Gönderen Konu: Corolla ön amortisör değişmi yapıldı.  (Okunma sayısı 39850 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla ön amortisör değişmi yapıldı.
« Yanıtla #40 : Temmuz 24, 2009, 16:24:14 »
Denge çubuğunda da sorun bulamamışlardı, şimdi hatırladım yazmamışım, Sadece benim durum salıncakta kilitleniyor sanırım, tekrar yarın bir kontrole götürüp baktırayım en iyisi belki bir olağan dışı bir durum vardır göze çarpar.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Temmuz 24, 2009, 16:24:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Temmuz 24, 2009, 17:44:35 »
Arkadaşlar işlem tamam. Toyota serviste çalışan bir arkadaş buldum ve dün akşam 4 amortisörüde değiştirdik. Olayları şöyle anlatayım.

Eğer arabanızı kullanırken yolldan çok fazla takırtı tukurtu alıyorsanız, araba yan rüzgarda geziyorsa, frende geziyorsa, şerit değiştirirken fazladan şerit geçmek istiyorsa, viraj dönerken savrulmaya niyetliyse, kısaca sizin istediğiniz hareketlerin dışında hareket etmeye meyilliyse amortisörleri kontrol ettirme zamanı gelmiş. Ben bunu amortisörleri değiştirdikten sonra öğrendim :)

2 Yıldır sürekli kullandığım 2000 Model 1.3 Terra Yuvarlak farlı EE111 Kasa Corollamız var. Ve son 7-8 aydır heryerden takırtı tukurtu geliyordu. Yüksek süratte titreme yapıyordu. Arabadan soğudum. Yaşlandığını düşünerek satıp yenisini almayı düşünmeye başladım. Sonra bakımlar zamanında sanayideki usta amortisörlerin pek iyi olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Servise gösterdik 4 amortisörde değişecek dediler. Orjinal servis 4 Amortisöre 800 TL + KDV + Diğer ufak tefek parçalar + İşçilik fiyat istedi.

Sağolsun Murat ismindeki arkadaş Önleri Tokico arkaları KYB ile değiştirdi. (Hepsini aynı marka bulamamış canı sağolsun) Ön Z-Rotlar, Ön ve Arka Viraz demiri lastik takozları, Ön Sol aks körüğü, Arka amortisör toz körükleri değişti. İşçilik malzeme 700 TL verdim. Ama iş bitip eve gelirken kullandığım araba sabah kullandığım araba gibi değildi. Ustama ellerine sağlık diyorum helal olsun aldığı para.

Değişen amortisörlerde gördüm ki; Sağ ön ve arka amortisör tamamen ömrünü doldurmuş. Hiç hareket etmiyor. Bastırıyorsun basılırken hemen giriyor içeri. Sonra içeride kalıyor. Sol ön ve arka amortisör ise az biraz canlı ama onlarda kuvvet uygulayınca direnmiyor içeri hemen giriyor. Dışarı çok çok yavaş çıkıyor. Arka amortisör toz körükleri yırtılmış. Ön Sol aks körüğü yırtılmış yağ kaçırmış.

Amortisörler değiştikten sonra araba gençliğine döndü. Gezmesi bitti. Gidişi duruşu değişti. Adeta yerde gitmiyor 1 cm havada uçuyor. abartılı olmadığı sürece yoldaki bozuklukların hiçbirini hissettirmiyor. Değişimden sonra anladım ki ben 7-8 aydır traktör kullanıyormuşum. Arabanın sesi kesildi. Ancak henüz yüksek sürat olayını test etmedim.

Sırada Debriyaj ön ve arka salıncaklar var. Elim müsait olunca onlarıda değiştireceğim. O zaman onlarıda anlatırım.

bu anlattıklarınıza göre benim ae101 in amortisörleri bitik :(

mıcırlı yolda viraz ve u dönüşlerinden önlerden ciddi hissedilir şekilde tıkırtılar geliyo, 60 km üzerinde iken frenleme yaptığımda direksiyon titriyor.(100 ve üzerinde cok ciddi titreme oluyo)
120 km den sonra (boş yolsa deneme yapmıştım da) direksiyonda titreme.
son zamanlarda direksiyon da ağırlaştı gibi.(direksiyon hidrolik yağı seviyesi normal)
bazen arka koltukta oturan kişiler tekerlek tarafından tıkırtı hissettiklerini söylüyorlar.(hiç arkada oturmadığımdan ben hissetmedim)
virajlarda savrulmalar da arttı diyebilirim.

