Gönderen Konu: çıkurlarda ve parke yollarda gelen tıkırtı sesi ve çözümü  (Okunma sayısı 26461 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 1 kere teşekkür edildi
arkadaşlar başımdan geçen ve çözümünü kendim bulduğum bir konuyu sizinle paylaşmak istedim belki bazı arkadaşlara faydam olur kanısıyla.
konu başlığındada bahsettiğim gibi ufak çukurlara ve parke taşlı yollara girdiğimde tıkırtı şeklinde önlerden ses geliyordu ankarada ismini şimdi vermiyeceğim bir tamirciye götürdüm bir arkadaşımın tavsiyesi ile.önce rot balanscıya soktuk orda sol rot başı belli belirsiz bir boşluk ve denge çubuğundaki takozlastikleri onlarında çok hafif olduğu söylendi.sevgili tamircimden aracı aldığımda  sesin kesildiğini ve kendisininde test ettiğini söyledi,gönül rahatlığı ile araçıma bine bileceğimi ve kendi kulağının benimkinden daha hasas olduğunuda beyan etti. ne işllem yaptığını sorduğumda sol rot kolu değişti dedi,aracı aldım eve giderken aynı sesin mevcutolduğunu gördüm,araçın altına baktım anahtar değen bir şey göremedim,belki ben göremedim diye iki başka (usta arkadaşa )arkadaşa gösterdim onlarda değişen bir şey olmadığını söyledi.bunun üzerine tamirciyi aradım yok ben değiştirmedim tamir ettim dedi tamir ettiği şeyin sol rot kolu olduğunu söyledi.bundan sonrasını siz tahmin edin rot kolu tamir etmek mümkünmü, bu konuda sizinde fikirlerinizi almak istiyorum.
  baktım olmuyacak kendi çaremi aradım ön lastikleri söktüm peşindede fren klapelerini balataları yerinden çıkardım,balataları yerine taktığımızda altında olan küçük esnek saç parçaları varya onları birazdada yamultarak ve diskin arkasına gelen balatanın üzerinde olan ve balata takıldığında yerinde tutunsun yukarı aşagı hareket etmesin diye  bir tırnak var onuda biraz daha yamultum,tekrar topladım her iki ön frenlerde bu işlemi uyguladım ve başarılı sonuç aldım.yol denemesi yaptığımda o rahatsız  edici ses artık yoktu.tahminim doğru çıkmıştı çukurlara girdiğimden balatalar yukarı aşagı  hareket ediyor ve o ses geliyordu

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Ynt: çıkurlarda ve parke yollarda gelen tıkırtı sesi ve çözümü
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2010, 13:01:08 »
arkadaşlar başımdan geçen ve çözümünü kendim bulduğum bir konuyu sizinle paylaşmak istedim belki bazı arkadaşlara faydam olur kanısıyla.
konu başlığındada bahsettiğim gibi ufak çukurlara ve parke taşlı yollara girdiğimde tıkırtı şeklinde önlerden ses geliyordu ankarada ismini şimdi vermiyeceğim bir tamirciye götürdüm bir arkadaşımın tavsiyesi ile.önce rot balanscıya soktuk orda sol rot başı belli belirsiz bir boşluk ve denge çubuğundaki takozlastikleri onlarında çok hafif olduğu söylendi.sevgili tamircimden aracı aldığımda  sesin kesildiğini ve kendisininde test ettiğini söyledi,gönül rahatlığı ile araçıma bine bileceğimi ve kendi kulağının benimkinden daha hasas olduğunuda beyan etti. ne işllem yaptığını sorduğumda sol rot kolu değişti dedi,aracı aldım eve giderken aynı sesin mevcutolduğunu gördüm,araçın altına baktım anahtar değen bir şey göremedim,belki ben göremedim diye iki başka (usta arkadaşa )arkadaşa gösterdim onlarda değişen bir şey olmadığını söyledi.bunun üzerine tamirciyi aradım yok ben değiştirmedim tamir ettim dedi tamir ettiği şeyin sol rot kolu olduğunu söyledi.bundan sonrasını siz tahmin edin rot kolu tamir etmek mümkünmü, bu konuda sizinde fikirlerinizi almak istiyorum.
  baktım olmuyacak kendi çaremi aradım ön lastikleri söktüm peşindede fren klapelerini balataları yerinden çıkardım,balataları yerine taktığımızda altında olan küçük esnek saç parçaları varya onları birazdada yamultarak ve diskin arkasına gelen balatanın üzerinde olan ve balata takıldığında yerinde tutunsun yukarı aşagı hareket etmesin diye  bir tırnak var onuda biraz daha yamultum,tekrar topladım her iki ön frenlerde bu işlemi uyguladım ve başarılı sonuç aldım.yol denemesi yaptığımda o rahatsız  edici ses artık yoktu.tahminim doğru çıkmıştı çukurlara girdiğimden balatalar yukarı aşagı  hareket ediyor ve o ses geliyordu

