0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Geçmiş olsun.
Soner bey geçmiş olsun öncelikle, yalnız tornalattığınız disklerin kullanma klavuzundaki milimetrik değerleri tutuyormu diye kontrl ettinizmi acaba ? yada ettirdinizmi ? mesela benim aracımın kitabında 22mm ila 21mm arasında olmalı diyor disk kalınlığı, daha aşşağısı yüksek hızlarda fren yapınca diskin kırılmasına neden oluyormuş, bu arada ufak birde hatırlatmada bulunayım diskler en fazla 1 2 kez tornalatılır haberiniz olsun, en ideali 1 defa torna yaptırmaktır, belki sizden önceki sahibide tornalatmış olabilir.
ben de en ideali diski hiç tornalatmamaktır diyeyim, bu kadar hayati bir parçayı geri kazanmaya çalışmak yerine değiştirmek daha akıllıca olur bence
büyük geçmiş olsun...şimdi içiniz rahat bi şekilde binersiniz heralde aracınıza...
merhabalar,birkaç haftadır bu konuyu yazayım diyordum bugüne nasipmiş, dinçer altun abimiz de bugün buna benzer bir sıkıntısı olduğunu belirtmiş.hatırlayanlarınız vardır, 2008 kasımında 93 corolla aldım, epey yıpratılmış durumdaydı. geçen sene sibop değişimi vs yaptırdım, 2 hafta evvel de motor rektefiyesi oldu.(bununla ilgili ayrı ve ayrıntılı bir konu açacağım inş.)arabayı aldığımdan beri, düşük hızda giderken duyabildiğim, sol tekerden cırt cırt ses gliyordu ve bu ses frene basarak artıyordu, hatta yüksek hızlarda ayağımı tepiyordu, forumdan yaptığım araştırmalarda disklerden kaynaklandığını öğrendim. arabayı çok sık kullanmadığımdan bir süre böyle devam etti, yaz ayları gelince sanayide bir frenciye götürdüm, durumu izah ettim, söktü, balataları taşladı vs vs. disk te az eğrilik var ama ben onu hisstmeyeceğin şekle getirecem dedi, iyi tamam dedim. balatalara bazı işlemler yaptı, disklere elediğini görmedim, sol ön balata ile çok uğraştı, topladı, denedi tamam dedi, 20 yada 25 tl dedi, tam hatırlamıyorum. fren haricinde ses kesilmişti. ama frene dokunduğumda aynı gıcırtı devam ediyordu, yüksek hızda frene bastığımda titreme vardı. sadece pazar günü boş olduğumdan bir süre sanayiye gidemedim, bir süre sonra gittim durumu anlattım, baktı denedi, frenlerin iyi abi, bir süre sonra keser sesi vs vs dedi, iyi peki dedim, 1 ay kadar sonra tekrar uğradım, bunda bir sorun var gibime geliyo dedim, anlamadığım birşeyler anlattı, artık pes ettim..Gelelim asıl konuya;motor rektifiye oldu demiştim (konyada), motor yapımından sonra arabayı almaya gittim, cumartesi günü akşamüstü çevre yoluna çıktık, motoru bildiği şekilde usta test etti, her viteste 6 bin 7 bin devirlere kadar gitti,yolda radar olup olmadığını kontrol etti, yüksek hızlara çıktı, ileride ışıklara yaklaşınca frene basmaya başladı, (o anda hızımız yaklaşık 170 km/h idi) frene dokunması ile bütün göğüs, direksiyon, hatta oturduğum yerler tirtir titremeye başladı, usta şaşırdı, neoluyoruz diye, bunun frenlerinde sıkıntı var, disklere hemen baktıralım dedi, bende arabayı bırakırken söleyecektim unutmuşum dedim.Sanayiye geri döndük, frenci açtı baktı,(hava kararmıştı) motor ve haliyle diskler oldukça sıcaktı, eline bir fıs fıs aldı başladı disklere sıkmaya, dedi siz bunu sakın yapmayın ben torna yapacağım eğilecei kadar şimdi eğilsin dedi.tornayı diske bağladı, yaptığı herşeyi hayretle izledim, çünkü önce defalarca gittiğim frencide hiç böyle birşey görmemiştim. itinaile diski tornaladı,(sağdisk), sol taraf için de aynı işlemleri yaptı, sol tarafın balatasını değiştirdi, hatta yeni aldığı balaya arkasına bir parça kaynattırdı, sebebi ise, sol tarafta diski çine alan balataların yerleştiği bir parça var onu gösterdi bunu değiştirmişler ama bu modele ait olanı takmamışlar üst modelinkini takmışlar, disk içine tam oturmuyo, frenlediği zaman boşluklu kalıyor, balata düzensiz sıkıyor, bu şekilde iyi binmişsin, ani bir frende bu diski iki tarafın arasına alır arabayı bile devirir dedi. O an, karaman'da defalarca gittiğim frencinin epey kulaklarını çınlatmışımdır.O parçanın orjinalini bulup takalım dedim, gerek yok ben orjinaline yakın şekilde sorun yartmayacak hale getirdim 25-30 bin km garanti ediyorum dedi.Zaten istesek de o saatte bulamazdık, kaynakçıyı bile evine giderken yoldan çevirmişti.Yaklaşık bir buçuk saat sürdü bu işlemler. Usta ile tekrar teste çıktık, frenler adete sıfırlanmıştı, hem çok yumuşak, hem frenleme anında en ufak bir ses, his, vs yoktu, yüksek hızlarda bile frene bastığımda en ufak bir şey hisstemedim. Ustanın ustalığını taktir ettim.. Ustanın kendisi de şaşırdı, Karaman'daki frenci tornanın ne olduğunu bilmyormu acaba dedi.diyeceğim, frenler şakaya gelmez....herkese hayırlı cumalar.. Trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanununa göre otomobiller için azami hız sınırları, eğer aksine bir işaret belirtilmemiş ise; şehiriçi 50Km/s., şehirlerarası 90Km/s., otoyol 120Km/s. dir.
burakcığım senin araba 96 benimki 94 diskler zamanla inceliyor birde titreme varsa yani disk yüzeyi engebeli ise haliyle tornada disk incelir.incelmenin dışında tornada hafif yalpa yapma riskide vardır.diskleri çifti 20 tl ye torna ediyorlar 65 trw 45 tl fazla vermek benim gibi bağkur emeklisi için bile mantıklı olur.