http://www.hurriyetoto.com/oto/otoyasam/testdetay.php?cid=9663Ben aracımı alırken binlerce saatimi harcadım. Bu benim fıtratım. Ekmek alacak olsam bakabileceklerimin hepsini iinceler her türlü öğrenmem gerektiğini düşündüğüm bilgiyi araştırırım. Vaktimi 5-10 yıllık maaşımı yatıracağım bir alet için biraz ayırmaya erinmem. Yüzlerce saat telefon görüşmesi yaptım. Onlarca arabayı test ettim. Beklentimi o kadar yükselttim ki aldığım araç bana ızdırap oldu. Sonra gittim elediğim araçları tekrar bir daha test ettim ve dedim ki ayakların yere bassın ne yapıyorsun dedim. Hatta 10. nesil problemmi diye açtığım forumdan sonradan çok fazla rahatsız oldum. Her neyse şimdi sadece debriyajımın sertliği ile ilgili bir problemim var onuda halledersem kararımın ne kadar doğru olduğuna kendimi daha iyi inandırabileceğim.
Ben Jetta, Civic, Megane, Focus, Astra arasında kalmıştım. Hatta bir tane Jettayıda neredeyse almıştım. Sonra tanıdık eş dosttan galericilerden, binicilerinden araçlarını sordum. Yemin olsun ki bir tane bile Corolla kullanıcısı bu aracı keşke almaz olsaydım demedi. Jetta kullanıcılarının çoğuda yav bu aracı nereden aldım, yokuşta araç sollayamıyorum, 2. elinede çok az veriyorlar vb. dediler (1.6 8 valf için benim gücüm ona yetiyordu).
Jetta sahibini aradım ve vazgeçtiğimi söyledim. Sonra başladım Corolla aramaya temiz olup aracını satan bir Allahın kulunu bulsam yarım gün sonra beni arıyor kusura bakmayın biz aracı sattık diyorlardı. Hatta Adanada bir araca telefonda söz kestik orada çalışan kayınbirader ile buluşturup aracı baktıracağız vatandaş yarım saat geçmeden aradı Hocam araç satıldı dedi. Ben o zaman anladım ki 2. elde bu araç altın değerinde. Ve aracı 700 km ötelerden aldım geldim.
Allah kaza bela vermezse 5-10 sene binmeyi düşünüyorum. Baştada belirttiğim gibi ilk başta beklentilerimi o kadar abartmıştım ki yav bu araç neden yol sesi alıyor diye çıldıracaktım. Sonra baktım ki yol sesi dediğim şey camları olan bir metal için normal olan bir durum. ayağım yere bastı aracımı gerçekten çok sevmeye başaldım. Ama forum sitelerine girince yine de acaba mı yav demediğim omuyor değil.
Herneyse forum sitelerinde yazılanlardan öte insanın yaşadıkları ve bilimsel verilerine itibar etmek gerektiğini artık düşünüyorum. Mesela adam sormuş hangisini alayım vatandaş cevap vermiş yav o araç 8 valf alma, bilmsel veriye bakıyorsun araç 6000 adet satılmış, Corolla alınmaz demiş bakıyorsun marka bilinirlilikte dünyada 1 numara Seat ceosu Toyota gibi olmak diye deyim kullanmış.
Neden bu kadar uzun yazdım. Forum sitelerinde düzey çok önemli hale gelmeye başladı. Adam altında 93 model bir araç ile yarım saat yolculuk yaptığı 2010 kasayı yerden yere vuruyor. Bilimsel veri varmı söylediklerinde bakıyorsun yok. NCAP nedir desen bende senin diye cevap yazıyor. Sonra birileri bu adamın dediklerini itibara alıp köşeerinden yağdırıyor.
İşinözü Corolla sınıfında bir araçtan beklentileri (güvenlik, konfor ve ekonomi) karşılamakta zorlanmıyor. En sert eleştirmenler tarafından bile önceki nesillerinden daha ileri gittiği kabul ediliyor. Öyle ise sorun beklentisi olmayanların verdiği cevaplar ile ne verdin ne bekliyorsuncularda...
Çok kaba bir hesapla 2006 ile kıyaslama yapan birinin Matematik bilimini kullanarak yapacağı bir hesap var ortada. 9 hava yastığı ner biri 1 milyardan 9000 TL verdiğin fark o dönemin en dolusuna oranla 5000 TL, olay bitmiştir...
Allah size de gönlünüzden geçen arabayı binmeyi nasip etsin, daha da önemlisi ağzınızın tadını bozdurmadan kazasız belasız kullanmayı nasip etsin.