Bunları keşke resimleseydiniz çok daha açıklayıcı olurdu ama yinede güzel paylaşım teşekkürler.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 36 kere teşekkür etti
  • 181 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2010, 14:26:07 »
Önce değiştirdim deyip sonra tamir ettim demesi zaten bir garibime gitti.Böyle ustaların kimliklerini deşifre edip başkalarının canlarını yakmamaları için kara liste oluşturulmasını öneriyorum arkadaşlar ne dersiniz acaba?
İlla gitmek istiyorsan, hoşuma git mesela :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 11, 2010, 16:53:08 »
Önce değiştirdim deyip sonra tamir ettim demesi zaten bir garibime gitti.Böyle ustaların kimliklerini deşifre edip başkalarının canlarını yakmamaları için kara liste oluşturulmasını öneriyorum arkadaşlar ne dersiniz acaba?

Kesinlikle Osman abi aynı şehirdelerse o ustaya gidilmez (böylelerine usta deniyorsa tabi) ucuz atlatılmış olur.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 11, 2010, 17:08:26 »
katılıyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 12, 2010, 12:09:48 »
Muharrem ER aynı sorun bende de var.Kasislerde veya kaplamalı yollarda ön taraftan ses geliyor(iki demir parçasının birbirine vurması gibi).İki defa söktürdüm ön tekerleri , balataları felan söktüler,bazı yerleri yağladılar vs..Sonuç:Ses haala var. Yaptığın işlemleri fotoğralaman mümkünmü? En azından işlem yaptığın yerleri göstersen veya biraz daha detaya girsen (zahmet olmazsa).Selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 13, 2010, 23:50:13 »
hurşit bey yaparken fotoğraflamayı unuttum.şimdi fotoğraflamadığıma ise çok üzüldüm.sizin bahsettiğiniz gibi idi iki metalin vurma sesi, yaptığım işi birazdaha detaylı anlatmaya çalışayım.umarım faydası olur.
öncelikle kirikoya alıp ön tekerlerden birini söküyoruz tekeri söktükten sonra fren balatalarını içinde tutan kaliperi (bu parça yarı yumruk yaptığımızda oluşan şekle benziyor) bu parçayı hemen arkasında olan 17 lokmanın tuttuğu iki vida var(17 lokmanın tuttuğu diyorum yanlışlıkla kaliperin üstünde daha küçük anahtarın tutaçağı iki vida daha var onları sökmeyin) o 17 lokmanın tuttuğu vidaları söküyoruz,bu iki vida söküldükten sonra kaliperi tutan sadece bir plastik hortum kalıyor kaliperin ağırlığını birden elinizden bırakmayın.kaliperin içinde iki fren balatasını göreçeksiniz ikisinide yerinden çıkarın çıkardığınız yerdeki yuvalara dikkatli bakarsanız balatanın her iki ucunun oturduğu yerlere iki ayrı saç parçası göreceksiniz bunlarıda çıkartın.tam yeri gibi şekil almadığını azda olsa yerinden daha yamuk olduğunu gözlemleyin,tamda yapmanız gereken bu birazdaha yamultmak böylelikle balata yerine daha zor girecek ama boşluklarda tıkırtıda yapmayacak. her iki yuvadaki saç parçasınıda aynı şekilde yamukluğunu biraz daha artırın ve yerlerine geri koyun. balatalardan diskin arkasına gelen(yani arkada kalan)in arkasında küçük tırnağı göreceksiniz onuda yamultarak balataya yapışmış ise ayırın ve balatayı yerine takın daha sonra öndekini kalipere takın. diski yerine oturtun va kaliperide ondan sonra diske geçirip tekrar yerine monte edin. işlem tamamdır.tekerlegi bijonları çapraz olacak şekilde sıkın.bence biri bittikten sonra bir deneme sürüşüne çıkın eğer ses yaptığınız taraftan artık gelmiyorsa diğerinede aynı işlemi yapın.umarım sonuç alırsınız

