Gönderen Konu: otomatik vites  (Okunma sayısı 17596 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 6 kere teşekkür edildi
otomatik vites
« : Aralık 12, 2010, 16:54:53 »
arkadaşlar aracımı yeni aldım 2002 model sol yeni kasa  sizlerden yardım bekliyorum otomatik vites aldık otomatik vitesin kötü yöleri ve iyi yönleri hakkında bilgi verirmisiniz  bütün toyotacıları selamlar

Toyota Club Türkiye

otomatik vites
« : Aralık 12, 2010, 16:54:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
Ynt: otomatik vites
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2010, 17:16:31 »
Adaşım Sezgin bey aracınız hayırlı olsun.Bendede 2005 model 1.3 otomatik vites yaris var.Ben ford servisinde teknisyenim ama toyota ların kaliteli ve sorunsuz bir araç olduğuna inandığım için toyota aldım.Otomatik vitesli araçaların kötü yönü yoktur.Sadece şehir içinde düz vitesli araçlardan biraz fazla yakar.Uzun yolda ise düz vitesli araçla aynı seviyede yakar.İyi yönü ise vites değiştirme derdin yok devamlı gaz fren kullanacaksın sol ayağın yorulmayacak :) kullanma kitapçığında şanzıman yağı değişim km leri yazar.Km si geldiğinde veya kafam rahat olsun diyorsan şanzıman yağını değiştir hiç korkma yoluna devam et derim sadece.Japon araçlarından korkmana gerek yok.Hakikaten adamlar bu işi her işde olduğu gibi çok iyi yapıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis.. babam gibi araba:))
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 68453
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2010, 20:49:16 »
Öncelikle kazasız belasız sürüşler dilerim. Rahatlık ve konforun adı otomatik vitestir. Zamanla daha iyi anlıyacaksınız. Üçüncü arabamda da otomatiği tercih ettim. 15-16 senede 7-8 adet değişik model ve markada araba kullandım. Çoğu manuel vitesliydi. Son aldıklarım otomatik vitesli. Ve bundan sonra da normal vitesli araba alacağımı sanmıyorum.
Gelelim faydasına zararına; üreticiler genelde İstanbul gibi şehirlerde test yapmadıklarından tüketimlerde genelde 0.5 lt/100 km gibi bir fazla tüketimden bahsederler kitapçıklarında. Oysa yoğun trafikte dur kalk hatta yerinde say durumlarından otomatik vitesler daha ekonomiktir bence. Nedeni şöyle: normal vitesli bir arabada vitese takınca debriyajı hafif bırakarak gaz verilir. Otomatik şanzımanlarda ise baskı/debriyaj durumu hidrolik basıncı ile sağlandığından her zaman motor çalışır haldeyken rolantide bile bir miktar basinç uygular ve arabayı düz yolda sürükleyebilir. Yani duran, kaplumbağa hızıyla ilerleyen bir trafikte gaz vermeye gerek olmadan araba viteste (L, 2, D) iken freni bırakmak yürümek için yeterlidir. Ayrıca uzun duruşlarda, trafik ışığı yaklaşımlarında 10-15 mt. kala vitesi boşa almak daha uygundur. Bu motorun zorlanmasını engelleyecek, rahatlamasını sağlayacaktır. Duran bir otomatik vitesli arabanın vitese takılınca motor sesinin değiştiğini ve motor devrinin düştüğünü göreceksiniz. Çoğu kişi evinden D ye takıp son durağına kadar öylece gider. Oysa otomatik vites kullanımı bu değildir. Yeri geldiğinde diyelim yokuş aşağı gerekirse vites küçülterek (Over Drive Off düğmesi ile veya daha düşük hızlar için 2 veya L (Low en düşük vitese (sadece 1) takılmalıdır. Çünkü yokuş aşağı motor kompresör freni arabayı kasmaya yeterli değildir. Ben şahsen triptonic de kullanmama rağmen normal dört vites otomatik şanzumandan memnunum ve diyebilirim ki normal vitesliye yakın atak, aksiyonlu kullanabilmekteyim. Bu durum zamanla arabaya alışmayla olacaktır. Mesela 4. vites 100 km/s ile uzun yolda giderken sollama yapmanız lazım (malum sollama kısa sürede yapılmalı özellikle gidiş gelişli yollarda) ne gaz ne vites hiç bir şeye dokunmadan istifimi bozmadan sadece overdrive off (overdrive on: son vites ya da motorun döndürme oranının üzerinde döndürme demektir) düğmesine basarak arabanın vites küçültüp (4 ten üçe düşerek) kısa sürede 120 lere çıkması sağlanır ve sollama tamamlanır.
Uzadıkça uzadı kusura bakmayın :(

