Gönderen Konu: Mmt şanzıman  (Okunma sayısı 20594 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Mmt şanzıman
« : Aralık 15, 2007, 18:29:32 »
Değerli arkadaşlar MMT şanzımanlarla ilgili ( Kullanma klavuzunda yazmayan ) şehir efsaneleri dolanıyor forumlarda. Bunlar biraz kafamı karıştırıyor. Şöyleki kullanma klavuzunda yazmamasına rağmen uzun kırmızı ışık beklemelerinde vitesi N konumuna almak gerekiyormuş. Çünkü E konumunda baskı balata tam ayrılmadığı için ömürden çalıyormuş. ( Oysa klavuzda frene basılı tutulduğunda otomatik olarak boşa aldığını söylüyor ve gerçekten de aldığı hissediliyor. ) İlk kalkışlarda M modunda kullanıp daha sonra E moduna geçilmeliymiş. Sıkışık trafikte M modunda kullanılmalıymış vb.. Yukarıda da sözünü ettiğim gibi bunlar klavuzda yazmıyor. Ama forumlarda yaygın biçimde öneriliyor. Siz ne düşünüyorsunuz. Bu söylentileri dikkate almalı mı?

Toyota Club Türkiye

Mmt şanzıman
« : Aralık 15, 2007, 18:29:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.viteste farkı hisset . . .
  • Kan Grubu: 0+
Mmt şanzıman
« Yanıtla #1 : Aralık 15, 2007, 19:09:34 »
frene basıldığında bende kendi boşa atıyor diye duydum .  ..
2005 COROLLA 1.6 SEDAN SOL  BUZ MAVİSİ . . . """""" MAVİ ŞEYTAN""""""   :)
2007 YARİS 1.3

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #2 : Aralık 15, 2007, 20:12:27 »
Alıntı yapılan: BARIŞ ÖZER
İlk kalkışlarda M modunda kullanıp daha sonra E moduna geçilmeliymiş. Sıkışık trafikte M modunda kullanılmalıymış vb..
[/quote]

O zaman manuel şanjıman almak lazım... Ne kadar derdi varmış mmt nin...
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.viteste farkı hisset . . .
  • Kan Grubu: 0+
Mmt şanzıman
« Yanıtla #3 : Aralık 15, 2007, 23:03:28 »
Alıntı yapılan: Ferdi Çetinbaş
O zaman manuel şanjıman almak lazım... Ne kadar derdi varmış mmt nin...
[/quote]
+1   bencede yani  böyle sorun çekçeksen düz vites al daha iyi
2005 COROLLA 1.6 SEDAN SOL  BUZ MAVİSİ . . . """""" MAVİ ŞEYTAN""""""   :)
2007 YARİS 1.3

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #4 : Aralık 15, 2007, 23:39:12 »
Otomatik şanzumanda baskı balata olmaz ki arkadaşlar...
Gerçi toyotanın yabancısıyım ama

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #5 : Aralık 15, 2007, 23:49:38 »
1 senedir mmt kullanıyorum. hiç sorun yaşamadım.
mmt otomatiklestirilmis manuel sanzımandır.
baskı balata vardır.
duz vitesten farkı  debriyaj olmaması ve viteslerin otomatik gecmesidir
otomatik vitesten farkı  yokusta kayrdıması ve daha belirgin vites gecisleridir.

ayrıca iki sistemden de daha ekonomiktir yakıt tuketiminde.
konforlu olsun kaydırmasın vites gecisleri hissedilmesin derseniz tam otomatik bir araç alın.
benim gibi tek derdiniz debriyaj ve vites derdinden kurtulup bu esnada da az yakmaksa mmt en iyisiidir.
cok yogun trafikte  araç surekli 1-2 yapmasın diye m moduna alınabilir. bunun dısında surekli e de kullanmakta bir sakınca yok.
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #6 : Aralık 16, 2007, 01:11:50 »
Bilgi için teşekkürler...
Güzelmiş... Balata ömrü nedir.. ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Mmt şanzıman
« Yanıtla #7 : Aralık 23, 2007, 19:24:25 »
Alıntı yapılan: Mehmet Özyürek
Bilgi için teşekkürler...
Güzelmiş... Balata ömrü nedir.. ?
[/quote]

