0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
lim┬(d→c)〖(1+1/c)^d 〗/(v^2-(f+f_l))√(∫_o^240▒t)
Matematik ispatına benzemiş, limit motor devrine göre alınan güç falan derken. Yalnız bence denklemde daha fazla bağımsız değişken var. Örneğin araç hızlandıkça aracın yere basışı, dolayısı ile lastik direnci azalır, hava direnci artar. Yine aracın gücü, motor çıkış gücü mü, lastiklerden alınan güç mü onada bakmak lazım. Devir arttıkça motor, şanzıman vs. güç kayıpları artar. Eğer araçda var ise; yüksek devir supaplarının bile devreye girmesi ekstra sürtünme ve kayıp getirir.
...gaza ne kadar basarsan o kadar yakar
benim şöyle bir tecrübem mevcut.şehiriçi 9-10 lt/100 km LPG sarfiyatım mevcut.şehirdışı 90-100 arası gittiğimde bu değer 7 lt/100km LPG civarına düşüyor.fakat otobanda yüksek hızlarda (*40, *50 gibi) gittiğimde şehiriçi yakıtına denk geliyor.9 lt/100 km LPG civarlarına çıkıyor.
yazılanlardan da anlaşıldığı üzere bunu hesaplamak çok zor. basit bir formülü olmadığı kesin..bir de çok sık kullanılan bir laf vardır yakıt ekonomisi için; ne kadar basarsan o kadar yakar. acaba ne kadar basarsak mı o kadar yakar?, yoksa motor devri ne kadar yüksek olursa mı o kadar yakar? söyle bir örnek vereyim 90km. hızla düz bir yolda 3000 devir de yol alırken gaza sonuna kadar bastığımda araç hızlanmaya başlarken max. yakıtı tüketiyormu olacaktır. yoksa atıyorum 6000 devirde 180km. hızla giderken yaktığından daha mı az yakıt tüketecektir??
yazılanlardan da anlaşıldığı üzere bunu hesaplamak çok zor. basit bir formülü olmadığı kesin..6000 devirde **km. hızla giderken yaktığından daha mı az yakıt tüketecektir??