Gönderen Konu: Toyotalarda Klima kullanımı  (Okunma sayısı 25603 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür edildi
Toyotalarda Klima kullanımı
« : Ağustos 15, 2010, 16:02:14 »
Daha çocukken toyotaların klimasının çekişi etkilemediği veya çok az etkilediğini duymuştum.
Bu doğrumudur?
Özellikle dizel motorlarda durum nedir? çekişi ve dolayısıyla yakıtı etkileme durumu nasıldır?
Kanaat en büyük hazinedir.

Toyota Club Türkiye

Toyotalarda Klima kullanımı
« : Ağustos 15, 2010, 16:02:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: Toyotalarda Klima kullanımı
« Yanıtla #1 : Ağustos 15, 2010, 22:29:41 »
 Aydın Bey Merhaba,
 Sizi Tanışma bölümümüzde tanıyabilir miyiz?
 Bu arada sorunuza cevaben direk olarak cevap vermek çok güç. Yani klima açıkken ve kapalı iken arada ne kadar güç kaybı var bunun hesabını yapmak için dinometreye(beygir gücü ölçer) ihtiyaç vardır.
 Ancak benim tecrübem ve şahsi görüşüm, avatarımdaki 99 model 1.3 enjeksiyonlu aracımda klimanın kesinlikle bariz bir güç kaybına sebep olmadığı kesindir. Kaldı ki bahsettiğim motor çok güçlü de değil. 86 hp. Bu yüzden rampada, yüklüyken vs. klimayı kapatmaya hiç ihtiyaç duymazsınız...
 Dizlellerde de durum çok farklı değil, hatta dizellerin daha torklu olması klima kompresörünün daha kolay döndürülmesini sağlar. Yani benzinli motora göre daha avantajlısınız.
 Yakıta etki olarak da hiç etkisi yok diyemeyiz. Sonuç olarak motor aracı hareket ettirmek üzere ciddi efor sarfeden bi makinedir. Bir de ayrıca ciddi güç gerektiren klima kompresörünü çevirmek için de motorun ekstra efor sarfetmesi mutlaka bir miktar ekstra yakıt gerektirecektir. Ancak bu da maksimum 0.75 lt/100 km'dir. Ortalama 1.6 motor bir araç için...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Bilgi güçtür...
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 15, 2010, 22:39:46 »
Yani tüm araçarda olduğu gibi etkiliyor.
fiatın bazı modellerinde klima aküden alıyor ve açıldığında rölantideyken devir hiç etkilenmiyor.
gerçi benimkide hiç etkilenmiyor ama dijital gösterge belki o kadar hassas değildir.
Kanaat en büyük hazinedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #3 : Ağustos 16, 2010, 16:26:04 »
Bende etkiliyor :(
Kaan Karataş'ın kasanın aynısının 2000 model 1,332cc'sinide ben kullanıyorum. Şehir içinde ani ataklarda klimanın kompresörü devreye girince hızlanma kesiliyor. Evet araba yine gidiyor ama nazlanarak. Bende ani hızlanma yapacağım zaman klimayı kapatıp (Turboyu açıyorum :)) geçişimi öyle tamamlıyorum. Ama uzun yolda hiç hissetmiyorum bile klimayı. Belkide 11. yılda bir klima bakımı yaptırmanın vakti gelmiştir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 94000
  • Model Yılı: '08
  • 46 kere teşekkür etti
  • 44 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 16, 2010, 16:33:31 »
Benim yaptığım teste göre şehir içinde klima kapalı iken 116 km,klima açık iken 100 km yol yaptım..Çekiş yönünde de herhangi bir problem yaşamadım...Aracım 1.6 corolla 1999 model..
Her şey suretin suretinin sureti...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0-
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 16, 2010, 17:04:19 »
150 km lik bir yolu klima kapalı ortalama 4,4 litre açık ortalama 4,8litre ile aldım yani ortalama yüzde 5 bile etkilemiyor sanırım. Aracım 2010 yaris