tamamen kullanım.net bir km verielemz bununla ilgili kullanuıma bağlı olarak değişir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Mmt şanzıman
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2007, 00:09:07 »
Fulya'dan Boğaz köprüsüne çıkan yolda sıkışık köprü trafiğinde vitesi manual'e almadım. Sadece orada torpida gözünden bir sinyal geldiğine tanık oldum. Yani dik yokuşta manel olsun, onun dışında mmt sorunsuz.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #9 : Ocak 01, 2008, 20:18:33 »
mmt vitesdedurduğunuz zaman E den N ye almanıza gerek yok fren pedalına bastığınız zaman otomatik olarak zaten boşa geçer.yokuş çıkarken de eğer cok dikse M ye almak daha kullanışlıdır.ama her rampada M ye almaya gerek yok.dip gazla kalkarsanız vites daha yüksek devirde vites büyütür (Es yi kastetmiyorum) böylece her seferinde M ye almanıza gerek kalmaz.cok dik yokuşlarda kalkerken el freniyle kalkılması önerilir.
sonra mmt de baskı balata vardır.ilk kalkışta istediğiniz gibi kalkabilirsiniz.cok sıkışık trafikte de M ye almak daha iyi.sürekli vites değişimi olmamış olur.böylece de balata ömrünüz uzar.
arkadaşlar bu bilgileri de toyotanın satış danışmanlarına vermiş oldugu eğitimlerden öğrendim.toyota da satış danışmanlığı yapıyordum.
SAYGILAR
2010 toyota avensis 1.6 elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #10 : Ocak 01, 2008, 23:43:28 »
Burak bey bilgiler için teşekkürler. Ben eğitim almamış olmama rağmen aynı şekilde kullanıyordum, iyi oldu doğru yaptığımı öğrenmem.

Ben ek olarak bazen boşa atıyorum inişlerde. Lakin bu yaptığım çok da doğru sayılmaz

Saygılar, Yaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #11 : Ocak 02, 2008, 00:27:07 »
Alıntı yapılan: Yaman Eligül
Burak bey bilgiler için teşekkürler. Ben eğitim almamış olmama rağmen aynı şekilde kullanıyordum, iyi oldu doğru yaptığımı öğrenmem.

Ben ek olarak bazen boşa atıyorum inişlerde. Lakin bu yaptığım çok da doğru sayılmaz
[/quote]

