0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
5w40 yağ ile kaç km oldu hocam?
190bin km.deki araç. Değmez riske hem de yağ için fazla para vermeye. Yağ eksiltme yoksa ne mutlu, devam edin. Yağ eksiltme varsa 5w-50 10w-50 ye geçeceksiniz zaten.Mobil 120bin km. üstüne 5w-50 öneriyor mesela. Eksiltme yoksa hiç dokunmayın. Motor o yağa alışmış çünkü.Kulaklarını çınlatalım bir Atilla amcamız vardı. Soyismi aklıma gelmediğinden etiketleyemedim. Kalın yağdan motoru bozulan kimseye rastlamadım derdi.
Bende 5w30 düşünmüştüm motora lakin benim aracımda km yüksek (250.xxx) bu zamana kadar 10w40 kullanılmış bi arabada 5w30'a inmekten korktum bir miktar. Ama 5w40'ın problem çıkaracağını sanmıyorum. Bu araçlar için en uygun yağın 5w40 olduğunu düşünüyorum. Tem Toyota'da bu yönde tavsiye veriyor zaten. 10w40 olayı ise tamamen maliyet sebebiyle bana kalırsa. 10W40 maliyet olarak 5w30 veya 5w40'a göre çok daha uygun fiyatlı. Sanayideki ustaları geçtim servisler bile bu araçlara 10w40 koyuyor. Benim aracım çok uzun yıllar servis bakımlı kullanılmış bir araç. Airbag geri çağırmasında servise yolum düştüğü zaman aracın geçmişini öğrenmek istedim. Kayıtlara baktığım zaman kullanılan yağ hep 10w40. Danışmana bu araçların kullanım kitapçığında 5w30 yazıyor neden 10w40 konulmuş dediğimde hiçbir cevap verememişti.
@atilla özdemir (11824) arada görüşüyoruz kendisiyle en son yazışmamızda iyiyim diyordu İNŞAALLAH yine iyidir,Ben 93 model 2.0 370 bin km'de ki Corona'da 5w40 Castrol edge serisini kullanmış ve bir sorun yaşamamıştım,eksiltme daha az olmuştu ama sonradan tem otodan motul 10w40 alınca eksiltme normal sınırlar altına inmişti,eğer araçta yağ eksiltme yoksa boşuna tam sentetik yağlara o kadar para vermeyin isterseniz tam sentetik 10w40 ta var,önemli olan sahte malzeme almayın bişey olmaz.
Hocam bizim memleket soğuk olduğu için 10w40 yağdan 5w40 yağa geçmenin biraz daha iyi olacağını düşünüyorum açıkçası. Yine de sizin yorumlarınız benim için önemli. Yaklaşık 20bin km önce sübaplar değişmişti. Sübaplar değişirken contayı falan da değiştirmiştik. Yani açılmışken her şey yenilenmişti. Motorda sadece bu işlem yapıldı rutin bakımlar haricinde.
Motor rektefiye yapılıp segmanlar değişip gömlek honlanmadığı müddetçe gömlek-segman-piston toleransları azalmaz. Haliyle daha ince yağın oluşturacağı film kalınlığı bu toleranstan daha az olabileceğinden yağ yakmaya sebep olabilir. Soğuk motorda soğuk havada viskozitesi kalınlaşmış yağın yeteri yağlama sağlayamadığından oluşan aşınmalara piston-silindir zaten alışmıştır bu kadar sene sonucunda.Ayrıca o motorun üretildiği senelerde 5-30 yağ yoktu zaten. Belki standartlara göre daha kalın yağ istiyor bile olabilir. Ayrıca tam o senelerde üretilenler ilk vvti lar olduğundan kronik yağ yakma sorunlu motor çok fazlaydı segmanlardan ötürü. Dertsiz başınıza iş açmak istiyorsanız siz bilirsiniz yine de.
ben 10/40 dan 5/30 a geçtim.. yağ eksiltme gibi bir durum olmadı. arac 80000 km de..
Merhabalar bendede 2006 1.4 d4d dizel corolla var şu an 232 bin km. Bu zamana kadar 10w40 yağ koymuşlar ama ben mobil 1 esp formula p 5w30 koymak istiyorum. Herhangi bir problemle karşılaşır kıyım acaba. Şu an yağ yakma problemi yok aracın. Kitapçıkta 5w30 ya da 10w30 yazıyor