Edit: İmla.
9. 2011 Skoda Yeti 1.2 TSI DSG (capondan almana ;) )
8. Terfi: Avensis 2001 Sol/AT D4.. Bilenler bilir:) (yeni sahibinde)
7. Arabam 6 yıl kullandığım Corolla 1997 GLi
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2010, 21:38:45 »
trafik ışığı yaklaşımlarında 10-15 mt. kala vitesi boşa almak daha uygundur. Bu motorun zorlanmasını engelleyecek, rahatlamasını sağlayacaktır.
Recep abi otomatik şanzımanlı araçlarda vites boşta iken ilerlemek şanzımana zarar verir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 87000
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2010, 21:58:23 »
Recep abi otomatik şanzımanlı araçlarda vites boşta iken ilerlemek şanzımana zarar verir.

+1
Cihan Şenol
2011 Corolla 1.33 Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2010, 23:13:53 »
Otomatik viteste ben sadece ileri-geri manevralarda, araç tam durduktan sonra vites değiştiriyorum. Onun dışında, hareket halinde D konumundan boşa kesinlikle almam. Balatalar bitsin, şanzumanım sağlam kalsın.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #6 : Aralık 12, 2010, 23:24:33 »
Balatalar bitsin, şanzumanım sağlam kalsın.
+1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 13, 2010, 01:06:54 »
bemde oyle biliyorum yürürken vitesi boşa almak şanzımana zarar verir dedi usta

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 13, 2010, 04:13:04 »
Yuruken vitesi bosa almaktan bahsetmemis arkadas bence, viteste iken ayagimizi frenden cekmek hareket etmek icin yeterlidir demis.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Hergün biraz daha fazla Toyota sevgisi... <3
    • JDM TÜRK
  • Kan Grubu: 0+
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 13, 2010, 05:17:40 »
vites boşta iken ilerlemek zarar vermez (bence)
Tabi araç tam olarak dururken boşa almak yararlıdır.(ışıkta beklerken vs..) hem şanzıman hemde akü ve şarj dinamosunun ömrünü uzatır.
gerçi bizim arabaların şanzumanları bozulmuyor.

otomatik vitesin tek dezavantajı , aracın hızlanması düşer (bizim araçların manuel vites olanları 0dan100e 11snde çıkarken bizim araçlar 15snde çıkıyor.  Eğer trafiğin en yoğun olduğu saatlerde kullanıyorsanız şehir içinde 11lt şehirler arası 7litre civarında yakıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 13, 2010, 14:50:37 »
küçük bir hatırlatma yapayım dedim,önceki aracım mondeo 2000 Ghia otomatik idi kontrollerini yaparken şanzıman yağının yüksek olduğunu gördüm.Az yağın ve fazla yağın zararını bildiğimden birkaç yere sordum.İyiki fazla diye eksiltmemişim yetkili servis yağın kontrolünün normal motor yağı gibi yapılmadığını söyledi.Şu şekilde;bir kişi araç çalışır durumda iken frene basarak R geri konumuna getiriyor ve çubuğu o vaziyette çekip kontrol ediyorsunuz,haliyle normal gözüküyor.Yanılgıya düşmeyelim...
Ayakta ölmek dizüstü yaşamaktan iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #11 : Aralık 13, 2010, 14:58:12 »
vites boşta iken ilerlemek zarar vermez (bence)
Tabi araç tam olarak dururken boşa almak yararlıdır.(ışıkta beklerken vs..) hem şanzıman hemde akü ve şarj dinamosunun ömrünü uzatır.
gerçi bizim arabaların şanzumanları bozulmuyor.

