Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1798414 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #240 : Mayıs 19, 2013, 15:35:46 »
Merhaba ;

5-30 ile 0-40 yağlarının kullanımında şöyle diyebilir miyiz?

Bizim kullandığımız araçlar genelde 100-120 beygirlik performansı fazla olmayan motorlardır. Bu sebeple iç çalışma sıcaklıkları ve piston,segman,silindir üçlüsü arasındaki boşluklar yüksek performanslı,sıcak çalışan motorlara göre biraz daha fazla olabilir diye düşünüyorum. Performanslı motorlarda sıcak sebebiyle genleşme daha fazla olacağından segman-silindir boşluğu en azdır. Bu küçük aralıktan olacak kompresyon kaçağını 0-40 lar engellemekte zorlanmazlar, fakat 100 beygir civarı olan ve genelde 3000 devir geçilmeyen motorlarda segman-silindir boşluğu biraz daha fazla olacağından 0-40 lardan ziyade biraz daha koyu olan 5-30 ların bu kompresyon kaçağını daha iyi önler diyebilir miyiz?
2012 Auris 1.6 Otm.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #240 : Mayıs 19, 2013, 15:35:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #241 : Mayıs 19, 2013, 16:30:10 »
Merhaba ;

5-30 ile 0-40 yağlarının kullanımında şöyle diyebilir miyiz?

Bizim kullandığımız araçlar genelde 100-120 beygirlik performansı fazla olmayan motorlardır. Bu sebeple iç çalışma sıcaklıkları ve piston,segman,silindir üçlüsü arasındaki boşluklar yüksek performanslı,sıcak çalışan motorlara göre biraz daha fazla olabilir diye düşünüyorum. Performanslı motorlarda sıcak sebebiyle genleşme daha fazla olacağından segman-silindir boşluğu en azdır. Bu küçük aralıktan olacak kompresyon kaçağını 0-40 lar engellemekte zorlanmazlar, fakat 100 beygir civarı olan ve genelde 3000 devir geçilmeyen motorlarda segman-silindir boşluğu biraz daha fazla olacağından 0-40 lardan ziyade biraz daha koyu olan 5-30 ların bu kompresyon kaçağını daha iyi önler diyebilir miyiz?
Alper kardeşim yanıldığın bir nokta var, yağın koyuluğunu cıvıklığını belirleyen rakam ikinci rakamdır yani 30-40-50-60 gibi. ilk rakam 0w-5w-10w-15w-20w yağın soğuktaki yani W winter yani kıştaki davranışıdır. soğuk kış şartlarında 0 , 5 ten 5,10dan 10,20 den daha akıcıdır. motorlar aşınmayı soğukken gerçekleştirdiğinden ilk numara yani winter viskozitenin küçük olması tercih edilir. 0w40 5w30 yağdan daha kalındır.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #242 : Mayıs 19, 2013, 21:31:00 »
                   Atilla abi verdiğin bilgi için teşekkürler, 20000 bakıma az kaldı ve mobil1 5-30 alacaktım, 0-40'ı pek düşünmüyordum. Fakat şimdi sizin düzeltmenizle onuda araştırıp öyle gideceğim servise.
                   O zaman yetkili serviste konulan 10-40 yarı sentetik varil yağı motorumuz için en iyi olan değil, servisin para kazanması için bir yol gibi geliyor bana. Piyasada satılan 5-30 tam sentetikle aynı hatta daha pahalı fiyat kesiyorlar faturada.
                    Tekrar teşekkürler.
2012 Auris 1.6 Otm.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #243 : Mayıs 21, 2013, 19:54:50 »
Alper kardeşim yanıldığın bir nokta var, yağın koyuluğunu cıvıklığını belirleyen rakam ikinci rakamdır yani 30-40-50-60 gibi. ilk rakam 0w-5w-10w-15w-20w yağın soğuktaki yani W winter yani kıştaki davranışıdır. soğuk kış şartlarında 0 , 5 ten 5,10dan 10,20 den daha akıcıdır. motorlar aşınmayı soğukken gerçekleştirdiğinden ilk numara yani winter viskozitenin küçük olması tercih edilir. 0w40 5w30 yağdan daha kalındır.
atilla bey yardımlarınız için çok teşekkürler. ben de 5 30 castrol alacaktım. bu gün 70 000 bakımını yaptırdım ve dışarıdan mobil 1 0 40 aldım. ankara şartlarını da katınca en iyi olanı yaptım diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #244 : Mayıs 26, 2013, 11:52:36 »
Merhaba,
2011 corolla comfort ekstra benzin/lpg aracımın 30000km.bakımını  yetkili serviste yaptırdım.Motor yağını Castrol edge 5-40 sentetik orijinal ambalajında 4 lt.) dışarıdan aldım,Tüm filtreler vs. değişti. Aracımı teslim alırken "Aracıza 0.2 lt. aynı yağdan ilave etmem gerektiği,serviste  mevcudu olmadığından ilave edemediklerini,yağ ve yağ filtresi değişiminde 4 lt. yağın yetersiz olduğunu " ifade ettiler. Dışarıdan 1 lt. 5-40 yağ almak için satıcıya gittiğimde satıcı "eski köye yeni adet mi geliyor, ben tüm binek araçlara yağ ve yağ fltresi değişimi için 4 lt yağ veririm,yağ ilavesine gerek yok." dedi.
Şu an kararsızım,ve konu ile ilgili tüm yetkin kişilerin görüşlerini paylaşmalarını istiyorum.
Herkese kazasız günler dilerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #245 : Mayıs 26, 2013, 12:34:54 »
Merhaba,
2011 corolla comfort ekstra benzin/lpg aracımın 30000km.bakımını  yetkili serviste yaptırdım.Motor yağını Castrol edge 5-40 sentetik orijinal ambalajında 4 lt.) dışarıdan aldım,Tüm filtreler vs. değişti. Aracımı teslim alırken "Aracıza 0.2 lt. aynı yağdan ilave etmem gerektiği,serviste  mevcudu olmadığından ilave edemediklerini,yağ ve yağ filtresi değişiminde 4 lt. yağın yetersiz olduğunu " ifade ettiler. Dışarıdan 1 lt. 5-40 yağ almak için satıcıya gittiğimde satıcı "eski köye yeni adet mi geliyor, ben tüm binek araçlara yağ ve yağ fltresi değişimi için 4 lt yağ veririm,yağ ilavesine gerek yok." dedi.
Şu an kararsızım,ve konu ile ilgili tüm yetkin kişilerin görüşlerini paylaşmalarını istiyorum.
ustanız doğru söylemiş bende rav4 e 4 kiloluk bir kutu koyuyorum.100 gr, 200 gr önemsiz bir miktardır. bizim filtreler taş çatlasın 100 gr yağ alır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #246 : Mayıs 26, 2013, 12:38:19 »
Merhaba,

