Gönderen Konu: DİZEL MOTOR ÖMRÜ ?  (Okunma sayısı 40021 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GÜMÜŞ BALİNA
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
DİZEL MOTOR ÖMRÜ ?
« : Aralık 13, 2010, 19:27:10 »
Merhaba Arkadaşlar. Dizel motor ömrü konusunda bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini bizimle paylaşırlarsa sevinirim.
Bazı spekülasyonlar var.
1- Dizel motorların kullanım ömürlerinin kısa olduğu,
2- Dizel motorların yağ yaktığı, 5 yıldan sonra mutlaka ağır bakım gerektiği,
3- Dizel motorların bakım maliyetlerinin yüksek olduğu,

ortalıkta bunlara benzer  farklı söylentiler dolaşmakta. Bu konular ve dizel motorlar (Ömrü- Kullanım maliyeti.....) konularında bilgisi olanlar,

Ayrıca Avensis Dizel kullanan arkadaşlar var ise deneyimlerini bizimle paylaşırlar mı?
Malum benzin 4 liraya dayanınca 2010 AVENSİS ELEGANT  1.6 benzinliyi SATIP 2.0 dizel almak gibi bir düşünce oluşmaya başladı.
Ayrıca Avensis Dizelde turbo var mı? (Turboların arıza olasılığı çok fazla diyorlar)

Umarım bilgisi olanlar forumda bizler ile paylaşırlar. ( Bu konu daha önce açıldıysa, ben farketmemiş olabilirim)
Isparta Şarkikaraağaç METEM Elelktrik Öğretmeni

Toyota Club Türkiye

DİZEL MOTOR ÖMRÜ ?
« : Aralık 13, 2010, 19:27:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: DİZEL MOTOR ÖMRÜ ?
« Yanıtla #1 : Aralık 14, 2010, 11:38:09 »
  Benim aracımda dizel ve;
 Bakım maliyeti benzinli ile aynı.
 Bakım periyodu içinde hiç bir zaman yağ eksiltme, yakma olmadı.
 Dizel motorlar kullanılan materyal açısından benzinlilerden daha dayanıklı üretilirler. Önemli olan kullanım sırasında bazı temel kurallara riayet etmektir. Bunlara uyulduğu takdirde oldukça uzun ömürlü olabilirler.
 Dizel motorda benzinliye nazaran pahalı denebilecek ve ekstra parçalar; Turbo, Enjektörler ve Yakıt Pompasıdır. Ancak günümüz modern benzinli araçlarında da artık dizele yakın teknolojiler ve dolayısı ile karmaşık ve pahalı olabilecek parçalar mevcuttur ve arada fark eskisi gibi önemli boyutlarda değildir.
 Dizel yakıtın yağlayıcı özelliği de motor ve yakıt sistemini koruyucu özellik içerir. Fakat her Aşırı Beslemeli motorda olduğu gibi yakıt kalitesine dikkat etmek önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 123000
  • Model Yılı: '06
« Yanıtla #2 : Aralık 15, 2010, 23:41:45 »
  Benim aracımda dizel ve;
 Bakım maliyeti benzinli ile aynı.
 Bakım periyodu içinde hiç bir zaman yağ eksiltme, yakma olmadı.
 Dizel motorlar kullanılan materyal açısından benzinlilerden daha dayanıklı üretilirler. Önemli olan kullanım sırasında bazı temel kurallara riayet etmektir. Bunlara uyulduğu takdirde oldukça uzun ömürlü olabilirler.
 Dizel motorda benzinliye nazaran pahalı denebilecek ve ekstra parçalar; Turbo, Enjektörler ve Yakıt Pompasıdır. Ancak günümüz modern benzinli araçlarında da artık dizele yakın teknolojiler ve dolayısı ile karmaşık ve pahalı olabilecek parçalar mevcuttur ve arada fark eskisi gibi önemli boyutlarda değildir.
 Dizel yakıtın yağlayıcı özelliği de motor ve yakıt sistemini koruyucu özellik içerir. Fakat her Aşırı Beslemeli motorda olduğu gibi yakıt kalitesine dikkat etmek önemlidir.

