Gönderen Konu: 2003 Model Corolla el freni ayarı.  (Okunma sayısı 8340 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Türkçemize sahip çıkalım....
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
2003 Model Corolla el freni ayarı.
« : Mayıs 12, 2009, 15:47:16 »
Arkadaşlar 2003 model Toyota Corolla Terra aracımın el freni ayarını nasıl yapabilirim?
Bildiğim kadarıyla arka diskleri söktükten sonra ayarın, buradan yapıldığı. Fakat kardeş sitede bu konuya benzer bir başlıkta ayarın, el freni kolunun hemen yanından 10mm lokma ile yapılacağını yazmışlar. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar ayarın nasıl yapılacağını anlatabilirler mi?
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Toyota Club Türkiye

2003 Model Corolla el freni ayarı.
« : Mayıs 12, 2009, 15:47:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
Ynt: 2003 Model Corolla el freni ayarı.
« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2009, 16:26:11 »
bilgihan bey,doğru söylemişler,aracım 2005 sport ama iç dizayn sizinkiyle aynı olması gerek,bu önde 2 koltuk arasındaki kutu (kol dayamacı diyorum ben) içerisinde vidalar olacak onları söküyorsunuz,bunun devamında bu söktüğünüz plastik aksam ön tarafdaki çakmaklığın oralardan bi yerden ön konsola geçmedir ***tırnakları kırmamaya dikkat ediniz***hafif yukarı kaldırın ve el frenini yanındaki somunu ***el freni inikken sıkınız,fakat çok fazla sıkmayın,gerçi sıktıkca el frenini çekin ayarını kendinize göre yaparsınız...kolay gelsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #2 : Mayıs 12, 2009, 16:30:39 »
Çok teşekkürler. İlk fırsatta ayarı yapıyorum.
Türkçemiz, parmak izi gibidir. Bizimle büyür bizimle ölür. O'nu korumazsak, yıpranır, yozlaşır ve bir MİLLET yok olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #3 : Mayıs 13, 2009, 17:26:23 »
Muhammat bey, sizin tarifiniz üzerine el freni ayarını yaptım, çok teşekkürler. Sıcağı sıcağına belki ihtiyaç duyacak arkadaşlar olabilir diye birde ben tarif edeyim dedim. Aracım 2003 model Corolla terra kasa ZZE121.

1 - Kolçak içinden iki tane kafası 10mm gelen civataları lokma yardımıyla söküyoruz.
2 - Küllük yerinden çıkarılıyor.
3 - Küllük takılan yerin kenarında iki adet yıldız başlı civataları göreceksiniz. Bu civataları bir yıldız tornavidayla (PH3) söküyoruz.
4 - Artık kolçakla bütün olan plastik parça boşta kalıyor.
5 - Vitesi çevreleyen deri koruma örtüsü, hafifçe kenarlarından kanırtılarak yerinden çıkarılıyor ve yukarı vites topuzuna doğru sıyrılıyor.
6 - Deri koruma örtüsünün takılı olduğu kare plastik parça, yani küllüğün takılı olduğu plastik parça köşelerden hafifçe kanırtılarak çıkarılıyor.
7 - 10mm uzun lokma yardımıyla el freni kolunun hemen bitişiğindeki somun sağ tarafa sıkılarak ayar yapılıyor. Ayar esnasında el freni boşta olacak.
8 - Ayar 5 ila 7 çıt arasına olması tavsiye ediliyor.   

Kolay gelsin.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #4 : Mayıs 13, 2009, 18:00:05 »
2003 ile 2006 aynı arka diski ve fren sisteminimi kullanıyor bilmiyorum ama eğer 2006 ile aynıysa sakın el frenını el fren kolundan ayarlamayın yanlış iş yapmış olursunuz ( başıma geldide oradan biliyorum)arka diskin alt bölümünde bir delik var düz tornavida ucu ile önce tamamen aşağıya çekeceksiniz ve tekrar 5 diş yani 5 çıt yukarıya alacaksınız ayar olmuş demektir.
usta benımkını ayarladı ve harika oldu.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 13, 2009, 18:24:17 »
Muhammat bey, sizin tarifiniz üzerine el freni ayarını yaptım, çok teşekkürler. Sıcağı sıcağına belki ihtiyaç duyacak arkadaşlar olabilir diye birde ben tarif edeyim dedim. Aracım 2003 model Corolla terra kasa ZZE121.