Kesinlikle boşa atmayın tabi.kendi güvenliğiniz için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Mmt şanzıman
« Yanıtla #12 : Ocak 05, 2008, 00:48:18 »
Torpido gözünden gelen bipleme de baskı balata ile ilgili arkadaşlar. Ben o sıkışık trafikte önce cep telefonu bipliyor sandım, baktım torpidodan geliyor, attım manuel'e. Yol açılınca geçti.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Mmt şanzıman
« Yanıtla #13 : Ocak 05, 2008, 13:31:19 »
Burak bey tesekkurler MMT ile ilgili aciklamalar icin. Yeni bir kullanici olarak cok ise yaradi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Mmt şanzıman
« Yanıtla #14 : Ocak 10, 2008, 10:02:35 »
MMT şanzumanda baskı balata var ve araç uzun süreli çalışır vaziyette duracaksa N konumuna alınmalıdır bence çünkü araç durunca 1. viteste hazır bekletiyor. Kullanıcı el kitabını incelediğim kadarıyla kalkış destek sistemi ibaresi kullanılıyor.Kendim test ettiğim kadarıyla öyle aman aman bi destek sisemi denilemiycek ama arabayı ayağınızı frenden çekince (düz yolda) az da olsa hareket ettiren bi sistem var. Dik yokuşlarda bu sistemin tabiki hiçbir faydası olmıyacaktır bu yüzden bence dik yokuşlarda balatayı korumak açısından el freni ile kalkılmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #15 : Ocak 10, 2008, 11:45:42 »
Evet kesinlikle yarım gaz ile yokuşta arabayı sabit tutmamak lazım, ben 1-2 defa yanlışlıkla yaptım , hemen balata kokusu geldi zaten.
Saygılar, Yaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Mmt şanzıman
« Yanıtla #16 : Ocak 12, 2008, 21:31:18 »
merhaba ben toyota egitimlerine katılan birisi olarak bu mmt konusunuda ayrıntılarıyla inceledik..bir kac detay wermek istedimm...dediginiz gibi kırmızı ısıkta durdugunuzda vitesi N konumuna almanıza gerek yok cünkü frenden ziyade mmt ECUsu arac hızı 5 km/h altına düstügünde direk olarak debriyajı ayırmaktadır sistem zarar görmesin diye...ilk kalkıslarda da M modunuzu kullanılmasının istenmesi sudur..cünkü siz M modunda 1.vitesde kalkarsınız ve aractan tork istersiniz..ama E konumunda bu saglanamaz cünkü belirli bi devire ve hıza geldiginde hemen vites degiştirir..buda sizi torkdan düsürür..M modunda siz istediginiz sürece arac 1. vitesde gider..ama E konumunda dedigim gibi belirli kriterlere geldimi vitesi atar ve sizi torktan düsürür..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #17 : Ocak 13, 2008, 18:34:04 »
Alıntı yapılan: Bahattin Yigit
merhaba ben toyota egitimlerine katılan birisi olarak bu mmt konusunuda ayrıntılarıyla inceledik..bir kac detay wermek istedimm...dediginiz gibi kırmızı ısıkta durdugunuzda vitesi N konumuna almanıza gerek yok cünkü frenden ziyade mmt ECUsu arac hızı 5 km/h altına düstügünde direk olarak debriyajı ayırmaktadır sistem zarar görmesin diye...ilk kalkıslarda da M modunuzu kullanılmasının istenmesi sudur..cünkü siz M modunda 1.vitesde kalkarsınız ve aractan tork istersiniz..ama E konumunda bu saglanamaz cünkü belirli bi devire ve hıza geldiginde hemen vites degiştirir..buda sizi torkdan düsürür..M modunda siz istediginiz sürece arac 1. vitesde gider..ama E konumunda dedigim gibi belirli kriterlere geldimi vitesi atar ve sizi torktan düsürür..
[/quote]

ilk kalkışlarda M modunda kalkılacak diye birşey yok.E modunda  da istediğin zaman vites değiştirdiyosun zaten.yani torku düşürüp düşürmemek sürücünün elindedir.tutarda 5000 devirde vites değiştirmeye kalkarsanız haliyle tork düşecektir.ama mmt yazılım harikası bence.kutlamak lazım toyota yı.ben de istanbuldaki eğitimlerde öğrendim bunları.(step ve ürün eğitimlerinde).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #18 : Ocak 13, 2008, 18:47:52 »
Evet ilk kalkışta m moduna almak çok saçma. Sadece yogun trafikte alınması iyi olabilir.

mmt iyi bir yazılım olabilir ama 40bin km kullandım, bazı bug larını biliyorum.
bazen değiştirmiyor vitesi, vites atlatma devirleri var o devirlerde araç yokuştaysa atlatmıyor normal olarak, ama o devri geçtiginde yol duzeldiginde atlatması lazım bazen yapamıyor, m ye alıp yardımcı oluyorum kendisine. o kadar hata kadı kızında da olur.
Saygılar, Yaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
Mmt şanzıman
« Yanıtla #19 : Ocak 13, 2008, 23:50:58 »
Alıntı yapılan: Yaman Eligül
Evet ilk kalkışta m moduna almak çok saçma. Sadece yogun trafikte alınması iyi olabilir.

mmt iyi bir yazılım olabilir ama 40bin km kullandım, bazı bug larını biliyorum.
bazen değiştirmiyor vitesi, vites atlatma devirleri var o devirlerde araç yokuştaysa atlatmıyor normal olarak, ama o devri geçtiginde yol duzeldiginde atlatması lazım bazen yapamıyor, m ye alıp yardımcı oluyorum kendisine. o kadar hata kadı kızında da olur.
[/quote]

söylediklerinizde doğruluk payı var ama bu hata niteliğinde değildir.çünkü gaz pedalında ki sensörler vites değişimine yardımcı olurlar.yani sürücünün gaz pedalındaki hassasiyetiyle doğru orantılıdır vites değişimi.
biraz karışık anlattım galiba