0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bir buçuk ay evvel bilmem kaçıncı kez bursaya gittiğimde ( Lanet olsun bursanın yollarına harcadığım paraya, artık beni bu forumda herkes tanıyor, burssaya geçen gittiğimde... geçen bursadan döndüğümde.... geçen izmit otobanındaydımmm bilemde ) ortalama x90-x20 kesinlikle tavsiye edemeyeceğim hızlarda km başına 20,5 kuruş yaktığını yani 2,07 LPG litresinden hesap edersem, 9,9 Lt / 100 Km yakıt tüketimi hesapladım. Bizim kasalarda en uygun yakıt tüketimi 5. vites 85Km/H ve bol bol boş ile oluyor. 1 sene evvel benzinde 5,5 Lt/100 Km'yi yakalamıştım bu şekilde. Üstelik 100kg*4 kişi ile
Yasin abi, bunu bilgisayarlı araçlarda daha net görebilirsin. Ama yinede dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım. Şimdi sen 5. viteste 100 ile giderken gaz pedalına abandığında örneğin sn'de enjektörler 2 gr benzin püskürtür, sen iki katı hızla gidersen 3,5 gr yakıt püskürtür. Ama sn'de aldığın yol farklı olur. 100 ile giderken sn'de 2 gr yakarsın ama sn'de 27 mt yol alırsın. iki katı hızla giderken sn. de 3,5 gr yakıt harcarsın ama bu seferde sn'de 54 mt yol alırsın. Sayılara aldanmayın oransal söylüyorum, Bu şu demek, 100 ile giderken 27 mt için 2 gr, iki katı hızla giderken, 54 mt için 3,5gr benzin yakarsın. Bu söylediklerim gaza şiddetle bastığında, hızlanma sırasında gerçekleşen yakıt tüketim reaksiyonudur. Umarım doğru anlatabilmişimdir. Aksi takdirde, gaz pedalını sabit tutarak min. tüketim 5. viteste 85 km ile gerçekleşir.
Şimdi sen 5. viteste 100 ile giderken gaz pedalına abandığında örneğin sn'de enjektörler 2 gr benzin püskürtür, iki katı hızla gidersen 3,5 gr yakıt püskürtür
Yani abi, dip gaz halindeyken son süratte saniye cinsinden daha çok yakıt tüketir. Fakat, Zaman biriminden alacağın yol hızlı olacağı için daha az yakıyormuşsun gibine gelir. Anlatabildimmi?Yani, son süratte geçen 10 sn içinde daha fazla benzin yakar.