Gönderen Konu: hıza göre yakıt sarfiyatı hesabı  (Okunma sayısı 13095 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • €ng`n
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
Ynt: hıza göre yakıt sarfiyatı hesabı
« Yanıtla #20 : Nisan 04, 2010, 12:19:07 »
Arkadaşlar birde böyle şeyler var internette. Saatlik yakıt tüketimi formülleride var ama çok karışık :)

www.otomotiv.itu.edu.tr/~mehdiyev/Ders_notu_1hisse.doc

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Nisan 04, 2010, 12:19:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • €ng`n
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #21 : Nisan 04, 2010, 12:20:48 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Nisan 04, 2010, 12:32:22 »
  Matematik ispatına benzemiş, :) limit motor devrine göre alınan güç falan derken.
 Yalnız bence denklemde daha fazla bağımsız değişken var. Örneğin araç hızlandıkça aracın yere basışı, dolayısı ile lastik direnci azalır, hava direnci artar. Yine aracın gücü, motor çıkış gücü mü, lastiklerden alınan güç mü onada bakmak lazım. Devir arttıkça motor, şanzıman vs. güç kayıpları artar. Eğer araçda var ise; yüksek devir supaplarının bile devreye girmesi ekstra sürtünme ve kayıp getirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Nisan 04, 2010, 12:36:09 »
zamanında o eğrilerin hepsini çizdim. görünce birden acayip gerildim :( ne gerek var şimdi yol bilgisayarı varken! :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #24 : Nisan 04, 2010, 23:24:24 »
lim┬(d→c)⁡〖(1+1/c)^d 〗/(v^2-(f+f_l))√(∫_o^240▒t)
 Matematik ispatına benzemiş, :) limit motor devrine göre alınan güç falan derken.
 Yalnız bence denklemde daha fazla bağımsız değişken var. Örneğin araç hızlandıkça aracın yere basışı, dolayısı ile lastik direnci azalır, hava direnci artar. Yine aracın gücü, motor çıkış gücü mü, lastiklerden alınan güç mü onada bakmak lazım. Devir arttıkça motor, şanzıman vs. güç kayıpları artar. Eğer araçda var ise; yüksek devir supaplarının bile devreye girmesi ekstra sürtünme ve kayıp getirir.
ya ben  bu formülü şaka olsun diye yazdım aslında
basit bi formül var gaza ne kadar basarsan o kadar yakar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0-
« Yanıtla #25 : Nisan 04, 2010, 23:57:48 »
 :ıslık:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Nisan 05, 2010, 00:01:24 »
...gaza ne kadar basarsan o kadar yakar
bu formülü sevdim, basit ve doğru...
zaten bilkentin sayfasında da sonucu oraya bağlamış

"Kısacası ne kadar yavaş giderseniz o kadar fazla yakıt tasarrufu yaparsınız!"
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #27 : Nisan 05, 2010, 08:17:49 »
  :) Açıkçası sadece limit kısmına baktım, ama emin ol bu tarz denklemler çok var.
 Zaten önce denklemi yazarsın, sonrada denklemi ispat edersin.
 Mesela ^ değil de latin harfi ile D (eşkenar üçgen şeklinde gösterilir) formülde başına konduğu değişkendeki değişimi gösterir. Yani Dd (Latin harfi ile D) demek devirdeki değişim demektir.
 Oktay bölüm neydi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Nisan 05, 2010, 09:31:36 »
Hakan abi birde senin bölümünü öğrenebilsem çok iyi olacak. Hep merak etmişimdir ne okudn acaba diye. Bana kalırsa,
Lise; Makina teknik motor falan
Üniversite İktisat:
Y.Lisans: bilişim teknolojiler
Y.Lisans:Endüstri ilişkiler
Y.Lisans:Endüstri teknolojileri diye gider... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2009 Corolla 1.4 D4D Comfort
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Nisan 05, 2010, 11:55:18 »
otomobilin ağırlığına göre biraz değişebilir ama en verimli sürüş 50-60 km civarıymış. Bu daha önceleri denenmiş bir değer. Birinci veya ikinci viteste 20-30 la gitmeye kalktığınızda daha fazla yakarsınız, zaten yol bilgisayarı olanlar hemen farkeder. Vaktiniz bolsa uzun yolda 60 la gitmeyi deneyebilirsiniz :(. Tabi birde 4 vitese falan pek düşürmeden.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Nisan 05, 2010, 15:28:25 »
Valla vectra ile 3. viteste minimum 20 litre/100km görüyorum ben :D
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #31 : Nisan 05, 2010, 16:56:03 »
  Yaklaşmışsın Ümit. Halkla İlişkiler ve sonrada Ekonometriden mezun oldum. Yüksek lisansı hala düşünüyorum bölüm olarak. Diğer yandan oldukça araştırmacıyım ve ilgimi çeken şeyleri öğrenmeyide seviyorum. Yani Genel Kültür Üniversitesi diyebiliriz. :)