Arabayi calistirmadan once yag seviyesini kontrol edin ust noktada mi yoksa ortada mi ortada da olsa sikinti.olmaz ideal yag seviyesi ortasi ile ust cizgidir iciniz rahat etmezde gider alip koyarsiniz.                               ayrica bende 4.2 diye biliyorum
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #247 : Mayıs 28, 2013, 01:02:15 »
orjinal servis teknik kitabı şu şekilde veriyor. 3zze içn

yağ değişimi 3,5lt.
filtre+yağ değişimi 3,7lt
ilk defa yağ konulan motora 4,2lt (dry fill)

sonuçta yağ değişimlerinde motor içinde azda olsa kalıyor. bundan dolayı ben filtre değişim ile birlikte 4lt yağ kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #248 : Mayıs 28, 2013, 10:43:43 »
atilla amca buradaki tavsiyeleri de okuyarak 128.000 km deki benzinli 1997 xei corollama 5/40 mobil 1 süper 3000 sentetik yağ koydurdum. servisten orjinal filtre aldım. yağ satan bir yerde koydurdum yağı..
yalnız bir sorunum var..
yağda hiç eksilme yok ve yağ çubuğu maksimumu da epey geçmiş durumda.. araba bir müddet bekledikten sonra (3/5 saat) ilk çalıştırmada yağ lambası 3 saniye kadar geç sönüyor. sonraki aralıksız çalıştırmalarda herhangi bir problem yok hemen sönüyor...
motoru elime alırım diye korkmaya başladım. aynı durum başına gelen arkadaş oldu mu?? birde zannedersem burada okudum full sentetik veya tam sentetik yağlar içi özel filtreler oluyormuş. böyle birşey var mı??
yağ lambasının geç sönmesi neden olabilir. eğer tam sentetik yağ sorun olacaksa 1 aylık yağı boşaltacağım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #249 : Mayıs 28, 2013, 14:52:38 »
atilla amca buradaki tavsiyeleri de okuyarak 128.000 km deki benzinli 1997 xei corollama 5/40 mobil 1 süper 3000 sentetik yağ koydurdum. servisten orjinal filtre aldım. yağ satan bir yerde koydurdum yağı..
yalnız bir sorunum var..
yağda hiç eksilme yok ve yağ çubuğu maksimumu da epey geçmiş durumda.. araba bir müddet bekledikten sonra (3/5 saat) ilk çalıştırmada yağ lambası 3 saniye kadar geç sönüyor. sonraki aralıksız çalıştırmalarda herhangi bir problem yok hemen sönüyor...
motoru elime alırım diye korkmaya başladım. aynı durum başına gelen arkadaş oldu mu?? birde zannedersem burada okudum full sentetik veya tam sentetik yağlar içi özel filtreler oluyormuş. böyle birşey var mı??
yağ lambasının geç sönmesi neden olabilir. eğer tam sentetik yağ sorun olacaksa 1 aylık yağı boşaltacağım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bekir kardeş hiçbir motorda full sentetik yağ sorun çıkarmaz. bende 94 xli varken ve araba 220 binde iken mobil1 5w50 kullanıyordum. şimdiki 2 adet 98 rav4 lerde 218 binden ve 230 binden itibaren mobil1 10w60 kullanıyorum. sen filtreleri servisten almışsın yağ da kapalı kutulu hakiki yağsa hiçbir sorun olmaz. asla problem olmaz, içini ferah tut, yağ lambasının 2-3 saniye geç sönmesi normaldir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #250 : Mayıs 28, 2013, 16:20:04 »
Bekir kardeş hiçbir motorda full sentetik yağ sorun çıkarmaz. bende 94 xli varken ve araba 220 binde iken mobil1 5w50 kullanıyordum. şimdiki 2 adet 98 rav4 lerde 218 binden ve 230 binden itibaren mobil1 10w60 kullanıyorum. sen filtreleri servisten almışsın yağ da kapalı kutulu hakiki yağsa hiçbir sorun olmaz. asla problem olmaz, içini ferah tut, yağ lambasının 2-3 saniye geç sönmesi normaldir.
teşekkür ederim Atilla abi. bu mesajı yazdıktan sonra forumda biraz araştırma yaptım. yağ lambasının geç sönmesinin hava filtre kutusu ile ilgili olduğunu söyleyen de var müşürden diyen de var yağ pompasından veya karterin kirli olmasından diyen de var.. hatta tekrar aracıma baktım gerçekten 2 saniye kadar geç sönüyor lamba. geçenlerde yani yağı değiştirdikten sonra arabayı çalıştırmadım defalarca marşa basmama rağmen zor çalıştı.. neden bilmiyorum. ama gözüm çok korktu.
aklıma hava filtre elemanlarından birisi arızalı mı diye geliyor. mesela bir arkadaş ilk çalıştırmada rölanti düşüklüğünden söz etmiş ve bir ustanın hava fltresinin bir parçasıyla alakalı olduğunu tespit ettikten sonra sorunu düzelmiş. ama tam açıklama yapmadığı için anlayamadım tabi hangi parça olduğunu.
bilen arkadaş varsa yarım etsin lütfen..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #251 : Mayıs 28, 2013, 17:18:27 »
Bekir hava filtresi, buji servisten alıp değiştir, distribütör kapağı ve tevzi makarasını iyice kontrol ettir büyük ihtimalle kontakları aşınmıştır öyle ise piyasada japon malları var onlardan alırsın. başka bir şeyi kafana takma.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #252 : Mayıs 30, 2013, 15:03:18 »
Selamlar herkese,

