0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar işlem tamam. Toyota serviste çalışan bir arkadaş buldum ve dün akşam 4 amortisörüde değiştirdik. Olayları şöyle anlatayım.Eğer arabanızı kullanırken yolldan çok fazla takırtı tukurtu alıyorsanız, araba yan rüzgarda geziyorsa, frende geziyorsa, şerit değiştirirken fazladan şerit geçmek istiyorsa, viraj dönerken savrulmaya niyetliyse, kısaca sizin istediğiniz hareketlerin dışında hareket etmeye meyilliyse amortisörleri kontrol ettirme zamanı gelmiş. Ben bunu amortisörleri değiştirdikten sonra öğrendim 2 Yıldır sürekli kullandığım 2000 Model 1.3 Terra Yuvarlak farlı EE111 Kasa Corollamız var. Ve son 7-8 aydır heryerden takırtı tukurtu geliyordu. Yüksek süratte titreme yapıyordu. Arabadan soğudum. Yaşlandığını düşünerek satıp yenisini almayı düşünmeye başladım. Sonra bakımlar zamanında sanayideki usta amortisörlerin pek iyi olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Servise gösterdik 4 amortisörde değişecek dediler. Orjinal servis 4 Amortisöre 800 TL + KDV + Diğer ufak tefek parçalar + İşçilik fiyat istedi.Sağolsun Murat ismindeki arkadaş Önleri Tokico arkaları KYB ile değiştirdi. (Hepsini aynı marka bulamamış canı sağolsun) Ön Z-Rotlar, Ön ve Arka Viraz demiri lastik takozları, Ön Sol aks körüğü, Arka amortisör toz körükleri değişti. İşçilik malzeme 700 TL verdim. Ama iş bitip eve gelirken kullandığım araba sabah kullandığım araba gibi değildi. Ustama ellerine sağlık diyorum helal olsun aldığı para.Değişen amortisörlerde gördüm ki; Sağ ön ve arka amortisör tamamen ömrünü doldurmuş. Hiç hareket etmiyor. Bastırıyorsun basılırken hemen giriyor içeri. Sonra içeride kalıyor. Sol ön ve arka amortisör ise az biraz canlı ama onlarda kuvvet uygulayınca direnmiyor içeri hemen giriyor. Dışarı çok çok yavaş çıkıyor. Arka amortisör toz körükleri yırtılmış. Ön Sol aks körüğü yırtılmış yağ kaçırmış.Amortisörler değiştikten sonra araba gençliğine döndü. Gezmesi bitti. Gidişi duruşu değişti. Adeta yerde gitmiyor 1 cm havada uçuyor. abartılı olmadığı sürece yoldaki bozuklukların hiçbirini hissettirmiyor. Değişimden sonra anladım ki ben 7-8 aydır traktör kullanıyormuşum. Arabanın sesi kesildi. Ancak henüz yüksek sürat olayını test etmedim.Sırada Debriyaj ön ve arka salıncaklar var. Elim müsait olunca onlarıda değiştireceğim. O zaman onlarıda anlatırım.
Deme Hakkı Hocam Ustamda acayip ekonomik adam, rotilleri söylemişti ilk aldığımda değiştirdik, amortisör ve takozlarda da sorun olmadığını söyledi, şimdi aranmaya başladım açıkçası Ustada bişey görüp bulamıyor, Rotçudan da 10 puan alıyoruz. Frencidende. ne hikmetse biryerlerden geliyor tıkırtı En azından tavsiyeniz varsa özellikle tavsiyeniz üzerine nokta kontrol yaptırmak istiyorum bende gece sessizliğinde araçta mozartın son senfonisi çalıyor sanki asfalt harici yollarda, stabilize yollarda, yoldaki ufak yamalarda vs
İsmail Hocam.En sağlıklı yöntem zaten göz ve levye ile kontrol etmektir. Bunu tüm motor ustaları, ön takım,rot,balans vs ustaları levye kullanıyorlar Ama bu levye benim araçta hiç biryerin esnemediğini (yani boşluklar olmadığını) gösterdi, işin kötüsü Herbirinden yüksek puanları aldım önceki mesajımda da belirttiğim gibi. Bu hafta sonu servise gittim onlarda bişey bulamadılar, belki şu belki bu belki bundan gibi net olmayan kaçamak cevaplarla değiştirip denemek lazım gibi ve bitmeyen ama'larla çayları içip muhabbet edip ayrıldım. Sonuç yine yok Şu aralar servisten iş çıkmamasından dolayı rahatsızlık duyuyorum. Servissin bilmiyorsun benmi bilecem diyecek kadar samimi olduk artık.
Metin, bu adamlar levyeyle bozuk olmayan aksami bozabilirler mi isterlerse?