Gönderen Konu: El Yapımı Kule Gergisi  (Okunma sayısı 38501 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: El Yapımı Kule Gergisi
« Yanıtla #20 : Haziran 28, 2009, 06:13:21 »
bizim Peugeot'da sparco kule gergisi var.direksiyon hissi hissedilir şekilde farklı.araç bütün halinde yapıyor her ne yapıyorsa:) özelliklede virajlarda fark hissedilir düzeyde.
el yapımı kule gergisi konusunda tam birşey söyleyemiyorum şukadar yarar diye.zaten ucuz bir parça olduğu için markalı almak en iyisi.tabiki bu demek değilki yapılan çalışmayı takdir etmiyorum.eline koluna sağlık orjinal gibi olmuş maşallah.şahsi kanaatim işe yarar ama orjinal kadarda performanslı olmayabilir :) orjinalini aldığında bunuda satarsın ;) hatta bu işe başlarsın bir bakarsın tutar:)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Haziran 28, 2009, 06:13:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Haziran 29, 2009, 00:33:45 »
bu arada mesut fark eden bişey oldumu hissedilir?

Bugün düzce toplantısındaydık :) virajlı yollardan bir dağ tırmandık ve inişte biraz sert girdim virajlara arabada olan Coşkun Demiraltı aracın nasıl viraj aldığını söylerse daha iyi olur :D

Mesut abicim ne kadar maliyeti oldu acaba.

Maliyeti sadece boya parası Coşkunum :D ama o borunun fiyatı 5TL kesme ,kaynak, ölçü alma vs işleri kendim yaptım  bi maliyeti yok ama 30 40 TL ye halledilebilir, bu arada üst mesajdaki sorumu yanıtlarmısın , daha doğrusu anlatırmısın bugünkü virajları

bizim Peugeot'da sparco kule gergisi var.direksiyon hissi hissedilir şekilde farklı.araç bütün halinde yapıyor her ne yapıyorsa:) özelliklede virajlarda fark hissedilir düzeyde.
el yapımı kule gergisi konusunda tam birşey söyleyemiyorum şukadar yarar diye.zaten ucuz bir parça olduğu için markalı almak en iyisi.tabiki bu demek değilki yapılan çalışmayı takdir etmiyorum.eline koluna sağlık orjinal gibi olmuş maşallah.şahsi kanaatim işe yarar ama orjinal kadarda performanslı olmayabilir :) orjinalini aldığında bunuda satarsın ;) hatta bu işe başlarsın bir bakarsın tutar:)

orjinali kadar iyi olduğuna eminim Burak :) hiç esneme yapıcak gibi durmuyor , benim kasanın orjinal kule gergisi bahçe hortumu kalınlığında bu ise iki katı kalınlığında orjinale göre, ayrıca ölçü alırken her işlemden sonra deneme yaparak tam ölçü aldım kesinlikle boşluk veya uydurma bişey yok,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Haziran 29, 2009, 00:42:55 »
Mesut bey eline sağlık çok güzel görünüyor orjinal gibi aynen, güle güle kullan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Haziran 29, 2009, 00:47:28 »
Mesut bey eline sağlık çok güzel görünüyor orjinal gibi aynen, güle güle kullan.

Çok teşekkür ederim, bugünde Düzce toplantısında görücüye çıktı :) olumlu sonuç aldım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • Araç: Corolla
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Haziran 29, 2009, 00:53:58 »
işe yarıyorsa iyi o zaman ki yarıyordurda illaki. gerçi yay+taze lastik faktörüde var gene en iyi sen anlarsın direksiyon tepkilerini ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Haziran 29, 2009, 09:09:20 »
işe yarıyorsa iyi o zaman ki yarıyordurda illaki. gerçi yay+taze lastik faktörüde var gene en iyi sen anlarsın direksiyon tepkilerini ;)