Bir bakım zamanı daha geldi çattı.
Bakımlara giderken motor yağını kendim alıp götürüyorum. Sormak istediğim soru şu: elimde geçen bakımda götürdüğüm 1LT'lik kutunun içinde 700ml civarı yağ mevcut + yeni bir tane 4LT'lik paket alacağım. 4.7 LT yeterli olacak mıdır? Ne kadar koyuyorlardı serviste hatırlayamadım.

Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: -
  • 44 kere teşekkür etti
  • 145 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #253 : Mayıs 30, 2013, 15:05:13 »
Selamlar herkese,

Bakımlara giderken motor yağını kendim alıp götürüyorum. Sormak istediğim soru şu: elimde geçen bakımda götürdüğüm 1LT'lik kutunun içinde 700ml civarı yağ mevcut + yeni bir tane 4LT'lik paket alacağım. 4.7 LT yeterli olacak mıdır? Ne kadar koyuyorlardı serviste hatırlayamadım.

Teşekkürler

corollanın ki 4,2 tl sanırım sizinki de öyledir, ya da yakındır. bence yeterli olur. eliniz de katalog varsa net öğrenilebilir.
2007 Toyota Corolla 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #254 : Mayıs 30, 2013, 15:28:00 »
Selamlar herkese,

Teşekkürler

4.3 Litre gerekli olduğundan yeterli olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #255 : Mayıs 30, 2013, 21:48:05 »
Yusuf Bey, Ufuk Bey teşekkürler yardım için. İyi akşamlar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #256 : Haziran 24, 2013, 12:30:39 »
motor yağı miktarı ve hangi yoğunlukta yağ kullanması gerektiğiyle ilgili kafası karışanlar aşağıdaki siteden araçlarını seçebilir ve aracı için gereken yağ yoğunluğu ve miktarını görebilir: http://www.oil4motor.com/en/cars-oil/TOYOTA/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #257 : Haziran 24, 2013, 12:31:25 »
Brand
TOYOTA
Model
Auris 1.33 VVTi (1NR-FE)
Motor
Petrol
Auris 1.33 VVTi (1NR-FE) (P (Petrol)) (2008-)
Year
2008-

Best motor oil for this car: 0W30. Capacity: 3.4 l
Best manual gearbox oil for this car: -. Capacity: 2.4 l
Best automatic gearbox oil for this car: -. Capacity: l

Oil change interval

Maximum mileage:
15000 km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #258 : Haziran 24, 2013, 12:32:10 »
yani benım araç 3.4 litre yağ alıyormuş 0-w30 tavsiye ediliyormuş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #259 : Haziran 24, 2013, 12:36:22 »
yani benım araç 3.4 litre yağ alıyormuş 0-w30 tavsiye ediliyormuş

Hangi iklim şartlarında, hangi yakıt ile, hangi kullanım şeklinde ?