Veyron'un yakıt deposu 100Lt. den biraz büyüktü hatırladığım kadrı ile ve performanslı kullanımda dolu deposu 12 dakikada boşalıyordu. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • ankara
« Yanıtla #32 : Nisan 05, 2010, 17:11:55 »
arkadaşlar bu konu çok tartışılır ama aracın yakıtını etkiliyen en büyük faktör aracı süren kişiden kaynaklanır. yani şöyle bir test yapın aynı yolda aynı araçla 2 farklı sürücüle gidin ikiside aynı hızda gitseler bile yakıt farkı çıka bilyor bunu ortak araç kullanlar daha iyi bilir o yüzden herkes kendi aracının ve kendi sürüşle ne kadar yakçanı aşayukarı hesaplar devir hesbını da yapmayın çünkü araçlarada yakıtı otomatik ayarladığı için sürekli aynı olmaz yolun durumuna göre gider (sıralı sisitem, enjeksiyonlu araçlar için... ama genelde aynı)araçların ortalama yakca aynıdır bütün mesele sürende  
yaklaşma toz olursun geçme pişiman olursun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Nisan 05, 2010, 17:21:31 »
Yasin Bey,

Sanırım avatarınızdaki XEi corolla için soruyorsunuz.  Ben hafif rüzgarlı bir günde Kurtköy Opet'te depoyu fulleyip Kurtköy-Derince arasında git-gel şeklinde deneme amaçlı bunu denemiştim. Sanırım tam 50 km'lik bir yol.

Depo fulleme yöntemine göre, aracınızın yoldaki göstergesini dikkate alarak yaklaşık değerler:
Yolda 100'le sabit gittiğinizde 7.2 lt
120 ile sabit gittiğinizde 10 lt
160 ile sabit gitmeye çalıştığınızda 13.3 lt gibi değerler ortaya çıkmıştı.

Ben o hesapla hız kabaca %20-25 arttığında sarfiyat % 35 artıyor gibi bir denklem bulmuştum.  Tabi bunun kesin doğru olduğunu iddia etmiyorum.   Yukarıdaki tartışılan değişkenler (yol, hava, rüzgar, lastik durumu, sürtüme katsayısı vs) de bence geçerliliğini korur.

Hakan Bey'in %10'a %30 verisine saygım var, sık da zikrediliyor, ama bildiğim kadarıyla XEi'deki 4afe motorun maksimum tork eğrisi uzunca bir süre sabit gidiyor.  Bu da sarfiyat artışının %10'a %30'dan daha makul oranda artmasına imkan tanıyor olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #34 : Nisan 05, 2010, 18:02:40 »
  Ahmet bey, yaklaşımınız çok doğru (tork eğrisi) bence. Ama o arada (tork eğrisine göre) yüksek devir egzantriği de devreye girebiliyor (sanırım 2750-3000d/d. gibi, tam bilmiyorum) ve tüketim gerçekten büyük oranda artabiliyor.
 Evo ya da Sti tarzı araçlarda gaz pedalı hareketlerine göre anlık 35-40 hatta 50 gibi değerler bile görülebiliyor tüketim olarak. :)
 Ayrıca sürücü ağırlığı :) iklim koşulları, yol yüzeyi, rakım vb. etmenlerde tüketimde etkilidir. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #35 : Nisan 06, 2010, 09:51:44 »
 yazılanlardan da anlaşıldığı üzere bunu hesaplamak çok zor. basit bir formülü olmadığı kesin..
bir de çok sık kullanılan bir laf vardır yakıt ekonomisi için; ne kadar basarsan o kadar yakar. acaba ne kadar basarsak mı o kadar yakar?, yoksa motor devri ne kadar yüksek olursa mı o kadar yakar? söyle bir örnek vereyim 90km. hızla düz bir yolda 3000 devir de yol alırken gaza sonuna kadar bastığımda araç hızlanmaya başlarken max. yakıtı tüketiyormu olacaktır. yoksa atıyorum 6000 devirde 180km. hızla giderken yaktığından daha mı az yakıt tüketecektir??
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Nisan 06, 2010, 10:06:13 »
benim şöyle bir tecrübem mevcut.
şehiriçi 9-10 lt/100 km LPG sarfiyatım mevcut.

