Gönderen Konu: hıza göre yakıt sarfiyatı hesabı  (Okunma sayısı 13093 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: hıza göre yakıt sarfiyatı hesabı
« Yanıtla #40 : Nisan 06, 2010, 16:26:41 »
Bir buçuk ay evvel bilmem kaçıncı kez bursaya gittiğimde ( Lanet olsun bursanın yollarına harcadığım paraya, artık beni bu forumda herkes tanıyor, burssaya geçen gittiğimde... geçen bursadan döndüğümde.... geçen izmit otobanındaydımmm bilemde :D ) ortalama x90-x20 kesinlikle tavsiye edemeyeceğim hızlarda km başına 20,5 kuruş yaktığını yani 2,07 LPG litresinden hesap edersem, 9,9 Lt / 100 Km yakıt tüketimi hesapladım. Bizim kasalarda en uygun yakıt tüketimi 5. vites 85Km/H ve bol bol boş ile oluyor. 1 sene evvel benzinde 5,5 Lt/100 Km'yi yakalamıştım bu şekilde. Üstelik 100kg*4 kişi ile :)

Evet, lpg litresi 2,03 iken 5, vites 85-88 km/h ile 6 litre lpg /100 km  değerini gördüm.
Söylesem tesiri yok.sussam gönül razı değil,
                                                          FUZULİ

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Nisan 06, 2010, 16:26:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #41 : Nisan 07, 2010, 01:45:52 »
Ben hep düz yolda 2800 devirde gidiyorum 5. vitestee buda 95 km civarı iste en az bu devirde harcıyor gibi geliyor 4A-FE ama debriyaj eskidikce kacırma oluyor fln deniyo ama mesela yıllardır 4000 devirde 140 yapar 5. viteste eskiynce 4500 yapmıyorki eskiyince kacırıyorsa ileriki zamanda 5 bin devirde 140 mı yapıcak yanii bnce pek mantıklı dgl..... 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #42 : Nisan 07, 2010, 10:40:51 »
Yasin abi, bunu bilgisayarlı araçlarda daha net görebilirsin. Ama yinede dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. Şimdi sen 5. viteste 100 ile giderken gaz pedalına abandığında örneğin sn'de enjektörler 2 gr benzin püskürtür, sen iki katı hızla gidersen 3,5 gr yakıt püskürtür. Ama sn'de aldığın yol farklı olur.
100 ile giderken sn'de 2 gr yakarsın ama sn'de 27 mt yol alırsın.
iki katı hızla giderken sn. de 3,5 gr yakıt harcarsın ama bu seferde sn'de 54 mt yol alırsın.
Sayılara aldanmayın oransal söylüyorum, Bu şu demek, 100 ile giderken 27 mt için 2 gr,
iki katı hızla giderken, 54 mt için 3,5gr benzin yakarsın.

Bu söylediklerim gaza şiddetle bastığında, hızlanma sırasında gerçekleşen yakıt tüketim reaksiyonudur. Umarım doğru anlatabilmişimdir. Aksi takdirde, gaz pedalını sabit tutarak min. tüketim 5. viteste 85 km ile gerçekleşir.
Ümit;  ben alınan yolun fazla veya az olmasıyla ekonomik olmasında değilim, 90km. hızla giderken 5. vites dip gaz yaptığımızda atıyorum geçen 10 sn. içinde tükettiği yakıt ile, aracın en yüksek hızda en yüksek motor [/font] devrinde 10sn. içinde tükettiği yakıtla aynımıdır?
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Nisan 07, 2010, 12:35:04 »
Alıntı yapılan: (Gizli Üye)

Şimdi sen 5. viteste 100 ile giderken gaz pedalına abandığında örneğin sn'de enjektörler 2 gr benzin püskürtür, iki katı hızla gidersen 3,5 gr yakıt püskürtür

Yani abi, dip gaz halindeyken son süratte saniye cinsinden daha çok yakıt tüketir. Fakat, Zaman biriminden alacağın yol hızlı olacağı için daha az yakıyormuşsun gibine gelir. Anlatabildimmi?

Yani, son süratte geçen 10 sn içinde daha fazla benzin yakar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ....
« Yanıtla #44 : Nisan 07, 2010, 13:30:56 »
Yani abi, dip gaz halindeyken son süratte saniye cinsinden daha çok yakıt tüketir. Fakat, Zaman biriminden alacağın yol hızlı olacağı için daha az yakıyormuşsun gibine gelir. Anlatabildimmi?

Yani, son süratte geçen 10 sn içinde daha fazla benzin yakar.
ok. kardeş sağolasın...
karbüratörlü araçlarda da aynı şekildedir herhalde...
1998-1.3-xe

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Nisan 07, 2010, 16:13:44 »
  Öncelikle Trafik Kurallarına uyalım ve uymayanları uyaralım. !!!

Verilen her iki varsayımsal durum için tüketim farkı (aynı araç  ve dieğr şartlar da sabit iken) ancak uygun testler ile tespit edilebilir.
 Ümit'in anlatmaya çalıştığı şu; duran bir cismi hızlandırmak için ya da hareket eden bir cismin momentini arttırmak için güce ihtiyacınız olur. Yani ortalama bir hızda seyreden aracı hızlandırmak için güç ve dolayısı ile daha fazla (sabit hızda gitmeye nazaran) yakıt harcarken, yüksek hızda seyretme durumunda ise daha fazla yol alınabilir. Ancak bu seferde araca etki eden aerodinamik etkilerin şiddeti artacak ve tüketim fazlalaşacaktır. BU seferde aracı yüksek hızda tutmak için fazladan güç ve yakıt sarfiyatı gerçekeleşcektir. Çünkü aracın yenmesi gereken daha fazla karşı küvvet, hava direnci (fazlalaşmış) vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #46 : Nisan 13, 2010, 12:42:37 »
Ayrıca VVTi motorlarda daha önceki kullanımda önemlidir diğer tüm değişkenleri sabitlesek bile VVTi ecu su daha önceki kullanımaları da hesaba katarak hava yakıt karışımını ayarlar yani sürücü sürekli devirli kullanıyosa performans için ecu belirli bi değer belirler ve ona göre yakıt karışımı ayarlar ve bu ayarların değişimi 250 300 km arası sürekli farklı karakterde (mesela devirsiz yavaş) kullanım ile tekrar sabitlenir diye biliyorum yanlışsam düzeltin lütfen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • €ng`n
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #47 : Nisan 15, 2010, 12:41:47 »
Yav arkadaşlar benim arabaya 50 liralık benzin koyuyorum  110 km anca gidiyor. 4-5 gün ışık yanarak biniyorum arabaya hatta.
Çok değilmi. Kullanırken 2500 deviri geçmiyorum . zorlamıyorum arabayı.
Araba 99 terra 1,3 otomatik.  Bide 1,3 yani  :)
Çok değilmi bu yakıt . problem nerde olabilir?