0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Selçuk bey, geri kaydırma olayına bir de şöyle çözüm var, bunu bir çok kişi bilmez, deneyiniz yorumunu yaparsınız. Ben çok dik rampalarda da denedim, kesinlikle işe yarıyor. Az eğimli yerlerde de birebir çözüm.Rampada durdunuz. Vites boşa almadınız. Ayağınız frende.Çok kısa süre ayağınızı frenden bırakın ve tekrar basın. Sonra ayağınız yavaşça frenden çekin.Çok dik rampalarda, araç çok az geri kayarak kavrama yapar ve aracı askıda tutar. geri kaydırmaz. (tabii bu durumu araba çok yüklüyse denemedim ve tabii çok uzun süre böyle askıda bırakmak doğru değil)Az eğimli yokuşlarda, bu şekilde araç çok kararlı kaydırmadan yerinde duruyor ve ya hava soğuk ve motor devri yüksekse, hafif hafif ilerliyor.Deneyin yorumlayın. Yani vitesteyken durunca çift fren yapın ve bırakın.
Bende 10 gündür kullanıyorum. Daha önce otomatik ve manuel araçlar kullandım, MM kullanmak bence çok zevkli.Şehir efsanelerinin hiç biri de benim için gerçekleşmedi, çok şükür. Aracımı almadan önce internette araştırırken ben de gördüm "MM şehir efsanlerini". Kafam karışmıştı. Ama işin aslı öyle değil.Şehir efsanesi 1:Yoğun trafikte, yokuşlarda ısınıyor, şişiyor, kenara çekip soğumasını beklemek zorunda kalıyorum vs.Şeytan kulağına kurşun; hiç yaşamadım. Ankara Nenehatun yokuşu, hergün güzergahım olan bir yokuş. Dün mesela Nenehatun yokuşu,tamamen tıkalıydı,yağış da vardı, 20 dakikada çıktık. Hiç bir sorun yaşamadım. Geçenlerde konya yolunda AŞTİ den Anakmalla kadar kilitliydi. Tam 50 dakikada geçebildim. Bahsedilen ısınma durumunu yaşamadım.Yanlız bu tip durumlarda mutlaka manuele alıyorum. Belki aklınıza gelebilir, manuele aldıktan sonra otomatiğin ne anlamı var... Şöyle izah edeyim; Bu tip durumlarda zaten 2nci vitese atacak kadar hızlanamıyorsunuz, dolayısıyla manuele almak bir dezavantaj olmuyor.Hızlansanız bile direksiyonun üstünde mandal var bir parmak hareketi ile vitesi 2 yapabilirsiniz. Yavaşladığınızda otomatik olarak 1 e geri alıyor kendisi.Şehir efsanesi 1: Geri kaydırıyor... El freni kullanmak zorunda kalıyoruz.Ben el freni kullanmıyorum. Bilindiği üzere MM, otomatikleştirilmiş bir şanzıman olduğu için, klasik debrijaylı sistem gibi çalışıyor, ve yokuşta geri kaydırıyor. Ama el freni kullanmak zorunluluk değil. Ayağımı frenden çekip, hemen gaz vererek devam ediyorum. Çok dik bir yokuş ise, o zaman el freni kullanmak şart. Ama böylesi yokuşlarda klasik otomatik vitesler bile geri kaydırıyor.Bahsettiğiniz boşa atma hadisesini de ilk defa duyuyorum. MM bence ideal bir çözüm olmuş. Tam otomatiklerdeki gibi yakıt sarfiyatı artmıyor. Saygılarımla
bence bu tür efsanelere değil de gerçekten aracı kullananlara inanın. saygılar.