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
  • 14 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 16, 2010, 17:28:48 »
1995 XLİ   lpgli olup sırasız sistem otoyolda ailemle 4 kişi  120 km hızda  1 lt lpg ile  klimalı 13km/ klimasız 14 km yol alıyorum.
1993 brodway-  1995 corolla XLİ-  2005 corolla sol sedan  manuel  +  2011 yaris terra sporty manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2005 corolla hb sol A/T "CC" lü :D
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 16, 2010, 17:43:02 »
2005 modle hb sol modle aracım digital klimada aracım yolda resmen bir vites küçülüyor hissettriyor.. bu züücü bir durum benim için..yakıta ise fazla bir etkisi yok....
Benim pekmezim oldukça.. sineği bağdattan gelir..;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 16, 2010, 17:51:37 »
Herzaman bahsederim dayımda 1.4 terra var 2005 boşta 3000e kadar getirdik klimayı açtık 1700  devir kadar düşüş yaptı
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '14
« Yanıtla #9 : Ağustos 16, 2010, 21:30:54 »
kesinlıkle yakıtı etkiliyor.kısın klima kapalı halde sehir içi 6.1 olarak gösteren yol bılgisayarım bu aralar sehir içi 7.5 gösteriyor sürekli klima acık haldeyken :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 17, 2010, 08:29:54 »
Peki arkadaşlar klima etkiliyor bu kesin ama klimanın derece ayarını artırmak yada fan ayarını artırmak daha fazla etkiliyor mu yoksa klimayı açtıktan sonra standart mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ağustos 17, 2010, 10:06:16 »
Peki arkadaşlar klima etkiliyor bu kesin ama klimanın derece ayarını artırmak yada fan ayarını artırmak daha fazla etkiliyor mu yoksa klimayı açtıktan sonra standart mı?

Standart gibi duruyor yaptığımız şeyde klima açılınca mutlaka 1700 devir düşüyor ama 1400 motorda ben daha bizimkinde denemedim
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 17, 2010, 10:15:38 »
2006 d4-d kullanıyorum yakıta etkisi oluyor çekişdede çok fazla engel olmuyor ama muhakkak biraz yoruyor
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 17, 2010, 10:40:58 »
Standart gibi duruyor yaptığımız şeyde klima açılınca mutlaka 1700 devir düşüyor ama 1400 motorda ben daha bizimkinde denemedim
Aynı şekilde etkiliyorsa o zaman içi iyi soğtmalıyız ben ayarları düşük tutuyordum çok soğukluk çok güç diye :)))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 17, 2010, 10:49:06 »
Aynı şekilde etkiliyorsa o zaman içi iyi soğtmalıyız ben ayarları düşük tutuyordum çok soğukluk çok güç diye :)))

biz denedik 1. seviyedede 1700 4. seviyedede 1700 ama arabadan arabaya farkedermi bilemem :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #15 : Ağustos 17, 2010, 17:56:35 »

Klimalar ortam sıcaklığına göre termostatlı çalışırlar. Bu nedenle FAN hızını 1 de yapsanız 4 de yapsanız fark etmez. Ama sıcak/soğuk ayarı etkiler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 17, 2010, 18:00:43 »
bu sıcaklarda klima olmasaydı arabada bu istanbul trafiğinde oruçlu oruçlu napardım bilmiorum. o yüzden çaldiği motor gücü yaktığı benzinde helali hoş olsun :D
JA 8668

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 17, 2010, 18:18:24 »
Klimalar ortam sıcaklığına göre termostatlı çalışırlar. Bu nedenle FAN hızını 1 de yapsanız 4 de yapsanız fark etmez. Ama sıcak/soğuk ayarı etkiler.

Peki sıcak soğuk ayarı maksimumla minumum arasında ne kadar etkiler bunu neye dayanarak söylüyorsunuz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 17, 2010, 19:00:17 »
2002 çıkışlı vvti 1.6 motorlu terra arabada klima kasnaklımıdır elektriklimidir bilemem.

ben benzinli kullandığım için gaza dokunarak yol alıyorum, genelde 80 70 gibi hızlarda giderim. ac tuşuna bastığımızda araba fazladan 0.5 - 1 litre arası fazladan yakıyor. rolantide arada devir yükseliyor. çekişte ise biraz fark hissediliyor.

ama düzde giderken 3.0 - 3.5 litre gibi anlık yakıyor. klima açıkken daha fazla yakıyor çünkü dokmakla gidemiyorsunuz gaza birazcık daha basmanız gerekiyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ağustos 17, 2010, 20:20:00 »

bizim arabadada denedim deviri 3000e kadar geitirip açtım 250 rpm düştü 1 2 3 seviyelerde(2750 kadar) 4. seviyede 2700 2650 falan araça 2001 1.6 vvt-i sol special