Gönderen Konu: Fren Hikayem - disk tornası  (Okunma sayısı 17713 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
Fren Hikayem - disk tornası
« : Temmuz 30, 2010, 12:45:42 »
merhabalar,

birkaç haftadır bu konuyu yazayım diyordum bugüne nasipmiş, dinçer altun abimiz de bugün buna benzer bir sıkıntısı olduğunu belirtmiş.

hatırlayanlarınız vardır, 2008 kasımında 93 corolla aldım, epey yıpratılmış durumdaydı. geçen sene sibop değişimi vs yaptırdım, 2 hafta evvel de motor rektefiyesi oldu.(bununla ilgili ayrı ve ayrıntılı bir konu açacağım inş.)

arabayı aldığımdan beri, düşük hızda giderken duyabildiğim, sol tekerden cırt cırt ses gliyordu ve bu ses frene  basarak artıyordu, hatta yüksek hızlarda ayağımı tepiyordu, forumdan yaptığım araştırmalarda disklerden kaynaklandığını öğrendim. arabayı çok sık kullanmadığımdan bir süre böyle devam etti, yaz ayları gelince sanayide bir frenciye götürdüm, durumu izah ettim, söktü, balataları taşladı vs vs. disk te az eğrilik var ama ben onu hisstmeyeceğin şekle getirecem dedi, iyi tamam dedim. balatalara bazı işlemler yaptı, disklere elediğini görmedim, sol ön balata ile çok uğraştı, topladı, denedi tamam dedi, 20 yada 25 tl dedi, tam hatırlamıyorum. fren haricinde ses kesilmişti. ama frene dokunduğumda aynı gıcırtı devam ediyordu, yüksek hızda frene bastığımda titreme vardı. sadece pazar günü boş olduğumdan bir süre sanayiye gidemedim, bir süre sonra gittim durumu anlattım, baktı denedi, frenlerin iyi abi, bir süre sonra keser sesi vs vs dedi,  iyi peki dedim, 1 ay kadar sonra tekrar uğradım, bunda bir sorun var gibime geliyo dedim, anlamadığım birşeyler anlattı, artık pes ettim..

Gelelim asıl konuya;motor rektifiye oldu demiştim (konyada), motor yapımından sonra arabayı almaya gittim, cumartesi günü akşamüstü çevre yoluna çıktık, motoru bildiği şekilde usta test etti,  her viteste 6 bin 7 bin devirlere kadar gitti,yolda radar olup olmadığını kontrol etti, yüksek hızlara çıktı, ileride ışıklara yaklaşınca frene basmaya başladı, (o anda hızımız yaklaşık 170 km/h idi) frene dokunması ile bütün göğüs, direksiyon, hatta oturduğum yerler tirtir titremeye başladı, usta şaşırdı, neoluyoruz diye, bunun frenlerinde sıkıntı var, disklere hemen baktıralım dedi, bende arabayı bırakırken söleyecektim unutmuşum dedim.
Sanayiye geri döndük, frenci açtı baktı,(hava kararmıştı) motor ve haliyle diskler oldukça sıcaktı, eline bir fıs fıs aldı başladı disklere sıkmaya, dedi siz bunu sakın yapmayın ben torna yapacağım eğilecei kadar şimdi eğilsin dedi.tornayı diske bağladı, yaptığı herşeyi hayretle izledim, çünkü önce defalarca gittiğim frencide hiç böyle birşey görmemiştim. itinaile diski tornaladı,(sağdisk), sol taraf için de aynı işlemleri yaptı, sol tarafın balatasını değiştirdi, hatta yeni aldığı balaya arkasına bir parça kaynattırdı, sebebi ise, sol tarafta diski çine alan balataların yerleştiği bir parça var onu gösterdi bunu değiştirmişler ama bu modele ait olanı takmamışlar üst modelinkini takmışlar, disk içine tam oturmuyo, frenlediği zaman boşluklu kalıyor, balata düzensiz sıkıyor, bu şekilde iyi binmişsin, ani bir frende bu diski iki tarafın arasına alır arabayı bile devirir dedi. O an, karaman'da defalarca gittiğim frencinin epey kulaklarını çınlatmışımdır.
O parçanın orjinalini bulup takalım dedim, gerek yok ben orjinaline yakın şekilde sorun yartmayacak hale getirdim 25-30 bin km  garanti ediyorum dedi.Zaten istesek de o saatte bulamazdık, kaynakçıyı bile evine giderken yoldan çevirmişti.
Yaklaşık bir buçuk saat sürdü bu işlemler. Usta ile tekrar teste çıktık, frenler adete sıfırlanmıştı, hem çok yumuşak, hem frenleme anında en ufak bir ses, his, vs yoktu, yüksek hızlarda bile frene bastığımda en ufak bir şey hisstemedim. Ustanın ustalığını taktir ettim.. Ustanın kendisi de şaşırdı, Karaman'daki frenci tornanın ne olduğunu bilmyormu acaba dedi.

diyeceğim, frenler şakaya gelmez....

herkese hayırlı cumalar..

Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami
 hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50Km/s., şehirlerarası 90Km/s., otoyol 120Km/s. dir.

Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Toyota Club Türkiye

Fren Hikayem - disk tornası
« : Temmuz 30, 2010, 12:45:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren Hikayem - disk tornası
« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2010, 13:00:50 »
  Geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 30, 2010, 14:16:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 30, 2010, 14:40:57 »
Soner bey geçmiş olsun öncelikle, yalnız tornalattığınız disklerin kullanma klavuzundaki milimetrik değerleri tutuyormu diye kontrl ettinizmi acaba ? yada ettirdinizmi ? mesela benim aracımın kitabında 22mm ila 21mm  arasında olmalı diyor disk kalınlığı, daha aşşağısı yüksek hızlarda fren yapınca diskin kırılmasına neden oluyormuş, bu arada ufak birde hatırlatmada bulunayım diskler en fazla 1 2 kez tornalatılır haberiniz olsun, en ideali 1 defa torna yaptırmaktır, belki sizden önceki sahibide tornalatmış olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #4 : Temmuz 30, 2010, 15:06:42 »
ben de en ideali diski hiç tornalatmamaktır diyeyim, bu kadar hayati bir parçayı geri kazanmaya çalışmak yerine değiştirmek daha akıllıca olur bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 30, 2010, 15:17:29 »
Soner bey geçmiş olsun öncelikle, yalnız tornalattığınız disklerin kullanma klavuzundaki milimetrik değerleri tutuyormu diye kontrl ettinizmi acaba ? yada ettirdinizmi ? mesela benim aracımın kitabında 22mm ila 21mm  arasında olmalı diyor disk kalınlığı, daha aşşağısı yüksek hızlarda fren yapınca diskin kırılmasına neden oluyormuş, bu arada ufak birde hatırlatmada bulunayım diskler en fazla 1 2 kez tornalatılır haberiniz olsun, en ideali 1 defa torna yaptırmaktır, belki sizden önceki sahibide tornalatmış olabilir.

milimetrik olarak oranını bilmiyorum ama, değiştirmek gerekiyorsa değiştirelim dedim,(tabi o saatte yapazmadık ama) diskler eski değil, oranı iyi, 20-25 bin daha git sonra bakalım dedi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 30, 2010, 15:18:33 »
büyük geçmiş olsun...şimdi içiniz rahat bi şekilde binersiniz heralde aracınıza...
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Temmuz 30, 2010, 15:24:09 »
ben de en ideali diski hiç tornalatmamaktır diyeyim, bu kadar hayati bir parçayı geri kazanmaya çalışmak yerine değiştirmek daha akıllıca olur bence
sanayide ve yutdışında binlercesini torna ettim mesut kardeşin dediği gibi belli tölerans aralığı vardır eyer o tölerans aralığını aşmazisen yüzeyden 0,5 paso almak zarar vermez hatta yeni gibi olur.... selamlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 30, 2010, 15:37:21 »
büyük geçmiş olsun...şimdi içiniz rahat bi şekilde binersiniz heralde aracınıza...
teşekkürler, artık güvenle frene basıyorumm

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya Da Yoldan Çekil!
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #9 : Ağustos 01, 2010, 13:23:23 »
 Arkadaşlar, 2001 Corolla'mın ön fren diskleri problemli. Araba 2,5 yıl açık otoparkta beklediği için fren diskleri paslanmış, gözenek yapmış. O haliyle 20 bin km kullandıktan sonra 120 bin bakımı için servise gittim. Ön fren diskleri ve balataları değişmeli dediler. 300 tl'ye yakın para istediler.
Ekonomi uygun olmadığı için de yaptıramadım tabi. Şimdi balatalardan da bir cızırtı gelmeye başladı. Bu balatanın bittiğini gösteriyormuş.

Sorum şu : balatayı değiştirmek kolay, fen disklerini tornalatmak sorunu çözebilir mi?

Bursa 'da bu işi yaptırabileceğim iyi bir bir frenci var mı?

