0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Muhammat bey, sizin tarifiniz üzerine el freni ayarını yaptım, çok teşekkürler. Sıcağı sıcağına belki ihtiyaç duyacak arkadaşlar olabilir diye birde ben tarif edeyim dedim. Aracım 2003 model Corolla terra kasa ZZE121.1 - Kolçak içinden iki tane kafası 10mm gelen civataları lokma yardımıyla söküyoruz.2 - Küllük yerinden çıkarılıyor.3 - Küllük takılan yerin kenarında iki adet yıldız başlı civataları göreceksiniz. Bu civataları bir yıldız tornavidayla (PH3) söküyoruz.4 - Artık kolçakla bütün olan plastik parça boşta kalıyor.5 - Vitesi çevreleyen deri koruma örtüsü, hafifçe kenarlarından kanırtılarak yerinden çıkarılıyor ve yukarı vites topuzuna doğru sıyrılıyor.6 - Deri koruma örtüsünün takılı olduğu kare plastik parça, yani küllüğün takılı olduğu plastik parça köşelerden hafifçe kanırtılarak çıkarılıyor.7 - 10mm uzun lokma yardımıyla el freni kolunun hemen bitişiğindeki somun sağ tarafa sıkılarak ayar yapılıyor. Ayar esnasında el freni boşta olacak.8 - Ayar 5 ila 7 çıt arasına olması tavsiye ediliyor. Kolay gelsin.....
2003 ile 2006 aynı arka diski ve fren sisteminimi kullanıyor bilmiyorum ama eğer 2006 ile aynıysa sakın el frenını el fren kolundan ayarlamayın yanlış iş yapmış olursunuz ( başıma geldide oradan biliyorum)arka diskin alt bölümünde bir delik var düz tornavida ucu ile önce tamamen aşağıya çekeceksiniz ve tekrar 5 diş yani 5 çıt yukarıya alacaksınız ayar olmuş demektir.usta benımkını ayarladı ve harika oldu.
"Aslında ikiside aynı şey" ama yinede servise gittiğimde bu konuyla ilgili muhattap bulabilirsem kendilerine danışacağım. Yada bu formu okuyan ve servise gitmek üzere olan bir arkadaşımız danışırsa paylaşımını beklerim.
Aracımı aldığım ilk günden beri tüm periyodik bakımlarını servise yaptırdım, şimdiye kadar aracıma servis dışından hiç bir usta eli değmedi. Taaki arka fren disklerimin iki ayna ve balatalarıyla birlikte işçilik dahil 375 TL istedikleri güne kadar. Bizde fren diski yapıyoruz aşağı yukarı çıkış fiyatlarını biliyorum istenen rakamlarla yakından uzaktan alakası yok. Hal böyle olunca dışarıdan aramaya başladım, hiç yapmak istemedeğim ve tasvip etmediğim bir şey olmasına rağmen mecburen uzak doğu ayna ve Bosch marka balatalarla bir ustaya yaptırdım. O zaman aracım 100000 Km deydi şu anda 113000 Km de artık el freni ayarı istemeye başladı. Diskler değişirken ben aracın başında değildim ama bildiğim kadarıyla el freni ayarı diskin oradan yapılıyordu. Hatta el freni kolunun yanından yapıldığını duyunca çok şaşırmıştım zaten bu yüzden konuyu buraya taşımış bilgi istemiştim. Fakat ben gelen bilgiler doğrultusunda el freni kolununun yanındaki somundan ayar yaptım. Öğlen, çalıştığım firmanın otoparkında yaptığım ayarı ancak akşam mesai bitiminde eve giderken tecrübe edebildim. Galiba somunu biraz fazla sıkmış tel boşluğunu çok almışım ki, 60 Km den yukarı çıkınca aracın her tarafında titreşim oluşmaya başladı. Anlayacağınız eve kadar zor gittim ve gider gitmez tekrar aldığım tel boşluğunu bir miktar geri saldım. Ergün beyin belirttiği gibi "Aslında ikiside aynı şey" ama yinede servise gittiğimde bu konuyla ilgili muhattap bulabilirsem kendilerine danışacağım. Yada bu formu okuyan ve servise gitmek üzere olan bir arkadaşımız danışırsa paylaşımını beklerim.
arkadaşlar evreka buldum hatayı.bilgihan beyınde dediği gibi hata el frenı ayarının sıkı olmasından kaynaklanıyor.bu akşam aynı hatayı yanı titremeyi yine yaptı titreme esnasında el frenını hafifçe çektim titreme çok dehşet arttı anladınkı el frenı ayarı sıkı yapılmış.EH RECEP USTA KULAKLARIN ÇINLASIN EMİ... ama ustam hala göz nurumdur benim.