Gönderen Konu: Corolla ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi alabilir miyim?  (Okunma sayısı 878 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
Merhaba; gruba yeni katıldım. Forumdaki başlık ve kuralları inceledikten sonra bu konuyu burada paylaşmamın doğru olacağını düşündüm. Yanlış olduysa kusura bakmayın.

Son üç gündür ikinci el Corolla ile ilgili hem Türkiye'den, hem yurtdışından bilgi toplamaya çalışıyorum. Açıkçası biraz bunaldım, çünkü arabalardan çok anlamıyorum. Yine de elimden geldiğince bazı bilgiler edindim. Mesela, eski modeller arasında en güvenilir yıllar 1997 ve 2003 imiş (yanılıyorsam lütfen düzeltin). Bunun dışında yedek parçaları bol ve kolayca bulunuyormuş; fiyatları da göreli olarak makul imiş. Bunlar gibi çeşitli bilgiler edindim ama sizin bilgi ve tecrübelerinize de başvurmak istiyorum. Sizden rica etsem aşağıda madde madde verdiğim sorulara değinebilir misiniz? Çok makbule geçer.

a) En güvenilir model yılı/yılları sizce hangileri?
b) "En güvenilir" ifadesi sadece sedan modelleri mi kapsıyor, hatchback de dahil mi?
c) Motoru LPG'ye en uyumlu hangi yıllar/modeller?
d) Yıllarca biriken Corolla tecrübelerinizden öğrendiğiniz en önemli şey nedir? Ne tavsiye edersiniz? Ne tavsiye edersiniz derken, "Ne yaparsan yap, şunu kesinlikle yap/yapma", "İkinci el Corolla alacaksan dikkat etmen gereken en önemli şey şudur", vb. şeklinde.

Teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi alabilir miyim?
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2025, 11:00:07 »
Genellikle atmosferik motor kullandığı için Corolla modelleri lpg ye en uygun arabalardır,Toyota' ların diğer arabalara göre sorunu yok denecek kadar azdır,model yılından ziyade Corolla için ayırdığınız bütçeden bahsederseniz ona göre tavsiye olur,hatchback ve sedan arasında  seçim kullanım tarzınıza göre değişir teknik olarak fark yoktur.Kasa rahatlığı,bagaj vb konular için 2017-2018 sedan 132 bg 1.6 düz veya otomatik şanzımanlı olanı tercih ederseniz kullanmış olduğumuz için öneririm.Gelecek yanıtlara göre konuya devem edebiliriz.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 10, 2025, 11:08:58 »
Teşekkür ederim Tokay Bey. Bütçem, trafik sigortası ve ekspertiz raporu dahil, 400.000 TL (bugüne kadar hiç resmi kaza yapmadım, sigortadan ödeme talebinde bulunmadım). Düz vites istiyorum.

Konu açılmışken sorayım: Sizce ekspertiz raporu almadan araç alınır mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 10, 2025, 11:34:26 »
Ciddi bir ekspertiz yaptırmakta fayda vardır,ruhsat ile motor ve şase numarası birbirini tutuyor mu? oradan başlayarak şase,podye,direkler gibi yerlerin darbe almamış olması çok önemli,bütçenize uygun çok sayıda Corolla var,1.6 olanları tercih edersiniz,1996-1998 modelleri belki daha yüksek olanları da bulunabilir,onarım giderleri nerede ise arabanın yarı maliyetine ulaştığı için en az 40-50.000 km ağır masraf açmayacak arabayı almaya çalışırsınız.Kolay gelsin.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2025, 11:42:25 »
Anladım, teşekkürler. Fazla zamanınızı almak istemiyorum ama görüyorum ki siz de İzmir'desiniz, o yüzden sorayım: Corolla için İzmir'de hangi ekspertiz firmasını/firmalarını tavsiye edersiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2025, 11:47:08 »
2003 e kadar değil 2006 ya kadar .
2004-2006 sol kasalar makyajlı kasadir. Sol olanlarda 8 hava yastığı var ve boyunuz 180-1.90 arasiysa rahatlıkla sigarsiniz.. ve sağlam araclardir
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2025, 11:50:55 »
2003 e kadar değil 2006 ya kadar .

Teşekkür ederim Mahmut Bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 10, 2025, 12:56:29 »
Yaptıracağınız işleme göre fiyat uygulayan yerlerden Oto Pilot ve Ümran Oto ekspertiz gibi kurumsal olan yerler ve mahalli firmalar var. yine piyasadan tanıdığınız motor ve kaporta ustanız varsa onlardan da fikir almakta fayda olur.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 318 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 10, 2025, 13:21:11 »
Sizin yerinizde olsam bütçenize en uygun olan 2002-2005 1.6 Otomatik  benzinli Corolla sol paket alırdım. Tokay abinin de dediği gibi detaylı ekspertiz yaptırmanız gerekecek. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mayıs 10, 2025, 13:38:55 »
Sağolun Kutay Bey. Her ne kadar aklım bazen Volkswagen, Honda ve Opel'e kaysa da, Toyota'dan şaşmamaya çalışacağım. Ya Toyota, ya Volkswagen; öncelikli marka Toyota, model de Corolla. Hayır, çünkü artık adamlar nasıl imal etmişlerse arabayı...daha evvel dediğim gibi, üç gündür tüm boş zamanımı Toyota/Corolla araştırmasına yatırmış durumdayım ve Türkiye'den Arjantin'e, ABD'den Fransa'ya herkes "en güvenilir araba Toyota'dır, model olarak da Corolla'dır" diyor.

Bütçem belli -- 400.000 TL; buna ekspertiz ve trafik sigortası dahil.

Şu sıralar araştırmalarım sonucunda aklımı kurcalayan mesele şu: Bütçem çerçevesinde Tramersiz Corolla neredeyse yok. "Ağır hasar kaydı" olmayan Corolla'lar var ama. Var ama istisnasız hepsinde bir şekilde "sök-tak", "parça boyalı", "değişen" vs. şeklinde bilgiler var. Belli ki buraların duayenlerinden olan Tokay Bey'in de dediği gibi, en önemli meselelerden biri ruhsattaki motor ve şase numaraları, motordakilerle tutacak. Ayni öneme haiz olan bir diğer konu da kritik öneme sahip şase, podye ve direklerin darbe almamış ve işlem görmemiş olması. Tamam...tamam da...geri kalanlar ne kadar önemli? Biraz evvel bahsettiğim  "sök-tak", "parça boyalı", "değişen" vs. konular çok mu önemli, yoksa nedir? Bu konuda bilginiz var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 16000
  • Model Yılı: '23
  • 1 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 10, 2025, 14:22:44 »
Taksi çıkması olmamalı, mümkünse birinci sahibinden olmalı , sürtme ve küçük hasarlar yoğun trafikte kaçınılmaz bu nedenle kaza hikayesini öğrenmeli ,motor durumu ve yaptığı km önemli mekanik durumu kontrol edilmeli, yorgun araç  koltukların durumundan bir fikir verebilir( çökmüş ve yıpranmış koltuk gibi)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mayıs 10, 2025, 16:48:38 »
Taksi çıkması olmamalı, mümkünse birinci sahibinden olmalı , sürtme ve küçük hasarlar yoğun trafikte kaçınılmaz bu nedenle kaza hikayesini öğrenmeli ,motor durumu ve yaptığı km önemli mekanik durumu kontrol edilmeli, yorgun araç  koltukların durumundan bir fikir verebilir( çökmüş ve yıpranmış koltuk gibi)

Sağolun Osman Bey, güzel bilgiler; oluşturduğum/tutmaya başladığım listeye ekledim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 10, 2025, 21:13:21 »
Çeviri yapacak olursak,sök tak ;örneğin arabanın kaputu,çamurluğu veya kapılardan birisi veya bagaj kapağı hasar görmüştür,vidalarından sökülür dışarı alınır eski bir lastik üzerinde doğrultma,macun,boya işi yapılır sonra yerine takılır,değişmiş lafı örneğin onarılmayacak haldeki bahsi geçen parçanın yerine aynı model arabadan sökülmüş parça konur aynı renge boyanır,resmi servisler en küçük hatada yeni parça ile değişim yaparlar,tramer yüksek çıkar,lokal boya,parça boya lafı örneğin bir kapıda biraz hasar vardır sanayide sadece o kısım boyanır resmi serviste tüm kapı boyanır,önemli olan şase,podye ve direklerde boya olmamasıdır,yandan ağır darbe aldı ise yanal kayma olur,tüv'den zor geçer,aracı alırken muayene süresine uzun zaman olmasına dikkat edersiniz.Bazen iki arabayı yarıdan kesip tek araba yapıyorlar bu nedenle direk bağlantı yerlerinde kaynak vs olmadığına dikkat edersiniz.Kolay gelsin.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mayıs 11, 2025, 00:34:27 »
Çeviri yapacak olursak,sök tak ;örneğin arabanın kaputu,çamurluğu veya kapılardan birisi veya bagaj kapağı hasar görmüştür,vidalarından sökülür dışarı alınır eski bir lastik üzerinde doğrultma,macun,boya işi yapılır sonra yerine takılır,değişmiş lafı örneğin onarılmayacak haldeki bahsi geçen parçanın yerine aynı model arabadan sökülmüş parça konur aynı renge boyanır,resmi servisler en küçük hatada yeni parça ile değişim yaparlar,tramer yüksek çıkar,lokal boya,parça boya lafı örneğin bir kapıda biraz hasar vardır sanayide sadece o kısım boyanır resmi serviste tüm kapı boyanır,önemli olan şase,podye ve direklerde boya olmamasıdır,yandan ağır darbe aldı ise yanal kayma olur,tüv'den zor geçer,aracı alırken muayene süresine uzun zaman olmasına dikkat edersiniz.Bazen iki arabayı yarıdan kesip tek araba yapıyorlar bu nedenle direk bağlantı yerlerinde kaynak vs olmadığına dikkat edersiniz.Kolay gelsin.

