Verdigin linkteki sayfayi okudum, Erdinc.
Oradan bir alinti :
'Halil Ibrahim Bey, son zamanlarda korsanlariyla gundeme gelen Somali var ya, orada bile cipli pasaporta gecildi. Neymis bu senelerce suren calisma, anlamak mumkun degil. Duyan da sanir ki dunyanin en teknolojik, en guzel, en sik pasaportu Turk pasaportu olacak.Yeni dizayn sayfalari gordunuz mu? Eskisinden pek farki yok.Tekduze. Bu isi devlet yapamayacak anlasilan.Anahtar teslimi ithal etsinler, her seyiyle, murekkebiyle, kagidiyla, defteriyle, isciligiyle.Hazir pasaportu teslim alsinlar ucaktan.Ayip bir sey, 70 milyonluk Turkiye bir pasaport cikaramadi.
Blu tarafından 21 May 2009 tarihinde'
Hükümet yetkililerine teknoloji, bilim, çağdaşlık,internet özgürlüğü, Türk vatandaşlarının yurtdışındaki değeri, seyahat özgürlüğü konuları bir numara büyük geliyor.
İnternete, Pasaportla, vizelerle uğraşanların başına göbekli bıyıklı gözlüklü yabancı dilden, ülkelerden, dünyadan haberdar bile olmayan haydar amca tiplemelerinden birini bırakırsan;
internetin akıbeti:
"Leyyyn facebook'ta çiftçilik oynarsınız demek hea?! Al sana bir tık...Aha kapattım orayı da!!"
pasaportların akıbeti:
"amaaaan netcekler çüplü pasportu beaa?! ne öle ufacık bişey! bisimkisi hepisinden, hemisinden daha böyyük!"
140 ülkenin uyguladığı vizelerin akıbeti ise: "la elin gavur memleketinde nidecekler şunlar beeee!!! otursunlar oturdukları yirde be!!"
tabi bunlar komedi ama gerçekte meydana gelenler de yukarıdakilere pek de uzak değil hani..
Bu ülkede vatandaşlar yabancı ülkelere maillerle vizeleri kaldırtmaya çalışıyor, adliye kapılarında ülkelere davalar açarak vizelerle uğraşıyor, millet ne direnişler içinde bizimkilerin Dışişlerinin kılı kıpırdamıyor, YAZIKLAR YAZIKLAR YAZIKLAR OLSUN!!
Hele bir seçim gelsin... kafadan 20 tokat AKP'ye bizden geliyor! Durun siz durun..
Sadece onlarin zihniyeti olsa bari.Bu sark zihniyeti, batil cagdas uygar gorunum altinda da yurudu, yurumeye devam ediyor.Bu kadar zor bir sey mi pasaport yenilemek? Afrika ulkeleri bile yeni sisteme geciyor. Bizdeki pasaport defteri ise hala muzelik. Ozellikle yeni pasaportlar arasinda cok goze batiyor.Bilmiyorum, soylenecek her sey soylendi simdiye kadar, biliyorlar neyin ne oldugunu, umurlarinda degil.Zaten konut fonu, fahis pasaport harclari vs gibi ayaklarimiza baglanan beton bloklar yuzunden millet yurtdisina cikmayi aya gitmekle es tutar hale geldi.Yunan adalarina vize yok, ama 5 yillik bakkal defteri neredeyse 700 Lira.Bir de seyahat ozgurlugu var derler...
Afrika'nin Sudan'i da Mayis ayinda cipli pasaport cikartmaya baslamis...

ICAO kararlarina gore 1 Nisan 2010'a kadar cipli pasaport olayi sonuclandirilmazsa Turk vatandaslari yurtdisina seyahat etmekten mahrum birakilacakmis...

Hiç şaşırmam.
Kimlikler falan da değişecekmiş bahara kadar. Ehliyeti değiştireceğim ama yine değişir diye bekliyorum.
Hakan, icisleri bakani 2010'un ikinci yarisinda demis.1 Nisan'da Uluslararasi Sivil Havacilik Orgutu'nun ulkelere tanidigi sure doluyormus. Ha bu sene, olmadi gelecek sene diye diye buralara geldik.Cikaramazlarsa hickimse yurtdisina cikis yapamayacak.Yurtdisinda bulunan vatandaslar da TR'ye giris yapamayacak.
Sudan bile cikarmis cipli pasaportu.
Hakan, icisleri bakani 2010'un ikinci yarisinda demis.1 Nisan'da Uluslararasi Sivil Havacilik Orgutu'nun ulkelere tanidigi sure doluyormus. Ha bu sene, olmadi gelecek sene diye diye buralara geldik.Cikaramazlarsa hickimse yurtdisina cikis yapamayacak.Yurtdisinda bulunan vatandaslar da TR'ye giris yapamayacak.
Sudan bile cikarmis cipli pasaportu.
Yurtdışı dolaşımını engelleyemezler fakat pasaportlar ICAO uyumlu olmadığı için giriş çıkışlar çok daha zahmetli olur. Ayrıca 1 Nisan 2010'da pasaportlar verilse bile (bu konuda malesef gerçek net bir bilgim yok) mevcutların geçerlilik süreleri bitene kadar geçerli olduğu unutulmamalı.
Ali, aradim taradim herhangi bir yaptirimi var mi diye bulamadim.ICAO herhalde her ulkenin alinan karara uyacagini hesap ediyordu.Ilke olarak sen uzerinde anlasilan formatta pasaport vermeye baslamadin diye Turk vatandaslarinin dolasimini yasaklayabilirler mi?Kagit uzerinde de olsa boyle bir haklari var mi?
Yeni pasaporta gecilse de zaten eskileri 2015'e kadar gecerliligini koruyacakti.Sorun cikarsa, karara uyulmayip yeni pasaport verilmeye baslanmamasindan cikabilir. Insallah boyle bir sey yasanmaz.
Ali, bir de pasaport suresi 10 yila cikacagi ve yenileme imkani olmayacagi icin devlet, harc/gelir kaybina ugrayacak, bu yuzden her sene bu is erteleniyor deniyor.Bu da bir etken olabilir mi acaba? Gerci 10 senelik pasaportun harcini ona gore duzenleyebilirler...
Bildiğim kadar 2010 yılına kadar yeni pasaport için bir anlaşma ya da söz verilmiş fakat detaylarını bilmiyorum. Şayet bir yaptırımı olsaydı buna mutlaka önlem alınırdı. Genel olarak baktığınızda bu iş prestij işi, vatandaşın elindeki pasaport yüzünden kötü muamele görmesi durumu söz konusu olacaktır.
Ertelemenin harçlar ile alakası yok hocam. Yapılan açıklamalarda yükleni firmanın (bu firma galiba bizim firma

