0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Evet böyle bir sorun var memlekette, ederi 5 olan arabalar 6–7 ye satılabiliyor. Ki ödenen vergileri de düşünürsek aslında 3–4 lira etmesi gereken arabalara 6–7 lira verdiğimizi kabul edebiliriz.Bu arada 30 bin lira örneği verirken ben de kendi arabamdan bahsetmiyordum tabi.
Buradan araçlarını satmak üzere değer biçen arkadaşlara seslenmek istiyorum. Lütfen satış sitelerindeki fiyatları kıyaslayıp onlara göre fiyat belirlemeyiniz. Buralara bakarak fiyatları bir kaç tık daha ileri çekmeye çalışmayınız. Gün gelir aracını satan kişi araç aradığı zaman kendisi de aynı duruma düşecek. Hiç bir kimsede bir mala değerinden fazla ödeme yapmak istemez.Sözüm meclisten dışarı, aracın sıfır alış fiyatı 42bintl aradan 5 sene geçmiş on binlerce km yol yapılmış, kar görmüş, yağmur görmüş istenen rakam 50-52bintl. Tamam bir değer artışı olacak ise yine olsun ancak insaflı olsun. Şahsen bu nedenden dolayı kimseyi de kırmak istemediğimden bir fiyat belirlemek istemiyorum. Çünkü bir çok kullanıcının zihniyetinde aldığı fiyattan daha yükseğe satmak düşüncesi var. Saygılar.
Mustafa ben seninle aynı fikirde değilim. Aracı satarken 5 sene önce aldığın fiyata bakmak anlamsız diye düşünüyorum Bence araç satılırken hele hele yüksek model araçlarda sıfır fiyatına bakmak lazım. ona göre değer biçmek gerekir. Ben şahsen 45-50 binlik arabada temizine 2 bin TL fazla veririm. bilmediğin bi arabayı alsan bakıma soksan zaten en az bin tl verirsin.
Aracın ederi ile piyasa fiyatının aynı değerlendirilmesi yanlış bence.Piyasa arabanın eder fiyatına göre oluşmuyor çünkü.Uzun zamandır araç fiyatlarını internet, özellikle de malum araç satış sitesi belirliyor. 2005 model ilk sahibinden almış olduğum 55.000 km'de, servis bakımlı Corolla hb aracım var. Şimdi onu satarken ederine mi bakacağım yoksa piyasasına mı? Yoksa piyasayı düşürmeye ilk kendi aracımdan mı başlayacağım? Ya da araca internete göre fiyat yazma diyen arkadaşlar(yanlış anlaşımasın samimi olarak soruyorum) kendileri aynı durumda olsa ne yaparlar? Temmuz ayının sonunda yine ilk sahibinden 2000 model Nissan Primera aldım.Fiyat 21.000 tl.Kendim de LPG dönüşümü falan biraz masraf yaptım.Araçta hata-boya yok.Hatta tamponlarında dahi lokal boya yok.116.000 km'de benzinli.Piyasasına bakıyorum 17'ye de var. Ama 4.000 hatta biraz daha fazla verdim.Sırf bu kadar temiz diye.Halbuki bu arabalar çok değil 3 sene önce 12-13.000 lirayaydı.Şimdi almamam mı gerekiyordu bu paraya?
Emin olun eski kasayı yeni kasa araç fiyatına satmaya kalkışamam. Satın alacak kişi kardeşim yenisi zaten bu fiyat derse nasıl bir cevap vermek gerekir? İşine gelirse kardeşim demek bana göre bir durum değil. Dünyanın bir çok yerinde kullanıldıkça fiyatı düşen otomobillerinde ülkemizde ederi kadar makul fiyattan satılması güzel olurdu diye düşünüyorum. Herkes malını istediği fiyattan satabilir. Ümit ediyorum ki bizim insanımızda güvenli, sağlam kaliteli araçlara hak ettiği uygun fiyattan sahip olur, aldanmadan, tok satıcıların belirlediği piyasaya maruz kalmadan.
