedalını oynatıyor.
otomobil tutku Toyota Aşk'tır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Ağustos 25, 2011, 18:27:04 »
Hocam o sizin aracınızdan kaynaklanıyor aynından bizdede vardı :D ama bir 207hdi 70hp ile açtığınızda aracı sanki birileri itmeye çalışıyormuş gibi zorluyor...
  evet arda bey gerçekten bu çok doğru bir terim aracın beygir gücü var arada lütfen bunları dikkate alın klima konusunu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Ağustos 26, 2011, 15:27:46 »
  evet arda bey gerçekten bu çok doğru bir terim aracın beygir gücü var arada lütfen bunları dikkate alın klima konusunu

Dikkate aldım hocam not düştüm zten abi bey demesen yaş daha 18 :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 26 kere teşekkür etti
  • 35 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ağustos 26, 2011, 15:35:17 »
Genel olarak motor hacim,güç dengesi ve araç ağırlığı ile değişen bir durum olmasına karşın büyük hacimli motor her zaman avantajlıdır.
VW Golf 7 1.4 TSI Highline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Corolla 1.33 Comfort
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ağustos 27, 2011, 14:18:49 »
1.33 corolla sahibiyim, geçen ay içerisinde iskenderundan malatyaya giderken klima sürekli açık ve 2-3 konumunda iken ki yolu bilen bilir genelde rampadır öyle aman aman bir performans azalması yaşamadım vitestede 4 ten aşağıya düşmedim (birkaç noktada 3) ve buna rağmen 270kmde 80tl benzin tüketimim oldu. Klima bence 1.33 te olsa 1.6 da olsa yola göre doğru vites seçiminde ne araca öyle abartılı bir yük bindiriyor nede yakıtı etkiliyor.
“Fırtına gibi esmek mi istersin yoksa Hızır gibi tam zamanında yetişmek mi? Çiçek gibi narin görünmek mi istersin yoksa kaya gibi sağlam durmak mı? Kılıç gibi keskin mi olmak istersin yoksa kalem gibi geleceği yazmak mı? Başkaları gibi olmaya çalışmak mı istersin, kendi yolunu kendin çizmek mi? Kim olmak istersin? Sıradan bir adam mı? Toyota gibi adam mı?”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ağustos 30, 2011, 19:35:33 »
1.33 corolla sahibiyim, geçen ay içerisinde iskenderundan malatyaya giderken klima sürekli açık ve 2-3 konumunda iken ki yolu bilen bilir genelde rampadır öyle aman aman bir performans azalması yaşamadım vitestede 4 ten aşağıya düşmedim (birkaç noktada 3) ve buna rağmen 270kmde 80tl benzin tüketimim oldu. Klima bence 1.33 te olsa 1.6 da olsa yola göre doğru vites seçiminde ne araca öyle abartılı bir yük bindiriyor nede yakıtı etkiliyor.

Hocam abartılı bir yük elbette bindirmeyecektir sonuçta şarz dinamosu sürekli çalışıyor...Ama elbet bir durumda farkedersinzi çekiş farkını yada yakıta olan etkisini....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Ağustos 30, 2011, 21:23:12 »
bizzat ben bugün denedim araba rölantindeyken vites park konumunda klima açtım arabanın devir sayısı 1000 devirken 1750 devir civarı oldu
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
  • Araç: Yaris
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ağustos 30, 2011, 21:31:43 »
sanırsam klima 1 beygir bile değil...benim yaris de bile (1 litre motor) performansı etkilemiyor.yakıtı etkiler performansı  hisssedilemeyecek kadar az etkiler.son sürat 180 ise 176 falan olur anca o bence.
2011 YARİS 1.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 149000
  • Model Yılı: '09
  • 341 kere teşekkür etti
  • 233 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ağustos 30, 2011, 21:52:01 »
Ben de bu klima olayını Ankara-İstanbul arasında ve Ankara-Balıkesir arasında denedim. Benim aracım da 1.6 Corolla Comfort A/T. Performansata herhangi bir azalma görmemekle birlikte yakıtta klimalı seyahatte artışı olduğunu fark ettim. Elbette 1.33 ile 1.6 arasında fark olacaktır.
2009, Lacivert, Jeep Cherokee 2.8 CRD Limited, A/T, C/C,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Toyosundan uzakta, harap ve bitap...
  • 25 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Ağustos 30, 2011, 22:27:16 »
99 model 1.6 benzinli astra mızda rolantide klima 200 devir artışa sebep oluyordu. dizel corolla da ise yaklaşık 50 devir, çekişte falan hiç problem yapmıyor klima açıkcası,, ama astranın kliması kadar iyi soğutmuyor ;)
..modifiye, modifiye dediğin nedir ki gülüm, ben senin için stock gezmeyi göze almışım..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ben Kızımın Toyota Gibi Babasıyım :)
« Yanıtla #39 : Ağustos 30, 2011, 22:41:18 »
Klimanın soğundan nefret ediyorum  >:( Sıcakta klimayı açtığında hem soğuyosun aynı zamanda soğuk soğuk terliyorsun. Bu nedenle bundan önceki araçlarımda klima olmasına rağmen hiç kullanmadım. Bu aracımda da klima yok zaten  :D Olsa da kullanmazdım  :D

Bu nedenle performansta ve yakıtta hiç etkilenme olmuyor  :D
2001 COROLLA 1.4 VVT-I (BRC LPG)