Yay + yeni lastik üstelik daha ince yanaklı (yanak inceldikçe lastiğin yola tutunma kuveti artar) + kule gergisi = sanırım çok iyi bi tutunma kazandı araç, dün bikaç yerde deneme yaptım dağdan aşağıya inerken virajlarda aracın savrulması hiç yok , en azından ben savrulucak kadar süratli değildim ancak konvoydaki araçlardan daha hızlı girdiğim virajlarda arka koltuktaki arkadaş bir camdan diğer cama savruluyordu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Haziran 29, 2009, 09:36:20 »
yahu  mesut abi bak böyle anlatıyorsun bende gaza geleceğim galiba bak benide sardıracaksın bu kule gergisi olayına. Kapını çalarsam birgün Mesut Abi gel yapalım diye şaşırma :) Zaten TCT hastası oldum. Sabah geldim odama daha işbaşı yapmadan TCT bakıyorum emi :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Haziran 29, 2009, 10:09:36 »
Ümit yapmak istiyorsan yardımcı olurum kardeşim ne demek :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #28 : Haziran 30, 2009, 08:35:58 »
ellerine saglık guzel olmus ama tam olarak germe isini nasıl yapmayı dusunuyorsun direk oturtup vidaları sıkmakla is bitmiyor keske yaparkende borunun ortasını 2 cm kadar kesip 2 somun koysaydın islevi tam olurdu.. benim fikrim yanlıs anlama sakın isini kotulemek degil..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #29 : Haziran 30, 2009, 09:09:25 »
ellerine saglık guzel olmus ama tam olarak germe isini nasıl yapmayı dusunuyorsun direk oturtup vidaları sıkmakla is bitmiyor keske yaparkende borunun ortasını 2 cm kadar kesip 2 somun koysaydın islevi tam olurdu.. benim fikrim yanlıs anlama sakın isini kotulemek degil..

İsmail öncelikle teşekkür ederim, kule gergisinin illa gerilmesine gerek yok, birçok kule gergisi gerdirilmiyor aynı benimki gibi, amaç amortisör kulelerinin birbirine yaklaşmamsı esnememsi değilmi, arada bu tarz bi uygulama olduğu sürece esneme büyük oranda azalıcaktır, ben bu gergiyi yapmadan önce baya okuyup araştırma yaptım İsmail :)

örnek birkaç resim : orjinal T-Sport kule gergisi ile başlıyalım :)

Orjinal C-ONE ön kule gergisi ilk resim : Type-S ikinci resim Type-R modeli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #30 : Haziran 30, 2009, 10:23:26 »
guzel diyorsun guzelde olmus haklısın ama tam olarak mm olculerlede fark olur sen en azından olayı bitirirdin az gerdirseydin senin gosterdiklerinle yaptıkalrın arasında azda olsa mm olarka fark vardır .. ama dedigin gibi islevi onemli benimki sadece oneriydi yanlıs anlama demistim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Haziran 30, 2009, 10:35:34 »
Ellerine sağlık anlatığına göre baya işe yaramış.
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #32 : Haziran 30, 2009, 10:44:48 »
İsmail mm trik olarak işe bakarsan eğer şimdi bu araç için 6 farklı kule gergisi üreticisi var, ben hiç sanmıyorumki hepsi aynı mm'lik ölçüde iş yapsın, hepsi birbirinden mm'lik farklara sahiptir diye düşünüyorum, bendede cm farkı olamaz olsa olsa dediğin gibi mm'rik fark olur, ben gergi borusunu büktürüp defalarca yerine uyup uymuycağını deneyim daha sonra vida yerlerine sacları oturtum boruyla defalarca ölçü aldım, üstelik şuda var sonuç olarak kulelerin vidasına tutturuluyor bu kule gergisi, çok büyük bi hata yapma şansın yok şünkü vida deliklerine oturtamazsın parçayı, ayrıca ben çelik konstruksiyon ve borulama işinde çalıştım 6 yıl, babamın işyerinde, ölçü nasıl alınır nasıl yapılır iyi bilirim :) demem oki abartılı bir fark olucağını hiç sanmıyorum, bu işi sanayide ücret karşılığında yapanlar var, birçok insanda yaptırtıyor, benim elimden geldiği için ben paramı boşa harcamak istemedim :)

sakın sana cephe alarak bunları yazdığımı sanma, birlikte bu işin nekadar sağlam olduğunu yada olmadığını çözmeye çalışıyoruz işte  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Haziran 30, 2009, 10:47:49 »
Ellerine sağlık anlatığına göre baya işe yaramış.

Çok teşekkür ederim Bekir 5 yıldır bu aracı kullanıyorum 2004 sonunda aldım ve 4 yıldan fazladırda 17 jant lastik ve  spor yaylarla kullanıyorum, bu farkı benden iyi kim anlıyabilir değilmi :) pisikolojikte olabilir ancak virajlarda çok iyi yol tuttuğunu söyleyebilrim, birçok BMW , Mercedesle (Stock) viraja grdim ama hiçbiri benim kadar hızlı viraja giremiyor, stock mercedes ve BMW ler bizim araçlara göre çok çok daha iyi yol tutar biliyorsunki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • BÜYÜK İZMİR BULUŞMASI :)
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Haziran 30, 2009, 11:11:03 »
Ozaman emegine karşılık benden sana kocaman bir  :alkis:

İstesende mm'olarak  uyduramazsın malum parçalar esner ve civata boşlukları bu farkları tolere eder.
2002 corolla H/B 1,6 terra   iZMİR / Balçova