Mustafa bey, yanlış anlamayın polemik yapmak istemiyorum ama sizde yanlış hatırlamıyorsam bir ara çok temiz efsane kasa vardı.Rica etsem acaba onu kaça alıp kaça sattınız? Sonuçta o da en iyi ihtimalle 98 modeldir.ABS,Airbag,elektrikli cam,klima v.b donanımı yoktur diye tahmin ediyorum special değilse. Tok satıcı olmak başka piyasanın altına araç satmak başka.
Mustafa Bey, araca yapılan masrafları fiyata dahil etmek doğru olmaz sonuçta 18,19'a almissiniz.Kendinizden pay bicin şimdi 96 model modern güvenlik ve konfor anlayışından uzak 20 yaşında donanimsiz bir araç 21.000 eder mi? O araç 21.000 'e normal ise onun 2 kasa üstüne de 35 normal olmaz mı?
Mustafa Bey;Dediğiniz gibi ülkemizde ikinci el araç piyasası özellikle şu son 3 senede çok anormal durumda. Bu durum birazda bizim ekonomik olarak güçlendiğimizin göstergesidir aslında. 10 yıl öncesine kadar bir memurun araç alması hayal iken şimdi en kötü 10-15 bin liralık bir araca binebiliyor.96 model efsane aracınızı 21.500e mal ettiğinizi söylemişsiniz. Ancak şöyle bir şey var ki 20 yaşındaki bir aracı alırken sizde normalin üzerinde bir para vermişsiniz yanlışmıyım? Aracın efsane olması tartışılan mevzuyu bitiren nokta olamaz diye düşünüyorum. 5 sene önce 17binliraya aldığım 2002 model E11 corollanın şuanki piyasasını bilmiyorum. Ama geçenlerde kurumda bir arkadaş 99 model corollaya ve çok temiz olduğu söylenemez 18 binlira verdiğini söyleyince üzüldüm açıkcası. Ha nedir bu araçları en kötü yine aldığın fiyata satarsın ama o kadar parayı hak etmiyor diye düşünüyorum. Yani yazdıklarınıza hem katılıyorum hem katıl(a)mıyorum Allah herkese kazasız belasız güzel günler nasip etsin dileklerimle.
ilan kısmında olan aracım kaç civarı gider.2012 model corolla comfort otomatik brc lpg li 4 kış lastiği 47 binde ön plastik tampon boyalı. haricinde değişensiz boyasız. cc var bakımlı.
Aydin abi az söyledin samet bey 52 istiyordu.Tartışma boşuna uzuyor.Ayni şeyleri söylüyoruz aslinda.Piyasa alıcı satici içinde gerçekten yüksek.Km düşük boya yok diye saçma sapan rakam yazanlar var ve bunlar da zaten satamıyorlar aracini.Benim 2006 verso elegant 100 binde orjinal aracimi 2011 yilinda 35 e almistim.Geçen arkadaşın aracini almak icin sattim.Bende nekadar eder nedir bilmediğimden dolayi ordaki fiyatlara baktim.2006 elegant o km de 42 44 yazıyorlar di.2005 comfort dagilmis arabalara 38 39 isteniyordu.bende 40 dedim.O gün 3 kisi arayip 38 verdi.Antepten bir arkadas 39 verdi yarim günde satildi.Sunu diyorum edermi bilmem ayni arac avrupada 3000 euro iken biz burda nekadara aliyoruz satiyiruz.Bu karşılıklı bir döngü sen pahali satarsin ama ucuz alma işi yok.O nu bu forumda Aydin ULGER abi yapiyor onada saygi duyuyorum.Aydin abiyi durdurabilirsek piyasa 2 bin lira düşer