NOT: Değişim şart olursa servis dışında bir frenciye orjinal disk alıp taktırmayı düşünüyorum. Ama maliyeti de beni çok düşündürüyor?!
 Kaç patlar bilmiyorum...
Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya Da Yoldan Çekil!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #10 : Ağustos 01, 2010, 19:41:48 »
 frenlerdeki titremenin  disk yüzeylerinin düzgün olmamasından kaynaklandığını çoğu kişi bilir.. basit bir işlem için sizi çok uğraştırmışlar.
merhabalar,

birkaç haftadır bu konuyu yazayım diyordum bugüne nasipmiş, dinçer altun abimiz de bugün buna benzer bir sıkıntısı olduğunu belirtmiş.

hatırlayanlarınız vardır, 2008 kasımında 93 corolla aldım, epey yıpratılmış durumdaydı. geçen sene sibop değişimi vs yaptırdım, 2 hafta evvel de motor rektefiyesi oldu.(bununla ilgili ayrı ve ayrıntılı bir konu açacağım inş.)

arabayı aldığımdan beri, düşük hızda giderken duyabildiğim, sol tekerden cırt cırt ses gliyordu ve bu ses frene  basarak artıyordu, hatta yüksek hızlarda ayağımı tepiyordu, forumdan yaptığım araştırmalarda disklerden kaynaklandığını öğrendim. arabayı çok sık kullanmadığımdan bir süre böyle devam etti, yaz ayları gelince sanayide bir frenciye götürdüm, durumu izah ettim, söktü, balataları taşladı vs vs. disk te az eğrilik var ama ben onu hisstmeyeceğin şekle getirecem dedi, iyi tamam dedim. balatalara bazı işlemler yaptı, disklere elediğini görmedim, sol ön balata ile çok uğraştı, topladı, denedi tamam dedi, 20 yada 25 tl dedi, tam hatırlamıyorum. fren haricinde ses kesilmişti. ama frene dokunduğumda aynı gıcırtı devam ediyordu, yüksek hızda frene bastığımda titreme vardı. sadece pazar günü boş olduğumdan bir süre sanayiye gidemedim, bir süre sonra gittim durumu anlattım, baktı denedi, frenlerin iyi abi, bir süre sonra keser sesi vs vs dedi,  iyi peki dedim, 1 ay kadar sonra tekrar uğradım, bunda bir sorun var gibime geliyo dedim, anlamadığım birşeyler anlattı, artık pes ettim..

Gelelim asıl konuya;motor rektifiye oldu demiştim (konyada), motor yapımından sonra arabayı almaya gittim, cumartesi günü akşamüstü çevre yoluna çıktık, motoru bildiği şekilde usta test etti,  her viteste 6 bin 7 bin devirlere kadar gitti,yolda radar olup olmadığını kontrol etti, yüksek hızlara çıktı, ileride ışıklara yaklaşınca frene basmaya başladı, (o anda hızımız yaklaşık 170 km/h idi) frene dokunması ile bütün göğüs, direksiyon, hatta oturduğum yerler tirtir titremeye başladı, usta şaşırdı, neoluyoruz diye, bunun frenlerinde sıkıntı var, disklere hemen baktıralım dedi, bende arabayı bırakırken söleyecektim unutmuşum dedim.
Sanayiye geri döndük, frenci açtı baktı,(hava kararmıştı) motor ve haliyle diskler oldukça sıcaktı, eline bir fıs fıs aldı başladı disklere sıkmaya, dedi siz bunu sakın yapmayın ben torna yapacağım eğilecei kadar şimdi eğilsin dedi.tornayı diske bağladı, yaptığı herşeyi hayretle izledim, çünkü önce defalarca gittiğim frencide hiç böyle birşey görmemiştim. itinaile diski tornaladı,(sağdisk), sol taraf için de aynı işlemleri yaptı, sol tarafın balatasını değiştirdi, hatta yeni aldığı balaya arkasına bir parça kaynattırdı, sebebi ise, sol tarafta diski çine alan balataların yerleştiği bir parça var onu gösterdi bunu değiştirmişler ama bu modele ait olanı takmamışlar üst modelinkini takmışlar, disk içine tam oturmuyo, frenlediği zaman boşluklu kalıyor, balata düzensiz sıkıyor, bu şekilde iyi binmişsin, ani bir frende bu diski iki tarafın arasına alır arabayı bile devirir dedi. O an, karaman'da defalarca gittiğim frencinin epey kulaklarını çınlatmışımdır.
O parçanın orjinalini bulup takalım dedim, gerek yok ben orjinaline yakın şekilde sorun yartmayacak hale getirdim 25-30 bin km  garanti ediyorum dedi.Zaten istesek de o saatte bulamazdık, kaynakçıyı bile evine giderken yoldan çevirmişti.
Yaklaşık bir buçuk saat sürdü bu işlemler. Usta ile tekrar teste çıktık, frenler adete sıfırlanmıştı, hem çok yumuşak, hem frenleme anında en ufak bir ses, his, vs yoktu, yüksek hızlarda bile frene bastığımda en ufak bir şey hisstemedim. Ustanın ustalığını taktir ettim.. Ustanın kendisi de şaşırdı, Karaman'daki frenci tornanın ne olduğunu bilmyormu acaba dedi.

diyeceğim, frenler şakaya gelmez....

herkese hayırlı cumalar..

Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami
 hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50Km/s., şehirlerarası 90Km/s., otoyol 120Km/s. dir.

Fahri KÖSEDAĞLI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 01, 2010, 19:53:01 »
Konya da gittiğiniz yerin adı formen miydi ?
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 158000
  • Model Yılı: '08
  • 5 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 01, 2010, 20:02:34 »
Allah korumuş resmen  :huh: çok şükür sizinde aracınızın da başına bela gelmemiş. Rektifiyecinin ömrü uzun olsun :) Şimdi yenilenen motorunuz ve hassas frenlerinizle keyifli ve güvenli sürüşler...
''Çocukları, yasaların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız."

dissapointment=expectations/reality

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 01, 2010, 20:11:20 »
geçmiş olsun karaliste fikrimi yineliyorum arkadaşlar...
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • İsyankar Toyotacı :)
« Yanıtla #14 : Ağustos 01, 2010, 20:18:49 »
valla soner bey öncelikle geçmiş olsun buna benzer bir olayda bnim başıma geldi, şöyleki , geçen ay dedim frenlere baktırayım balatalar değişti, diskler tornalandı. bayadır frene sert şekilde basmamıştım sakin kullanıyrdum sanırım o yüzden farkedemedim şu ki ; acilen aştiye yetişmem gerekiyordu , önümdeki "istanbul şöförü" (kendilerine gıcık olurum kimse alınmasın...lütfen) =) aniden durdu bnde aynı şekilde frene bastım hızım 40 bilemedin 50 frene basmamla arabanın kızaklaması bir oldu allaha şükür ki çarpmadım, eskişehir yolundada bi deneyim dedim acaba tutmuyo mu fren bildiğin tutmuyo pompalaya pompalaya durabiliyorum eve gelene kadar bir işkenceyle geldim, yarın ilk işim yeni dörtnala gitmek çözse çözse onlar çözer sanırım sağa sola para vermekten bıktım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '11
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 01, 2010, 21:52:08 »
geçmiş olsun. yeni motorunuz ve frenlerinizle keyifli sürüşler.
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ağustos 02, 2010, 00:58:13 »
torna ile uğraşacağınıza trw disk ve balata alıp takın.ben disk+ön balata+arkabalataya 150 tl verdim.50 tl de .şçilik alsalar 200 e frenler sıfır olur.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #17 : Ağustos 02, 2010, 01:12:27 »
valla atilla abicim haklısın aslında da askere gidiceksen, paranla tatil yapmak istiyosan, disklere 70 lira vermek yerine 10 liraya torna ettiriyosun =) en yakın arkadaşımın arabasına da aynı işlem uygulandı onda sorun yok ama bende başka bir sorun var sanırım ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 02, 2010, 09:20:11 »
burakcığım senin araba 96 benimki 94 diskler zamanla inceliyor birde titreme varsa yani disk yüzeyi engebeli ise haliyle tornada disk incelir.incelmenin dışında tornada hafif yalpa yapma riskide vardır.diskleri çifti 20 tl ye torna ediyorlar 65 trw 45 tl fazla vermek benim gibi bağkur emeklisi için bile mantıklı olur.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #19 : Ağustos 02, 2010, 21:06:34 »
burakcığım senin araba 96 benimki 94 diskler zamanla inceliyor birde titreme varsa yani disk yüzeyi engebeli ise haliyle tornada disk incelir.incelmenin dışında tornada hafif yalpa yapma riskide vardır.diskleri çifti 20 tl ye torna ediyorlar 65 trw 45 tl fazla vermek benim gibi bağkur emeklisi için bile mantıklı olur.

karşımda babamı gördüm hissine kapıldım abi valla, aynı onun gibi konuştun =) haklısın tabi ama arabaya 1 ay daha binicem benden sonra kimse binmiycek, idare etsin demiştim onlarda torna yapalım o zaman demişlerdi, askerden geldikten sonra full+full bakım...