0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bencede çok hoş olmuş hayırlı olsun....
Kalınlıkla ilgisi yok. Metaller ısınınca uzar (genleşir) soğuyunca kısalır (büzülür). Külçe halinde bile olsa aynı miktarda uzar-kısalır. Fakat haklısın fazla kısalmıyor.. Şimdi baktım demirin uzama katsayısına 1,5 mm fark için 40 - 50 derece gibi sıcaklık farkı gerekiyor.. Uzatmak isteseydik belki yapılabilirdi (tabi o zaman boya kullanamazdık.. yanar diye) fakat soğutma imkanı sınırlı olduğu için yapılamıyor..
Eser teşekkür ederim kardeşim.Ahmet abi ozaman üreticilerde ya bukadar küçük şeyi önemsemiyor yada ısıya dayanıklı boya kullanıyor çünkü orjinal kule gergilerinin nerdeyse hepsi boyalı
bu gerginin birde arka amortisorler içini olanıda var galiba yanlış hatırlamıyorsam ....
bence o kadarda sertleştirmemek lazım aracı iyice karting spec olur
nası yaptın arkasaşım
konuyu yeni gördüm daha..elinize sağlık, çok güzel olmuş..sert girilen virajlardan zevklisi yok..yay-jant-lastik tamam bir bu eksikti ben de araştırayım şu gergi olayını, sonra olmadı deneyim yardımını kullanarak yaparız bişeyler
bu tür bir uygulamayı karbüratörlü ae101 de yapma şansımız var mı acaba.
Arkadaşlar bu "kule gergisi" tam olarak ne işe yarıyor? Bildiğim kadarıyla otomobillerin fabrika çıkışlarına böyle bir parça yok! Çok gerekli bir şey olsa mühendisler bunu düşünüp koymazlar mı?
Kule gergisi; kabaca tabir etmek gerekir ise 2 amortisör başının arasına sabitlenerek konan bir metal parçasıdır. Ancak bu metal parçasının GERGİ özelliğini kazanması için ortasında gergiyi açan ve kapayan bir vida sistemi bulunmalı, gergi monte edildikten sonra bu vida açılabildiği kadar açılıp kuleler arası germe işleminin sağlanması gerekir.Kule gergisiz araçlarda, araç viraja girdiği zaman kuleler bir nebze olsun esner. Bu esneme de lastiklerin ve özellikle virajın ters tarafındaki lastiğin yere tam basmamasına sebep olur. Kule gergisi ise bu gibi durumlarda gücü aracın asıl ağırlığının yüklendiği bir kuleden alıp diğer kuleye transfer etme işlemini gerçekleştirir. Bu işlem sonucunda da viraj içerisinde ters tarafta kalan lastiğin yere daha çok basması sağlanır ve yol tutuş artar.Bunun dışında çukur ve kasislerde ön takıma binen yükü ve haliyle kulelere yansıyan yükü dağıtır.Bir diğer deyişle çukur ve tümseklerde şasiye binen yük kule gergisi sayesinde dağılır.Özellikle spor yay ve spor yay-amortisör takılmış araçlarda gerekli bir ekipmandır. Ayrıca kule gergisi uygulanmış araçlarda direksiyon hassasiyeti ve direksiyonun verilen tepkilere daha çabuk cevap vermesi de mümkündür.Ancak unutulmamalıdır ki kule gergileri eğer beraberinde viraj çubuğu uygulaması da yapılmış ise zor arazi koşullarında kullanılan araçlarda bir lastiğin havada kalması gibi dezavantajları da beraberinde getirir. Kule gergisi aracın genel kullanım koşulları dikkate alınarak uygulanmalı veya uygulanmamalıdır.
Daha önceden konuya cok dikkat etmemisim. Eline saglik Mesut. Benim Alfa 145'de de var kule gergisi ve sifir iken alip taktirmistim.Simdi benim bildigim kadari ile 3 cesit kule gergisi var; tam isimleri var mi bilmiyorum.Ama etkilerinin farkli olduguna eminim.- Tam sabit: Senin yaptigin bu tipe giriyor.