Ciddi ciddi bu amortisör işine el atmam lazım.
konyalı ali acar, arakadaşım seninle görüşeceğiz sanırım...
Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Temmuz 24, 2009, 19:45:08 »
Arkadaslar, servislerde amortisör test makinasi var. Araci bu hale gelmeden önce yolda veya 2 yilda bir bu teste sokun. Amortisörlerin islev görmemesi hem fren mesafesini uzatir, hem virajlarda agirlik dagiliminin dengelenmesini bozar. Kisaca tehlikeli.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #43 : Temmuz 29, 2009, 11:25:34 »
Deme Hakkı Hocam :) Ustamda acayip ekonomik adam, rotilleri söylemişti ilk aldığımda değiştirdik, amortisör ve takozlarda da sorun olmadığını söyledi, şimdi aranmaya başladım açıkçası :) Ustada bişey görüp bulamıyor, Rotçudan da 10 puan alıyoruz. Frencidende. ne hikmetse biryerlerden geliyor tıkırtı :) En azından tavsiyeniz varsa özellikle tavsiyeniz üzerine nokta kontrol yaptırmak istiyorum bende :) gece sessizliğinde araçta mozartın son senfonisi çalıyor sanki asfalt harici yollarda, stabilize yollarda, yoldaki ufak yamalarda vs :)

Metin Bey, Hakkı bey haklı. Amortisör değişiminde gördüm ki yürür aksamda o kadar çok ses çıkartabilecek nokta varki.

Ön Z-Rotlar, Arka Z-Rotlar, Ön-Arka Viraj demiri lastikleri, Ön-Arka salıncak lastik takozları (burçları). Bunların tümü etkileyebiliyor. ve Salıncak takozları dışında saydıklarım virazj demiri lastikleri vs çok pahalı olmayan parçalar.

Özellikle sadece lastik olanlar oldukça ucuz. Diğer taraftan lastiktir ne ömrü bitecek diyebilirsiniz. Ben şunu gördüm ki sertleşiyorlar. Yeni gelen lastiklerin yumuşaklığı ile eski çıkanların yumuşaklıkları aynı değil. Bu nedenle sarsıntı halinde onlarda koroya katılabilir. Bu nedenle Arabayı bir kaldırıp bütün yürür kontrol ettirin. Benim arkadaş aldı eline levyeyi bütün hareketli aksamları esnetti. Çok esneyenlere "bunlar değişecek" az esneyenlere "bunlar iyi" dedi :D

Önce iyi bir kontrol yaptırın. ve eğer bütçeniz uygunsa "değişirse iyi olur" denilen herşeyi aynı işlemde değiştirtin. Ben büyük fark yaşadım :D

iyi dileklerini ileten herkese teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Temmuz 29, 2009, 11:56:52 »
İsmail Hocam.

En sağlıklı yöntem zaten göz ve levye ile kontrol etmektir. Bunu tüm motor ustaları, ön takım,rot,balans vs ustaları levye kullanıyorlar :) Ama bu levye benim araçta hiç biryerin esnemediğini (yani boşluklar olmadığını) gösterdi, işin kötüsü :D Herbirinden yüksek puanları aldım önceki mesajımda da belirttiğim gibi. Bu hafta sonu servise gittim onlarda bişey bulamadılar, belki şu belki bu belki bundan gibi net olmayan kaçamak cevaplarla değiştirip denemek lazım gibi ve bitmeyen ama'larla çayları içip muhabbet edip ayrıldım. Sonuç yine yok  :) Şu aralar servisten iş çıkmamasından dolayı rahatsızlık duyuyorum. Servissin bilmiyorsun benmi bilecem :D diyecek kadar samimi olduk artık. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1.6 gl 1993 efsane kasa
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ağustos 01, 2009, 17:56:08 »
tüm toyatacılara selamlar.bende aranıza katılıyorum artık.2 yıldır 1.6 gl 93 model corollam var ve 248 bınde. aynı ses sorunları bende de vardı. bı usta benım gozumu bı korkuttukı 1 sene once.nerdeyse butun yuru degısecek demıstı.sonra dayanamayıp bı baska ustaya goturdum gecenlerde veher yere levye soktu oda. abı 5 + 5 10 tl ıkı lastık takozu degıstıreyım bısey kalmaz dedı ve arkadakı sesı kestı.