1 - Kolçak içinden iki tane kafası 10mm gelen civataları lokma yardımıyla söküyoruz.
2 - Küllük yerinden çıkarılıyor.
3 - Küllük takılan yerin kenarında iki adet yıldız başlı civataları göreceksiniz. Bu civataları bir yıldız tornavidayla (PH3) söküyoruz.
4 - Artık kolçakla bütün olan plastik parça boşta kalıyor.
5 - Vitesi çevreleyen deri koruma örtüsü, hafifçe kenarlarından kanırtılarak yerinden çıkarılıyor ve yukarı vites topuzuna doğru sıyrılıyor.
6 - Deri koruma örtüsünün takılı olduğu kare plastik parça, yani küllüğün takılı olduğu plastik parça köşelerden hafifçe kanırtılarak çıkarılıyor.
7 - 10mm uzun lokma yardımıyla el freni kolunun hemen bitişiğindeki somun sağ tarafa sıkılarak ayar yapılıyor. Ayar esnasında el freni boşta olacak.
8 - Ayar 5 ila 7 çıt arasına olması tavsiye ediliyor.   

Kolay gelsin.....

bilgihan bey,ağzınıza sağlık çok detaylı yazmışsınız,size detaysız anlatımdan dolayı kusura bakmayın...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 13, 2009, 18:27:03 »
2003 ile 2006 aynı arka diski ve fren sisteminimi kullanıyor bilmiyorum ama eğer 2006 ile aynıysa sakın el frenını el fren kolundan ayarlamayın yanlış iş yapmış olursunuz ( başıma geldide oradan biliyorum)arka diskin alt bölümünde bir delik var düz tornavida ucu ile önce tamamen aşağıya çekeceksiniz ve tekrar 5 diş yani 5 çıt yukarıya alacaksınız ayar olmuş demektir.
usta benımkını ayarladı ve harika oldu.

şaban bey,el freninin bulunduğu kısımı sökmek zahmetli olduğu için disk tarafından yapmak dahamı pratik oluyor?...acaba diyorum el freninden yapma ile disk altından yapma aynı yeremi çıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #7 : Mayıs 13, 2009, 18:36:45 »
muhammet bey daha düne göre bede aynı siz gibi düşünüyordum ama bunu yapan arkadaş bilinçli ve ustalığı on numara olan bir arkadaş.bende el fren kolunun oradan yapacak sandım ama oraya dokunulmaz toyota bunun ayarını buraya şaka olsun diyemi koymuş dedi artı el frenı balataları normal fren balatalarından ayrıymış onuda yenı öğrendim yanı el frenının kendi özel balatası var diskte.bence el fren kolunun oradan daha zahmetli olur bu iş.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 13, 2009, 18:52:50 »
 Aslında ikisi de aynı şey...
Yani el fren kolu üzerinden yaparsanız, el freni mekanizmasının tellerinin boşluğunu alırsınız. Dolayısıyla el frenini çektiğinizde direkmen el fren balataları diskin iç yüzeyine temas ederek frenleme yapar.
 Diğer türlü, yani diskin üzerindeki delikten ayar yaparsanız; bu sefer de el fren balatalarının diske temas eden yüzeyine olan mesafesini kısaltmış olursunuz. Dolayısıyla bu şekilde de el freniniz normal ayarına getirilebilir.
 Benim fikrimi sorarsanız ikisinden de ayar yapılmalı. Önce el fren telindeki boşluk alınmalı, sonra da arka tekerlekleri söküp, diskin üzerindeki ayar deliğinden tatlı-sıkı bir ayar yapılmalı...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Mayıs 14, 2009, 12:06:07 »
Aracımı aldığım ilk günden beri tüm periyodik bakımlarını servise yaptırdım, şimdiye kadar aracıma servis dışından hiç bir usta eli değmedi. Taaki arka fren disklerimin iki ayna ve balatalarıyla birlikte işçilik dahil 375 TL istedikleri güne kadar. Bizde fren diski yapıyoruz aşağı yukarı çıkış fiyatlarını biliyorum istenen rakamlarla yakından uzaktan alakası yok. Hal böyle olunca dışarıdan aramaya başladım, hiç yapmak istemedeğim ve tasvip etmediğim bir şey olmasına rağmen mecburen uzak doğu ayna ve Bosch marka balatalarla bir ustaya yaptırdım. O zaman aracım 100000 Km deydi şu anda 113000 Km de artık el freni ayarı istemeye başladı. Diskler değişirken ben aracın başında değildim ama bildiğim kadarıyla el freni ayarı diskin oradan yapılıyordu. Hatta el freni kolunun yanından yapıldığını duyunca çok şaşırmıştım zaten bu yüzden konuyu buraya taşımış bilgi istemiştim.
Fakat ben gelen bilgiler doğrultusunda el freni kolununun yanındaki somundan ayar yaptım. Öğlen, çalıştığım firmanın otoparkında yaptığım ayarı ancak akşam mesai bitiminde eve giderken tecrübe edebildim. Galiba somunu biraz fazla sıkmış tel boşluğunu çok almışım ki, 60 Km den yukarı çıkınca aracın her tarafında titreşim oluşmaya başladı. Anlayacağınız eve kadar zor gittim ve gider gitmez tekrar aldığım tel boşluğunu bir miktar geri saldım. Ergün beyin belirttiği gibi "Aslında ikiside aynı şey" ama yinede servise gittiğimde bu konuyla ilgili muhattap bulabilirsem kendilerine danışacağım. Yada bu formu okuyan ve servise gitmek üzere olan bir arkadaşımız danışırsa paylaşımını beklerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 14, 2009, 14:00:02 »
"Aslında ikiside aynı şey" ama yinede servise gittiğimde bu konuyla ilgili muhattap bulabilirsem kendilerine danışacağım. Yada bu formu okuyan ve servise gitmek üzere olan bir arkadaşımız danışırsa paylaşımını beklerim.