otomatik vitesin tek dezavantajı , aracın hızlanması düşer (bizim araçların manuel vites olanları 0dan100e 11snde çıkarken bizim araçlar 15snde çıkıyor.  Eğer trafiğin en yoğun olduğu saatlerde kullanıyorsanız şehir içinde 11lt şehirler arası 7litre civarında yakıyor.
Erdem otomatik şanzımanlı araçlarda tam durmadan boşa almak şanzımana zarar verir eğer böyle bir şey yapıyorsan aracında yapmaktan vaz geç aracın viteste durması zaten sana fren balatalarının biraz erken bitmesinden başka dez avantaj sağlamaz unutma ki şanzımanın arızalanırsa fren balatasının çok çok üstünde bir masraf açar.
Ama sen yine bence zarar vermez diyorsan yine karar senin araçta senin ben karışamam okadarına.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #12 : Aralık 13, 2010, 15:03:53 »
Zarar verme şeklide otomatik şanzımanlı araçlar yağ basıncıyla çalışır araç viteste ilerlerken şanzıman basınç altındadır ama boşa aldığında birden basınç değiştiği için şanzımandaki keçe ve conta gibi elemanlara zarar verir ve zamanla şanzıman yağ kaçırır ve rampada freni bıraktın mı geri kaydırır bunu minimize etmek için şanzımanını ilerlerken boşa almamanı ve bakımlarını zamanında yapmanı tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #13 : Aralık 13, 2010, 15:20:26 »
bende otomatık vıtes kullanıcısıyım (şekilde gorunen araç...) çok rahat cok ıyı helekı ıstanbul trafıgınde harkulade... arac yururken bosa atmak dedıklerı gıbı zarar verebılır sanzumana.. ama trafık ısıklarında felan arac tamamen durunca ben mutlaka bosa atarım, aracın yakıtına kadar etkılıyo dururken vıteste hareket eder gıbı olması... benım ıcın tek eksısı (lpg li oldugu ıcın) rampada bayıldıgından daha fazla gaza basarak  vıtes dusurmek zorunda kalıyorum buda devırlı kullanmama sebep oluyo.. halıyle yakıt artıyo
ama gönlüm efsaneden yana...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: <'90
  • 9 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 13, 2010, 15:35:16 »
eğer yakıt için boşa alıyorsanız hiç almayın çünkü boşta daha fazla yakıyormuş :) servise sordum özellikle boşa almayın sakın boştayken devir yükseliyor ve araç daha fazla yakıyor demişti. gaza basmadan viteste gidince daha az yakıyormuş.
???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 13, 2010, 16:03:12 »
Otomatik vites'in rahatlığı bir yana, sürücünün yola odaklanmasını kolaylaştırdığı için bir güvenlik önlemi olarak görülmesi gerekir kanımca. Bu açıdan otomatik şanzımanı bir aksesuvar olarak değerlendirmiyorum. Hava yastığından bile daha etkili bir güvenlik önlemi olarak değerlendiriyorum. Tabi bu tamamen kişisel bir değerlendirme. Bir yandan motor devrini, kavramayı falan düşünürken bir yandan yola mükemmel odaklanan arkadaşlarımız da olabilir.
Hareket halindeyken vites değiştirmek pek iyi değildir. Aslında düz vites gibi 1-2-D şeklinde hızlanabilirsiniz orada sorun yok ama hareket halinde iken N'ye (boşa) alırsanız sonra tekrar D'ye aldığınızda şanzıman ciddi zorlanabilir. Sürekli yaparsanız yıpranır. Yanlışlıkla geri vites'e takma durumunu düşünmek bile istemiyorum. (sakın sakın sakın..)
Overdrive tuşu ile oynamakta sorun yok tabi (gerek var mı gerçekten.. bence gerek de yok) Frenleme için vites kullanımı aşırı yükle yokuş aşağı gitmek gibi ekstrem durumlar haricinde tavsiye edilmiyor.
Bi şekilde sürüşe müdahale etmekten hoşlanıyorsanız ECT tuşu daha etkilidir. Vakumlu sistem ile elektronik sistem arasında geçiş yaparsınız. Elektronik seçenek daha sportif sürüş sağlar. Bazı arabalarda ECON, SPORT ve SNOW gibi seçenekler vardır. (Farklı vites değiştirme politikalarını destekleyen) Bunlar da hareket halindeyken rahatça kullanılabilir.
Araba durduğunda P ye veya N'ye takmak tabi ki zararsızdır. Ancak kalkarken çok hızlı hareket etmeyiniz. Yine şanzımanı gereksiz yıpratırsınız. D'ye takın yarım saniye bekleyin sonra yavaşça ayağınızı frenden çekin, sonra yine yavaşça gaza basın. (Yine de yanınızdakini geçeceksiniz korkmayın :) Çünkü bu Toyota)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #16 : Aralık 13, 2010, 16:37:50 »
   Manuel vitesli ve çalışmayan bir arabayı, yoldan geçenlere  "gençler bi zahmet, arabaya bi el atar mıyız ya" diyip, kontağı açıp, hem debriyaja basıp HEM 1. ya da 2. viteste çalıştırırız ya... (Bazıları,  "kaktırma" der. )
   Dağ başında çaresiz kalsak;  cep telefonu yok, usta yok, servis yok, gelen geçen yok. Sadece az eğimli bir yol var ve araç stop etti. Çaresiz kaldık . Acaba bu mümkün mü otomatik viteste; mesela, kontağı açıp, önce  N 'ye getirip, az biraz hızlanınca D yapsak vitesi,  çalışır mı araç ?   Ustalara ve ya bilenlere, sorumdur ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Aralık 13, 2010, 22:04:57 »
Merhabalar, bazı doğru bildiklerimi paylaştım fakat farklı fikirler çıktı. Ben de aslında teknik olarak tamamen doğruluğunu kanıtlayacak yeterli bilgimye sahip değilim. Fakat altı sene kullandığım Corolla da bilmeyerek de olsa nedense arabanın zorlandığını hissederek aynı yöntemle kullandım. Yani ışığa yaklaşırken gazı kestikten sonra boşa alma gibi. Bu konuda ciddi ve doğru olabilecek mantıklı açıklamalar gelmiş. Belki bu işin gerçek ustalarından, otomatik şanzımanlarla haşır neşir olmuş başka birileri de daha farklı şeyler söyleyebilir. Fakat burada da yazmıştım önceki mesajlarımda, 2001 Avensis SOL AT D4'ün uzun süre el kitapçığını aramalarım sonunda bulup satır satır okumuştum. Orada yazdıklarımın tersi bir şey hatırlamıyorum. Tabi ki geri vites ve park için araba tamamen durmadan kesinlikle yapmayın diye uyarı balonları var. Bu konularda usta diye üstünkörü geçiştirerek cevap verenler, servis de olsa söyleyene bakmak lazım. Bu işi hasbel kader yapan da var gerçekten ilgili bilgili tekniğini ve gerekli açıklamasını yapacak şekilde yapan usta da var. Beni ikna edecek usta tek kelimeyle 'şudur' diyen değil bu gerekçe ve açıklamayı yapabilecek olandır. Yine de bu yürürken boşa alma ve yakıtı artırma durumunu araştırmam lazım.

@Kemal Hocam'ın sorduğu soruya maalesef ben olumlu cevap veremiyorum. Belki bir yolu vardır :) Fakat manuel viteste 2 ye alıp debriyajı bırakınca mekanik olan kavrama burada hidrolik basincına bağlı olduğundan, motoru çalışmayan şanzımanın kavrayıp motoru tahrik etmesi zor gibi. Hatta yeni nesil arabalarda her şey elektronik olduğunda manuel viteslerde bile vurdurma işlemi yapılamıyacağı söyleniyor. Yani kısaca yeni akü veya takviye şart ;)
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #18 : Aralık 13, 2010, 22:15:44 »
Recep abi bence aracını tam durmadan boşa alma bende daha önce carisma 1.8 otomatik vardı bana servis demişti tam durmadan ne boşa nede r ve p konumuna alın diye ama eğer hızınız uygunsa d konumundan 3-2-L(1) konumuna alabilirsin demişti servis .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Aralık 13, 2010, 22:30:21 »
Doğru olabilir, teşekkürler, dikkat ederim artık. Gerçi el alışkanlığı da oldu ya. :-\

D den önceki viteslere de ancak hız uygunsa alınabilir. Yani 100 km/s le L veya 1 e alınırsa feci bir durum olabilir. :(
...