şehirdışı 90-100 arası gittiğimde bu değer 7 lt/100km LPG civarına düşüyor.
fakat otobanda yüksek hızlarda (*40, *50 gibi) gittiğimde şehiriçi yakıtına denk geliyor.
9 lt/100 km LPG civarlarına çıkıyor.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Nisan 06, 2010, 11:06:58 »
benim şöyle bir tecrübem mevcut.
şehiriçi 9-10 lt/100 km LPG sarfiyatım mevcut.

şehirdışı 90-100 arası gittiğimde bu değer 7 lt/100km LPG civarına düşüyor.
fakat otobanda yüksek hızlarda (*40, *50 gibi) gittiğimde şehiriçi yakıtına denk geliyor.
9 lt/100 km LPG civarlarına çıkıyor.

Bir buçuk ay evvel bilmem kaçıncı kez bursaya gittiğimde ( Lanet olsun bursanın yollarına harcadığım paraya, artık beni bu forumda herkes tanıyor, burssaya geçen gittiğimde... geçen bursadan döndüğümde.... geçen izmit otobanındaydımmm bilemde :D ) ortalama x90-x20 kesinlikle tavsiye edemeyeceğim hızlarda km başına 20,5 kuruş yaktığını yani 2,07 LPG litresinden hesap edersem, 9,9 Lt / 100 Km yakıt tüketimi hesapladım. Bizim kasalarda en uygun yakıt tüketimi 5. vites 85Km/H ve bol bol boş ile oluyor. 1 sene evvel benzinde 5,5 Lt/100 Km'yi yakalamıştım bu şekilde. Üstelik 100kg*4 kişi ile :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #38 : Nisan 06, 2010, 11:18:50 »
yazılanlardan da anlaşıldığı üzere bunu hesaplamak çok zor. basit bir formülü olmadığı kesin..
bir de çok sık kullanılan bir laf vardır yakıt ekonomisi için; ne kadar basarsan o kadar yakar. acaba ne kadar basarsak mı o kadar yakar?, yoksa motor devri ne kadar yüksek olursa mı o kadar yakar? söyle bir örnek vereyim 90km. hızla düz bir yolda 3000 devir de yol alırken gaza sonuna kadar bastığımda araç hızlanmaya başlarken max. yakıtı tüketiyormu olacaktır. yoksa atıyorum 6000 devirde 180km. hızla giderken yaktığından daha mı az yakıt tüketecektir??

Yasin abi, bunu bilgisayarlı araçlarda daha net görebilirsin. Ama yinede dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. Şimdi sen 5. viteste 100 ile giderken gaz pedalına abandığında örneğin sn'de enjektörler 2 gr benzin püskürtür, sen iki katı hızla gidersen 3,5 gr yakıt püskürtür. Ama sn'de aldığın yol farklı olur.
100 ile giderken sn'de 2 gr yakarsın ama sn'de 27 mt yol alırsın.
iki katı hızla giderken sn. de 3,5 gr yakıt harcarsın ama bu seferde sn'de 54 mt yol alırsın.
Sayılara aldanmayın oransal söylüyorum, Bu şu demek, 100 ile giderken 27 mt için 2 gr,
iki katı hızla giderken, 54 mt için 3,5gr benzin yakarsın.

Bu söylediklerim gaza şiddetle bastığında, hızlanma sırasında gerçekleşen yakıt tüketim reaksiyonudur. Umarım doğru anlatabilmişimdir. Aksi takdirde, gaz pedalını sabit tutarak min. tüketim 5. viteste 85 km ile gerçekleşir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Nisan 06, 2010, 11:30:07 »
6000 devirde **km. hızla giderken yaktığından daha mı az yakıt tüketecektir??

Özet olarak yukarıda cevabını yazdığım gibi, sorunun cevabı evettir abi. **** hızla giderken daha az tüketir, 3.000 Devirde gaza şiddetli bastığında daha çok tüketir.

Bu arada, trafik kurallarına uymakta ve kötü örnek olmamakta fayda var.