Abii hazır danışılmış bilgiler verdim ben size...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #11 : Mayıs 14, 2009, 14:36:40 »
Aracımı aldığım ilk günden beri tüm periyodik bakımlarını servise yaptırdım, şimdiye kadar aracıma servis dışından hiç bir usta eli değmedi. Taaki arka fren disklerimin iki ayna ve balatalarıyla birlikte işçilik dahil 375 TL istedikleri güne kadar. Bizde fren diski yapıyoruz aşağı yukarı çıkış fiyatlarını biliyorum istenen rakamlarla yakından uzaktan alakası yok. Hal böyle olunca dışarıdan aramaya başladım, hiç yapmak istemedeğim ve tasvip etmediğim bir şey olmasına rağmen mecburen uzak doğu ayna ve Bosch marka balatalarla bir ustaya yaptırdım. O zaman aracım 100000 Km deydi şu anda 113000 Km de artık el freni ayarı istemeye başladı. Diskler değişirken ben aracın başında değildim ama bildiğim kadarıyla el freni ayarı diskin oradan yapılıyordu. Hatta el freni kolunun yanından yapıldığını duyunca çok şaşırmıştım zaten bu yüzden konuyu buraya taşımış bilgi istemiştim.
Fakat ben gelen bilgiler doğrultusunda el freni kolununun yanındaki somundan ayar yaptım. Öğlen, çalıştığım firmanın otoparkında yaptığım ayarı ancak akşam mesai bitiminde eve giderken tecrübe edebildim. Galiba somunu biraz fazla sıkmış tel boşluğunu çok almışım ki, 60 Km den yukarı çıkınca aracın her tarafında titreşim oluşmaya başladı. Anlayacağınız eve kadar zor gittim ve gider gitmez tekrar aldığım tel boşluğunu bir miktar geri saldım. Ergün beyin belirttiği gibi "Aslında ikiside aynı şey" ama yinede servise gittiğimde bu konuyla ilgili muhattap bulabilirsem kendilerine danışacağım. Yada bu formu okuyan ve servise gitmek üzere olan bir arkadaşımız danışırsa paylaşımını beklerim.

bende geçen gün arka fren balatalarını değiştirttim el fren ayarıda yapıldı diskin oradan ve son 2 gündür 100 km üzerine çıktığımda öyle bir titreme oluşuyorki arabayı kontrol etmek bile zorlaşıyor.demekkı benımde sorunum frenlerle alakalı hatalı bir ayar sanırım.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Mayıs 14, 2009, 17:32:15 »
Ergün bey, verdiğiniz bilgilerin danışılmış bilgi olduğunu bilmiyordum. :) Size inanıyorum...