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2010, 12:39:27 »
Dizel motorların ömrü - 8. ETAP

Az ve öz anlatılıyor. Bence en önemlileri düzenli bakım ve kişinin kullanım tarzı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GÜMÜŞ BALİNA
  • 3 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2010, 18:32:06 »
Teşekkür ederim mesut bey.
Bu bilgilerden anladığımıza göre, Türkiye şartlarında (farklı bayilerden alınacak yakıtların risk faktörü nedeni ve diğer etkenler nedeni ile) Dizel araç kullanmak her zaman yüksek risk faktörü içermekte.
Hele bizim gibi Araba bir kez alınır tam alınır ve 10-15 yıl kullanılır mantığı ile hareket edenle için uzun vadeli kullanıcılar için (Tabii harç aldırır - borç sattırır - Bu nedenle böyle zorunlu özel durumlar hariç) Dizel araç oldukça risk taşımakta.
Özellikle Turbo riskini de göz önüne aldığımızda yıllık -10 -15 -20 bin km civarlarında yol yapacak olup 15 yıl kullanırım diyen uzun vadeli biniciler için Benzinli motorlar daha sağlıklı olacak diye düşünüyorum.
Çünkü dizel yakıttan yapılacak tasarruf dizel motorların riskleri ile kıyaslandığında çok ta kazançlı gibi görünmüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
« Yanıtla #5 : Aralık 17, 2010, 00:30:47 »
Alayım yıllarca sorunsuz bineyim derseniz benzinli daha iyi bir tercih olabilir. Ama dizelde öyle abartıldığı kadar öcü değil. :nija:
Yani o anlatılan yakıt, düzenli bakım, sınırları fazla zorlamamak gibi riskler en aza indirilince dizelde gayet uzun ömürlü oluyor. Ama yok ben sürekli bununla uğraşamam derseniz benzin daha iyi. Benim babamda 98 broadway var. Araba arızalanınca gidiyor servise. O da 3-4 yılda bir kez oluyor. Ama dizele bunu yaparsanız her türlü arızaya hazır olun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
« Yanıtla #6 : Aralık 17, 2010, 00:51:54 »

Dizel mi benzinli mi? - 8. ETAP

Ayrıca dizel benzinli fiyat karşılaştırılmasını incelemek içinde bir video var. Onu da inceleyin isterseniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Corolla D-4D (comfort extra)
« Yanıtla #7 : Aralık 17, 2010, 01:12:55 »
100.000 km 2006 model corolla kullandık hiç bir sorun vermedi tekleme bile olmadı maşallah. bence dizel motorlar abartıldığı kadar nazik motorlar değil çünkü dizel motorlar uzun menzil için üretilen motorlardır doğru kullanımda benzinliden bile uzun ömürlü olabileceğini düşünüyorum. yoksa kamyonlar tırlar falan neden dizel :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla GLİ Special
  • Kilometre: 164000
  • Model Yılı: '98
  • 54 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 17, 2010, 01:13:31 »
Cafer Bey,

2003 Yılından sonra üretilen piyasadaki en kötü dizel motorlar dahi 350.000 kilometre yol yapıyor.
Toyota'nın ise tahminen 500.000 kilometreden aşagı yapacagını hiç sanmıyorum.
Dizel araçların motor ömrünün en çok etki eden faktör sürücünün turboşarzlı (Türbünlü) aracı nasıl kullanacagını bilmesi, düzenli bakım ve temiz yakıt kullanımıdır.
Ben xxx marka kamyon yetkili servisinde çalışıyorum. Servisimize gelen bütün araçlar dizel size verecegim örnek dizel araçlarda otomobil veya kamyon fark etmez.
Servisimizde düzenli olarak periyodik bakımını yapan ve kaliteli yakıt kullanan şu an aklıma gelen en az 10 firma var bu firmaların araç filosunda en az olan 10 en çok olanın 35 kamyon veya çekici tırı var inanın hiç abartısız bu araçların kilometreleri 500.000 kilometre ile 950.000 kilometre arasında değişiyor ve hala motorları orjinal. Bu araçlara yapılan işlemler Yağ bakımı, Teker bakımı, Subap ayarı ve zamanla aşınan klasik V kayışları ve Debriyaj balatalarının değişimi  bunların dışında bu araçlara kolay kolay bir işlem yapmıyoruz.İnanın bu araçların %95 inin enjektör memeleri dahi orjinal.
Bunların dışında piyasada ucuz yakıt kullanan ve bakımını ne kadar uzatabilirsem kar diye düşünen müşterilerimizde var.
Bu müşterilerimize ise 200.000 kilometre ile 350.000 kilometre aralığında motor ömrünü tamamlladığı için motor yaptırırlar.
Sanki yağ bakımı yapıyormuş gibi belirli bir sürede enjektör söktürürler, Yakıt pompası bozulur, Silindir kapak contası yakar, Türbün mil keser, araç motoru yatak sarar ve krank hasarlanır vs.vs aklıma şu an gelen bunlar.
Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi geceler.
Toyota Corolla 1.6 GLİ Special G.Gri 1998