onlerden muthız bı ahenk içinde tıkırtı senfonisi geliyor ve bunun içinde amortısorler bıtık dedı.zaten ustanın dedıgı bu arabalarda kolay kolay bısey olmaz on takımlara.ama artık amortısor işlemini yitirmiş dedi.1haftadır bı kac ustaya gosterdım ve ortak fıkır sesın amaotısor veya dıreksıyon kutusundan olacagı oldu.bugün değiştirmeye gidiyordum ki aklıma forumlara da bı bakmak geldi.ve okuduklarım artık kesınlıkle değişmesi gerektiğini tavsiye ediyor.
   pazartesi inşallah yeni amortisorlerı çekerim ve size de bu tıkırtının bundan olup olmadıgını solerım ki inşallah ondandır :D
Bindiğiniz toyotalarınızın coğunu tanıyorum.
   Her sabah yeni doğanlara merhaba diyorum.
   Çünkü çoğu evimin arkasında dünyaya        geliyo.
    Bu kardeşiniz fabrikanın arkasında oturuyo...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Ağustos 01, 2009, 17:57:45 »
İsmail Hocam.

En sağlıklı yöntem zaten göz ve levye ile kontrol etmektir. Bunu tüm motor ustaları, ön takım,rot,balans vs ustaları levye kullanıyorlar :) Ama bu levye benim araçta hiç biryerin esnemediğini (yani boşluklar olmadığını) gösterdi, işin kötüsü :D Herbirinden yüksek puanları aldım önceki mesajımda da belirttiğim gibi. Bu hafta sonu servise gittim onlarda bişey bulamadılar, belki şu belki bu belki bundan gibi net olmayan kaçamak cevaplarla değiştirip denemek lazım gibi ve bitmeyen ama'larla çayları içip muhabbet edip ayrıldım. Sonuç yine yok  :) Şu aralar servisten iş çıkmamasından dolayı rahatsızlık duyuyorum. Servissin bilmiyorsun benmi bilecem :D diyecek kadar samimi olduk artık. :D

Metin, bu adamlar levyeyle bozuk olmayan aksami bozabilirler mi isterlerse?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Ağustos 01, 2009, 18:06:09 »
bir de amortisör markası ile ilgi araştırma yapmışsım. uzak dogu olanlar ıdare eder ama omru kısa dedı ustam.ornegını yasamıs.2 yıl garantısı vardı ama 1. yılda patladı ve bozuna işçilik ve ugraş oluyo dedi.eger aracını satmayı dusunmuyorsan monreo tak rahat et dedı.japon yedek parcacısıda bana orjınalının 120 tl oldugunu ve garantısının olmadıgını soyledı.100 tl monreo lar. ama dun sabah sanayıde bı parcacı keşfettim ve monreoyu 80 liraya satıyo.bende acele edeceyim de adam fark etmeden piyasasını alayım dıyorum pazartesi :) eger memnun kalırsam ve 80 tl ye alırsam sızede yardımcı olurum adapazarından temin konusunda...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Ağustos 01, 2009, 18:10:38 »
Serkan, en iyisi bence Tokico. Japon mali olanlari tabii ki. Cin ya da Tayvan degil. Monroe iyi, rahat surus getiriyor, ama bence mumkun mertebe orijinalinden sasmamak lazim...
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Ağustos 04, 2009, 11:16:30 »
arkadalar aracımın amortisörünü değştirmek için ustaya bıraktım.o sökerken bende amortisorlerı almaya gıttım.bı de ne desin parçacı.suan elımde yok yarın gelır :(
   koştum ustaya sokmesın dıye ama baktım ki amortisoru almış eline :) neyse baştan topladık bugun yıne gıdeceğim... :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Ağustos 04, 2009, 11:24:50 »
Metin, bu adamlar levyeyle bozuk olmayan aksami bozabilirler mi isterlerse?

