Bilgiler güzel.
İçerik malesef hala aynı. Şu pasaport ücretlerini hala mantıklı bir seviyeye düşürmediler. Asıl değişmesi gereken kafalar.
Bilgiler güzel.
İçerik malesef hala aynı. Şu pasaport ücretlerini hala mantıklı bir seviyeye düşürmediler. Asıl değişmesi gereken kafalar.
İçerik değişemez zaten (bir iki alan daha eklenebiliyor ama genel bir standart var) Hakan ICAO standartlarına göre tasarlandı o sayfa fakat sayfa malzemesi, laminasyon malzemesi ve defter kalitesi gibi konularda eleştirilerin haklı olduğunu düşünüyorum.
Paylaşım için teşekkürler,
Ahmet hocam'da daha önce e-pasaportla ilgili linki paylaşmıştı. Özer abi bu resmi gazetede yayınlanmış mı?
Haberlere bakilirsa 1 Haziran'dan itibaren bu pasaportlar verilmeye baslanacakmis Mehmet.10 yillik olmayacak, kanunu degistirebilirlerse o zaman yayinlanir ve 10 yillik olur, simdilik 5 yil gecerlilik suresi var.
Bilgiler güzel.
En fazla 100 Lira olsun, 600-700 Lira ne icin aliniyor? Altin kapli degil defter. 10 yillik ABD pasaportuna 90 dolar mi ne verdim, bu 90 dolar bile pahali. Dunyanin en sade, en basit, en bicimsiz defterine -bir de 10 yerine 5 yillik- 600-700 Lira istenmesinin hicbir hakli gerekcesi olamaz.
Hic mi sanatcin yok bir iki kalem oynatacak, resim cizecek? O kadar mi beceriksiziz? Hic mi akla gelmiyor?
Bir buna bakin, en yeni Turk pasaportunun dizaynina bakin....
Bazı kuruluşlar Harç Bedeli'nin makul düzeylere çekilmesi için Başbakanlık ile görüşüyormuş. Zaten pasaportun bedelinin dışında o denli yüksek bir harç bedelini anlamak mümkün değil, ayrıca Seyahat Özgürlüğünü kısıtladığı için bence bir dava konusuda.
Bu arada o kadar çipli pasaport falan deniliyor ama çipli değil galiba, ben hür dikkat inceledim ama çip olabilecek herhangi bir nesne göremedim

Peder bi tane almıştı da 2 hafta önce.
Bu arada o kadar çipli pasaport falan deniliyor ama çipli değil galiba, ben hür dikkat inceledim ama çip olabilecek herhangi bir nesne göremedim 
Arka kapağı açman gerek ya da bir RFID okuyucu barındıran bir optik okuyucu bulup okuyucunun kendi uygulaması ile okuyabilirsin çipin içini
Bazı kuruluşlar Harç Bedeli'nin makul düzeylere çekilmesi için Başbakanlık ile görüşüyormuş. Zaten pasaportun bedelinin dışında o denli yüksek bir harç bedelini anlamak mümkün değil, ayrıca Seyahat Özgürlüğünü kısıtladığı için bence bir dava konusuda.
Insallah sonuc alirlar, Hakan.Bu harc, dunya rekoru.Gorunuse gore devlet, her yurtdisina cikacak olana 'zengin' gozuyle bakiyor.Bence harc bedeli 100 Lira'yi gecmemeli.
Gizliyorlar herhalde.ABD pasaportunda da goremedim, kapagin icinde olsa gerek.
Arka kapağı açman gerek ya da bir RFID okuyucu barındıran bir optik okuyucu bulup okuyucunun kendi uygulaması ile okuyabilirsin çipin içini 
Kotu niyetli kisilerce okunmasinin onune gecmek icin aluminyum kagit vs kullanin diyorlar, asli var mi, Ali?
Kotu niyetli kisilerce okunmasinin onune gecmek icin aluminyum kagit vs kullanin diyorlar, asli var mi, Ali?
Aslı yok abi çünkü pasaport içindeki chip BAC (Basic Access Authentication) denilen bir yöntemle okunabiliyor. BAC kodunun üretilebilmesi için pasaportun MRZ sayfasının optik okuyucu ile okunum BAC kodunun üretilmesi gerekiyor. BAC kodu sizin pasaportunuzdaki bazı bilgilerin birleşiminden oluştuğu için ancak BAC kodunu üretmeyi bilen ve pasaportunuzun MRZ sayfasını görmüş oradaki bilgilere sahip olan bir kişinin 5-15 cm mesafeden RFID reader ile chipin okuma ihtimali var. Okunsa bile okunan kısımdan size özel gizli bilgi yok, kişisel bilgileriniz mevcut ki o bilgileri öğrenmek için bu kadar zahmete girilmez zaten daha kolay ele geçirilebiliyor çünkü

Ayrıca biometrik veri barındıran bölge EAC denilen özel bir yöntem ile korunduğu için o bölgenin yetkili olmayan reader ya da sistemler tarafından okunması imkansız. Bir not daha şuan verilen pasaportların için de parmak izi bilgisi yok ama mevcut 5 milyon pasaport tüketildikten sonrakiler parmak izli olacak.