Hocam bu 200 hz lere filan aldanmayın, yazılımla yükseltildikleri için bir önceki mesajımda yazdığım olaylarda sıkıntı çıkarıyorlar.
Geçen ay 47" LA660S lg aldım, 400hz yazıyor ama gerçekte 50 hz. memnunmuyum derseniz, LG mi Smsungmu derken LG aldığıma memnunum, çünkü daha çok smart özelliklerini kullanıyorum. Ayrıca şu sihirli kumandayıda çok iyi düşünmüşler.
Ayrıca LM serisindeki hatalarıda LA serisinde düzeltmişler.
Arkadaşlar konu ile ilgili faydalı olacak bir alıntı..
Yedi Kocalı Hürmüz'ün meşhur şarkısında olduğu gibi:
Üç de yetmez beş olsun
Beş de yetmez yedi olsun
Ver Allahım ver
şeklinde tvlerdeki hz değeri de her gün artıyor. Önce 100 hz çıktı, yetmedi 200 oldu , o da yetmedi şimdi 400 hz lcd tvler var.
Bu konudaki asıl düşünülmesi gereken konu neden tvlerin hz değeri artıyor olmasına rağmen yine de tvlerin hızlı sahnelerdeki başarısı artmıyor? Tv yayınları 50 hz iken neden 100 hzlık tvlerde , hızlı kamera sahnelerindeki bu sorunu çözmek yerine ticarı kandırmacaya yönelik sadece panelin hz değerini arttırmakla uğraşıyorlar. Burada bir aldatmaca olduğu açık değil mi?
Tvlerin hz değeri ile ilgili olarak konuya yanlış bakış ve bu yanlış mantık üzerinden devam eden yorumlar oluyor.
1. Tvlerdeki hz değeri ile tüplü tvdeki ve tüplü monitördeki refresh rate aynı şey değildir. 100 hz , 50 hzlık yayında araya hesaplanan resim karelerini ekleyerek daha akıcı bir görüntü elde etmeye çalışan sistemin adı.
2. 100 hz veya 200hz yayın mı var ki tvnin hz değeri de aynı olsun demek yine yanlış mantık kurmaktır. Öncelikle tvlerin giriş sinyali 50-60 hz ile sınırlanmıştır. Bu sınırlamanın sebebi 50-60 hznin görüntü olarak gerekli herşeyi sunmaya yeterli olmasıdır. ( 3 boyut konusu hariç , o farklı ve her göze farkı görüntü veren bir sistem olduğu için mecburen 2x60 hz = 120 hz olmalıdır.)
Tvdeki panelin mevcut yayın sisteminden daha üst özellikte olması iyidir. Bunu tam olarak kullanıp kullanamaması ayrıdır.
3. İnsan gözünün algılaması ile yapılan yorumlar ya eksik ya da yanlıştır. İnsan gözü için görüntüyü akıcı bir şekilde algılaması için 24 kare/sn yeterlidir. En kaliteli ve akıcı görüntü sistemi olan sinema projeksiyon makinasında 24 kare/ saniyelik görüntü yeterli ve gayet sorunsuz olarak izlenebiliyor. "Ben 100 hz tv ile 50 hz tv arasındaki farkı hissedebiliyorum" veya "Ben 100 tv hz kullandığım için 50 hz tvlerdeki görüntülerde takılma görüyorum" diyen arkadaşlarımız şunu unutuyorlar. İnsan gözü yanındaki hz değerinden ziyade görüntünün akıcılığı içindeki kusuru algıladığı için , değil 100 hz 1000 hz tv bile olsa ve görüntü akışında anlık bir takılma , yumuşak olmayan bir geçiş olsa farkeder. Bu tamamen ayrı düşünülmesi gereken bir konudur.
4. 100 hz tvlerdeki görüntü daha kalitelidir şeklindeki yorumlarda doğruluk payı vardır. Bunu sebebi 50 hz tvlerder girişi seviyesi daha düşük kalitedeki panelin (doğru adı modül , ekran) kullanılmasıdır.
Lcd tv , domates veya elma gibi olmadığı için birisi diğerine göre daha kırmızı , daha iri , daha sulu, daha lezzetli ve hoş kokulu olmak gibi fiziksel üstünlükler içermez. Lcd tvlerdeki farklar suni olarak oluşturulur. Bazı modellerde daha düşük kaliteli panel , daha düşük işlem gücüne sahip anakart işlemcisi ve satılan ürün seviyesine göre kısıtlı veya ek özellik içeren yazılım kullanılarak arada bu yapay farklar oluşturulur.
Tabiki 100 hz tvde daha kaliteli görüntü almak mümkündür çünkü giriş seviyesi 50 hzye göre daha kaliteli malzemeler kullanılmıştır.
Tv üreten firmaların kuruluş amaçları tv üretip satmak ve kar etmektir. Amaçları nasıl yapsak da sizlere en iyi tvyi üretip kullandırsak değildir. Kendi ticari gelirlerini arttırmak ve daha çok tv satabilmek için tekno- palavra ve ticari aldatmacaya kaçabilirler. Burada bizler uyanık olmalıyız ve üretici firmaların göz boyamak için koydukları ama sonuca yansımayan teknik özelliklere kanmamalıyız.
Tüketiciyi aldatmaya yönelik değerler , bilgiler , özellikler :
1. Tepki süreleri
2. Kontrast değerleri
3. İzleme açıları
4. Hz değeri
5. Çok süper özellikmiş gibi duran ama içi boş teknolojik sistem adlandırmaları
6. Led aydınlatmalı tvler hakkında söylenenler
7. Enerji sarfiyatları , plazmaların 2-3 kat fazla harcama yaptığı
8. Dış görünüş , incelik gibi tvnin cazibesini arttıran ama görüntü kalitesi ile ilgili olmayan özellikler
Alıntıdır...