Özellikle bakıyorum bir tane sesle ilgili eleştiri almamış demek ki Corolla markasının yarattığı beklenti artık Özcan beyin örneklemesiyle Travego veya Setra yolculuğu olmuş.Ben sırf bu ses takıntım nedeniyle okulda ne kadar araç varsa hepsine bindim denedim hatta sıfır araçları denemeye gittim ki en son denediğim Nissan Qashqai motor sesi ve iç malzeme konusunda beni bırakın otomobil ile fazla ilgilenmeyen eşimi bile tatmin etmedi. Denediğim araçlar içinde en sessizi bana göre 100 km li hızlara kadar sonrasında 8 valflik motor ile kuduran Jetta idi. Sonra Corolla geliyor du ki 120 li hızları geçtikten sonra artan motor sesi ve rüzgar sesi hemen hemen hepsinde stabildi.Meganı anlatmayacağım. Vallahi kendi sahibi olan arkadaş bu aracı Corolla ile kıyaslama dedi.Ki dediği gerçekce idi. Birde 2010 en son kasa 1.6 avensisi denerken satıcıya ses neden bu kadar arttı diye sordum arkadaş kasa ağır geliyor aslında böyle bir arabanın hakkı 2000 cc demek oldu. Netice ses olayını sanırım ben biraz fazla abartmış olabilirim. Camları olan bir nesneden hiç ses gelmemesi mümkün ve güvenli olmasa gerek. Ama zaten benim sıkıntım debriyaj. Vallahi bu sorunum halledilsin araca müthiş bağlanacağım. Hele o 120 deki pati çekişine hasta oldum. Ve kesinlikle çok güvenli geliyor. Hele bu aracı beğenmeyen arkadaşlar için tavsiyem benim yaptığımı yapın gidin aracınızdan üstün olabileceğini düşündüğünüz firmaların sıfır test araçlarına binin. Mesela geçen ayın en çok satan C segment aracı CRUZE deneyin insanlar nasıl 33500 TL yi sokağa atıyor anlayın. Araç kendisini kaldırmaktan aciz ve tek numarası ESP. Yol sesi ve rüzgar sesini kesinlikle duymuyorsunuz çünkü motor sesi hepsini bastırıyor. Abartmıyorum 15 gündür denemediğim araç kalmadı. PROTON dahil. Yine örnek olsun Kia Ceed 140 dan sonra rüzgarla birlikte gidiyorsunuz. Ama aracın ivmelenmesi mükemmel. Hyundai Accent Era bu araç için sessizlik noktasında bir hayli övgü var B segment olmasına rağmen. Araç asla rüzgar sesi alamıyor çünkü leylek gibi kasa ile 140 lı hızları zorlamak pek akıl karı olmuyor.Seat Leon, Skoda Octavia, Ford Focus, Fiat Linea,Volvo S 40 bizzat denediğim araçlar.
Ses algılaması farklı olabilir. 30-40 milyar yatırmış birisi için gerçekten can sıkıcı olabilir. Ben 9. nesillerde de bu sorunların olduğunu arkadaşdan duymuş oldum, halbuki 8. nesil kullanıcılarına göre araç passat ayarında. Hatta içlerinden 10. nesil için süspansiyonu çok sert, plastik kalitesi şahin gibi diye yazanları okudum. Ses gibi tamamen görece izafi olaylar üzerine yazmak zor. Araçlar için Türkiye yol şartlarıda düşünülmeliydi. 10 kuruşluk davlumbazdan kaçınılmamalıydı. (Özcan bey cevabında olduğunu belirtiyor ancak keçe davlumbaz denilen Megane larda da mevcut Plastik ek olarak konulmuş diye biliyorum)
Bu arada sanırım olay yine forum da benim dıgıdıg senin dıgıdıgı dövere dönmeye başlayacak. Ben bu forum daha nitelikli olduğunu düşündüğümden bu tip tartışmalara girilmemesini rica edeceğim.Şu ana kadar çözülmüş bir tane sorunun yorumunu göremedim. Ancak dikkatimi çeken bir olay şu oldu. Diğer araç forumlarına da baktım bu yol sesimi dersiniz lastik sesi mi, tıkırtılar gıcırtılar direksiyon sesleri vb. bilmem ama bu tip seslerden tüm marka kullanıcıları rahatsız. Honda Civic, VW Jetta, Ford Focus, Megane, aklınıza gelebilecek tüm markaların forumlarında mutlaka bu başlıkta bir sürü yorum var ve hepsi olumsuz. Bu olayda bizi yıllar geçtikçe kaliteden ödün verilmesinin sadece Toyota'ya has bir olay olmadığını gösteriyor. Motor sesi bu markada var diyemeyiz. Ben en sessiz dedikleri araçta bile sıfır ses olayına rastlamadım Hatta elimde OTO HABER dergisinin test arşiv CD si var onda ölçülen desibellere baktım. Mercedesle arasında 120 km de sadece 2 desibel fark var.
Göğüsten gelen ses konusunu servisler kabul ediyor ve hemen çözüyor başta da belirttiğim gibi benim araç sahibini aradım siz bu sorunlardan rahatsız olmadınız mı diye sordum Yav Ahmetciğim göğüsün orjinalliğini bozarlar diye götürmedim dedi. Alt komşumuz var ona sordum parasız yaptıklarını bilseydim ilk götürürdüm dedi.
Ancak debriyaj sorununa sadece 3-5 arkadaş değindi ve nasıl çözülebileceğini açıklamadılar. Bu konuya yöenlirsek sevineceğim. Selamlar.