0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Zor, çünkü yolun eğimine, lastiklerin durumuna, rüzgara göre motora giren yakıt değişir.
Normal şartlarda hız yükseldikçe aerodinamik etkilerden dolayı aracı durdurmaya çalışan bir hava duvarının önünde oluşması ve hızla doğru orantılı olarak bu hava duvarının yoğunlaşması, aracın yakıt tüketimini arttırır. Yukarıda verdiğim kaba genellemeyi kullanırsak; aracın hızını %10 arttırdığımızda, yakıt tüketimi de %30 artar. Yani 1/3 lük bir oran vardır diyebiliriz bence.
Mehmet'in orada söylemek istediğini çok iyi anlıyorum. Hız arttıkça, rüzgar vs. dışında, sürtünme kayıpları da eklenecek ayrıca debriyaj sistemi de belli oranda kaçırma yapacaktır fizik kuralları gereği. Yani teoride 3.000d/d 120Km/s. 4.000d/d 160km/s. yaparken, pratikde bu tam mümkün değil. Bunun için belli formuler düzeltmeler gerekir. Yani işin içine girildiğinde herşey o kadar kolay sonuca ulaştırılmaz, hele ki net bir sonuç aranıyorsa.
hakan Bey ,Sorunsuz debriyaja sahip bir aracın, sabit hızla ilerlerken debriyajının az da olsa kaçırmalı çalıştığını mı söylüyorsunuz? İvmelenmelerde belki bu geçici olabilir ama sabit hızda bu olmaz sanırım. araç tasarımının, debriyaj tasarımının böyle olduğuna pek ihtimal vermiyorum. O sektörün ARGE sinde değilim ama bu şekilde bir fabrika tasarım verisi olmadıkça buna kanaat getirmem zor ,bilemiyorum bana mantıklı gelmiyor. Eskimiş debriyajlarda olabilir denirse , buna tamam ama bunu özel durum olarak belirtmek lazım. sadece bu konuda galiba sektör içinden bilgiye ihtiyaç var
lim┬(d→c)〖(1+1/c)^d 〗/(v^2-(f+f_l))√(∫_o^240▒t)