Gönderen Konu: Klima  (Okunma sayısı 3200 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
Klima
« : Ağustos 05, 2022, 09:55:44 »
Aracım 2022 model 4000 km'de 1.5 vision otomatik. Araçla klima açık giderken bir yerde durdum ve aracı söndürdüm. Geri aracı çalıştırıp hareket ettiğim vakit klima menfezlerinden beyaz duman gelmeye başladı daha sonra klimayı kapattım ve çevrimici moduna alıp duman gelmesini kestim. Aracı bir yere çekip kaputu açtığımda klima boruları aşırı terlemiş ve su akıtıyordu yine aracın alt kısımlarinda az da olsa su mevcuttu yüksek ihtimalle klima borularında akan su idi. Aracın antifriz seviyesi normal ve hareret seviyeside normal. Tekrardan klimayı açtığımda ise herhangi bir sıkıntı yoktu soğutması da gayet yerinde. Klima borularındaki aşırı terleme ve klimadan gelen duman sizce neden olmuştur ?

Toyota Club Türkiye

Klima
« : Ağustos 05, 2022, 09:55:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
Ynt: Klima
« Yanıtla #1 : Ağustos 05, 2022, 13:33:48 »
Bulunduğunuz bölgedeki nem oranının aşırı yüksek olmasından ötürü olmuş,sıkıntı değil nem oranı yüksek olduğu zaman ara sra olur, evaporatör de biriken su buharı o.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 05, 2022, 14:02:59 »
Bulunduğunuz bölgedeki nem oranının aşırı yüksek olmasından ötürü olmuş,sıkıntı değil nem oranı yüksek olduğu zaman ara sra olur, evaporatör de biriken su buharı o.
Evet haklı olabilirsiniz dörtyolda yaşıyorum son 3 4 gündür yüzde 80 üzeri nem var zaten. Peki klima boruları aşırı terleme normal midir ? Damla damla su akıtıyor resmen borunun üstünden

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ağustos 05, 2022, 22:07:02 »
Evet haklı olabilirsiniz dörtyolda yaşıyorum son 3 4 gündür yüzde 80 üzeri nem var zaten. Peki klima boruları aşırı terleme normal midir ? Damla damla su akıtıyor resmen borunun üstünden
Dörtyol'da yaşıyorsanız buhar çıkması gayet normal bende sarımazıda ikamet ediyorum evin içindeki termometre son günlerde %82 nem oranı gösteriyor,klima borularının terlemesi gayet normal.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 06, 2022, 12:01:56 »
Aracı stop etmeden belli süee önce klimayı kapatıp, sadece dış sirkülasyon havalandır konumunda çalıştırmak hem sistem, hem yolcu sağlığı için daha iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 06, 2022, 12:43:24 »
Dörtyol'da yaşıyorsanız buhar çıkması gayet normal bende sarımazıda ikamet ediyorum evin içindeki termometre son günlerde %82 nem oranı gösteriyor,klima borularının terlemesi gayet normal.
Evet haklısınız bence de bir sorun yok. Teşekkür ederim

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 06, 2022, 12:44:46
Aracı stop etmeden belli süee önce klimayı kapatıp, sadece dış sirkülasyon havalandır konumunda çalıştırmak hem sistem, hem yolcu sağlığı için daha iyidir.
Aynen bundan sonra öyle yapmaya çalışacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 27, 2022, 16:20:43 »
Çok nemli yerlerde araba kullandım. Bence kesinlikle normal değil. Araçta lpg var mı? Antifriz borularıyla oynandı mı? O buhar antifriz olma ihtimali çok yüksek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 27, 2022, 21:39:21 »
Çok nemli yerlerde araba kullandım. Bence kesinlikle normal değil. Araçta lpg var mı? Antifriz borularıyla oynandı mı? O buhar antifriz olma ihtimali çok yüksek
Araçta lpg yok. Antifriz borularıyla da oynanmadı. Araba zaten 4000 km idi. O olaydan sonra da 2-3 hafta hava nemli gitti ama bir daha böyle birşey yaşanmadı. Servise de sordum normal dediler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ağustos 28, 2022, 18:44:20 »
Araçta lpg yok. Antifriz borularıyla da oynanmadı. Araba zaten 4000 km idi. O olaydan sonra da 2-3 hafta hava nemli gitti ama bir daha böyle birşey yaşanmadı. Servise de sordum normal dediler.