) istenilen şekilde işi tamamlamadığı belirtilmişti. Konu ile ilgili çok fazla detay veremeyeceğim malesef.
Not: Bu arada yeni pasaportların kağıt kalitesi, laminasyon kalitesi, şekli ve 60 sayfa kalınlığında olması nedeni ile çok süper bişey beklemeyin.
yeterli bilgi verilmiş ancak bende br iki kelime ile ilave yapmak istiyorum izninizle.
bir süre önce chip li pasaporta geçiş yapılmak istendiğinde dönemin iç işleri bakanı bunu genele yayamanın faydalı olacağını devlete ek maliyetinden kurtaracağını söyleyip kimlik kartlarınada uygulamak istediler ve konu içişleri bakanlığına verildi ve bundan dolayı bir süre gecikme oldu.Pilot uygulaması Bolu'da başlatılan chipli kimlik kartlarıın yaygınlaşmasına sayılı günler kala uygulama şu an için durduruldu ve hayatımıza yeni kimlik kartları ve pasaportların girmesi için bir süre daha beklemek gerekiyor.uygulamanın neden durdurulduğunu bilmiyorun ancak cihpli pasaportların ilk durdurlma nedeni yukarıdada açıklmaya çalıştığım gibi konuun ulaştırma bakanlığından içişleri bakanlığına aktarılmış olması idi.Bilmiyorum yeni kimlik kartlarını daha önce görenini varmı ama içerisinde bizimle alakalı tüm bilgileri,kredi kartı yada ehliyet boyutunda olan bir kart olacak...
uygulamanın neden durdurulduğunu bilmiyorun ancak cihpli pasaportların ilk durdurlma nedeni yukarıdada açıklmaya çalıştığım gibi konuun ulaştırma bakanlığından içişleri bakanlığına aktarılmış olması idi.
Bu bilginin doğru olmadığını garanti edebilirim (2,5 yıl kadar bu işin içinde çalışan biri olarak söylüyorum). Kimlik kartlarını tasarım aşamasında görmüştüm üstelik üst düzey bürokrat seviyesinde yapılan toplantıda da tasarımların güzel olmadığını söylemiştim (acayip kızmışlardı bana).
Bu bilginin doğru olmadığını garanti edebilirim (2,5 yıl kadar bu işin içinde çalışan biri olarak söylüyorum). Kimlik kartlarını tasarım aşamasında görmüştüm üstelik üst düzey bürokrat seviyesinde yapılan toplantıda da tasarımların güzel olmadığını söylemiştim (acayip kızmışlardı bana).
edindiğimiz bilgiler bu yönde olduğu için paylaşmıştım doğrusunu sizden öğrendiğime sevindim:)
Isinin ehli sanatcilara yaptirilmali bu tur tasarim isleri.Simdi kim yapiyor bilmiyorum, ama cok sade ve tekduze.

Ali, yeni pasaportun sayfalari bunun gibiyse bile simdikinden daha iyidir.Gelisme gelismedir

Ali, yeni pasaportun sayfalari bunun gibiyse bile simdikinden daha iyidir.Gelisme gelismedir 
Aynen bu şekilde yeni tasarım. Burada sorun sayfanın yerleşimi değil zaten. Sayfanın yerleşimi ICAO standartlarına göre yapılmıştır (epey bir emeğim var o yerleşimde). Bu pasaportlarsan binlercesinde fotoğrafım ve kimlik bilgilerim var

Neyse bu konularda çok yorum yapmayım, bu konuda bir gelişme olursa söz ilk sana haber vericem.
Tesekkurler Ali

Sabirsizlikla beklemeye devam

Buranin pasaportunu aldim, bizimki de yenilensin, kardes olsunlar.Simdiki haliyle kucuk ve ince defteri kalin ve buyuk defterin icinde tasiyorum.
benim için farketmiyor , benim pasaportum Yeşil
Kemal Agabey, o da kalin buyuk bir defter. Yeniler daha kucuk ve caga uygun.Bu boyutta pasaportu olan baska bir ulke yok.Kendine has bir pasaportumuz var.

Yesil pasaportlarin yenisi eskisinden cok daha guzel.
valla teknoloji öylesine baş döndürücü bir hızla ilerliyorki yakında pasaportlarda kredi kartı gibi bir şey olur heralde
Onu burada yaptilar, ama tum yolculuklarda gecmiyor, sadece Kanada. Meksika gibi cevre ulkelerde gecerli.