0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Motor en çok ilk çalıştırmada aşınır. 0-16 ile 0-20 arasında ilk çalıştırmada 2 katı yağlama hız farkı var. Kitapçık 0-16 koy demiş. Oraya “iklime göre yağ” tablosu koyabilirdi. Koymamış.
İlk cumlenize katılıyorum, buradan hareketle, eski tip atmosferik motorlu araçları da hareket ettirmeden önce (1 dakikayı geçmeyecek şekilde) kısa bir süre rolantide calistirmak motor ömrünü uzatır mı acaba yoksa bu e160 Corolla gibi eski atmosferik araçlar için gereksiz bir işlem mi?
Motor en çok ilk çalıştırmada aşınır. 0-16 ile 0-20 arasında ilk çalıştırmada 2 katı yağlama hız farkı var. Kitapçık 0-16 koy demiş. Oraya “iklime göre yağ” tablosu koyabilirdi. Koymamış. Toyota ilk çalıştırmada ve yağ pompalamada oldukça ince yağ istiyor. Sıcak motorda da hızlı pompalama için ince yağ istiyor. Bitti gitti. Hibrit aracıma ilk üç bakımda 0-20 koyuldu. Son 3 bakımda da 0-16 koydurdum. 0-16’ları Ilsac gf-6b seçtim. Çünkü makyajlı hibritlerin kitapçığında ilsac gf-6b koyun diyor. 2zr aynı motor olduğu için ben de öyle koydum. Mesaj Birleştirildi: [time]Temmuz 17, 2025, 23:24:41[/time]Bu arada yeni motorlardaki kaba tabirle boşluklar, yani sürtünme toleranslarını biliyor musunuz? Buralarda olması gereken yağ basıncı veya düzgün yağlama için sıcak-soğuk motordaki değerleri biliyor musunuz? Çok enteresan, o kitapta en soğuk iklim düşünülmüş de yazılmış diyorsunuz. 10 milyon araç satan toyota, iklime göre tablo koymayıp direkt 0-16 diyor. Ama biz kendi kendimize “yoook yaavvv o değerler -30 içindir yeğenim” muhabbetine giriyoruz. İlginç. Halbuki 2zr motoru 2009’daki gibi değil. Krank yatakları, segmanlar ve tolerans aralıkları değişti. Kullanılan malzemenin yani metal de değişti. Sürtünme toleransları değişti
Kimsenin kafasını kariştırmak istemem ama İstanbul da taksici bir arkadaşım aldığı günden beri hem lpg taktırmış hem de Castrol 0/20 yağ kullanıyormuş.Araç şu anda 150 000 km de hiç bir sorun yaşamamış.
2023 Model 1.5 Multidrive S Corolla LPG'li aracım için 30 Bin km bakımı için Motor yağı olarak öneriniz nedir arkadaşlar. Bu konuda değerli arkadaşların fikirlerine çok ihtiyacım var.Motul, Mobil, Castrol, Enous, Liqui vs. ?0W-16, 0w-20, 0w-30, 0w-40, 5w-30 vs.... ?Vakit ayırıp cevap verebilirseniz memnun olurum.
2 gün önce aynı şeyleri yaşadım. 5w-30 yağ koydular. Kabul etmiyorum değiştirin orjinal 0w-20 koyun dedim. 3585₺ fark ödedim. Koydukları yağı değerlendiriseniz memnun olurum.Toyota - Engine Oil - Advanced Fuel Economy Extra 0W-20