Birkaç gün önce istanbul’da inanılmaz bir nem vardı. Sonra dolu yağdı taşkın oldu. Klima açtım. Mersin erdemli kemer gibi nemli yerlerde de araba kullandım. Klimadan hiç buhar duman gelmedi. Garibime gitti.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 29, 2022, 04:41:21 »
Birkaç gün önce istanbul’da inanılmaz bir nem vardı. Sonra dolu yağdı taşkın oldu. Klima açtım. Mersin erdemli kemer gibi nemli yerlerde de araba kullandım. Klimadan hiç buhar duman gelmedi. Garibime gitti.
Daha önce aynı olayı bende yaşadım,bora bey ile aynı bölgede yaşamaktayız,klima bir müddet kullanılıp kapatılıp kapı veya cam açılırsa ve dışarıdaki havanın nem oranı yüksek olunca evaporatör üzerindeki yoğunlaşma ile birleşen nemli hava anlık buharlaşma olarak difizörlerden içeriye veriyor,aynı olayı iş yerindeki klimalarda zaman zaman yaşıyoruz,oda çok küçük olduğu için bütün camlar bir anda buğlanıyor hatta laminat parke olan duvar kaplamalarından terleme olarak akıyor sular o kadar fazla oluşuyor.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 29, 2022, 09:04:37 »
Daha önce aynı olayı bende yaşadım,bora bey ile aynı bölgede yaşamaktayız,klima bir müddet kullanılıp kapatılıp kapı veya cam açılırsa ve dışarıdaki havanın nem oranı yüksek olunca evaporatör üzerindeki yoğunlaşma ile birleşen nemli hava anlık buharlaşma olarak difizörlerden içeriye veriyor,aynı olayı iş yerindeki klimalarda zaman zaman yaşıyoruz,oda çok küçük olduğu için bütün camlar bir anda buğlanıyor hatta laminat parke olan duvar kaplamalarından terleme olarak akıyor sular o kadar fazla oluşuyor.
Ümit Beyin yorumu gayet mantıklı. Servise de sordum normal dedi sadece soğutmada sıkıntı yaşarsanız gelin dedi. O olaydan sonra da herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 29, 2022, 11:05:39 »
eski opel astra g kasada başıma gelmişti. Bildiğiniz buhar üflüyordu klima kanalından. Biz klimanın havayı kuruttuğundan dolayı nem saldığını sanmıştık.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 29, 2022, 11:37:59 »
eski opel astra g kasada başıma gelmişti. Bildiğiniz buhar üflüyordu klima kanalından. Biz klimanın havayı kuruttuğundan dolayı nem saldığını sanmıştık.
Ilk defa ve 0 arabada başımıza gelince bir tedirginlin oluşuyor ama ondan beridir sürekli klima çalıştırdim herhangi bir sıkıntı çıkmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Ağustos 29, 2022, 19:00:05 »
Peki, yeri gelmişken konuya başka bir bakış getirelim izninizle.
Otomobili dışarıdan tamamen yalıtılmış bir garaja alsanız, klimayı en soğukta çalıştırsanız, aracın camlarını, kapılarını açsanız, garajın içi soğur mu, ısınır mı?  :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ağustos 29, 2022, 19:24:55 »
Otomobili dışarıdan tamamen yalıtılmış bir garaja alsanız, klimayı en soğukta çalıştırsanız, aracın camlarını, kapılarını açsanız, garajın içi soğur mu, ısınır mı?  :islik:

Araba hybrid mi benzinli mi? Klima çalışırken motor çalışacak egzoz dumanı olacak :)

Ama sorunun esasına dönersek genel sıcaklık bence soğuk denecek bir dengeye gelir. Klima kompresörü artık çalışma gereği duymaz. Klimadan akan su yere akar. O buharlaşır. Tekrar havada nem olur. Oralar biraz karışık ☺️

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 29, 2022, 23:12:04 »
Bence soğur. Sonuç olarak araç kliması garaj içindeki havayı alıp soğutarak geri verecek. Bir süre sonra ise garaj içi soğuk olacak. Tabi tamamen yalıtılmış ve egzoz gazlarını saymassak :)

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 29, 2022, 23:13:50
Araba hybrid mi benzinli mi? Klima çalışırken motor çalışacak egzoz dumanı olacak :)

Ama sorunun esasına dönersek genel sıcaklık bence soğuk denecek bir dengeye gelir. Klima kompresörü artık çalışma gereği duymaz. Klimadan akan su yere akar. O buharlaşır. Tekrar havada nem olur. Oralar biraz karışık ☺️
Hocam peki bu klimaların nem alma özelliği var diye biliyorum. Oda tamamen yalıtılmış olduğunu varsaydik, bir süre sonra nem azalmış olmayacak mı ? Nem alma özelliği var ise bu nem nereye gidecek ? Soru soru doğuruyor resmen 😂

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ağustos 30, 2022, 08:02:03 »
Bence soğur. Sonuç olarak araç kliması garaj içindeki havayı alıp soğutarak geri verecek. Bir süre sonra ise garaj içi soğuk olacak. Tabi tamamen yalıtılmış ve egzoz gazlarını saymassak :)

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 29, 2022, 23:13:50
Hocam peki bu klimaların nem alma özelliği var diye biliyorum. Oda tamamen yalıtılmış olduğunu varsaydik, bir süre sonra nem azalmış olmayacak mı ? Nem alma özelliği var ise bu nem nereye gidecek ? Soru soru doğuruyor resmen 😂

Nemi alıp su yapıp yere damlatacak. Ortam soğuk olduğu için havanın nem tutma kapasitesi düşecek. Ama bağım nem klima yüzünden azalacak. Yerdeki su tekrar buharlaşacak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ağustos 30, 2022, 11:08:55 »
Nemi alıp su yapıp yere damlatacak. Ortam soğuk olduğu için havanın nem tutma kapasitesi düşecek. Ama bağım nem klima yüzünden azalacak. Yerdeki su tekrar buharlaşacak.
Evet hocam aynen. Yoktan var, vardan da yok olmaz mantığı ile. Bir döngü içerisinde gidecek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #18 : Ağustos 30, 2022, 18:35:06 »
Cevaplar güzel, devam edelim bence.
Egzoz dışarı salınıyor diyelim, oda tam yalıtımlı (bu da ayrı bir konu).
İleriki aşamada işin içine basıncı ekleriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ağustos 30, 2022, 20:35:58 »
Cevaplar güzel, devam edelim bence.
Egzoz dışarı salınıyor diyelim, oda tam yalıtımlı (bu da ayrı bir konu).
İleriki aşamada işin içine basıncı ekleriz.
Hocam egzoz dışarı salınıyorsa ortam ısınır hemde hızlı bir şekilde. Klimanın gücü egzozu bastırmaya yetmez.