Samet Bey, efsane 25600kmde üstü başı toz içinde, 18 senelik bridgestone sf serisi yandan çatlamış ve neredeyse tamamen kurumuş lastikleri ve en son bakımına ne zaman girdiğini bile tam olarak bilinmeyen bir halde satın aldım. Ya masrafları ilk sahibi kendisi yapıp aracın üstüne koyarak bana satacaktı ya da ben bu zaruri masrafları yaparak trafiğe çıkartacaktım. Üzerine ses sistemi takıpta bunu sattığım fiyattan çıkarmadım ki. Ben o aracı 20bine aldım 21'e sattım diyelim, bilemiyorum siz olsanız kaça satardınız?Efsane corolla'nın eder mi etmez mi meselesi çok konuşuldu. Daha konuşulur da. O aracı ben sattığım dönem ilanda eşdeğerine 30bintl istiyorlardı. Ben emekli bir esnafa ilan bile asmadan, web e koymadan sattım gitti. O aracın ne kadar değerli olduğunu sizin çok iyi bildiğinizi düşünüyorum. O araç satıldığı dönemde dizel toyota hilux'dan daha pahalıydı ve efsane kasa üretildikten sonra bu ülke iki büyük devalüasyon gördü.Bakın Samet Bey. Benim söylemim araç ilan sitelerinde bir çok kişinin yüksek rakamlar vererek suni bir piyasa oluşturmaya çalışması ve zaten yüksek belirlenen fiyatlara bakarak vatandaşların da bir kaç tık daha fiyatlarını yukarıya çekmelerinin doğru olmadığı yönündedir. Bu kadar açık bir şekilde bunu belirttim. Benim sözüm ikinci elde kullanıcıların ettikleri kara değil ilk yazımı daha dikkatli okursanız herkesin bir birlerine bakarak daha yüksek fiyat belirlemelerinedir. Günümüzde herkes sıfır araç alamayabiliyor. Sıfır km araç alanlar ise şuan ki konjektörde ekseriyetle hep kardalar. Bir otomobil dünyanın gelişmiş hangi ülkesine giderseniz gidin, bakarsanız bakın eğer klasik değilse kullanıldıkça, km si arttıkça fiyatı düşer. Ülkemizde tam tersi bir durum var. Araç kullanılıyor ve değeri artıyor. Siz buna eyvallah doğru derseniz bu sizin düşüncenizdir. Ama günümüz ikinci el oto piyasasının kesinlikle anormal olduğu görüşündeyim.
Aynen söylediklerinize katılıyorum.Gerçekten tartışma uzadı.Aracın ederi ile piyasası aynı şey değil ülkemizde.Yoksa ne efsane kasa ne de e12 kasa klasik bir araç değildir.Bulunmaz Bursa kumaşı da değildir.Ederleri asla bugün yazan rakamlar da değildir.Fakat oluşmuş bir piyasa var ve kimse aracı internet fiyatından aşağı sattınız diye size piyasanın altında araba vermiyor. Mesaj Birleştirildi: Mart 16, 2016, 12:52:27Mustafa bey sonuçta efsane kasa da klasik bir araç değil.Ben şahsen almayı hiç düşünmedim.Kötü olduğundan değil bilakis gayet sağlam.Fakat gerek güvenlik gerekse konfor donanım bakımından Primera'yı tercih ettim.Sonuçta 21.000 gibi bir rakama satılmak istenildiğinde de sizin araç alıcı bulabiliyor.Demek ki piyasası bu.Ha eder mi bu kesinlikle tartışılır.Sadece efsane kasa için değil 10 yaşını aşmış tüm araçlar için.Keşke Avrupa'daki gibi ülkemizde de yüksek vergi illetinden biraz kurtulabilsek de eski araçları göklere çıkarmadan yeni araçlar alabilsek.
Samet Bey efsaneye kimse klasik demedi zaten. Belirttiğiniz kelimeleri defalardır söylüyorum aynı şeyleri tekrar ediyoruz aslında. Boş verin efsane corolla'yı adı üstünde o efsane. Değerini bilen bilir. Ne kadar güzel bir otomobilmiş ki insanlar üretildiğinden yaklaşık 22 sene sonra bile adını anmadan edemiyorlar. Ben bu ikinci el piyasasının kesinlikle anormal olduğunu, insanların şişirilmiş fiyatlara bakarak araçlarına fiyat belirlediklerini ve bunu da şahsen doğru bulmadığımı yukarıda defalarca belirttim. Konu başka başka mecralara kaydı. Herkese hayırlı alış verişler dilerim. Bence de bu konu burada kalsın.