Ne Kadar Bilirsen Bil, Söylediklerin Karşındakinin Anlaya Bildiği Kadardır. HZ.MEVLANA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GÜMÜŞ BALİNA
  • 3 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 18, 2010, 17:30:47 »
Teşekkür ederim Ayhan bey. Ayrıca  diğer arkadaşalardan gelen bilgileri de dikkate aldığımda sanırım şimdilik benzinliye devam edeceğim. İlerleyen zamanlarda yenilenen teknoloji ve Dizel ile benzinli arasındaki maliyet farkı biraz daha makul seviyelere gelirse ancak o zaman dizel düşünmek daha mantıklı geliyor şimdilik.
Çünkü yıllık ortalama 10.000 km civarında kullanım ile 1.6 Benzinli Avensis 50.000 TL (ortalama fiyat)  ,2.0 Dizel Avensis ilse  80.000 TL olunca aradaki 30.000 TL farkı yılda ortalama  10.000 km ile amorti etmek hiç te kolay görünmüyor. Ayrıca kadar riski de göze alarak

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #10 : Aralık 18, 2010, 18:57:59 »
Selam cafer bey avensis aracın 2.0 dizeli hakında bilgi istemişiniz bende size youtube den bir videyo yolluyorum bakın bakalım nasılmış 2.0 D-4D
D-4D Toyota Avensis
Toyota 2.0 D4-D diesel engine
2011 Corolla D-4D Comfort Extra Gümüş Gri.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #11 : Aralık 18, 2010, 19:12:04 »
yoksa kamyonlar tırlar falan neden dizel :)
Az yakıp, çok yük taşıması için..
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • '94 Toyota Corona Apex
  • Araç: Corona
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 18, 2010, 22:00:18 »
ben dizeli tercih etmenizi öneririm.dizel motorların üstüne düşmezdi eskiden şirketler.dizel motorlar sadece belli bir kesime hitap ederdi.ama common rail teknolojisiyle beraber dizel in tercih edilmeme sebepleride aşıldı.dizelin önü açıldı diyebiliriz.hatta spor dediğimiz arabalar bile dizel motor kullanmaya başladı.dizelin kesinlikle eski imajı yerle bir oldu.artık dizel mi benzinli mi tercih etmeliyim tartışmaları olmamalı bence.eğer serilik sürat diyorsanız kesinlikle bir common rail dizel alınmalı.sıfır motorlu 2000 cc lik 136 hp lik vectra b ye 1.3 m.jet palio toz yutturuyor.artık dizeller haddinden fazla seri.bakım masrafı diyorsanız ikisinin arasında en kabadayı 100-200 milyon ya oynar ya oynamaz.kendi tecrübelerimden biliyorum.çoğu zaman diyorum dikkat ederseniz dizel daha ucuza geldi bakım masrafı olarak.sağlamlık konusuna gelince öncelikle motorun bir toyota motoru olduğunu unutmamanızı tavsiye ederim.dizelde devrim olunca gelecek dizelde olunca şirketlerin bunu es geçip elde patlayan sorunlu motorlar yapıp imajlarını zedeleyeceğini hele ki toyota nın sanmayın.onlar bunu düşünmüştür ve hatta emin olun kullanım hatalarınızı fazlasıyla tolere edecek kadar sağlam yapmışlardır motoru.ve şunuda unutmamanızı tavsiye ederim dizel bereketlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Aralık 18, 2010, 22:27:07 »
eğer serilik sürat diyorsanız kesinlikle bir common rail dizel alınmalı.sıfır motorlu 2000 cc lik 136 hp lik vectra b ye 1.3 m.jet palio toz yutturuyor.
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 18, 2010, 22:36:17 »
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Aralık 18, 2010, 22:37:49 »
Muhtemelen bahsettiği otomobilin sahibi daha sakin bir sürüş tarzını benimsemişdir, o an için fazla hızlı gitmiyordur. :)