Çok teşekkür ediyorum Tokay Bey, bu bilgileri de ekledim listeme. Bu arada mesleğiniz nedir bilmiyorum ama sizden çok iyi bir öğretmen olur. Bilgiyi anlaşılır biçimde veriyorsunuz.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 11, 2025, 08:53:20

Tokay Bey, size özelden mesaj gönderebilir miyim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 11, 2025, 12:21:17 »
Forum üyesi herkes ileti gönderebilir.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mayıs 11, 2025, 19:44:17 »
Biraz evvel mesaj gönderdim--ya da gönderdiğimi sanıyorum, çünkü "Gönder" butonuna bastıktan sonra mesajın gönderilip gönderilmediğine dair "Mesajınız gönderildi" ya da "Mesajınız gönderilmedi" şeklinde bir ifade göremedim. Gelip gelmediğini söylerseniz çok sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Mayıs 11, 2025, 21:03:19 »
Bilgiler verilmiş zaten.
Araç dışında saticiya da bakmanızı tavsiye ederim.
Aracı incelerken de yanınızda bu konuda tecrübeli birisi olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • 215 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 11, 2025, 21:16:59 »
Biraz evvel mesaj gönderdim--ya da gönderdiğimi sanıyorum, çünkü "Gönder" butonuna bastıktan sonra mesajın gönderilip gönderilmediğine dair "Mesajınız gönderildi" ya da "Mesajınız gönderilmedi" şeklinde bir ifade göremedim. Gelip gelmediğini söylerseniz çok sevinirim.

Tarafıma gelen herhangi bir ileti olmadı.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 11, 2025, 22:22:56 »
Bilgiler verilmiş zaten.

Kesinlikle -- teşekkür ederim Hakan Bey.

Mesaj Birleştirildi: [time]Mayıs 11, 2025, 22:33:29[/time]

Tarafıma gelen herhangi bir ileti olmadı.

Tahmin ettim. Şimdi birkaç kez daha denedim, bana mısın demedi. Belki yeni bir üye olduğumdandır. Şöyle bir ekranla karşılaştım biraz kurcalayınca sistemi:

Moderatörlere sorayım...

Mesaj Birleştirildi: [time]Mayıs 11, 2025, 22:35:14[/time]
Bilgiler verilmiş zaten.

Hakan Bey? Büyük ihtimalle yeni bir üye olduğum içindir ama neden özel mesaj/ileti gönderemiyorum? Ya da ben mi yanlış bir şey yapıyorum? Tokay Bey'e özel bir konuda danışmam gerekiyor ama yapamıyorum. Yardım edebilir misiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 140
  • Model Yılı: '12
  • 22 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 12, 2025, 10:27:55 »
Kısıtlı bütçeyle araç alırken ilk öncelik güvendiğiniz bir eş dosttan araç almak.. ikinci öncelik yaşadığınız şehirden bir araca bakmanız olacaktır. Yakın çevre veya uzak bir şehire gitseniz araç almama durumunda en iyi ihtimalle 2000 3000 tl masrafınız olacak.2 3 kere sağan sola girseniz 10.000 çöp..Hayal kırıklığı da cabası...
Üçüncü öncelik ise ekspertiz yapılacak araca doğru karar vermek.Her aracı ekspere sokamazsınız..Detaylı ekspertiz ücreti 2025 mayıs itibariyle 5000 den başlıyor. Şimdi satıcının sözüne inanarak ekspere gidersiniz araç söylenilen gibi çıkmaz satıcı sorumluluk almaz.Hır gür çıkar keyfiniz kaçar..
Tanıdıktan veya aynı şehirden uygun araç bulmanız lazım. Bunun için de acele etmeden seçenekleri daraltmak lazım. Toyota lar başlangıç için sizi en az üzecek araçlardan biridir. Opel wosvogen peugeot Citroën grubu sizi üzer.
İyilik yapar gibi görünmeyin...Iyilik yapın,görünmeyin.