Bozulabilir, ustanın yanında olmadan yaptığı baskıya şahit olmadan aracınızı başıboş bırakmayın derim, neticede metal parçalar, bazı bölümlerde lastikler var yırtabilir, metale yöne verebilir. Parça satmak için, işçilik alabilmek için yapan yerler bana denk gelmedi sürekli aracın yanında olurum ama var maalesef piyasada. 30-50 tl ne koparabilirsek mantığı ile çalışan çok ustayım diye geçinen adamlar var. yaptırırsın harcamanı yaparsın şikayetinde geçmezse o zaman seyret filmi :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Ağustos 05, 2009, 13:22:34 »
dun toyotamın arkalara 2 adet monreo amortisör taktırdım ve araç delirdi.öncelikle ezik görüntüsü ortadan kalktı.şuanda arabayı nereye çeksen oraya gidiyor.ne savurma ne yoldan cıkma yok.çok sert testlere tabii tuttumve tam not verdim.tasislerden bile nasıl geçtini alamıyosun.eski amortisörlerde fena deildi ama bi örnek vereyim.önceden yollardaki setlerden hızlı geçince arka zıplayıp oturuyodu.şimdi sadece yumuşak bi şekilde engeli aşıyo ve yolu tutuyo. 
     kesinlikle tavsiye ederim.bu gecede 2500km lik bi tatil turuna cıkıyorum karadeniz e dogru.o zaman hersey bellı olur sanırım....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #52 : Ağustos 07, 2009, 16:20:24 »
5 yıl kadar önce monreo marka gazlı amortisör aldım4 amortisörüde değiştirdim. 1 ay sonra tatile giderken eski amortisörden farkının olmadığını gördüm.. özellikle önler ve sağ amortisör öyle bir moralim bozulduki tatil sonrası önleri yeniden bu sefer yağlıyla değiştirdim aynı markanın.. sanırım enim şansıma böyle çıktı.. sonrakileri ise yaklaşık 5 yıl kullandım 40bin km. ve onlarda bittiler. aracı sattım kurtuldum:D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '13
« Yanıtla #53 : Ağustos 11, 2009, 07:58:14 »
Merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak. benim arabanın amortisörleri çok yumuşak yani arabayı sallayınca çok kolaylıkla yaylanıyor,bu normal mi,birde kasislerde sarsıntı var ve uzun yolda rüzgarda şerit değiştiriyor. Acaba sorun amortisörlerdemi. araç aldığımızdan beri bizde ve amortisörler hiç değişmedi (98 1.6 xei corolla-105000km de)
(98 toyota  corolla 1.6 xei)  2013 Auris 1,4 D4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Ağustos 11, 2009, 08:24:25 »
  Kontrol ettirmekte fayda var ancak belirtiler amortisörlerin yıprandığını gösteriyor. Amortisör ilk zamanlarda %100 performans ile çalışsa da zaman içinde amortisörün performansı düşer.
 Amortisör yaylanmayı çabuk söndüren sistemlerdir. Yaylanmayı ise helezon yaylar gerçekleştirir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: '13
« Yanıtla #55 : Ağustos 11, 2009, 09:27:06 »
2007 toyotamız var ona baktım ona çökünce çok az bişey yukarı çıkıyor ve zor iniyo aşağı. ama benim arabada bu yok 5 yaşındaki bi çocuk bile arabayı yaylandırabilir eliyle :)
(98 toyota  corolla 1.6 xei)  2013 Auris 1,4 D4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #56 : Ocak 21, 2010, 06:12:41 »
arkdaşlar 98 ön amrtisöri 2001 lere olurmu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #57 : Temmuz 14, 2010, 23:25:15 »
murat bey bende 1995 toyota corolla xl var bugün ön amortisörleri değiştirdim monreo gazlı bu amortisörler iyimi birde benim torbido gözünün oradan tıkırtı geliyor sesi bulamıyorum neden olabilir yardımcı olursanız sevinirim.