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 14, 2010, 08:33:00 »
teşekkürler, bir sonraki açmanızda mutlaka resim bekliyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 14, 2010, 11:44:03 »
Teşekkürler Muharrem kardeş.Dediklerini aynen uygulayacağım,resimlerinide çekeceğim ve başarılı olursam paylaşırım.Selamlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 14, 2010, 22:16:18 »
Muharrem kardeş dediklerini yaptım.Kılepeyi söküp balata saclarını biraz büktüm,biraz yağladım vs. Fakat  ses kesilmedi ama azaldı bende balata saclarını değiştirmeye karar verdim, bu ses devem ettiği sürece rahat edemiyeceğim.Lastikleri takarken güç denemesi yaptım ve bicon saplamasının birini kırdım 2 saat onu tamir etmek için uğraştım.Sacları değiştireyim ki bir kere daha uğrış düzeltirim düşüncesindeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 15, 2010, 19:40:06 »
bijon saplamalarını kırmak dedinde aynı  şeyi bende çok yaşadım .biraz azaldı diyorsun sanırım doğru yoldayız .bu arada yağlamanın bir fayda sağlıyacağını zannetmiyorum çünkü orda fren esnasında yüksek sayılacak ısı  oluşuyor. bu arada bijon saplamalarını yapa bildin mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2010, 19:44:54 »
siz tamirci olacaksınız yakında helal olsun sizlere :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2010, 19:56:08 »
muharrem bey, ben de diğer arkadaşlar gibi bu ustanın deşifre edilmesi taraftarıyım. aynı ustaya gidip aynı şeyleri yaşamamak için paylaşımlarınızı bekliyoruz.

mesela ben kırıkkaleliyim, kırıkkalede oturuyorum ve buradan bağıra bağıra söylüyorum. arabamı kırıkkalede kimseye göstermedim ve sizin de göstermenizi istemem. yolda kalırsanız ve aracınız kımıldamayacak durumda bile olsa (Allah korusun) kurtarıcı tutun Ankaraya götürün, burada göstermeyin...

ayrıca bu detaylı anlatım bir :alkis: hakediyor, foto olmasa da ;)
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '04
  • 7 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2010, 22:54:06 »
bendede olmuştu kaliperlerin dışındaki uzun vidaların geçtiği yere gres sürdüm kesmişti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 16, 2010, 09:43:52 »
2 sene önce akçakocada, ehliyetsiz bir şeyin kullandığı, sigortası feshedilmiş bir araç arka sağ taraftan aracıma çarptı. Gayet iyi niyetle indim dizlerine vuran adamı teselli ettim, tutanak tutar gideriz dedim. İlçe merkezine indik, abisi ve patronu geldi. Ehliyetsiz olduğunu ve kendi isminin yazılmasını isteyen abisine tamam dedim. Tutanağı tuttuk, resim mesim, döndüm İstanbula.

Üç yıldır gittiğim ustama gittim. Adamın en ufak bir yanlışını görmedim o zamana kadar. Ustam ne gerekiyorsa yap dedim çıktım. Beni aradı, çarpan aracın sigortasının sahtekarlıktan feshedildiğini söyledi :(. Yapıcaz usta dedim. İki kere "araç senin mi, şirketin mi" diye sordu ama şüphelenmedim. Ruhsat şirket üzerine olduğu için şirketin dedim.

3-4 gün sonra aradı hazır dedi gittim "ne yaptın usta", "tampon değişti, sağ arka stop değişti, sağ arkaya lokal boya yapıldı" dedi. Tamponda bir dalgalanma farkettim ama boyadandır dedim. Fatura kesmişti, kdv yi sonra diyerek ödeme yaptım çıktım. Şirkete gelince iyice şüphelendim ve arka tamponu söktüm baktım tampon düzeltilmiş ve boyanmış :(. Ustaya gittim, alttan yeni tamponu çıkardı, iyi oturmadı bizde takmadık" dedi.

Eee bunun parasını benden aldın, bunu kırınca, sendekini mi kullanıcaz dedim, pişkin pişkin evet dedi. Tamam dedim terkettim. Artık çaprazındaki ustaya gidiyorum. Bakalım bunun ömrü ne kadar olacak :D
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 16, 2010, 10:03:54 »
geçmiş olsun Vedat, bu anlaşmalı tutanağın bu gibi sakıncalı durumları olabiliyor işte. oraya polis gelse, sen kabul ettikten sonra ehliyetli adam kullanıyormuş gibi muamele yapardı ama aracın sigortasını sorgulatıp gerçeği su üstüne çıkarırdı. ben %100 suçlu olduğum bir kazada bile böyle bir şeye asla göz yummam, polisi kesinlikle çağırırdım oraya...

ustanın yaptığına gelince, insanoğlu çiğ süt emmiş kardeşim, böyle bi dalaveresini gördüğün adama, gerçekleri farkettiğini söyleyip, mümkün olduğu kadar yaklaşmayacaksın, sevdiğin insanlara da durumu anlatacaksın ki onlar da zarar görmesin. bunun yanında hakedeni de överek ve tavsiyeler ederek ödüllendirmek de şart...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 16, 2010, 13:22:50 »
2 sene önce akçakocada, ehliyetsiz bir şeyin kullandığı, sigortası feshedilmiş bir araç arka sağ taraftan aracıma çarptı. Gayet iyi niyetle indim dizlerine vuran adamı teselli ettim, tutanak tutar gideriz dedim. İlçe merkezine indik, abisi ve patronu geldi. Ehliyetsiz olduğunu ve kendi isminin yazılmasını isteyen abisine tamam dedim. Tutanağı tuttuk, resim mesim, döndüm İstanbula.