Biz buna otomobil psikolojisinde "dizele bindim de uçtum, redline'ı görünce duruldum" yanılsaması diyoruz. Genelde vasat güç üreten, atmosferik benzinli motorları 3000 deviri geçirmeden kullanmış kişilerin turbo-dizelle ilk tanışmalarında daha sık görülen bu vakaya daha önce turbo-benzinli bir araç kullananlarda pek rastlanmıyor. Bu yanılsamanın etkisiyle kişi yakıt tüketimi konusunda da iyimser yuvarlamalar yapabiliyor.

Daha sonra kişi, atmosferik dizel motorlu bir araca binince dizel konusunda yaptığı genellemelerden ötürü hüsranla karşılaşıp atmosferik benzinli motora ettiği tüm kötü sözler için ızdırap içerisine düşebiliyor.

Böyle kişilere, gördüğünüz yerde, yaşadığı anlık tork patlamasının turbonun etkisi olduğunu(bkz; turbo effect), dizel ile alakası olmadığını, aynı turbonun benzinli motora konulunca çok daha stabil sonuçlar verdiğini söyleyerek kişiyi büyük bir yanılsamadan kurtarınız.
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Corolla D-4D (comfort extra)
« Yanıtla #16 : Aralık 18, 2010, 22:49:41 »
Az yakıp, çok yük taşıması için..

birde uzun menzilli kullanım ve uzun ömürlü olduğu için :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 19, 2010, 00:32:54 »
Eğer arabaya binme amacın zevk almaksa ve paran varsa benzinli alacaksın..
Eğer zevk almak istiyorsan ama paran yoksa tüp taktıracaksın
Eğer zevk almak istemeyip sadece gittiğim yere götürsün diyenlerdensen dizel alacaksın..

(Bence) parantezinde
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 19, 2010, 02:39:29 »
eğer serilik sürat diyorsanız kesinlikle bir common rail dizel alınmalı.sıfır motorlu 2000 cc lik 136 hp lik vectra b ye 1.3 m.jet palio toz yutturuyor.

adam hakl beyler... denemesi bedava, alın iki aracı, ama şartlar eşit olsun iki araç da 3.000 devirde hadi 1000 de benden olsun 4.000 devirde vites değiştirsin.. bak nasıl boy atıyor dizel..ben de benzinli corolla kullanıyorum, çok yavaş.. 1.3 multijet grande puntolu arkadaşım uçuyor ama.. 2009 corollayı da gittim gerizekalı gibi sadece keyif alayım araba kullanmaktan diye benzinli aldım..bileydim dizel alırdım.. bir gün dizele bindim ve anladım sonra benzinden soğudum. dizel kullanmadınız bence siz, dizel kullanın bakın.. araba daha henüz 4500 devir çeviriyor ama nasıl gidiyor uff.. çok zorlamıyorum hemen vites değiştiriyorum.. ben zaten hep 4000 devirde vites değiştiririm.. dizel çok başka..

benzinden soğudum
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '16
  • 23 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 19, 2010, 04:09:28 »
adam hakl beyler... denemesi bedava, alın iki aracı, ama şartlar eşit olsun iki araç da 3.000 devirde hadi 1000 de benden olsun 4.000 devirde vites değiştirsin.. bak nasıl boy atıyor dizel..ben de benzinli corolla kullanıyorum, çok yavaş.. 1.3 multijet grande puntolu arkadaşım uçuyor ama.. 2009 corollayı da gittim gerizekalı gibi sadece keyif alayım araba kullanmaktan diye benzinli aldım..bileydim dizel alırdım.. bir gün dizele bindim ve anladım sonra benzinden soğudum. dizel kullanmadınız bence siz, dizel kullanın bakın.. araba daha henüz 4500 devir çeviriyor ama nasıl gidiyor uff.. çok zorlamıyorum hemen vites değiştiriyorum.. ben zaten hep 4000 devirde vites değiştiririm.. dizel çok başka..

benzinden soğudum
Sen bari yapma. 1.3 1.5 1.6 dizel araç kullandım ilk iki viteste araçlar gitmiyor.
Ayrıca dizelde 4000 devirde vites çok sakat. Demek ki senin kullandığın dizel araç alınmayacak;)