0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.Bende bilgisi olanlara birşey sormak isterim. Yeni araçlarda start&stop sistemi var. Trafik ışıklarında araç durduğunda motoru durduruyor. Peki o zaman turbo sistemi bundan nasıl zarar görmüyor? Nasıl bir önlem alınmış? Bilgisi olanlar paylaşırsa bizde öğrenmiş oluruz.
Genel olarak turbolu araçlarda start-stop sistemi kullanılmıyor. Benim bildiğim böyle bir model yok, belki vardır fakat turboya tezat bir çalışma olacaktır. Benzinli motorlarda start-stop sistemi motor soğutma suyu sıcaklığı, klimanın açık olması, aracın viteste olup olmaması gibi bir kaç parametreyi baz alıyor, fakat turbolu bir araçta yukarıda bahsettiğimiz turbo zamanlayıcısı opsiyonu kullanılsa bile bu kez de start stop sisteminin bir anlamı kalmayacaktır, çünkü turbo zamanlayıcısı mümkün olduğunda motorun rölantide çalışmasını sağlayacaktır...
Benim sormak istediğimda buydu. Fakat turbo dizel bir çok araçta start & stop var. İlk aklıma gelenler peugeot ve citroen dizel modelleri.
aklıma bişey takıldı müsadeniz olursa sormak istiyorum.. Cem bey şimdi mmt şanzıman "eco driving" yani ekonomik sürüş eğilimli olur demişsiniz bu eğilimden ötürü vites çabuk yükseltilip geç düşürülür demişsiniz dedikleriniz çok mantıklı turboya binen yük azalıyor bu durumda. bu bilgilerden benim burdan anladığım motordaki devir mmt şanzımanlı otomatik araçlarda düşük oluyor.. birinci sorum şu:peki turbo devreye girerse daha ekonomik olmaz mı araç? neden turbo üzerine binen yük daha azaltılmaya çalışılsın?kafama takılan bir diğer hususu da sizlere sorayım:hep forumlardan dergilerden okuduklarım ustalardan ve tecrübelilerden duyduklarım dizel araçlar mutlaka devirli kullanılmalı belirli devirin altına inilmemeli deniliyor.. bu iki durum çelişmiyor mu biraz..bu konuda bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.. selamlar herkese kazasız belasız hayırlı sürüşler dilerim
1-Turbo Nasıl Çalışır? Klasik olarak turbo her model ve markada değişiklik gösteren ortalama 1700d/d'dan sonra devreye giren silindirlere giren hava miktarını artırmak suretiyle buna paralel olarak yakıt sisteminin de ihtiyaç olan yakıtı silindire enjekte etmesiyle güç artışı sağlar.
aklıma birşey takıldı müsadeniz olursa sormak istiyorum.. Cem bey şimdi mmt şanzıman "eco driving" yani ekonomik sürüş eğilimli olur demişsiniz bu eğilimden ötürü vites çabuk yükseltilip geç düşürülür demişsiniz dedikleriniz çok mantıklı turboya binen yük azalıyor bu durumda. bu bilgilerden benim burdan anladığım motordaki devir mmt şanzımanlı otomatik araçlarda düşük oluyor.. Eğilimli oluyor demek daha doğru. Şöyle ki; “e” modundaki mmt şanzumana sahip olan d4d, yumuşak bir kullanımda 2., 3. Ve 4. Viteslere 1800-2000 devirlerde 5. Vitese 2200, 6. Vitese ise 2400 geçer. Tabii ki; gaz pedalına daha sert bir şekilde basar iseniz bu vites değişimlerini 2500 devirin üstüne de çıkartabilirsiniz. Ayrıca, mmt “e” modunda belirli kısıtlamalar ile beraber karışık kullanıma da müsaade ederek vites yükseltme devirlerini daha aşağıya da çekebilir. Bu işlem 2., 3. Ve 4. Viteslere geçmek için 1500 ile 2000 devirler arasında 5. Vitese 2000, 6. Vitese ise 2200 devirlerde direksiyondaki vites büyültme kulakçığı kullanılarak yapılır. (aynı devir aralıklarında vites küçültme kulakçığı kullanılarak bu işlemin tersi olan vites küçültme mmt yi beklemeden sürücü tarafından da yapılabilir.) Not: Eğer aşağıdaki linkteki “eco-drive” simülasyonuna göz atarsanız mmt şanzıman ile bire bir eşleştiğini göreceksiniz. http://turkiye.toyota.com.tr/middle/EcoDrivingSimulator/Code/Example1/repository/course/templates/index.htmlbirinci sorum şu:peki turbo devreye girerse daha ekonomik olmaz mı araç? neden turbo üzerine binen yük daha azaltılmaya çalışılsın?Aslında turbo daima devrede olur. Fakat, turbo düşük devirlerde daha az egsoz gazı ile beslendiği için egsoz türbin çapına bağlı olarak yüksek hava kompresyonu yapamaz ve motor bir anlamda atmosferik mantık ile çalışır. (bir mutfak veya banyo aspiratörünün elektriği kesildiğinde mevcut hava akımı ile yavaş bir şekilde dönmesi gibi) Turbodizel motorlar belirli devir aralığında maksimum tork (d4d için 1800 ile 2800 devirler arası 205nm) sağladığı için bu devirler arasında kullanılarak en çok verim alınır. Burda dikkat edilmesi gereken bu devir aralığında üretilen tork maksimum seviyede sabit kalmasına karşın, üretilen hp değeri devir sayısı ile doğru orantılı olarak artış gösterir. Bunun sonucu olarak düz yolda 2000 devirde kullandığınız vitesi rampa çıkarken 2500 devirde kullanmanız gerekebilir. Bu devir aralığında ihtiyaca göre devir sayısını arttırmak verimlilik sağlarken, aksi durumlarda turbonun üzerine gereksiz aşırı yük binmesinden öteye gidemez. Aracı gereksiz bir şekilde aşırı yüksek devirde kullanma sonucu çıkan egsoz gazındaki artış egsoz turbininin aşırı ısınmasına, aynı şekilde aşırı hızlı dönen turbo milinin ısınmasına ve bunların sonucu olarak hizlı dönen hava türbinin aşırı hava basıncına maruz kalarak turbonun komple aşırı ısınmasına sebep olur. Özellikle, bu tür kullanıma maruz kalan turboların soğutulma işlemine daha çok dikkat etmek gerekir. Ayrıca, bu tür gereksiz bir şekilde yüksek devirde turbodizel kullanımı ekonomi ile de pek uyuşmaz.kafama takılan bir diğer hususu da sizlere sorayım:hep forumlardan dergilerden okuduklarım ustalardan ve tecrübelilerden duyduklarım dizel araçlar mutlaka devirli kullanılmalı belirli devirin altına inilmemeli deniliyor.. bu iki durum çelişmiyor mu biraz..Abartmamak şartı ile doğru… Buradaki temel mantık çok düşük devirde kullanım sonucu yakıt pompasını zorlamaktan kaçınmak!!! Ayrıca binek araç dışında daha çok taşıma ve büyük hacimli araç sürücüleri daha yüksek devirli kullanım vasıtası ile araçlarını daha canlı tutup hem hızlanma hem de yavaşlama için kendilerine avantaj sağlarlar.bu konuda bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.. selamlar herkese kazasız belasız hayırlı sürüşler dilerim