Şaban bey, frenler değişip el freni ayarıda yapıldıysa muhtemelen titremenin kaynağı yalnış ayar. Eğer usta el freni balatasını aynaya fazla yaklaştırmış hatta bir miktarda baskı vermişse, biraz hızlandığınızda anormal titremeler oluşuyor tecrübeyle sabittir. Dün akşam iş yerinden eve (yaklaşık 17 Km) korkarak gittim.
Tavsiyem hemen ustaya gidin ve bir diş el frenini gevşetin. İçeriden el freni boşluğunun alınacağını ama verilemeyeceğini tahmin ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mayıs 14, 2009, 18:14:58 »
insan sökmeylede uğraşamıyor...ama denemekde yarar var diyerek;elfrenine sağlam şekilde asılın-bırakın...bu işlemi yokuş olan bi yerde(elfrenini çektiğinizde aracın kıcı yere oturur gibi el freni çekildiğini hissetsin) 20-30 defa yapın,daha fazlada yapabilirsiniz, azda olsa elfreni telinde gevşeme olabiliceğini düşünüyorum...zaten bu elfrenini fazla çekmekden gevşiyor yaa,
***söylediklerimi tavsiye olacak tarzda değil,ama yapılmasında pek sakınca görmüyorum,zararı olmayacağını düşünerek öneri şeklinde algılayabilirsiniz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • şaban demirel
    • facebook
« Yanıtla #14 : Mayıs 14, 2009, 21:22:33 »
arkadaşlar evreka buldum hatayı.bilgihan beyınde dediği gibi hata el frenı ayarının sıkı olmasından kaynaklanıyor.bu akşam aynı hatayı yanı titremeyi yine yaptı titreme esnasında el frenını hafifçe çektim titreme çok dehşet arttı anladınkı el frenı ayarı sıkı yapılmış.EH RECEP USTA KULAKLARIN ÇINLASIN EMİ... :) ama ustam hala göz nurumdur benim.
toyota'sız adam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #15 : Mayıs 18, 2009, 10:15:45 »
Şaban bey problemi giderdiğinize sevindim. Ama en büyük usta insanın kendidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 148
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 13, 2022, 17:11:53 »
arkadaşlar evreka buldum hatayı.bilgihan beyınde dediği gibi hata el frenı ayarının sıkı olmasından kaynaklanıyor.bu akşam aynı hatayı yanı titremeyi yine yaptı titreme esnasında el frenını hafifçe çektim titreme çok dehşet arttı anladınkı el frenı ayarı sıkı yapılmış.EH RECEP USTA KULAKLARIN ÇINLASIN EMİ... :) ama ustam hala göz nurumdur benim.

Merhaba
Bende arka dısk üzerinden ayar yaptırdım 100 km hızla giderken fren kapma yaptı sonra dediginiz gibi el frenini çektim hata el freninden ayar yapan ustaya gittim ayar sıkı dedi gevsetti ordan ama sorun devam ediyor el freni baya yukarı çıktı baya bi gevşetmemize ragmen fren kapma yapıyor tektar gittim arka diskler yamukmus fren esnasında yamuk kısma geldiginde kapma yapıyor dedi sizce sorun ne olabilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Şubat 13, 2022, 20:13:56 »
Disk yamuk ise neden ayardan önce böyle titreme,kapma yapmıyordu? Bir frenci ustaya gidin,kaliperlerin pimine vs bakılsın.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 13, 2022, 21:16:50 »
E120 kasada el freni balatası ve normal fren balatası ayrı değil mi? Bilmediğim için soruyorum yanlış anlaşılmasın lütfen, el freninin ayarının normal frenlemeye olan etkisi nasıl oluyor?
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 148
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 13, 2022, 22:37:42 »
Merhaba el freni balatası ile normal fren balatası ayrı evet 2 tane balata var bende aynısı dedim fren ayarı yapan tamirciye bana dediği fren yaptıgın esnada diskin yamuk tarafı gelince kapma yapıyor çok sacma geldi bana ama

Mesaj Birleştirildi: Şubat 13, 2022, 22:38:29
Ne zaman otobana çıksam hep korkuyorum bi fren yaptıgımda zaten direk kapma yapıyor emniyete zor atıyorum bi el freni çekiyorum durup düzeliyor