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Haziran 30, 2009, 11:57:48 »
Azıcık uzun yapın, takmadan önce bi buzlukta soğutun kısalsın. öyle takın.. Böylece gerilir :)
Önce bi boru ile deneme /ölçüm yapıp kaç mm kısalacağı belirlenebilir.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #36 : Haziran 30, 2009, 12:16:02 »
İsmail mm trik olarak işe bakarsan eğer şimdi bu araç için 6 farklı kule gergisi üreticisi var, ben hiç sanmıyorumki hepsi aynı mm'lik ölçüde iş yapsın, hepsi birbirinden mm'lik farklara sahiptir diye düşünüyorum, bendede cm farkı olamaz olsa olsa dediğin gibi mm'rik fark olur, ben gergi borusunu büktürüp defalarca yerine uyup uymuycağını deneyim daha sonra vida yerlerine sacları oturtum boruyla defalarca ölçü aldım, üstelik şuda var sonuç olarak kulelerin vidasına tutturuluyor bu kule gergisi, çok büyük bi hata yapma şansın yok şünkü vida deliklerine oturtamazsın parçayı, ayrıca ben çelik konstruksiyon ve borulama işinde çalıştım 6 yıl, babamın işyerinde, ölçü nasıl alınır nasıl yapılır iyi bilirim :) demem oki abartılı bir fark olucağını hiç sanmıyorum, bu işi sanayide ücret karşılığında yapanlar var, birçok insanda yaptırtıyor, benim elimden geldiği için ben paramı boşa harcamak istemedim :)

sakın sana cephe alarak bunları yazdığımı sanma, birlikte bu işin nekadar sağlam olduğunu yada olmadığını çözmeye çalışıyoruz işte  :)

noktayı koymussun ozaman diyecek bir lafım yok gule gule kullan ben yaylardan sonra aldıgım ilk parcadır kule gergisi onemi coktur hatta stadart arabada bile kullanılmasında fayda vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 482 kere teşekkür etti
« Yanıtla #37 : Haziran 30, 2009, 13:18:25 »
Ozaman emegine karşılık benden sana kocaman bir  :alkis:

İstesende mm'olarak  uyduramazsın malum parçalar esner ve civata boşlukları bu farkları tolere eder.

Bekir çok teşekkür ederim, mm'lik fark mutlaka olucaktır diyedüşünüyorum sonuçta aynı fabrika bir seri aracı boyuyor, arkadan gelen seride boya bitiyor ve yeniden boya hazırlanıyor o boyada bile ton farkı olabiliyor fabrika olsa bile :)

Azıcık uzun yapın, takmadan önce bi buzlukta soğutun kısalsın. öyle takın.. Böylece gerilir :)
Önce bi boru ile deneme /ölçüm yapıp kaç mm kısalacağı belirlenebilir.

Ahmet abi dediğin gibi denenebilir ancak çok bariz fark olucağını sanmıyorum kullandığım borunun çapı  bir parmak, ve et kalınlığı 3mm , baya etli ve kalın bir malzeme zaten çok fazla çekemez en fazla 1mm oynar diye düşünüyorum

noktayı koymussun ozaman diyecek bir lafım yok gule gule kullan ben yaylardan sonra aldıgım ilk parcadır kule gergisi onemi coktur hatta stadart arabada bile kullanılmasında fayda vardır.

İsmail kardeşimde gördü dün ve kendi corsa'sına da istiyor şimdi :) onun aracınada yaparsam eğer busefer ayarlısından yapıcam :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ©®UzMaN®©
    • yok
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #38 : Haziran 30, 2009, 13:59:28 »
bencede çok hoş olmuş hayırlı olsun....
eSeR KaŞıK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Haziran 30, 2009, 14:51:40 »
Ahmet abi dediğin gibi denenebilir ancak çok bariz fark olucağını sanmıyorum kullandığım borunun çapı  bir parmak, ve et kalınlığı 3mm , baya etli ve kalın bir malzeme zaten çok fazla çekemez en fazla 1mm oynar diye düşünüyorum
Kalınlıkla ilgisi yok. Metaller ısınınca uzar (genleşir) soğuyunca kısalır (büzülür). Külçe halinde bile olsa aynı miktarda uzar-kısalır. Fakat haklısın fazla kısalmıyor.. Şimdi baktım demirin uzama katsayısına 1,5 mm fark için 40 - 50 derece gibi sıcaklık farkı gerekiyor.. :)
Uzatmak isteseydik belki yapılabilirdi (tabi o zaman boya kullanamazdık.. yanar diye) fakat soğutma imkanı sınırlı olduğu için yapılamıyor.. :)
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac