0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Selam. Konuyu doğru yerde mi açtım bilmiyorum ama yanlış yerde açtıysam kusura bakmayın.2004 model 1.6 Corolla'yı bakıma götüreceğim. 192bin kilometrede. 10bin bakımı geldi. Arabayı biz 70binde almıştık ve 10w40 yağ kullandıkları için bizde 10w40 kullanmaya devam etmiştik. Ama arabanın işlerine ben bakmaya başladıktan sonra bizim araç için 5w30 yağ konulması gerektiğini gördüm. Sanayide ustalara sorunca bu zamana kadar böyle kullanmışsın böyle devam et dediler. Ama bir de siz değerli Toyotaclub ailesine sormak istedim.100bin km den fazla 10w40 yağ kullanılan motorda 5w30 yada daha ince bir yağa geçmek sıkıntı olur mu? Şu zamana kadar LPG den dolayı süpaplar değişti sadece. Bunun haricinde motorda ekstra bir sorun çıkmadı. Sadece motor biraz sesli ve daha kalın bir sesle çalışıyor gibi geliyor bana. Aynı motora sahip diğer araçlara göre.Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Araba yağ yakmaya başladığında daha kalın yağa geçilmesini tavsiye eden ustalar oluyor (örnek: 5w30'dan 5w40'a gibi). Buradan hareketle, kalın yağdan ince yağa geçmeniz durumunda aracınız yağ yakabilir diye düşünüyorum. Keşke baştan beri araçta 5w30 kullanılmış olsaydı. Ayrıca, 10w40'a göre 5w30 yağ motorda sesi azaltacaktır diye biliyorum ya da psikolojik olarak bana öyle geliyor.
Bizim araçta yaklaşık 200bin km boyunca 10w40 kullanılmıştı ( 2002 corolla 1.4 vvti) Biliyorsunuz bizim araçlarda kronik yağ yakma problemi mevcut segmanlardaki üretim hatasından dolayı. Araç 10w40 ilede yağ yakıyordu. Motul 5w40 koyduk 6100 serisi. Yağ yakma sorunu biraz azaldı. Bir problemde oluşmadı şu ana kadar. Sizede birdahaki bakımınızda Motul 6100 5w40 gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.
Bizim araçta şuan bir yağ yakma problemi yok sanıyorum. Motul 5w40 öneren birkaç kişi daha olmuştu ama emin olmadan farklı yağ koymam büyük ihtimalle. Durduk yere başımıza masraf açmayalım şimdi. Yaşadığımız memleket soğuk, kışları sabah çalıştırırken genelde -10 derecenin altında çalışıyor. Yani yağın soğuk havadaki akıcılığı da önemli benim için.
5w40 veya 5w30 soğuk hava koşulları için 10w40'tan daha idealdir. Yağ yakma ihtimali göz önüne alindiginda, 5w40'a geçmek bana da makul geliyor.
Hocam şimdide şöyle bir fark gördüm. 10w40 yarı sentetik, 5w40 tam sentetik. Bunun ne gibi bir farkı var? Bizim araçların motorları için faydası zararı var mıdır?
Her 5w40 veya her 5w30 yağ tam sentetik olmayabiliyor. Tam sentetik yağlar motor için daha iyidir ve motoru daha iyi korur. Bence öncelikle Toyota'nın websitesinden aracinizin kullanıcı kılavuzunu indirip, Toyota'nın aracınız için hangi yağı tavsiye ettiğine bir bakın, maalesef bazı ustalar bazen bunu onemsemeyebiliyor. Diğer taraftan, şahsi görüşüm, araç için üreticinin tavsiyesi doğrultusunda doğru yağ belirlendikten sonra, araçta sürekli aynı marka, aynı model ve aynı viskozitedeki yağın kullanilmasinin sağlanmasıdır, bence motor parçaları zamanla kullanılan yağa alışıyor/uyum sağlıyor, dolayısıyla, değişime gitmek bu açıdan da risk taşıyabiliyor.
Kitapçıkta tavsiye edilen yağ 5w30; 10w30, 15w40, 20w50 de kullanılabilir olarak yazıyor. Zaten 10w40 kullanıyor olmamız saçmalık. Büyük ihtimalle sanayideki ustalardan dolayı 10w40 yağ koyduk motora. Sonrasında sizin dediğiniz gibi motor alıştı diye de bu zamana kadar kullanmış olduk. Şuan daha ince bir yağ kullanmak bana cazip geliyor ama bir yandan da korkuyorum başımıza sorun açar diye. Son olarak siz olsaydınız 5w40 a geçiş yapar mıydınız? Bu riski almaya değer mi sizce?
Gerçekten zor bir soru yonelttiniz çünkü araçta cidden uzun bir sure (200.000km) 10w40 kullanilmis. Soğuk bir bölgede yaşadığınızı da göz önüne alınca, iyi bir markanın (mobil, Castrol, motul vb) iyi model bir 5w40 yağını 10.000km deneyebilirsiniz ve bu süreç esnasında veya sonrasında olumsuzluk olması durumunda ise 10w40'a donebilirsiniz diye düşünüyorum ama sorumluluk ve son söz tamamen size ait, siz sorduğunuz için görüşümü söylüyorum, aracınıza zarar gelmesini istemem, bence bilhassa yüksek km.den dolayı sorun yaşama ihtimaliniz var. Örneğin, acı biber faydalıdır ama alışık olmayan birine dokunabilir.
Benim 2003 corollamda 150 bine kadar 10/40 kullanıldı ben 5/40 motul kullandım son değişimde hiçbir problem olmadı birdahakine 5/30 kullanacağım. Sonuçta üreten 5/30 kullan demiş. Bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Bende 5w30 düşünmüştüm motora lakin benim aracımda km yüksek (250.xxx) bu zamana kadar 10w40 kullanılmış bi arabada 5w30'a inmekten korktum bir miktar. Ama 5w40'ın problem çıkaracağını sanmıyorum. Bu araçlar için en uygun yağın 5w40 olduğunu düşünüyorum. Tem Toyota'da bu yönde tavsiye veriyor zaten. 10w40 olayı ise tamamen maliyet sebebiyle bana kalırsa. 10W40 maliyet olarak 5w30 veya 5w40'a göre çok daha uygun fiyatlı. Sanayideki ustaları geçtim servisler bile bu araçlara 10w40 koyuyor. Benim aracım çok uzun yıllar servis bakımlı kullanılmış bir araç. Airbag geri çağırmasında servise yolum düştüğü zaman aracın geçmişini öğrenmek istedim. Kayıtlara baktığım zaman kullanılan yağ hep 10w40. Danışmana bu araçların kullanım kitapçığında 5w30 yazıyor neden 10w40 konulmuş dediğimde hiçbir cevap verememişti.
Size cevap verememis. Ben ayni soruyu sordym. O kitapcik sizin degil ust modelin kitapcigi dedi.. 😊😊
Bana bu cevap verilse. İnternetten kitapçığı bulur gözlerinin önünde okurdum muhtemelen. Yayın tarihi olarak 2002 yazıyor kitapçıkta