Üç yıldır gittiğim ustama gittim. Adamın en ufak bir yanlışını görmedim o zamana kadar. Ustam ne gerekiyorsa yap dedim çıktım. Beni aradı, çarpan aracın sigortasının sahtekarlıktan feshedildiğini söyledi :(. Yapıcaz usta dedim. İki kere "araç senin mi, şirketin mi" diye sordu ama şüphelenmedim. Ruhsat şirket üzerine olduğu için şirketin dedim.

3-4 gün sonra aradı hazır dedi gittim "ne yaptın usta", "tampon değişti, sağ arka stop değişti, sağ arkaya lokal boya yapıldı" dedi. Tamponda bir dalgalanma farkettim ama boyadandır dedim. Fatura kesmişti, kdv yi sonra diyerek ödeme yaptım çıktım. Şirkete gelince iyice şüphelendim ve arka tamponu söktüm baktım tampon düzeltilmiş ve boyanmış :(. Ustaya gittim, alttan yeni tamponu çıkardı, iyi oturmadı bizde takmadık" dedi.

Eee bunun parasını benden aldın, bunu kırınca, sendekini mi kullanıcaz dedim, pişkin pişkin evet dedi. Tamam dedim terkettim. Artık çaprazındaki ustaya gidiyorum. Bakalım bunun ömrü ne kadar olacak :D

haberlerde bile çıktı kaskodan para almak için arabayı balyozla dövenler, değiştirmediği halde değiştirdiği parçalar için ekstra paralar talep edenler ve bazı aksamlarda bir vida sıktığı halde komple söküp iş yapıyormuş gibi gösterenler bunların boğazından nasıl geçiyor acaba hakkı olmayan para :?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Temmuz 16, 2010, 14:06:00 »
onların boğazı boğaz köprüsü olmuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 16, 2010, 14:28:01 »
geçmiş olsun Vedat, bu anlaşmalı tutanağın bu gibi sakıncalı durumları olabiliyor işte. oraya polis gelse, sen kabul ettikten sonra ehliyetli adam kullanıyormuş gibi muamele yapardı ama aracın sigortasını sorgulatıp gerçeği su üstüne çıkarırdı. ben %100 suçlu olduğum bir kazada bile böyle bir şeye asla göz yummam, polisi kesinlikle çağırırdım oraya...

ustanın yaptığına gelince, insanoğlu çiğ süt emmiş kardeşim, böyle bi dalaveresini gördüğün adama, gerçekleri farkettiğini söyleyip, mümkün olduğu kadar yaklaşmayacaksın, sevdiğin insanlara da durumu anlatacaksın ki onlar da zarar görmesin. bunun yanında hakedeni de överek ve tavsiyeler ederek ödüllendirmek de şart...
Ya adamı bin pişman dövünürken görünce, yelkenler suya indi ve iyilik edim dedim ama heleki yabancı yerde bunu yapmamak lazım haklısın.
haberlerde bile çıktı kaskodan para almak için arabayı balyozla dövenler, değiştirmediği halde değiştirdiği parçalar için ekstra paralar talep edenler ve bazı aksamlarda bir vida sıktığı halde komple söküp iş yapıyormuş gibi gösterenler bunların boğazından nasıl geçiyor acaba hakkı olmayan para :?
İnsan yokluk görünce o ince çizgiyi aştımı gerisi geliyor diye düşünüyorum. Az biraz diye diye sahtekar, üçkağıtçı, katil, ırz düşmanı oluyor insanlar. Biri vardı arabaları kafadan çarpıştırıp sigortadan para alıyordu ama neresinden çıkacak bilemiyorum.

onların boğazı boğaz köprüsü olmuş...
+1
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 4000
« Yanıtla #19 : Temmuz 16, 2010, 15:53:14 »
konuyu açan arkadaşa gerçekten teşekkürlerimi sunuyoyorum...

muharrem hocam aynı sorun bendede var fakat frene bastığım zaman bu sorun gidiyor frenden ayağımı çekiyorum yine başlıyor acaba aynı sorun bendedemi var..

araba avensis 1.6 comfort 2004

????
Toyota Auris 1.6 Premium Multidrive S