0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yani tüm araçarda olduğu gibi etkiliyor.fiatın bazı modellerinde klima aküden alıyor ve açıldığında rölantideyken devir hiç etkilenmiyor.gerçi benimkide hiç etkilenmiyor ama dijital gösterge belki o kadar hassas değildir.
klima fan ayarını yerden gelecek şekilde yapmaya çalışın...ben önce ortadan gelcek şekilde 5 dk tutuyorum sonra cam ve ayaklara açıyorum.
benim aracım 2008 corolla d4-d mm ben özellikle dikkat ediyorum acaba devirde bariz bir değişiklik olacak mı diye ve sonuç şu;diyelim ki rölantide 800devir/dk çalışıyor araç klimayı son ayara getiriyorum devir 1000devir/dakikayı bulmuyor...araç tam dolu iken yokuşta herhangi bir güç kaybı vs yaşanmıyor..ince ince hesap yapmadım ama çok fazla bir yakıt sarfiyatına neden olmuyor.bir de ben şunu düşünüyorum; aracı konfor için aldım eğer klimasını kapatacaksam neden klimalı araç aldım ki...!
Arkadaşlar ben de maydanoz olayım dedim bari bir kimyacı olarak:) Termodinamiğin birinci kanununa göre enerji yoktan var edilemez, var olan enerji de yok edilemez. Ancak bir işe dönüşür. Dolaysıyla da bir arabada tüm enerji, akü dahil yakıttan karşılanmaktadır. O da yakıtın pistonlar içerisinde patlatılmasıyla bir kısmı %30 civarı harekete gerisi ısı ve diğer kayıp enerjiye dönüşerek oluşur. Farlar, sinyal lambaları, parklar, resistanslar, klima, fanlar vb. hepsi motor çalışmıyorken de akü ile bir süreliğine çalışsa bile, veya doğrudan aküden besleniyor olsa bile onların tükettiğinden fazlası yine motor aracılığıyla aküya şarj edilmektedir. Fazlası dedim çünkü hiç bir zaman yüzde yüz verim yoktur! Şöyle bir şey düşünülebilir: Motor devirlendikçe 900 d/dk dan 7000 d/dk ya belli bir güçten mesela kendi aracım Avensis 2001 D4 2.0 SOL için en üst devir demek 150 bg.güç demek ki onun da uygun koşullarını sağlayıp tutturmak zor. Burada fizikten iş, hareket, hız eşitliklerine bakılarak arabanın o şartlarda gerektirdiği motor gücünden fazlası üretiliyorsa, fazlalık üretilen güç dolaysıyla güç kaybı hissedilmez. Fakat en düşük devir en hızlı sürüş koşullarında bu kayıp kullanılan elektrikli farlar, sinyal lambaları, parklar, resistanslar, klima, fanlar vb. araçların kullanımı ile daha çok belli olacaktır.Bunun haricinde aracın aerodinamık-sürtünme katsayısı-rüzgar direnci, camların açık olması, karşıdan gelen rüzgar, hava sıcaklığı, yükü vb. hepsi fazlalık yakıt tüketimi olarak karşınıza çıkacaktır.Hava sıcaklığının da motor güç üretimine olumsuz etkisi vardır. Belli bir derecede piston içinde patlayıp genleşen hava düşük, dereceli kış şartlarında farklı, yüksek yaz sıcağında ise genleşme daha az olacağından üretilen güç de az olacaktır. Sıcak havalarda özellikle yokuşlarda arabanın hararetinin iyice artıp çekişinin düştüğünü çoğumuz farketmişizdir. O yüzden motordan atıl olarak havaya radyatör vasıtasıyla saldığımız ısıyı değerlendirip iş yaptırabilirsek, mesela ısı generatörü ile (soğutma sistemlerindeki gibi) hava filtresi girişine soğuk hava sağlayabilsek sıcak havalarda da motor verimini artırabiliriz, hararet olayını da ortadan kaldırabiliriz.)
Recep Hocam haklı, gene bir araba programında arka cam rezistanlarının bile açık kalması yüzde 1'e kadar yakıtı etilediginden bahsetmişlerdi yani böyle düşünürsek geceleri farklarda etkiliyor o zaman onlarıda mı kapatalım ))).